Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Słodkości
  • Przystawki
  • Instagram
  • Facebook
  • TIK TOK
  • UPRAWA POMIDORÓW

sierpnia 28, 2020

Pieczone bezmięsne sajgonki w cieście filo z domowym sosem chili słodko-kwaśnym


Witajcie! ;)

Dzisiejsza piątkowa propozycja na bezmięsny obiad to przepyszne i bardzo syte sajgonki. W tym przepisie użyłam warzyw korzeniowych i ciasta filo. Przygotowałam również domowy sos chilli słodko kwaśny, który doskonale komponuje się z chrupiącymi sajgonkami. 


Sajgonki to nic innego jak wietnamskie krokieciki z mięsnym lub warzywnym farszem. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z Sajgonu (dzisiejszego Ho Chi Minch City). Wietnamski przysmak smażony w głębokim tłuszczu ma naprawdę wielu fanów. Wiosenne naleśniki możemy przyrządzić na zimno i na ciepło. Te na zimno zawijamy w papier ryżowy, a te na ciepło w ciasto pszenne. W tym przepisie całkowicie pomijamy smażenie - nasz żołądek nam za to podziękuje ;)

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na wyborne wegetariańskie sajgonki ;)

Składniki na 20 - 22 szt. sajgonek:
* 1 opakowanie ciasta filo
* 1 opakowanie makaronu ryżowego 200 gramów
* 1 dużych rozmiarów por
* 1 duży seler
* 4 duże marchewki
* 2 zielone papryki
* 1 duża czerwona cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 pęczek cebuli dymki
* świeży imbir wielkości kciuka
* ok. 30 ml octu ryżowego
* ok. 30 ml sosu rybnego
* 2 łyżki stołowe gęstego sosu ostrygowego
* sól himalajska wedle uznania
* 1 rozbełtane jajko
* biały sezam
* olej/ oliwa do smażenia i smarowania ciasta

Składniki na ostry sos słodko-kwaśny:
* 2 łyżki stołowe cukru brązowego
* 250 ml wody
* 1 duża czerwona papryka
* 2 małe suszone papryczki piri-piri
* 1 duży ząbek czosnku
* kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku
* ok. 15 ml octu ryżowego
* 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
* 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
* sól himalajska do smaku
Ponadto potrzebujemy:
* dużą blachę z papierem do pieczenia
* wok lub inną głęboką patelnię
* małą patelnię z nieprzywierającą powłoką
* pędzelek (najlepiej silikonowy) do smarowania


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności musimy przygotować wszystkie warzywa. Cebulę dymkę, czosnek i imbir drobno siekamy. Pora kroimy na 6 cm części ( całą jasną część), rozwijamy i kroimy w cienkie słupki. Marchew i selera obieramy, kroimy najpierw w cienkie plastry, następnie w cienkie słupki. Paprykę również kroimy w słupki.

Na niewielkiej ilości tłuszczy smażymy wszystkie warzywa do zarumienienia i odparowania nadmiaru wody. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy według zaleceń na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i rozdzielamy na mniejsze części. Dodajemy do przesmażonych warzyw i doprawiamy sosami oraz octem ryżowym. Odparowujemy, tak aby powstał nam gęsty i zbity farsz. Gotowy odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni grzanie góra/dół i przygotowujemy w zasięgu ręki blachę z papierem do pieczenia.



Przygotowujemy również dwie małe miseczki i pędzelek - jedną miseczkę z tłuszczem, drugą z rozbełtanym jajkiem.

Płat ciasta filo dzielimy na cztery części. Resztę ciasta przykrywamy ściereczką (zapobiegniemy wysuszeniu). Każdy z czterech kawałków ciasta delikatnie smarujemy tłuszczem. Zasada jest taka, że jeżeli chcemy przygotować dużych rozmiarów ( z dużą ilością farszu) sajgonki, używamy podwójną ilość ciasta (dwie warstwy). Czyli na jednym posmarowanym tłuszczem płacie, nakładamy jeszcze jeden płat ciasta. Jeżeli nasze sajgonki chcemy zrobić mniejsze (na tzw. jeden kęs) wystarczy jedna warstwa ciasta. 
Ja na jeden płat ciasta nałożyłam jedną kopiatą łyżkę farszu. W przypadku dwóch łyżek warto zastosować dwa płaty.

Nakładamy farsz i zwijamy najpierw ciasto po bokach, następnie delikatnie ( tak samo jak gołąbki/krokiety) zawijamy wszystko razem do środka. Gotowe sajgonki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem i układamy na blaszce z papierem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 200'C) i pieczemy ok. 15 minut - do momentu aż sajgonki nabiorą złotego koloru. W przypadku mocnego piekarnika warto obserwować nasze sajgonki już po 10 minutach. 


Przygotowanie ostrego sosu słodko-kwaśnego:
Przede wszystkim ostrość tego sosu oceniam na 7 ( w skali 1-10). Jeżeli wolicie mniej ostry smak sosu, użyjcie jednej papryczki piri-piri zamiast dwóch.

W pierwszej kolejności wsypujemy cukier brązowy na niewielką patelnię. Nastawiamy moc palnika na średnią. Cukier musi się rozpuścić ( UWAGA: nie mieszamy cukru, nie ruszamy patelni). Paprykę czerwoną, czosnek oraz imbir drobno siekamy. Papryczki piri-piri również drobno siekamy. Do powstałego karmelu wlewamy wodę, następnie dodajemy posiekaną paprykę czerwoną, piri - piri, czosnek oraz imbir. Sos dusimy ok 10 minut, następnie dodajemy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i energicznie mieszamy. Kiedy nasz sos nabierze gęstości, dodajemy ocet ryżowy i odstawiamy do wystudzenia. 

Gotowe sajgonki, podajemy z naszym domowym sosem i posypujemy posiekaną cebulą dymką.
P.S. nadmiar sajgonek możemy zamrozić. Najważniejsze aby były nieupieczone. Po rozmrożeniu, sajgonki pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego! ;)
Read more »
on sierpnia 28, 2020 0
Podziel się!
etykiety
obiad, sajgonki, wegetariańskie
Nowsze posty
Starsze posty

sierpnia 24, 2020

Dorsz pieczony w sezamowej marynacie z fit frytkami i dipem czosnkowo-miętowym



Witajcie! ;)
Dzisiejsza propozycja na lekki i syty obiad to pieczony dorsz z azjatycką nutą. Marynata do dorsza to mieszanka tajskich sosów z sezamem, imbirem i kurkumą. Wyrazista w smaku ryba doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami, burakami oraz sałatką z letnich, świeżych warzyw zebranych wprost z ogródka.

Dzisiejszą główną rolę na talerzu odgrywa aromatyczny dorsz. Dorsz to ryba o wyjątkowych właściwościach. Jest źródłem kwasów omega 3, które mają dobroczynny wpływ na serce oraz jest polecany dla osób narażonych na niedobory potasu. Ponadto ta wyjątkowa rybka ma bardzo dużo białka, niewiele cholesterolu i jest bogata w witaminę B12. W dorszu znajdziemy selen i witaminę D3. Jako ciekawostkę dodam, że dorsz jako chuda ryba powinna (!) być pieczona lub przyrządzana na parze. Smażona traci cenne właściwości ( w tym kwasy omega 3) i podczas tej obróbki wytwarzają się niekorzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe trans. 

