Pieczone gołąbki z wieprzowym farszem i ryżem jaśminowym w pomidorowym sosie

najlepsze gołąbki krok po kroku

Witajcie! ;) 

Dzisiaj pod lupę bierzemy jedno z najbardziej znanych polskich dań. Są nimi gołąbki zawijane w liście białej kapusty z półmięsnym farszem. Tym razem w wersji pieczonej, w gęstym, pomidorowym sosie. Wyjątkowo smaczne, niepozornie wyglądające danie przygotowywane przez nasze babcie.

Gołąbki królują na stołach od pokoleń i wciąż zachwycają swoim smakiem. Potrawa wschodnio-europejska, która przywędrowała z Ukrainy w XIX wieku do Polski. Początkowo na farsz składały się takie składniki jak kasza gryczana i ziemniaki. Było to główne danie uboższych warstw społeczeństwa. Z czasem gołąbki nabierały przeróżnych odsłon. Gdy danie pojawiło się w Grecji, główki kapusty zastąpiły liście winogron. Natomiast w Rumunii, gołąbki są podawane z jagnięciną, baraniną czy dorszem. Podobnie jak w Chorwacji farsz wieprzowy zastąpiono drobiowym.

Nasze Polskie gołąbki to nic innego jak wieprzowy farsz z ryżem. Danie, które ma dodawać sił, zawiera ogromne ilości witaminy C zawartej w kapuście. Wysoka zawartość białka dzięki wieprzowinie i węglowodany złożone zawarte w ryżu, dodające energii. Zwieńczeniem musi być oczywiście gęsty sos, najlepiej pomidorowy, choć grzybowy również świetnie współgra. My Polacy kochamy wszelkiego rodzaju sosy do mięs i właśnie gołąbków. A przy gołąbkach bez sosu się nie obędzie! ;)

pyszne i aromatyczne gołąbki z mięsnym farszem

Składniki na ok. 18 szt. gołąbków:
Farsz:
* 1 duża główka kapusty ważąca ok 1 kg
* 800 gramów mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
* 100 gramów ryżu jaśminowego
* 2 średniej wielkości cebule białe najlepiej czosnkowe
* 2 ząbki czosnku
* 1 całe jajko
* 1 łyżeczka majeranku
* sól himalajska i pieprz lampung czarny mielony do smaku
* 1 łyżka płaska łyżka masła klarowanego
* 1 łyżka stołowa oleju

Składniki na sos pomidorowy:
* 2 puszki pomidorów krojonych np. "dawtona z ziołami"
* 1 koncentrat pomidorowy 200 gramów
* 2 średniej wielkości białe cebule najlepiej czosnkowe
* 2 ząbki czosnku
* 1 szklanka przegotowanej wody
* 1 łyżeczka suszonego lubczyku
* 1 łyżeczka suszonej bazylii
* 1 łyżeczka cukru brązowego
* sól himalajska i pieprz lampung czarny mielony do smaku
* 1 łyżka oliwy/oleju

Dodatkowo:
* Duży garnek, w którym sparzymy główkę lapusty
* Duża i głęboka blacha do pieczenia

gołąbki w sosie pomidorowym przepis staropolski
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 160'C i będziemy piec 2,5 godziny grzanie góra/dół.
 
Główkę kapusty oczyszczamy z wierzchniej warstwy liści. Wykrawamy głąb i przekładamy do dużego i głębokiego garnka. Kapustę zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżkę oleju  i gotujemy na niskiej mocy palnika. Po około 10 minutach gotowania, główkę kapusty odwracamy na drugą stronę. Po ok. 5 minutach wyjmujemy kapustę z wrzątku i przelewamy zimną wodą. Po przestudzeniu kapustę rozbieramy ze wszystkich liści. 

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy i studzimy. Gotujemy ryż według zaleceń na opakowaniu. Studzimy i łączymy ze wszystkimi składnikami ( w tym z surowym wieprzowym mięsem) w dużym garnku lub misy. 

przepis na domowe gołąbki

Z każdego liścia kapusty pozbywamy się zdrewniałych części. Na jeden liść kapusty nakładamy solidną porcję farszu ( ok. 2 kopiate łyżki) i zawijamy. Najpierw zwijamy boki liścia, następnie zwijamy całość w rulon ( identycznie jak w przypadku krokietów). Podobnie postępujemy z kolejnymi gołąbkami. Jeżeli zostanie nam kilka liści, wyścielmy nimi blachę. 

Gołąbki wkładamy do nagrzanego piekarnika 160'C grzanie góra/ dół na 2.5 godziny. Po ok. 1 godzinie gołąbki zalewamy połową przygotowanego przez nas sosu pomidorowego. 

Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę i czosnek, obieramy, drobno siekamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy koncentrat i znów wszystko razem podsmażamy. Dodajemy obie puszki krojonych pomidorów i dusimy wszystko na średniej mocy palnika. Po ok. 15-20 minutach, gdy sos wyraźnie zgęstnieje, dolewamy szklankę wody. Włączamy nieco słabszą moc palnika i dusimy sos na wolnym ogniu aż nabierze ładnego, soczyście czerwonego koloru. Pod koniec duszenia doprawiamy sos ziołami i przyprawami. W razie potrzeby możemy sos zmiksować blenderem. 

Smacznego! ;) 

podaj swojej rodzinie najlepsze gołąbki

Pierogi ruskie naszych babć

Pierogi ruskie naszych babć
Witajcie! ;)
Kto z Was nie próbował ruskich pierogów? Naszego sztandarowego dania, o którym głośno nawet za oceanem. Słyniemy z pierogów, a najbardziej właśnie z ruskich. Przygotowane przez nasze babcie z ogromną ilością smażonej na złoto cebulki. Choć pracy przy pierogach jest dużo, warto od czasu do czasu powrócić do smaku dzieciństwa.

Pierogi ruskie inaczej zwane galicyjskimi, swoje pochodzenie zawdzięczają Rusi Czerwonej (Galicji Wschodniej). Nie pochodzą z Rosji a z województwa ruskiego Korony Królestwa Polskiego, następnie z Rzeczypospolitej. Według legendy polski duchowny, apostoł Słowian Jacek Odrowąż jadł pierogi w Kijowie i dzięki niemu zagościły one w Polsce. Święty Kościoła katolickiego miał karmić polską biedotę. 

Najlepsze pierogi ruskie jakie jadłeś

Pierogi nie tylko ruskie... W XIII wieku jadano kurniki, knysze, koladki, sanieżki i socznie. Te pierwsze były z drobiowym nadzieniem. Knysze podawano w dzień żałoby, a koladki w styczniu, ze względu na kolędowanie. Pierogi ze słodkim nadzieniem przygotowane w imieniny nosiły nazwę sanieżek lub soczni.

W XIX wieku pierogi mogą mieć najróżniejszy farsz. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Pomimo dostępności wszelkich produktów, które możemy użyć jako farsz, to i tak wracamy do tradycyjnych smaków.

Poniżej załączam przepis na pierogi z farszem wyjątkowym. Delikatnym, a jednocześnie ostrym. Puszystym a jednocześnie zbitym. Słonym i kwaśnym. Perfekcyjnym!

Składniki na ok. 60 - 70 szt. pierogów.
Ciasto: 
* 500 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* 250 ml - 1 szklanka ciepłej wody
* 2 szczypty soli 
* 1 łyżka oleju

Farsz:
* 200 gramów białego sera tłustego
* 200 gramów białego sera chudego
* 500 gramów ziemniaków ugotowanych do miękkości i przeciśniętych przez praskę
* 2 średniej wielkości cebule najlepiej białe, czosnkowe
* 2 żółtka
* 50 gramów miękkiego masła
* 2 duże ząbki czosnku
* 1 łyżeczka cząbru
* 1 łyżeczka majeranku
* sól himalajska i pieprz czarny lampung do smaku
* masło klarowane do smażenia

Najlepsze ciasto na pierogi elastyczne

Przygotowanie farszu:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła klarowanego. W dużym garnku/ misy łączymy wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Farsz zagniatamy ręcznie. 

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy na stolnicy. Dodajemy sól i robimy dołek. Wlewamy olej oraz wodę partiami. Zagniatamy ręcznie. Ciasto powinno być aksamitne, zbite i elastyczne zarazem. Gotowe ciasto przekładamy do reklamówki, zawijamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie 15 minut, dzielimy ciasto na 3 - 4 części i wałkujemy po jednej. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym smaczniejsze będą pierogi. To farsz jest najważniejszy, choć ciasto nie powinno odstawać z boku ;) Farsz nakładamy solidnie, łyżeczkę na jedno kółko. Polecam do wykrajania kółek - metalowy ring, ale szklanka również będzie dobra.

