Wegański krem z pieczonej dyni hokkaido z chrupiącą ciecierzycą

wegański krem z dyni
Witajcie! ;)
Dzisiejsza propozycja na pyszną zupę to krem z pieczonej dyni hokkaido. Dania z dynią całkowicie opanowały instagram. W przeróżnych odsłonach i z rozmaitymi dodatkami dynia gra pierwsze skrzypce. Nie można się jej oprzeć, dlatego warto przygotować coś smacznego z tego bogatego w wartości odżywcze warzywa. Dynia powinna gościć na naszych stołach całkiem często ponieważ jest pełna witamin i przeciwutleniaczy. Pomijając walory smakowe, dynia działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Jest bogata w cynk i witaminę C, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy.

Duża zawartość witaminy A w dyni, wpływa na wygląd naszej cery. Jeden kubek gotowanej dyni zapewnia aż 245% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Odmian dyni jest ponad 45! Najbardziej popularne odmiany to: makaronowa, delicata, piżmowa, kabocha, acorn, red kuri, butternut i oczywiście hokkaido. Ta ostatnia odmiana jest idealna do zup-krem właśnie. Poza tym odmiany hokkaido nie musimy obierać, dzięki czemu zupę przygotujemy naprawdę szybko ! ;)

Odmiana Hokkaido - jedna z najpopularniejszych cechuje się soczyście pomarańczowym kolorem skórki i niedużą wagą sięgającą do 3 kilogramów. Japońśkie dynie hokkaido są ciekawą alternatywą dla dyni olbrzymiej. 

przepis na zupę krem z dyni

Aby podkręcić nieco delikatny smak zupy, przygotowałam chrupiącą, pieczoną ciecierzycę w aromatycznych przyprawach. Przygotowanie jej jest banalnie proste, a aranż jaki powstał, dzięki temu połączeniu jest wyśmienity! 

Reasumując poniżej przedstawiam najlepszy przepis na wegańską zupę z dyni! ;)

Składniki:
* 1 dynia hokkaido o wadze ok .1,3 kg
* 3 średniej wielkości marchewki
* 3 szalotki
* 1 ząbek czosnku
* 1 puszka mleczka kokosowego 400ml
* 1/3 łyżeczki kurkumy
* 1/3 łyżeczki imbiru
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony/ pieprz biały do smaku
* oliwa z oliwek

* 1 puszka konserwowej ciecierzycy
* 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
* 1/2 łyżeczki papryki ostrej
* 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
* sól himalajska
* 2 łyżki oliwy z oliwek

* świeży szczypior

Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 200'C grzanie góra/dół. Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia. Umytą dynię kroimy na połowę, następnie w plastry o grubości ok. 2-3 cm.  Marchew obieramy, kroimy w mniejsze części i tak samo postępujemy z cebulą oraz czosnkiem. Wszystkie warzywa przekładamy na blachę z papierem, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. 

przepis na szybki krem z dyni

Upieczone warzywa przekładamy do garnka i miksujemy blenderem. Dodajemy mleczko kokosowe, zagotowujemy i doprawiamy pozostałymi przyprawami. 

Ciecierzycę odsączamy na sicie i wysypujemy na ręcznik papierowy. Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 200'C. W głębokiej misy łączymy ciecierzycę z oliwą i przyprawami. Dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę. Pieczemy ok. 25-30 minut do wyraźnego zarumienienia. 

Smacznego! ;)

Zupa krem z zielonych warzyw z grillowaną fasolką szparagową

zupa krem z zielonych warzyw
Witajcie! ;) 
Jeżeli szukacie w tych ostatnich dniach lata ciekawej propozycji na pożywną zupę, to świetnie trafiliście! ;) Soczyście zielona zupa o wyjątkowych właściwościach doskonale uzupełnia wszelkie niedobory w diecie. Poza tym smakuje wyjątkowo, ponieważ z każdym ruchem łyżki odkrywamy inny smak.

Krem z zielonych warzyw to doskonała opcja, kiedy w domu mamy niejadków ;) Możemy przemycić sporą ilość warzyw, a sposób w jaki zaserwujemy zupę na pewno skusi swoim wyglądem. W końcu najpierw jemy oczami.. ;)

Fasolka szparagowa, szpinak i brokuł w jednej zupie to skarbnica wartości odżywczych. Fasolka szparagowa (zielona) jest bogata w witaminę C, E oraz A. Brokuł ( inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa) jest źródłem białka, a także witaminy C, A, K, B1, B2 i PP. W brokułach znajdziemy również wiele soli mineralnych takich jak wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor i siarka. 

krem z brokułów

Badania potwierdziły, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa betakarotenu, witaminy C oraz luteiny, znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem. 

Nie przedłużając poniżej przedstawiam przepis na przepyszną zupę krem z zielonych warzyw.

Składniki:
* 1 główka brokułu ok. 400-500 gramów
* 200 gramów świeżego szpinaku/ ew. mrożonego
* 200 gramów zielonej fasolki szparagowej
* ok. 600 ml bulionu np. kaczego KLIK lub warzywnego
* 1 średniej wielkości cebula
* 2 ząbki czosnku
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
* jogurt naturalny
* tłuszcz do smażenia

Przygotowanie: 
W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie warzywa. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Brokuł płuczemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Fasolkę szparagową również płuczemy, odcinamy końcówki i kroimy w mniejsze części. Szpinak płuczemy lub rozmrażamy. 

W dużym garnku na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy wszystkie warzywa. Smażymy do momentu aż warzywa wyraźnie się zarumienią. Dodajemy bulion i gotujemy na niewielkiej mocy palnika. W połowie gotowania możemy wyłowić garść fasolki szparagowej, potrzebnej do dekoracji. Zupę gotujemy do momentu, aż warzywa całkowicie zmiękną. 

Wystudzoną zupę miksujemy blenderem na krem. Wyłowioną wcześniej fasolkę, podsmażamy na patelni grillowej przez kilka minut doprawiając solą oraz pieprzem. 

Gotowy krem serwujemy z kleksami jogurtu, skrapiamy dowolną oliwą lub smakowym olejem ( np. z awokado) i dekorujemy fasolką szparagową, listkami szpinaku i pieprzem. 

Smacznego! ;)

przepis na zupę krem