Witajcie! ;) 
Dzisiaj pod lupę bierzemy jedno z najbardziej znanych polskich dań. Są nimi gołąbki zawijane w liście białej kapusty z półmięsnym farszem. Tym razem w wersji pieczonej, w gęstym, pomidorowym sosie. Wyjątkowo smaczne, niepozornie wyglądające danie przygotowywane przez nasze babcie.
 
Gołąbki królują na stołach od pokoleń i wciąż zachwycają swoim smakiem. Potrawa wschodnio-europejska, która przywędrowała z Ukrainy w XIX wieku do Polski. Początkowo na farsz składały się takie składniki jak kasza gryczana i ziemniaki. Było to główne danie uboższych warstw społeczeństwa. Z czasem gołąbki nabierały przeróżnych odsłon. Gdy danie pojawiło się w Grecji, główki kapusty zastąpiły liście winogron. Natomiast w Rumunii, gołąbki są podawane z jagnięciną, baraniną czy dorszem. Podobnie jak w Chorwacji farsz wieprzowy zastąpiono drobiowym.

Nasze Polskie gołąbki to nic innego jak wieprzowy farsz z ryżem. Danie, które ma dodawać sił, zawiera ogromne ilości witaminy C zawartej w kapuście. Wysoka zawartość białka dzięki wieprzowinie i węglowodany złożone zawarte w ryżu, dodające energii. Zwieńczeniem musi być oczywiście gęsty sos, najlepiej pomidorowy, choć grzybowy również świetnie współgra. My Polacy kochamy wszelkiego rodzaju sosy do mięs i właśnie gołąbków. A przy gołąbkach bez sosu się nie obędzie! ;)

Składniki na ok. 18 szt. gołąbków:
* 1 duża główka kapusty
* 800 gramów mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
* 100 gramów ryżu jaśminowego
* 2 średniej wielkości cebule białe najlepiej czosnkowe
* 2 ząbki czosnku
* 1 całe jajko
* 1 łyżeczka majeranku
* sól himalajska i pieprz lampung czarny mielony do smaku
* 1 płaska łyżka masła klarowanego
* 1 łyżka oleju/oliwy

Składniki na sos pomidorowy:
* 2 puszki pomidorów krojonych np. "dawtona z ziołami"
* 1 koncentrat pomidorowy 200 gramów
* 2 średniej wielkości białe cebule najlepiej czosnkowe
* 2 ząbki czosnku
* 1 szklanka przegotowanej wody
* 1 łyżeczka suszonego lubczyku
* 1 łyżeczka suszonej bazylii
* 1 łyżeczka cukru brązowego ew. kryształu
* sól himalajska i pieprz lampung czarny mielony do smaku
* 1 łyżka oliwy/oleju

Dodatkowo:
* Duży garnek, w którym sparzymy główkę kapusty
* Duża i głęboka blacha do pieczenia


Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 160'C i będziemy piec 2,5 godziny grzanie góra/dół.
Główkę kapusty oczyszczamy z wierzchniej warstwy liści. Wykrawamy głąb i przekładamy do dużego i głębokiego garnka. Kapustę zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżkę oleju  i gotujemy na niskiej mocy palnika. Po około 10 minutach gotowania, główkę kapusty odwracamy na drugą stronę - ostrożnie. Po ok. 8 minutach wyjmujemy kapustę z wrzątku i przelewamy zimną wodą. Po przestudzeniu kapustę rozbieramy ze wszystkich liści. 

Przygotowanie farszu:
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i studzimy. Ryż jaśminowy gotujemy według zaleceń na opakowaniu ( warto wypłukać go wcześniej dwukrotnie pod zimną wodą). Studzimy i łączymy ze wszystkimi składnikami  - z surowym wieprzowym mięsem, podsmażoną cebulą i czosnkiem. Doprawiamy i dodajemy surowe jajko. 


Z każdego liścia kapusty pozbywamy się zdrewniałych części. Na jeden liść kapusty nakładamy solidną porcję farszu ( ok. 2 kopiate łyżki) i zawijamy. Najpierw zwijamy boki liścia, następnie zwijamy całość w rulon ( identycznie jak w przypadku krokietów). Podobnie postępujemy z kolejnymi gołąbkami. Jeżeli zostanie nam kilka liści, wyścielmy nimi blachę. 

Gołąbki wkładamy do nagrzanego piekarnika 160'C grzanie góra/ dół na 2.5 godziny. Po ok. 1 godzinie gołąbki zalewamy połową przygotowanego przez nas sosu pomidorowego. 

Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę i czosnek, obieramy, drobno siekamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy koncentrat i znów wszystko razem podsmażamy. Dodajemy obie puszki krojonych pomidorów i dusimy wszystko na średniej mocy palnika. Po ok. 15-20 minutach, gdy sos wyraźnie zgęstnieje, dolewamy szklankę wody. Włączamy nieco słabszą moc palnika i dusimy sos na wolnym ogniu aż nabierze ładnego, soczyście czerwonego koloru. Pod koniec duszenia doprawiamy sos ziołami i przyprawami. W razie potrzeby możemy sos zmiksować blenderem. 
Smacznego! ;) 

Brak komentarzy: