Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Słodkości
  • Przystawki
  • O autorce
  • Strona główna

lutego 13, 2021

Kotlet de volaille z masłem pietruszkowym


Witajcie!
Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad to słynne kotlety de volaille. Z chrupiąca panierką i dobrze doprawionym, pietruszkowym masłem, które nadaje wyjątkowej soczystości. Kotlet de volaille zaserwowany z surówkami i tłuczonymi ziemniakami z boczkiem, doskonale sprawdzi się na niejednej rodzinnej uroczystości.


Król wesel, styp i chrzcin. Klasyka polskiej kuchni - nasz "devolay". Wymyślony przez wybitnego francuskiego kucharza Marie-Antoine Carême. Zawijany kotlet z kostką skrzydłową, ziołowym masłem, smażony na klarowanym tłuszczu. Na terenie Ukrainy kotlet de volaille jest nazywany "kotletem po kijowsku". W Polsce kotlet de volaille podawany był z dumą w okresie międzywojennym. Zyskał miano tradycyjnego dania karnawałowego. Natomiast po 89 roku, zaczął nabierać nowej odsłony i jego nazwę spolszczyliśmy.

"Devolaye" w polskich domach królują w przeróżnych wersjach. Z farszem serowym, pieczarkowym, warzywnym, z boczkiem lub wędliną. Rolada z kurczaka, smażona w głębokim tłuszczu to istny rarytas, choć w przygotowaniu nie należy do najprostszych. Aby nadzienie pozostało w roladzie, należy zadbać o to by była szczelna. Cała magia jedzenia de volaille jest wtedy, kiedy po przekrojeniu obficie pryska masło ( lub w ulepszonej wersji - wypływa ser).

Doskonałymi dodatkami do kotleta de volaille są surówki oraz tłuczone ziemniaki ze skwarkami z boczku. Surówki możemy też zastąpić duszoną marchewką z groszkiem.

Reasumując, poniżej przedstawiam przepis na przepyszne kotlety de volaille z masłem pietruszkowym. Z poniższych składników otrzymałam 5 porcji.

Składniki:
* 5 piersi z kurczaka - jedna pierś jeden kotlet
+ panierka:
* 3 jaja rozm M + sól/ pieprz
* bułka tarta
* mąka pszenna
* olej lub masło klarowane do smażenia
+ tłuczek do mięsa

Masło pietruszkowe:
* 1 masło min 82% w temperaturze pokojowej
* 1 nać pietruszki
* 1 ząbek czosnku
* sól himalajska/ pieprz kolorowy mielony

Surówki:
SURÓWKA Z MARCHWI:
* 3 średniej wielkości marchewki
* 1 jabłko ( Lobo, Szampion, Gala)
* sok z 1/2 cytryny
* cukier/ miód

SURÓWKA Z SELERA:
* 1 seler
* 200 ml dowolnej śmietany/ jogurtu
* sok z 1/2 cytryny
* 2 łyżki stołowe drobno siekanych orzechów włoskich


SURÓWKA Z BURACZKÓW:
* 0,5 kg buraków ćwikłowych
* 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
* sok z 1/2 cytryny
* 1 łyżka masła
* opcjonalnie: słodka śmietanka 30%

Dodatki:
*tłuczone ziemniaczki ze skwarkami  z boczku

Ponadto potrzebujemy:
* tłuczek do mięsa
* głęboki garnek lub patelnię z nieprzywierającą powłoką
* łyżka cedzakowa
* folia aluminiowa
* ręcznik papierowy        

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy masło. Natkę pietruszki i czosnek drobno siekamy. Łączymy z miękkim masłem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Równomiernie rozprowadzamy na folii aluminiowej. Szczelnie zawijamy i wkładamy na 10 minut do zamrażarki.


Piersi z kurczaka, myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Mięso pozbywamy chrząstek i białych błonek. Pierś rozbijamy dokładnie, ale delikatnie. Nie możemy przedziurawić mięsa. Pierś rozbijamy tak, aby gładka strona z błoną była nienaruszona.

Jajka roztrzepujemy za pomocą rózgi lub widelca, doprawiamy. Przygotowujemy na osobnych talerzach składniki panierki.
 

Na każdej rozbitej piersi układamy "batonik" z masła. Zwijamy od siebie, zawijając delikatnie boki. Podczas zwijania możemy zwilżyć dłonie wodą. Najlepiej, kiedy de volaille zmieścimy w naszych dłoniach - będziemy mogli ładnie go uformować. Gotowe panierujemy najpierw: mąka, następnie rozbełtane jajko i bułka tarta. W przypadku podwójnego panierowania czyli jeszcze raz jajko i bułka - zabezpieczymy kotlety przed wypłynięciem masła.

Tak przygotowane smażymy na głębokim tłuszczu. Smażymy na mocnym ale niepalącym się tłuszczu ( na kuchence indukcyjnej 6 w skali 1-10). Kotlety wkładamy za pomocą łyżki cedzakowej, smażymy do wyraźnego zarumienienia. Odkładamy na ręcznik papierowy. Ważne jest aby kotlety przed smażeniem miały temperaturę pokojową. Wyjęte prosto z lodówki mogłyby być wewnątrz surowe. Dla pewności kotlety możemy włożyć do nagrzanego piekarnika ( ok.160 stopni) na ok. 6 minut.

Przygotowanie surówek:
W przypadku surówki z marchwi i z selera obie trzemy na tarce o drobnych oczkach i doprawiamy. Surówkę z buraków trzemy z wcześniej ugotowanych do miękkości buraków. Gotujemy nieobrane buraki, następnie studzimy, obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Tarte buraki przesmażamy na niewielkiej ilości masła ( możemy dodać słodkiej śmietanki). Letnie doprawiamy chrzanem ze słoiczka, sokiem z cytryny, solą oraz w razie potrzeby pieprzem.

Jako dodatek skrobiowy możemy zaserwować tłuczone ziemniaki. Doskonale smakują ze skwarkami z boczku lub podsmażoną na drobno cebulką. Aby ziemniaki nabrały puszystości i bardziej mazistej struktury możemy dodać nieco masła, mleka lub śmietanki.
Smacznego!;)
P.S. Bardzo przydatne wskazówki przy przygotowaniu kotletów de volaille znajdziecie na Youtube - Kuchnia Lidla potrawy P. Karola Okrasy.

Czytaj więcej »
on lutego 13, 2021 0
Podziel się!
etykiety
de volaille, kotlet schabowy, obiad, surówka z marchwi, surówka z selera
Nowsze posty
Starsze posty

stycznia 31, 2021

Kurczak słodko-kwaśny z surówką z białej kapusty



Witajcie!
Dzisiejszy pomysł na obiad to sweet and sour chicken. Rozpływający się w ustach kurczak z warzywami i ananasem w sosie słodko-kwaśnym. Orientalne danie świetnie smakuje z surówką, którą kojarzymy z chińskich knajpek. Do kurczaka warto dodać nieco srirachy (tajskiego sosu z papryczek chilli), aby przełamać słodycz. Najlepiej do kurczaka zaserwować sypki ryż basmati bez dodatku soli. Dobrze doprawiony, pełny aromatów sos warzywny i wyrazista w smaku surówka, tworzą doskonałą kompozycję z ryżem i cebulą dymką.

Surówkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia jest przesiąknięta smakami - słodkim, kwaśnym i słonym. Możemy ją przygotować przy pomocy szatkownicy lub posiekać ją ręcznie. Grubo posiekana i tak zmięknie, dzięki zalewie.

Do mięsa dodałam ananasa z puszki. Oczywiście lepszy byłby świeży, jednak do tego dania wystarczy dosłownie kilka plasterków. Aby danie było bardziej treściwe, możemy dodać więcej warzyw np. fasolkę szparagową, brokuł oraz marchew (wcześniej zblanszowane - krótkotrwałe, intensywne zanurzenie we wrzątku, następnie szybkie schłodzenie). W tym przepisie użyłam grubo krojoną paprykę czerwoną oraz cebulę. 


Orientalne potrawy warto przygotowywać w woku. Szybko się nagrzewa, produkty w kilka sekund nabierają wysokiej temperatury. Podczas przygotowania kurczaka w sosie słodko-kwaśnym - każdy z produktów bardzo szybko smażymy na bardzo wysokiej mocy palnika. W ten sposób zamykamy smak mięsa i warzyw, następnie wszystko razem łączymy w przygotowanym sosie. Warzywa nie są rozgotowane, a przyjemnie chrupkie. Kurczak jak każde mięso wcześniej "zamknięte" nie traci swojej soczystości i walorów smakowych. 

Z poniższych składników przygotowałam 5 porcji. 

Składniki:
* 2 piersi z kurczaka ( może być też oddzielone od kości i skóry mięso z udek)
* 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
* ananas w puszce ok. 220-235 gramów
* 3 średniej wielkości białe cebule
* 2 czerwone papryki
* 2 ząbki czosnku
* kawałeczek imbiru wielkości kciuka
* cebula dymka zielona część
* sól
* olej do smażenia

Składniki na sos:
* sok ananasowy z puszki
* 1 łyżka dowolnego miodu
* 1/2 szklanki octu jabłkowego lub ryżowego
* 3 łyżki stołowe sosu sojowego jasnego
* 1 łyżka stołowa papryki ostrej
* 3 łyżki stołowe keczupu
* 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
* 1 łyżka stołowa prażonego sezamu
* sos tajski sriracha według uznania

Składniki na surówkę:
* 1/2 główki białej kapusty 
* 2 średniej wielkości marchewki
* 2 korzenie pietruszki
* 2 duże cebule
* 2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
* opcjonalnie: 1 gruszka
* 1 szklanka octu ryżowego ( 250ml)
* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 szklanki oleju 
* 1 łyżka soli

Ponadto potrzebujemy:
* dużą, głęboką patelnię
* misę + rózgę do przygotowania sosu
* tarka / mandolina
* niewielki rondelek
* duża misa/ garnek do mieszania surówki
* opcjonalnie: szatkownica 

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki. Płuczemy mięso i kroimy w mniejsze części. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę w duże piórka. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Imbir obieramy i drobno siekamy lub trzemy. 

Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy paprykę. Zarumienioną zdejmujemy z patelni. Następnie smażymy cebulę, imbir i czosnek. Zdejmujemy zarumienione i w razie potrzeby dolewamy oleju. Mięso solimy i dokładnie oprószamy mąką ziemniaczaną. Smażymy najlepiej partiami na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Ważne jest aby smażyć szybko, na mocnym ogniu i nie dusić mięsa. 

W misce łączymy wszystkie składniki sosu. Przelewamy na rozgrzaną patelnię, na której smażyliśmy mięso. Na średniej mocy palnika gotujemy sos, w razie potrzeby dolewamy wodę. Do gęstego, odparowanego sosu dodajemy najpierw mięso. Następnie pod koniec przygotowania potrawy dodajemy warzywa. Doprawiamy w razie potrzeby solą i ostrym sosem. Przygotowanie dania powinno zająć nie dłużej niż 25 minut. 

Przygotowanie surówki:
Kapustę kroimy w paseczki lub szatkujemy. Marchew i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w duże piórka. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub siekamy. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą w dużej misy. Zalewę (cukier, ocet, olej i sól)  łączymy w niewielkim garnku i podgrzewamy tylko do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Przestudzoną zalewę wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy. Surówka najlepiej smakuje po całej nocy spędzonej w lodówce. 
Smacznego! 

Czytaj więcej »
on stycznia 31, 2021 0
Podziel się!
etykiety
kurczak w sosie, słodkokwaśny, surówka z białej kapusty
Nowsze posty
Starsze posty

stycznia 25, 2021

Krokiety z kapustą i grzybami



Witajcie! 
Dzisiejszy pomysł na obiad, a zarazem powrót do przeszłości, to przepyszne krokiety z kapustą i grzybami. Solidnie doprawiony, pikantny i kwaśny farsz, cienki naleśnik i chrupiąca panierka. Przygotowywane przez nasze babcie w hurtowych ilościach. Danie kończące niejedną prywatkę. Smażone na rozpuszczonym masełku, podane z filiżanką czystego barszczu.

Krokiety z kapustą i grzybami możemy przygotować nie tylko w święta. Doskonale sprawdzą się jako ciepły posiłek podczas rodzinnej imprezy. Do farszu możemy dodać każde grzyby, ja użyłam mrożonych rydzów, kurek i suszonych podgrzybków. Świetnie sprawdzą się też pieczarki i inne mrożone lub suszone grzyby. Krokiety z tego przepisu doskonale smakują z czystym, czerwonym barszczem na żeberkach. Przepis na wyśmienity barszcz znajdziecie TUTAJ.

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na pyszne krokiety. Z poniższych składników otrzymałam 20 sztuk. 

Składniki na farsz:
* 1 kg kiszonej kapusty najlepiej ekologicznej
* ok. 370-400 gramów dowolnych grzybów - u mnie: 150 gramów mrożonych kurek, 220 gramów rydzów, ok. 20 gramów suszonych podgrzybków brunatnych
* 3 średniej wielkości cebule
* 3 średniej wielkości ząbki czosnku
* 3 liście laurowe
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* 1 łyżeczka suszonego majeranku
* 1 łyżeczka suszonego lubczyku
* 2-3 łyżki stołowe sosu sojowego jasnego
* sól himalajska/pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
* masło do smażenia ( ew. olej/oliwa)

Składniki na ciasto naleśnikowe:
* 3 jaja rozm. M w temperaturze pokojowej
* 300 gramów mąki pszennej ( niepełne dwie szklanki)
* 2 szklanki mleka ( 2 x 250ml) w temperaturze pokojowej
* 2,5 łyżki stołowe oleju
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki cukru
* opcjonalnie pod koniec: woda mineralna gazowana

Składniki na panierkę:
* 3 średniej wielkości jaja
* 2 szklanki bułki tartej
* niewielka ilość soli i pieprzu

Ponadto potrzebujemy:
* Głęboką, dużą patelnię lub garnek
* dodatkową patelnię do przesmażenia grzybów
* misa + rózga 
* patelnia naleśnikowa
* opcjonalnie blender


Przygotowanie farszu:
W pierwszej kolejności odciskamy i szatkujemy drobno kiszoną kapustę - nie pozbywamy się płynu z kapusty. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno lub przepuszczamy przez praskę. Suszone grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok. godzinę. Mrożone grzyby rozmrażamy, płuczemy ( mogą zawierać śladowe ilości igieł lub ziemi) i drobno siekamy. Jeżeli używamy pieczarek - kroimy je dość drobno.

W głębokiej patelni/ garnku rumienimy cebulę wraz z czosnkiem na niewielkiej ilości masła. Dodajemy drobno poszatkowaną kiszoną kapustę wraz z sokiem z kapusty. Doprawiamy majerankiem, lubczykiem, ziarenkami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi. Dusimy kapustę na średnim ogniu, często mieszając. Odparowaną kapustę, możemy podlać wodą aby nabrała miękkości. Pod koniec wyjmujemy z kapusty ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. 


W międzyczasie przygotowujemy grzyby. Drobno pokrojone smażymy partiami na niewielkiej ilości masła. Podsmażone, rumiane i odparowane z nadmiaru wody odstawiamy na bok. Grzyby dodajemy do kapusty wtedy, kiedy ta będzie na wpół miękka i odparowana. Ważne jest aby nie spieszyć się z przygotowaniem farszu - warto poświęcić trochę czasu aby farsz nabrał wyraźnego aromatu i smaku. Przygotowanie farszu może zająć nam ok półtorej godziny. * Farsz za każdym razem przygotowuję w chińskim wok-u. Ścianki woka nagrzewają się równomiernie - dzięki czemu farsz przygotowuję szybciej. 



Farsz najlepiej doprawiać na samym końcu. Dodajemy sos sojowy jasny, pieprz i sól. Jeżeli farsz jest zbyt sypki - wspomóżmy się blenderem. Wystarczy minuta miksowania aby farsz nabrał nieco mazistej struktury. Gotowy odstawiamy do wystudzenia - najlepszy smak ma następnego dnia.

Przygotowanie ciasta naleśnikowego:
Ciasto naleśnikowe jest łatwe w przygotowaniu. Należy zwrócić uwagę na konsystencję, musi być dość rzadkie. Ciasto, które w składzie zawiera już tłuszcz, nie wymaga za każdym razem natłuszczania patelni. W pierwszej kolejności łączymy mąkę z jajkami. Energicznie mieszamy tak aby pozbyć się grudek. Dodajemy mleko i znów mieszamy. Następnie dodajemy olej, sól oraz cukier. Całość dokładnie łączymy. Musimy uzyskać gładkie, jednolite, puszyste i dość rzadkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy ostrożnie wodę mineralną. Zajmie nam to ok 4-5 minut. Gotowe odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie znów sprawdzamy gęstość ciasta. 


Rozgrzewamy patelnię naleśnikową lub inną o średnicy ok 20 cm. Moc palnika pod patelnią nastawiamy na 6 (w skali 1-10). Wylewamy niecałą chochelkę, rozprowadzając po całym dnie patelni. Smażymy na rumiany kolor po ok. 1,5 minuty z każdej strony. Obracając każdego naleśnika, możemy użyć silikonowej/drewnianej łyżki. 


Przygotowanie krokietów:
Każdy z naleśników solidnie smarujemy farszem - ok 3 stołowe łyżki. Najpierw zwijamy lewy i prawy bok. Następnie zwijamy delikatnie cały naleśnik od siebie. Ostrożnie aby nie uszkodzić naleśników. Gotowe krokiety panierujemy. Panierka to nic innego jak wcześniej rozkłócone jajka z solą i pieprzem oraz na osobnym naczyniu bułka tarta. Najpierw obtaczamy krokiety w jajku - dokładnie również boki. Następnie przekładamy do bułki tartej. Smażymy na niewielkiej ilości masła na małym ogniu do zarumienienia. Podajemy z barszczem lub solo.
Smacznego!

Czytaj więcej »
on stycznia 25, 2021 4
Podziel się!
etykiety
barszcz czerwony obiad, krokiety, obiad, święta
Nowsze posty
Starsze posty

stycznia 15, 2021

Pieczone cukinie i bakłażany wypełnione cieciorką w pomidorach



Witajcie!
Dzisiejsza propozycja na bezmięsny obiad to pieczone, faszerowane warzywa. Gęsty farsz, składający się z ciecierzycy, sosu pomidorowego, miąższu bakłażana, cukinii oraz podsmażonej na złoto cebulki. Bogate w potas i magnez bakłażan i cukinia doskonale łączą się z treściwym, pomidorowym farszem. Łatwy w przygotowaniu, syty i aromatyczny obiad. Podany z kleksem kwaśnej śmietany, tartym parmezanem i drobno siekanym szczypiorkiem. Brzmi pysznie prawda?

 

Warto co jakiś czas wprowadzić do swojego menu bakłażana, cukinie oraz ciecierzycę. Połączenie tych trzech składników nie tylko doskonale smakuje ale dobrze wpływa na cały nasz organizm. Zarówno bakłażan jak i cukinia posiadają ogrom właściwości i wartości odżywczych. Ciecierzyca, inaczej cieciorka jest skarbnicą błonnika, zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu.

Owoc bakłażana jest źródłem błonnika i zawiera go więcej niż jabłko czy brzoskwinia. Cukinia natomiast jest bogata w beta karoten, witaminę C oraz K. Szczególnie polecana osobom borykającym się nadkwaśnością.