Jako dodatek przygotowałam pieczone frytki z ziemniaków i buraków. Możemy upiec też marchewki pokrojone w słupki seler lub pietruszkę. Uzupełnieniem całego dania, nadaniem chrupkości i świeżości jest sałatka z pomidorów malinowych własnej uprawy oraz ogórki i czerwona cebula też z własnej uprawy.
Reasumując poniżej przedstawiam przepis na przepyszny obiad ! ;)

Składniki:
* 2 Filety z dorsza
* 3 łyżki stołowe białego sezamu
* 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
* 2 łyżki stołowe sosu ostrygowego
* 2 łyżki stołowe sosu rybnego
* 1/2 łyżeczki tartego, suszonego imbiru
* 1/2 kurkumy
* 1/2 łyżki stołowej octu ryżowego

Dodatkowo:
* 4 duże ziemniaki
* 4 duże buraki ( najlepiej podłużne)
* oliwa z oliwek do skropienia warzyw przed pieczeniem
* 1 szt. serka wiejskiego, naturalnego, granulowanego np. od "Piątnicy" 200 gramów
* 1 ząbek czosnku
* ok. 7 listków mięty
* sól himalajska/pieprz kolorowy świeżo mielony

Ponadto potrzebujemy:
* dużą blachę na frytki
* naczynie żaroodporne lub drugą blachę
* papier do pieczenia
* blender ( najlepiej kielichowy )

Przygotowanie:
Filety z dorsza osuszamy, pozbywamy ości i kroimy w mniejsze części. Składniki marynaty łączymy ze sobą w misy i obtaczamy solidnie ryby. Odstawiamy na czas pieczenia warzyw.
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni termoobieg. Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia. Ziemniaki i buraki obieramy i kroimy w cienkie słupki. Następnie przekładamy na blachę, skrapiamy oliwą i układamy tak aby frytki nie dotykały siebie nawzajem ;) Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Cienkie słupki ziemniaków i buraków upieką się naprawdę szybko. Kiedy frytki nabiorą wyraźnie złotego koloru wyjmujemy je, mieszamy na blasze i solimy. 

Zmniejszamy temperaturę piekarnika na 200'C grzanie góra/ dół i wkładamy dorsza w marynacie sezamowej do nagrzanego piekarnika. Rybę pieczemy ok. 15 minut ( grubsze filety możemy podpiec kilka minut dłużej dla pewności) . Pod koniec pieczenia, możemy z powrotem włożyć nasze frytki aby nabrały temperatury.



Serek wiejski umieszczamy w misie blendera, dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki czosnek, miętę, sól oraz pieprz. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dip wykładamy do miseczki i skrapiamy oliwą.

Smacznego! ;)

Read more »
on sierpnia 24, 2020 0
Podziel się!
etykiety
dorsz, frytki, obiad, pieczone, sałatka, sałatkawitaminowa
Nowsze posty
Starsze posty

sierpnia 24, 2020

Gulasz z cielęciny z kurkami z szałwią i natką pietruszki



Gulasz cięlecy z kurkami

Delikatny, wyjątkowy smak. Cielęcina i kurki to bez wątpienia kompozycja doskonała. 

Kurka - tzw. pieprznik jadalny to grzyb o wyjątkowych właściwościach. Jest lepszym źródłem beta-karotenu niż pomidor czy marchew. Zawartość B1 w kurce przewyższa zawartość drożdży piekarskich. Choć grzyby mają ogromną rzeszę wielbicieli, są niewskazane dla osób borykających się z problemami gastrycznymi.