* Zobacz na moim instagramie @kompozycja_doskonala  w relacjach "stories" oznaczonych pierożkiem, w jaki sposób lepiłam pierogi ;)

Ulepione pierogi gotujemy nie dłużej niż 4 -5 minut. Jeżeli mamy na prawdę cienkie ciasto, wrzucamy na gotującą się wodę i już po 3 minutach sprawdzamy czy pierogi są miękkie. Jeżeli lubicie podsmażane pierogi, lepiej zawczasu je wyjąć i przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnie z tłuszczem.

Smacznego! ;)

Najlepszy farsz do pierogów

Makaron spaghetti z drobiowymi klopsikami i bobem w sosie carbonara

Pyszny makaron z pulpetam i bobem

Witajcie! ;)
Jeśli szukacie pomysłu na aromatyczny obiad to dobrze trafiliście! Dzisiejsza propozycja to spaghetti z klopsikami, bobem i sosem carbonara na bazie samych żółtek. Smak klopsików ma orientalną nutę dzięki tajskim dodatkom.

Dania makaronowe są uwielbiane przez Polaków. Lubimy kombinować w kuchni, szukać nowych smaków, łączyć słodkie ze słonym i ostrym. Nasze wersje dań makaronowych są o wiele bardziej bogate w składniki niż w kuchni niejednego Włocha. Solidna porcja dodatków i kremowy sos... czemu nie?

Dodatek bobu w makaronie smakuje obłędnie. Póki dostaniemy go w sklepach warto uwzględnić go w menu. Bób posiada wiele właściwości odżywczych. Przede wszystkim jest bogaty w białko, jest skarbnicą witamin i posiada liczne właściwości lecznicze. Bób wiąże kwasy tłuszczowe w jelicie grubym, dzięki czemu obniża poziom cholesterolu. Jest bogaty w potas i rozpuszczalny błonnik. Jest również pomocny w leczeniu niedoboru żelaza. Nie jest niestety wskazany dla osób borykających się z problemami układu pokarmowego. 

makaron w sosie carbonara z bobem

Składniki:
* 1 opakowanie makaronu spaghetti
* Podwójna pierś z kurczaka ( ok. 400 gramów) zmielona lub w całości (możemy posiekać)
* ok. 300 gramów bobu
* 2 średniej wielkości czerwone cebule
* 1 duży ząbek czosnku
* 3 łyżki stołowe sosu ostrygowego
* 2 łyżki stołowe octu ryżowego
* 1 łyżka stołowa bułki tartej
* 1 papryczka piri-piri
* 3 żółtka
* 1 łyżka stołowa tartego parmezanu/grana padano/ pecorino
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* natka pietruszki ( ok. garść posiekanej ) 
* olej do smażenia
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony

Dodatkowo
* duża patelnia lub szeroki garnek

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności płuczemy i gotujemy bób w osolonej wodzie do miękkości. Młodego bobu nie musimy obierać z łupinki, natomiast starszy już tak. Obieramy przed lub po ugotowaniu i przestudzeniu.

Przygotowujemy klopsiki drobiowe. Mięso mielone lub drobno posiekane mieszamy z bułką tartą, drobno posiekaną cebulą czerwoną, sosem ostrygowym, i octem ryżowym. Formujemy pulpeciki i obtaczamy w mące. Smażymy do wyraźnego zarumienienia na średnim ogniu. Ważne aby klopsów nie przypalić, możemy je przez ok. 8 minut dusić jeszcze pod przykryciem. Dodajemy na patelnię ugotowany, odcedzony bób.
 
Przepis na idealny makaron spaghetti

W między czasie przygotowujemy miseczkę z rozbełtanymi żółtkami. Żółtka mieszamy z startym serem. Przygotowujemy posiekaną natkę pietruszki i posiekaną papryczkę chilli w zasięgu wzroku. 

Gdy nasze pulpeciki są już przesmażone wraz z bobem, a żółtka pod ręką, gotujemy makaron. Ważne aby wyłowić makaron al dente i przełożyć na patelnię z klopsikami i bobem. Dodajemy również dwie chochelki wody, w której gotował się makaron. Wszystko razem mieszamy na patelni i odparowujemy nadmiar wody. Gotowy makaron zdejmujemy z ognia i w tym momencie dodajemy rozbełtane żółtka z tartym serem. Energicznie mieszamy całe danie ( by zapobiec powstaniu tzw. jajecznicy) . Pod koniec doprawiamy, posypujemy całość natką pietruszki, posiekaną papryczką piri-piri. 

Smacznego! ;) 

Najlepszy przepis na obłędny makaron spaghetti