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na przepyszną faszerowaną cukinie i bakłażany.

Z poniższych składników przygotowałam trzy solidne porcje.

Składniki:

* 2 średniej wielkości bakłażany
* 2 średniej wielkości cukinie
* 2 puszki ciecierzycy konserwowej ( 2x400 gramów, po odsączeniu ok. 2x250 gramów) lub 1 szklanka suchej ( 220-240 gramów) po ugotowaniu ok. 500 gramów
* 2 puszki pomidorów 2x400g np. "Dawtona" pomidory krojone bez skórki z ziołami
* 2 średniej wielkości cebule/ 4 szalotki
* 2 duże ząbki czosnku
* 1 kopiata łyżeczka papryki słodkiej np. wędzonej
* 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
* oliwa z oliwek
* sól/pieprz/papryczki peperoncini 
* opcjonalnie cukier

Dodatkowo:
* 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
* pęczek szczypiorku
* opcjonalnie łyżka tartego parmezanu/grana padano

Ponadto potrzebujemy:
* blachę z papierem do pieczenia
* głęboką patelnię lub szeroki garnek

Przygotowanie:
Jeżeli posiadamy suchą ciecierzycę, należy ją przepłukać w zimnej wodzie, następnie zalać wodą. Na szklankę ciecierzycy przypadają 3 szklanki zimnej wody. Tak przygotowaną odstawiamy na całą noc, lub minimum 8 godzin. Na następny dzień ciecierzycę odsączamy na sicie, płuczemy i zalewamy zimną wodą ( ok. 10 cm ponad poziom ciecierzycy). Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 1,5h. Solimy pod koniec gotowania. Wygodniejszą opcją jest zakup ciecierzycy w puszce.

Bakłażany myjemy i kroimy w wzdłuż na pół. Nacinamy tworząc kratkę ( ostrożnie aby nie przebić skórki) i solimy. Nasolone odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie bakłażany płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cukinię przekrawamy na pół. Piekarnik nastawiamy na 200'C grzanie góra/dół. Warzywa układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Delikatnie solimy i skrapiamy oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Pieczemy ok 15-17 minut. Podpieczone warzywa pozbywamy miąższu, który dodajemy do sosu pomidorowego. 

W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Rumienimy cebulę i dodajemy czosnek. Po chwili dodajemy przyprawy (kmin rzymski + paprykę słodką wędzoną) i całość przez krótką chwilę podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając. Do gęstniejącego sosu pomidorowego, dodajemy miąższ z bakłażana i cukinii. Sos odparowujemy i dodajemy miękką ciecierzycę. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym, gęstym farszem uzupełniamy wydrążone warzywa. Farsz nakładamy solidnie i kopiato. Nastawiamy ponownie piekarnik na 200 stopni grzanie góra/dół. Warzywa możemy posypać tartym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok 20-25 minut. Podajemy z kleksami kwaśnej śmietany i solidną porcją szczypiorku. 
Smacznego!

Czytaj więcej »
on stycznia 15, 2021 0
Podziel się!
etykiety
faszerowana cukinia, faszerowane bakłażany, obiad, wegetariańskie
Nowsze posty
Starsze posty

stycznia 13, 2021

Najlepsze ciasto marchewkowe


Witajcie!
Dostałam od Was sporo wiadomości z prośbą o przepis na to przepyszne ciasto. Nie dziwię się, bo jest wyśmienite. Jest wilgotne, puszyste i łatwe w przygotowaniu. Doskonale wpasowuje się w aurę panującą za oknem. Zimą, ciasto marchewkowe wzbogacone o kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir cudownie smakuje z kubkiem gorącej herbaty. Latem, to samo ciasto możemy przygotować bez dodatku korzennych przypraw i smakuje równie pysznie! Dopełniającą kropką nad 'i' jest kremowa puszysta polewa ( możemy jej też użyć do przełożenia ciasta). Cudownie łączy się z wilgotnym ciastem. 

Ciasto marchewkowe zaliczam do ciast "modnych", które za każdym razem budzą miłe skojarzenia.
Dzięki swojej wilgotnej, przyjemnej strukturze kusi niejednego łasucha. Ciasto marchewkowe ma nawet swoje święto - przypada na 3 lutego.

Ten cudowny wypiek był znany już w średniowieczu, jednak prawdziwą sławą został owiany w XX w. w Stanach Zjednoczonych i Anglii. Niskobudżetowe, łatwe w przygotowaniu ciasto zyskało ogromną sympatię i serwowane jest do dziś dzień w restauracjach i kawiarniach. 

Reasumując, poniżej przedstawiam przepis na wyśmienite ciasto marchewkowe.
Z poniższych składników przygotowałam ciasto w formie o średnicy 24cm.

Składniki:
* 200 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* 2 jajka rozm. M w temperaturze pokojowej
* 200 gramów tartej marchwi + do dekoracji 
* 200 gramów cukru najlepiej drobnego
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 150 ml oleju roślinnego
* 75 gramów tartego jabłka   
* 50 gramów drobno siekanych orzechów włoskich + kilka do dekoarcji
* 60 gramów wiórków kokosowych
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
* 1/2 łyżeczki kardamonu
* 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
* szczypta soli

* Przyprawy korzenne można ograniczyć całkowicie lub dodać jedynie cynamon.

Składniki na polewę/krem do przełożenia:

* 2 opakowania serka philadelphia 2x125 gramów można zastąpić też mascarpone
* 100 gramów bardzo miękkiego masła
* ok. 100-130 gramów cukru pudru

Ponadto potrzebujemy:
* formę o średnicy 24cm
* mikser planetarny lub misę + mikser ręczny
* dodatkową misę
* tarkę
* papier do pieczenia
* wagę kuchenną
* opcjonalnie: blender kielichowy do kruszenia orzechów

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności nastawiamy piekarnik na 150'C grzanie góra/ dół. Spód formy wyścielamy papierem do pieczenia. Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy i podwojenia objętości. Marchew oraz jabłko trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy miksujemy drobno lub siekamy ostrym nożem. Do ubitych na puch jajek dodajemy bardzo cienkim strumieniem 150ml oleju. Następnie dodajemy kolejno: tartą marchew, jabłko, siekane orzechy i wiórki kokosowe. Mieszamy całość łyżką - lub mieszamy mikserem na wolnych obrotach - tylko do momentu połączenia składników.

W osobnej misy łączymy wszystkie suche składniki. Łączymy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i sól. Przekładamy do masy z ubitymi jajkami. Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut - sprawdzamy patyczkiem czy ciasto wewnątrz jest upieczone. Gotowe, pozostawiamy w wyłączonym, uchylonym piekarniku na ok. 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Przygotowanie polewy:
W misie miksera łączymy masło z cukrem pudrem i serkiem philadelphia. Ubijamy na średnich obrotach. Gładką masę wkładamy na ok. 15 minut do lodówki.

Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden blat umieszczamy w formie, smarujemy połową kremu i przykrywamy drugim blatem. Smarujemy drugi blat, dekorujemy orzechami i tartą marchewką. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!;)

Czytaj więcej »
on stycznia 13, 2021 1
Podziel się!
etykiety
ciasto, marchewkowe
Nowsze posty
Starsze posty

stycznia 01, 2021

Zupa serowo-cebulowa z wołowymi pulpecikami



Witajcie!
Ze względu na panującą za oknem aurę, przygotowałam gęstą i rozgrzewającą zupę serowo-cebulową. Jest mocno serowa, kremowa i syta. Pulpeciki wołowe z dodatkiem natki pietruszki i czosnku wybitnie dopełniają smak zupy. Długo duszona i podsmażona cebula, mięsny wywar i duża ilość sera maasdamer i grana padano. Serwowana z siekaną cebulką dymką i tartym serem mimolle. Kapitalna na spotkania rodzinne, obiadokolację czy jako obiad 2w1. 

Zupę krem z karmelizowanej cebuli z serkami kremowymi maasdamer możemy serwować na różne sposoby. Świetnie smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym, szczypiorkiem, tartym parmezanem, cheddarem czy grana padano. 

Z poniższych składników przygotowałam 4 litry zupy. 

Składniki:
* 6 dużych cebul
* 2 opakowania ( 2x120g) kremowego serka Hochland Maasdamer 
* ok 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
* ok. 2 litry bulionu wołowego/drobiowego/warzywnego
* 3 ząbki czosnku
* 2 ziemniaki średniej wielkości
* 4 listki laurowe
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* 1/3 łyżeczki kurkumy
* 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
* 1 łyżka stołowa masła
* sól i pieprz do smaku

Składniki na 13 pulpecików:
* ok. 350 gramów dwukrotnie zmielonej wołowiny np. Antrykotu
* kajzerka + szklanka mleka
* 1 jajko
* natka pietruszki
* 1 ząbek czosnku
* sól i pieprz do smaku
* 2 płaskie łyżki stołowe mąki pszennej
* olej do smażenia

Opcjonalnie:
* cheddar, parmezan, grana padano
* cebula dymka

Dodatkowo potrzebujemy:
* garnek o pojemności ok. 4-5l.
* patelnia
* blender


Przygotowanie:
Zupę przygotowujemy na wcześniej ugotowanym bulionie. Możemy w ostateczności zastąpić go wodą. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w mniejsze części.
W garnku o pojemności 4-5l. rozpuszczamy łyżkę masła. Najpierw smażymy cebulę na średniej mocy palnika do uzyskania złotego koloru (może to potrwać ok. 10 minut). Następnie dodajemy czosnek, chwilę podsmażamy i wlewamy 3/4 szklanki wina. 

Wino odparowujemy , do momentu aż cebula nabierze gęstej, mazistej struktury o skarmelizowanym, złotym kolorze i przyjemnym słodkim zapachu ( szczypta cukru może przyspieszyć ten proces). 

Dolewamy bulionu, dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze części ziemniaki. Doprawiamy, zagotowujemy i gotujemy ok 15 minut-20 minut. 

Aby dodać serki maasdamer należy zupę zdjąć z palnika. Serki dodajemy partiami, następnie miksujemy całą zupę na gładko. Zupy już nie zagotowujemy. 

Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od dwukrotnego zmielenia wołowiny. Możemy również kupić już zmielone mięso wołowe. Kajzerkę moczymy w mleku, następnie odciskamy i łączymy z mięsem mielonym. Czosnek i natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Dodajemy do mięsa wraz z jednym surowym jajkiem. Doprawiamy i formujemy kuleczki. Delikatnie obtaczamy w mące pszennej i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Smażymy do momentu zarumienienia i przekładamy do gorącej zupy. Pulpeciki smażymy krótką chwilę, ponieważ  w zupie nabiorą odpowiedniej temperatury wewnątrz mięsa. 

Zupę dekorujemy tartym serem, dowolnymi ziołami i świeżo zmielonym pieprzem. 
Smacznego! ;) 

Czytaj więcej »
on stycznia 01, 2021 1
Podziel się!
etykiety
serowocebulowa, zupa
Nowsze posty
Starsze posty

grudnia 30, 2020

Sałatka cezar z grillowanym kurczakiem, boczkiem i pysznym sosem



Witajcie!
Caesar Salad to przepyszna sałatka z wyrazistym i głębokim w smaku sosem. Krucha sałata rzymska, grillowany, soczysty kurczak, chrupiący bekon, czosnkowe grzanki i duuuużo parmezanu. Jest to bez wątpienia kompozycja doskonała. Popularna sałatka, która świetnie sprawdzi się na niejednej imprezie czy rodzinnym spotkaniu. Podana w wersji "warstwowej" skusi nie jednego łasucha

Za twórcę tej popularnej sałatki uważa się włoskiego kucharza Caesara Cardiniego, właściciela meksykańskiej restauracji w mieście Tijuana. Sałatka cezar powstała w 1924, kiedy to Cardini w swojej kuchni musiał przygotować szybkie danie z tego, co akurat miał w swojej spiżarni. Głównymi składnikami są sałata rzymska, parmezan oraz grzanki.

Głównym nośnikiem smaku jest rzecz jasna sos. Sos, który oblepia składniki, dopełnia i podkręca całe danie. Znam dwa przepisy na sos do sałatki cezar - załączam oba, a Wy wybierzecie ten, który bardziej przypadnie Wam do gustu. 

Z poniższych składników przygotowałam 2 solidne porcje sałatki. Jeżeli chcecie przygotować sałatkę w dużej misy, warto podwoić ilość składników.

Składniki:
* 2 sałaty rzymskie "mini" lub 1 sporej wielkości
* 1 filet z kurczaka
* sól oraz pieprz do smaku
* ok. 6 plasterków wędzonego, parzonego boczku

Przygotowanie chrupiących grzanek:
* 2 duże kromki chleba pszennego lub tostowego
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżeczka ziół prowansalskich
* 2 łyżki stołowe masła
* sól

Składniki na sos numer 1:
* 2 żółtka jaj w temperaturze pokojowej
* 1/2 łyżeczki octu winnego
* 1 łyżeczka musztardy Dijon
* 1/2 pęczka natki pietruszki
* 3 szt. filecików anchois + plus ok 3-4 krople oleju z anchois
* 1/2 szklanki oliwy z oliwek
* tarty ser parmigiano reggiano ok 25 - 30 gramów
* 1/2 ząbka czosnku
* 1 łyżeczka sosu worchestershire
* kilka kropel soku z cytryny

Składniki na sos numer 2:
* 4 łyżki stołowe majonezu
* 1 ząbek czosnku
* 3 szt. filecików anchois + ok. 3 -4 krople oleju z anchois
* 1/2 pęczka natki pietruszki
* tarty ser parmigiano reggiano ok . 25-30 gramów
* kilka kropel soku z cytryny

Dodatkowo potrzebujemy:
* miskę + rózgę
* grillową patelnię + ręcznik papierowy
* blacha z papierem do pieczenia

Przygotowanie sosu:
W pierwszej kolejności przygotowujemy sos. Sos numer 1 na bazie żółtek: Przygotowujemy składniki w zasięgu ręki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Siekamy również czosnek i fileciki anchois. Parmezan trzemy na drobnych oczkach. W dużej misce za pomocą rózgi łączymy rozkłócone żółtka z musztardą dijon. Nie przerywając mieszania, dodajemy ocet i cienkim strumieniem wlewamy oliwę. Mieszamy energicznie do uzyskania jasnej, puszystej i jednolitej konsystencji. Dodajemy resztę składników, doprawiamy olejem z anchois, sosem worchestershire i sokiem z cytryny.

