Jogurtowe ciasto z truskawkami na dużą blachę



Witajcie! ;)
Sezon na przepyszne truskawki trwa w najlepsze! ;) Dlatego przygotowałam bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto z truskawkami. Idealne na spotkanie rodzinne, ponieważ przepis jest na dużą blachę. Blacha, w której piekłam ten cudowny wypiek ma wymiary 25 cm na 40 cm. Ciasto pieczemy ok 65 - 70 minut do suchego patyczka. W przepisie użyłam dodatkowo kwaśnej śmietany, w zamian możemy użyć większej ilości jogurtu naturalnego ;)
Do przygotowania ciasta użyłam miksera planetarnego z zastosowaniem mieszadła tzw. "motylka".



UWAGA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W przeciwnym razie mógłby powstać zakalec!
Reasumując poniżej przedstawiam Wam przepis na przepyszne ciasto z truskawkami:

Składniki:

* 450 gramów truskawek
* 6 jajek
* 750 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* 350 gramów cukru
* 1 płaska łyżka cukru wanilinowego
* 300 gramów jogurtu naturalnego
* 200 gramów śmietany 18%
* 1 szklanka oleju
* 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
+ bułka tarta
+ cukier puder
+ papier do pieczenia



Przygotowanie ciasta:
Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy w mniejsze kawałki. Przygotowujemy blachę, wykładając ją papierem ( blacha 25 x 40 ). Następnie nastawiamy piekarnik na 180 stopni grzanie góra/dół. Przygotowujemy wszystkie odmierzone składniki, tak aby były pod ręką.



Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy na mocnych obrotach do momentu aż jajka nabiorą puszystości i jasnego koloru.
Po tym czasie zmniejszamy moc miksera na średnią i do utartych na jasno jajek dodajemy olej, jogurt oraz śmietanę.
Gdy składniki wyraźnie się połączą, zmniejszamy moc miksera na słabszą i dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
Gęstą i jednolitą masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Wierzch ciasta obsypujemy niewielką ilością bułki tartej i na tym układamy kawałki truskawek.
Tak przygotowane ciasto wkładamy na środkową półkę do nagrzanego piekarnika - 180.C na 65 - 70 minut. Po upływie czasu warto sprawdzić konsystencję wewnątrz za pomocą patyczka. UWAGA! Ciasto zostawiamy w wyłączonym i uchylonym piekarniku ok 15 minut. Kroimy dopiero wystudzone, a najlepszy smak uzyskamy następnego dnia! ;)
Smacznego! ;)