Pieczona polędwiczka wieprzowa w sosie szpinakowo-kurkowym z fasolką szparagową i brokułami



Witajcie! ;)

Dzisiaj przygotowałam bardzo smaczny i aromatyczny obiad! ;) Polędwiczka wieprzowa, długo pieczona w niskiej temperaturze jest soczysta i krucha. Wcześniej została zamarynowana przez kilka godzin, a następnie podsmażona na rumiany kolor.

W tym przepisie świetnie sprawdzi się piekarnik z termosondą. Wbijamy sondę w najgrubszą część mięsa i ustawiamy pożądaną temperaturę. W przypadku polędwiczki wieprzowej temperatura wewnątrz waha się miedzy 60'C a 70'C. Jeżeli Wasi domownicy nie przepadają za różowym kolorem mięsa wieprzowego, należy zwiększyć nieco temperaturę.



Polędwiczkę piekłam w 110 stopniach ( grzanie góra/dół) do uzyskania 73'C wewnątrz mięsa. Aby polędwiczka była równie krucha i soczysta bez użycia sondy należy ją piec w 85'C przez 65-70 minut. W tym przepisie użyłam polędwiczki o wadze ok. 600 gramów. Przy mniejszym kawałku mięsa należy skrócić czas pieczenia o kilka minut.

Polędwiczka z tego przepisu świetnie nadaje się na ciepło do obiadu, jak i na wędlinę. Mięso jest wewnątrz kremowe, miękkie i zachowuje swoją soczystość.



Reasumując poniżej przedstawiam przepis na rewelacyjny obiad ;)

Składniki:
* polędwiczka wieprzowa ok. 600 gramów
* kurki 300 - 350 gramów
* szpinak liście ok. 500 gramów
* 2 średnie cebule
* 1 ząbek czosnku
* 500 ml śmietanki 30% lub 36%
* przyprawy: papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, czosnek niedźwiedzi, sól himalajska, pieprz kolorowy.
* 1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego
* 1 łyżeczka masła

Dodatkowo:
* fasolka szparagowa ok 400 gramów( zielona, żółta lub mix)
* 1 łyżeczka oregano
* 1 łyżeczka cukru
* 1/2 łyżeczki soli
* 3 łyżki stołowe bułki tartej
* 1 łyżka oleju słonecznikowego
* woda

Opcjonalnie:
 * brokuły

Ponadto potrzebujemy:
* piekarnik z termosondą
* blacha + papier do pieczenia
* folia aluminiowa
* folia spożywcza

Przygotowanie:
Kilka godzin przed planowanym obiadem należy zamarynować polędwiczkę. Oczyszczamy z błon i zbędnego tłuszczu, nacieramy solidną porcją przypraw, nie przesadzamy z solą. Doprawioną polędwiczkę, szczelnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 3 godziny do lodówki. Następnie wyjmujemy mięso z lodówki tak aby nabrało temperatury pokojowej. 



Przygotowujemy blachę z papierem, nastawiamy piekarnik na 110'C grzanie góra/dół ( z użyciem termosondy 73'C) lub na 85'C grzanie góra/dół ( czas pieczenia mięsa ok. 65 -70 minut)



Na mocno rozgrzanej patelni z olejem układamy polędwiczkę i smażymy na rumiano z każdej strony. Musimy zrobić to dosyć szybko, tak aby soki z mięsa nam nie wyciekły (na tej samej patelni możemy przygotować później sos). Podsmażoną polędwiczkę układamy na blaszce z papierem, zakrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Wbijamy termosondę i nastawiamy preferowaną przez nas temperaturę wewnątrz mięsa. 



Po upieczeniu, polędwiczkę wyjmujemy z piekarnika i zawijamy szczelnie folią. Dajemy jej odpocząć ok 7 minut.

Przygotowanie sosu szpinakowo-kurkowego:
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Rumienimy na patelni ( najlepiej na tym samym tłuszczu, na którym smażyliśmy polędwiczkę). Dodajemy łyżeczkę masła i smażymy dobrze wypłukane z piasku kurki. Cebulę, czosnek oraz kurki zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Na tę samą patelnię wrzucamy szpinak i dusimy przez kilka minut. Następnie z powrotem dodajemy resztę składników. Zalewamy śmietanką, dusimy na wolnym ogniu i doprawiamy solą oraz pieprzem. 



* Fasolkę szparagową gotujemy z cukrem, solą i oregano do miękkości. W osobnym garnku ( najlepiej z grubym dnem) prażymy bułkę tartą na złoty kolor i dodajemy łyżkę dowolnego tłuszczu. Ugotowaną fasolkę mieszamy z rumianą bułką tartą.

* Gotujemy brokuły do miękkości

Wykończenie dania:
Gęsty, kremowy i doprawiony sos szpinakowo-kurkowy wykładamy na talerz. Mięso kroimy na grubsze plastry i układamy na sosie. Gdzieniegdzie kładziemy fasolkę szparagową okraszoną smażoną bułką tartą. Do dekoracji używamy kilka różyczek brokułu.

Smacznego! ;)