Sos numer 2 na bazie majonezu to nic innego jak połączenie wszystkich składników. Majonez w dużej misce łączymy z drobno siekaną natką pietruszki, czosnkiem, filecikami anchois i startym serem. Doprawiamy olejem z anchois i sokiem z cytryny.

Przygotowanie poszczególnych składników:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w tzw. "polędwiczki". Kroimy po skosie, aby uzyskać plastry o grubości ok. 1cm. doprawiamy solą oraz pieprzem. Grillujemy na średniej mocy palnika do uzyskania lekko rumianego koloru.

Wędzony, parzony boczek grillujemy na suchej patelni do wyraźnego zarumienienia. Gotowy odkładamy na ręcznik papierowy.

Przygotowanie grzanek:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni grzanie góra/dół. Kromki chleba kroimy w równą kosteczkę. Przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 6 minut do wyraźnego zarumienienia. W międzyczasie masło rozpuszczamy w rondelku, solimy i dodajemy zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Upieczone, jeszcze gorące grzanki przekładamy do osobnej misy, zalewamy ciepłym masłem i mieszamy.

Wykończenie dania:
Jeżeli przygotowujecie sałatkę w misy dla większej liczby osób, warto ułożyć ją warstwowo. Można ułożyć od dołu sałatę, sos, grzanki, kurczaka, boczek i znów sałatę, sos itd + posypać parmezanem.
Jeżeli serwujemy solo, rzymską sałatę mini możemy pokroić wzdłuż na cztery części. Każdą z części, smarujemy sosem i układamy skłądniki według własnych upodobań. Całość wykańczamy grzankami i tartym parmezanem.
Smacznego!;)

Czytaj więcej »
on grudnia 30, 2020 0
Podziel się!
etykiety
cezar, kurczak w sosie, obiad, sałatka
Nowsze posty
Starsze posty
Nowsze posty Starsze posty Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)
  • STRONA GŁÓWNA
  • INSTAGRAM
  • FACEBOOK

Szukaj na tym blogu

Popularne posty

  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Kruche ciasto ze śliwkami
    Witajcie! ;) Niedawno upiekłam przepyszne ciasto z dużą ilością śliwek węgierek. Kruchy spód, boki i wierzch ciasta doskonale komponują się ...
  • Najlepsze ciasto marchewkowe
    Witajcie! Dostałam od Was sporo wiadomości z prośbą o przepis na to przepyszne ciasto. Nie dziwię się, bo jest wyśmienite. Jest wilgotne, pu...
  • Bitki wieprzowe w sosie grzybowym z gnocchi i buraczkami
    Witajcie! Dzisiejsza propozycja na smakowity obiad, to rozpływające się w ustach bitki ze schabu. Klasycznie przygotowane bitki, podane z so...
  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym z mascarpone
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...

Archive

Kompozycja Doskonała

rondel
Baza przepisów kulinarnych
Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Ceneo.pl

Tags

(nie)bolognese babeczki babka wielkanocna babka z malinami barszcz czerwony obiad bataty beza beza szwajcarska beza włoska biała czekolada bigos bitki wieprzowe borowiki ceglastopore bób brukselka cezar chleb ciasto ciasto ze śliwkami cielęcina cinnamon rolls cynamonki czereśnie ćwikła z chrzanem de volaille domowy ramen dorsz fasolka fasolka po bretonsku fasolka szparagowa fast food faszerowana cukinia faszerowane bakłażany flaczki wołowe flaki frytki gnocchi gołąbki green curry gulasz gulasz z jelenia gzik jajko jogurtowe ciasto kacze udka kakaowa tarta kapusta zasmażana karkówka klopsiki drobiowe knedel chlebowy knedle z jabłkami kotlet schabowy krem krem maślany krem z dyni krokiety krupnik kuchniapolska kurczak w sosie łosoś makaron pappardelle makaron penne makaron spaghetti marchewkowe mazurek naleśniki obiad ogórki w marynacie pasztet pavlova penne pieczeń pieczone pierniczkowe muffiny pierogi pierogi ruskie pierogi z bobem pierogi z kaczką pierogi z kapustą i grzybami pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą pizza placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa pomidory ramen roladki z kurczaka rosół rosół drobiowo-wołowy rosół z kaczki ryba sajgonki salsa paprykowa sałatka sałatkawitaminowa sernik sernik na zimno serowocebulowa słodkokwaśny soczewica solony karmel sos chrzanowy sos czosnkowy sos grzybowy sos paprykowy sos pietruszkowy sospomidorowy spaghetti surówka z białej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z marchwi surówka z pora surówka z selera szarlotka szaszłyki szparagi szpinak święta tarta tarta z malinami tarta z rabarbarem tartaletki tatar tatar wołowy Tort czekoladowy tortilla udka udkawsosie wegańskie wegetariańskie wielkanoc wino witaminy wrapy ziemniaki zupa zupa krem z pieczarek i pora Żeberka wieprzowe
Ceneo.pl
Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.