Cielęcina to jedno z najzdrowszych mięs, ma bardzo dużo białka i mało tłuszczów. Pochodzi od cieląt do 8 miesiąca życia. Jest najbogatszym źródłem potrzebnych organizmowi aminokwasów. W mięsie cielęcym mamy bardzo wysoki poziom potasu, magnezu i cynku. Rewelacyjnie usprawnia metabolizm, pomaga w usuwaniu nadmiernego cholesterolu i ma również działania prozdrowotne. 
Dodatki jakie przygotowałam do gulaszu z cielęciny to kasza orkiszowa, podsmażona na klarowanym maśle i ćwikła z chrzanem. Przepis na ćwikłę znajdziecie tutaj → KLIK
Poniżej przedstawiam przepis na przepyszny gulasz z cielęciny!
Składniki na 6 porcji:
* ok. 1 kg łopatki cielęcej
* ok 300 gramów świeżych/ mrożonych kurek
* 2 średniej wielkości cebule
* 1 średniej wielkości ząbek czosnku
* 2 łyżki stołowe masła min. 82%
* 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
* 3 łyżki stołowe mąki pszennej
* ok. 400 ml bulionu/ ewentualnie wody
* ok. 140 ml białego wytrawnego wina
* 500 ml śmietanki 18% ew 30%
* świeże listki szałwii ( ok. 8 listków średniej wielkości i kilka mniejszych do dekoracji) ew. Szałwia suszona
* 1 pęczek natki pietruszki
* sól himalajska
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę ok. 2 cm na 2 cm i pozbywamy ewentualnych błon. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Szałwię i natkę pietruszki również drobno siekamy.

Świeże kurki dokładnie płuczemy. Kurki są dość problematyczne, mogą zawierać sporo piasku, dlatego warto wypłukać je nawet 2-3 razy. Dobrym sposobem na płukanie kurek jest zalewanie ich na krótką chwilę wrzątkiem z solą. Wyławiamy je po chwili z wrzątku, a piasek powinien opaść na dno naczynia. Proces powtarzamy do momentu aż kurki będą całkowicie czyste. 


Łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni. W międzyczasie pokrojone mięso doprawiamy solą i oprószamy mąką pszenną. Cielęcinę nie doprawiamy pieprzem - dlaczego? Ponieważ zatracimy delikatny smak mięsa, a to ono odgrywa główną rolę w tym daniu.

Pokrojone i oprószone w mące mięso smażymy partiami na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej zrobić to 3 razy niż raz ( wtedy mięso ugotujemy na patelni, a to byłby błąd ). Przyrumienione kawałki cielęciny przekładamy do dużego garnka. Na patelni po smażeniu mięsa smażymy kolejno cebulę oraz czosnek i też przekładamy do garnka. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i wrzucamy kurki. Podsmażone i nieco odparowane kurki zalewamy odmierzoną ilością wina. Następnie całość przekładamy do garnka z mięsem, czosnkiem i cebulą.

Kiedy wszystkie składniki podsmażone wraz z winem znajdują się w garnku, zalewamy bulionem. Gulasz gotujemy na niewielkiej mocy palnika do momentu aż mięso wyraźnie zmięknie. Może to potrwać ok. 40 minut.

Po upływie ok. 30 minut dolewamy śmietankę, wsypujemy świeże zioła i nadal gotujemy na słabym ogniu. Mięso powinno być kruche, a sos delikatny, kremowy i aromatyczny dzięki szałwii.

Smacznego! ;)

smaczny gulasz z kaszą i ćwikłą

Read more »
on sierpnia 24, 2020 0
Podziel się!
etykiety
cielęcina, gulasz, kuchniapolska, obiad, sos grzybowy
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

Łączna liczba wyświetleń

Polecany post

Moje pomidory

Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...

Popularne posty

  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...
  • Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche,...
  • Żeberka wieprzowe kruche i soczyste
    Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemn...
  • Jogurtowe ciasto z truskawkami na dużą blachę
    Witajcie! ;) Sezon na przepyszne truskawki trwa w najlepsze! ;) Dlatego przygotowałam bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto z truskawkami. Id...
  • Ciasto z rabarbarem i bezą na dużą blachę
    Najlepsze kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na dużą blachę (35 × 24 cm) To kruche ciasto z rabarbarem i bezą to absolutny hit wios...
  • Moje pomidory
    Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...
  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Kapitalny tatar wołowy
    Tatar wołowy to wyjątkowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, choć jego pochodzenie nieco zadziwia. Historia tatara sięga czasów tatarskich, ...
  • Placki ziemniaczane z kurczakiem w kremowym sosie
    Witajcie! Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu smakoszom chrupiących, złocistych placków ziemniaczanych. