Makaron spaghetti z sosem (nie)bolognese z pieczonym czosnkiem i mozzarellą


Witajcie! ;)
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na smakowity makaron spaghetti z pomidorowo-mięsnym sosem. Dostałam od Was wiele zapytań o przepis, choć danie przygotowałam zanim założyłam bloga, a zdjęcia udostępniłam na moim instagramie @kompozycja_doskonala
Dlaczego (nie)bolognese? Ponieważ oryginalna receptura na sos bolognese zawiera wędzony boczek i czerwone wino. W moim przepisie jest pieczony czosnek i mozzarella. Możecie użyć też innego sera - np. parmezanu, grana padano lub ricotty na wierzch. Dla mnie dodatek delikatnej mozzarelli z mocno mięsnym sosem o zapachu pieczonego czosnku tworzy doskonałą kompozycję ;)

Przygotowanie sosu o naprawdę głębokim i wyrazistym smaku trwa nawet 3 godziny. Oczywiście można sos przygotować nawet w pół godziny, ale jego smak będzie "płaski". Jeżeli w planach mamy ugotowanie czegoś autentycznego dla swojej drugiej połówki, warto poświęcić nieco więcej czasu. Z resztą - sos robi się praktycznie sam. Dusimy go na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Reasumując, poniżej przedstawiam przepis na pyszny makaron spaghetti w aromatycznym sosie.

sos do spaghetti

Składniki:
* ok 1 kg mielonej wołowiny - z ligawy lub udźca
* 1 opakowanie ( 500 gramów) makaronu "lubella" spaghetti
* 3 duże cebule
* 1 cały duży czosnek
* 2 puszki pomidorów krojonych (najlepsze "Dawtona z ziołami")
* 1 mozzarella
* olej do smażenia
* sól himalajska
* pieprz czarny (lampung "kamisa" - ostrzejszy w smaku)
* opcjonalnie: natka pietruszki, świeża bazylia, cebula dymka lub listki szpinaku
Dodatkowo:
* blender
* folia aluminiowa

Przygotowanie sosu:
Przygotowujemy głęboką patelnię lub garnek. Cebulę kroimy drobno i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Na dobrze zarumienioną cebulę wrzucamy mięso mielone. Podczas smażenia wołowiny, musimy zadbać o to aby dobrze ją rozbić. Rozbijamy za pomocą drewnianej łyżki. Mięso smażymy długo - najpierw musimy odparować z niego płyn, a potem zarumienić na lekko złoty kolor.

Pomidory z puszki przelewamy do większej misy i miksujemy blenderem. Gotową pulpę pomidorową przelewamy do wysmażonego mięsa z cebulą. Po wymieszaniu składników, skręcamy moc palnika na słabszą i przykrywamy naczynie. Od tego momentu sos powinien się długo i wolno dusić. Co jakiś czas powinniśmy zaglądnąć do sosu i go zamieszać. Cały sekret głębokiego smaku sosu tkwi w długim czasie duszenia. Na początku sos jest nieco blady, ale z upływem czasu nabiera ładnego, intensywnie czerwonego koloru. UWAGA: sosu nie solimy i nie pieprzymy. Sos doprawiamy na samym końcu. Dlaczego ? Może się okazać po 2 godzinach, że sos potrzebuje tylko czosnku.

Kiedy sos się dusi możemy nastawić piekarnik na 200 stopni grzanie góra/dół. Z czosnku musimy odkroić czubek, tak aby pokazały nam się wszystkie jego cząstki. Czosnek możemy delikatnie doprawić ulubionymi ziołami. Zawijamy szczelnie w folię i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy ok 30 - 40 minut ( do miękkości)
spaghetti bolognese przepis najlepszy

Gdy sos już jest prawie gotowy możemy go doprawić i dodać upieczony czosnek ( musimy go wycisnąć). Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a nać pietruszki lub bazylię siekamy. Mozzarellę rwiemy na kawałki różnej wielkości i wykładamy na wierzch gotowego dania.
Smacznego!;)

Pierogi z kaczką, wiejską kaszą jęczmienną, porem, szpinakiem, natką pietruszki i sosem żurawinowym

pierogi z kaczką
Witajcie! ;)
Po wczorajszym gotowaniu rosołu z kaczych udek, nie mogło się obejść dzisiaj bez pierogów z kaczym mięsem. Farsz na pierogi jest wręcz królewski - bogaty w składniki i puszysty ( dzięki bulionowi). Poza tym dzięki kaszy jęczmiennej, farsz zyskał przyjemnej konsystencji i nie przylepiał się do ciasta pierogowego. Szpinak z porem świetnie dopełniają smak a domieszka jajka, masła i pietruszki nadaje szlachetnego tonu ;)

Pierogi w tej odsłonie idealnie sprawdzą się na wykwintny, rodzinny obiad. Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym posiłkiem ten przepis jest strzałem w dziesiątkę! ;) Zarówno połączenie smaków jak i wygląd całego dania pozostają na długo w pamięci. Kropką nad i jest sos żurawinowy, który łagodzi wyrazisty smak farszu. Nie sposób przejść obojętnie obok tak zaserwowanych pierogów. 

z czym podać pierogi

Reasumując, jeżeli mamy w planach przygotowanie pierogów z kaczką, najlepiej dzień wcześniej przygotować rosół, Tak jak uczyniłam to wczoraj. Mamy dwa wykwintne dania, których nadmiar możemy zamrozić. Zarówno porcjowane pierogi jak i porcjowany rosół z kaczki możemy przechowywać w zamrażarce przez dłuższy czas. 

sos żurawinowy

Z poniższych składników ulepiłam aż 70 pierogów. 
Składniki potrzebne do przygotowania farszu:
* 6 kaczych udek - ok 540 gramów mięsa
* 100 gramów kaszy wiejskiej jęczmiennej
* 150 gramów świeżego szpinaku
* 125 ml bulionu z kaczki lub innego
* 1 duży por
* 1 łyżka masła
* 1 pęczek natki pietruszki
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony

jak przygotować pierogi

Ciasto na pierogi:
* 500 gramów mąki pszennej najlepiej tortowej typ 450
* 250 ml ( jedna szklanka) ciepłej wody
* 2 szczypty soli
* 1 łyżka oleju


Sos żurawinowy:
* 1 opakowanie suszonej żurawiny
* 1 szklanka bulionu najlepiej z kaczki

jak zrobić pierogi z kaczką

Przygotowanie farszu:
Ugotowane kacze udka musimy oddzielić od kości i chrząstek. Dwukrotnie mielimy w maszynce. Najlepsze są gotowane udka z rosołu, przepis na rosół TUTAJ. Szpinak siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Pora również siekamy drobno i  podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Kaszę gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Pęczek pietruszki drobno siekamy. Wszystkie wystudzone składniki łączymy ze sobą w dużej misy lub garnku. Dodajemy łyżkę masła, jajko, sól oraz pieprz. Gdy składniki się połączą dolewamy bulionu. Gotowy farsz wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc) . 

idealne ciasto na pierogi

Przygotowanie ciasta na pierogi:
Mąkę przesiewamy na stolnicy. Dodajemy sól i robimy dołek. Wlewamy olej oraz wodę partiami. Zagniatamy ręcznie. Ciasto powinno być aksamitne, zbite i elastyczne zarazem. Gotowe ciasto przekładamy do reklamówki, zawijamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie 15 minut, dzielimy ciasto na 3 - 4 części i wałkujemy po jednej. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym smaczniejsze będą pierogi. To farsz jest najważniejszy, choć ciasto nie powinno odstawać z boku ;) Farsz nakładamy solidnie, łyżeczkę na jedno kółko. Polecam do wykrajania kółek - metalowy ring, ale szklanka również będzie dobra. Dokładnie sklejamy brzegi pierogów i odkładamy na oprószoną mąką tacę. 

ciasto na pierogi pyszne

Ulepione pierogi gotujemy ok. 4 -5 minut. Jeżeli mamy na prawdę cienkie ciasto, wrzucamy na gotującą się wodę i już po 3 minutach sprawdzamy czy pierogi są miękkie. Jeżeli lubicie podsmażane pierogi, lepiej zawczasu je wyjąć i przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnie z tłuszczem.

pierogi farsz instrukcja jak lepić

Przygotowanie sosu żurawinowego:
Suszoną żurawinę zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy ok 10 min. Miękką żurawinę miksujemy blenderem na gładki mus.

Smacznego ! ;) 

pyszne pierogi z kaczką i kaszą

przepis na pierogi z kaszą wiejską