Makaron penne w sosie szpinakowym z grillowanymi szparagami i jajkiem w koszulce

Najlepszy przepis na makaron penne ze szpinakiem
Witajcie! ;)
Szparagowy zawrót głowy nadal trwa! Wczoraj pizza, dzisiaj aromatyczny makaron penne ;) W związku z tym, że sezon na szparagi trwa w najlepsze, nie może ich zabraknąć w naszym wiosennym menu ;)
Dzisiejszy obiad wpadł mi do głowy z samego rana, ponieważ nazbierałam dużo szpinaku ;) Początkowo w planach miałam pesto, jednak postawiłam na sos z dodatkiem limonki. W przeciwieństwie do standardowego sosu szpinakowego, ten z dodatkiem limonki, dodaja orzeźwiającego i bardziej wyrazistego charakteru całemu daniu.

makaron ze szpinakiem

Makaron penne idealnie łączy się z sosem, a dodatek szparagów i jajka z płynnym żółtkiem to istny majstersztyk! Reasumując, przedstawiam Wam przepis na szybkie i proste danie, które z pewnością przypadnie Wam do gustu ;) 

sposób na penne ze szpinakiem

Składniki:
* 1 opakowanie makaronu penne
* Świeży szpinak - niewątpliwie im więcej tym lepiej ( ja użyłam ok. 400 gramów)
- można zastąpić mrożonym, ale nie mielonym ( w mielonym są głownie same łodygi)
* 2 ząbki czosnku
* 1 cebula
* 250ml śmietanki 18% uht
* 1 Skyr - jogurt typu islandzkiego najlepszy "piątnica"
* 1 limonka
* 7 - 8 szt. zielonych szparagów
* ser do posypania: parmezan/ grana padano/ gouda itp
* jajka
* ocet
* 1 łyżka masła
* sól himaljska/  pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku

składniki na makaron ze szpinakiem

Przygotowanie sosu:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na maśle do zarumienienia.
Dodajemy szpinak i również podsmażamy kilka minut. Dodajemy śmietankę 18% uht i dusimy na średnim ogniu. Podczas gdy redukujemy sos, przelewamy wrzątkiem limonkę. Następnie ścieramy skórkę z limonki na tarce, na drobnych oczkach. Ścieramy tylko zieloną część skórki. Dodajemy ją do sosu. Sok z połowy limonki wyciskamy do sosu. Sos musi wyraźnie zgęstnieć. Pod koniec duszenia, wyłączamy ogień pod sosem i dodajemy dwie łyżki stołowe jogurtu skyr, sól oraz pieprz do smaku.

jak zrobic sos szpinakowy

Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu, ważne aby był al dente.
Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy do przygotowanego sosu.

sos z szpinaku i śmietanki

Następny krok to przygotowanie szparagów. Odcinamy zdrewniałe końcówki, obieramy i grillujemy po 4 minuty z każdej strony. Pod koniec grillowania, solimy.
Przygotowanie jajka w koszulce:
W niedużym garnku nalewamy wodę do 2/3 wysokości. Wodę musimy zagotować. W międzyczasie wbijamy jajko do małej miseczki, tak aby nie uszkodzić żółtka. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień na średnią moc palnika i dodajemy 2 łyżki octu i dwie szczypty soli. Robimy wirek i  za pomocą łyżki lub rózgi. Gdy wirek nieco się uspokoi dopiero wtedy wrzucamy jajko. Gotujemy ok. 4 minut. Jajko wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.

Wykończenie dania:
Makaron z sosem przekładamy na talerz, dekorujemy grillowanymi szparagami, jajkiem w koszulce, tartym serem, listkami szpinaku i świeżo zmielonym pieprzem. Opalenie limonki, dodanie gdzieniegdzie tartego sera i kleksów skyra, bez wątpienia nada walorów estetycznych całemu daniu ;)
Smacznego! ;)
sos szpinakowy skyr
Sposób podania makaronu

Pyszna domowa pizza z sezonowymi dodatkami


Witajcie ! ;)
Maj to czas, kiedy w sklepach królują sezonowe produkty. Jednym z nich są szparagi. Dzisiejsza wersja domowej pizzy jest z dodatkiem jajka z płynnym żółtkiem, żółtą stożkową papryką, cebulą dymką i oczywiście szparagów. Oprócz tego dodałam salami, pieczarki, mozzarellę i tarty żółty ser. Cały proces przygotowania pizzy ( ciasto - sos - dodatki) zajmuje ok. 2 godzin. Warto przygotować więcej ciasta, ponieważ można je zamrozić. Dzięki temu będziemy mogli upiec pizzę wtedy, kiedy najdzie nas ochota. Z ok. 1 kg mąki i 1 opakowania drożdży przygotowałam aż sześć kulek ciasta. Jedna kulka to pizza o średnicy ok. 26-28 cm. Jeżeli chcemy przygotować mniej ciasta dzielimy przepis przez połowę. Pizzę pieczemy w nagrzanym piekarniku 240'C z termoobiegiem. Ważne, aby do piekarnika wsadzić blachę do "góry nogami". Blachę umieszczamy na środkowej półce piekarnika.

Zanim rozpoczniemy przygotowanie ciasta, w pierwszej kolejności powinniśmy przygotować sos pomidorowy. Kiedy sos będzie się gotował, przystępujemy do przygotowania ciasta na pizzę.



Składniki:
Ciasto na pizzę na 5 - 6 porcji:
* 850 - 950 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* 1 kostka (100 gramów) świeżych drożdży np. "babuni"
* 2 łyżeczki soli
* 2 łyżeczki cukru
* 2 szklanki ( 2 x 250ml) ciepłej ( niegorącej!) wody
* 3- 4 łyżki oliwy
+ papier do pieczenia
Sos pomidorowy:
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 2 duże ząbki czosnku
* 1 cebula średniej wielkości
* 2 puszki pomidorów ( np. krojone "Dawtona" z ziołami) można też użyć świeżych pomidorów.
* do smaku: sól, pieprz, cukier
Dodatki:
Szparagi, jajko, papryka, salami, ser żółty np. gouda lub masdammer, mozzarella, pieczarki, cebula dymka.



Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy cebulę z czosnkiem do wyraźnego zarumienienia. Następnie wlewamy dwie puszki pomidorów. Sos dusimy na średniej mocy palnika, do momentu aż zgęstnieje i znaczna część wody odparuje. Pod koniec duszenia sos możemy zmiksować blenderem. Zmiksowany sos doprawiamy solą, cukrem i ew. pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy składniki do pizzy. Obieramy szparagi, kroimy pieczarki w pół plastry, ścieramy żółty ser, wbijamy jajko do małej miseczki.
Przygotowanie ciasta:
Do misy miksera dodajemy pokruszone drożdże i zalewamy ciepłą wodą. Miksujemy przez kilka minut za pomocą końcówki metalowego haka ( do wyrabiania ciasta). Następnie wsypujemy mąkę, sól, cukier i dodajemy oliwę. Ustawiamy średnią moc miksera. Jeżeli ciasto podczas mieszania jest lepkie, dosypujemy mąki. Jeżeli zbyt suche, dodajemy oliwy. Ciasto po ok. 7 minutach powinno być już gładkie, elastyczne i ciągnące się. Przygotowujemy misę do przełożenia ciasta - może być też wysoki garnek. Smarujemy go oliwą i wkładamy tam ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 - 30 minut - do wyrośnięcia.

ciasto na pizzę krok po kroku

szybki przepis na pizzę

Gdy ciasto wyrośnie uderzamy w nie pięścią. Blat kuchenny/ Stolnicę/ matę silikonową obsypujemy delikatnie mąką i na to wykładamy ciasto. Wyrabiamy krótką chwilę i dzielimy je na porcje. Możemy przygotować jedną dużą pizzę na całą blachę, dwie małe okrągłe, a pozostałe ciasto poporcjować i zamrozić.

jak zrobić najlepszą pizzę

Kiedy sos już jest odparowany i wystudzony, a ciasto mamy już gotowe, nastawiamy piekarnik na 240 stopni z termoobiegiem. Do piekarnika wkładamy blachę do góry nogami na środkową półkę.

sos na pizzę najlepszy


przepis na pizzę

Wykończenie pizzy:
Na blacie układamy papier do pieczenia, smarujemy oliwą i na nim ręcznie rozciągamy ciasto. Delikatnie rozprowadzamy ciasto na papierze. Formujemy okrągłą lub prostokątną pizzę. Ciasto powinno być w każdym miejscu równej wysokości i nie może być podziurawione. Kolejny krok to wyłożenie wystudzonego sosu pomidorowego. Lepiej dać go mniej, niż więcej - zapobiegniemy rozmoknięciu ciasta i zakalca. Na sos dajemy tarty ser. Na serze układamy salami, na salami pieczarki, następnie szparagi i mozzarellę. Starajmy się nie przesadzać z składnikami. To ciasto gra pierwsze skrzypce. Pizza powinna być lekka i aromatyczna. Kawałek upieczonej pizzy powinien być sztywny, nie zapadać się pod ciężarem składników. Kiedy nasza pizza jest już udekorowana składnikami przystępujemy do przełożenia pizzy wraz z papierem na gorącą blachę.
Musimy wyjąć nagrzaną blachę najlepiej na deskę. W miejsce gdzie można na kilka sekund położyć bardzo gorącą blachę. Możemy też pizzę przenieść na deskę/ drugą blaszkę i przełożyć ją na wysunietą gorącą blachę w piekarniku. Musimy znaleźć najlepszy dla nas sposób przełożenia pizzy z papierem do pieczenia na gorącą blachę. Kiedy pizza jest już w piekarniku, wylewamy na nią jajko. ( Opcja 2: jajko smażymy na patelni i przekładamy je na już upieczoną pizzę)
Pizzę pieczemy maksymalnie 10 minut. Po 7 minutach obserwujemy brzegi pizzy. Jeżeli są już zarumienione wyłączamy piekarnik. Pizzę wyciągamy z piekarnika po ok 30 sekundach - 1 minucie od wyłączenia piekarnika. Wyjętą pizzę kroimy po chwili, wrząca pizza stępi nasz nóż.
Smacznego ! ;)

pizza domowa najlepsza

jak upiec pizzę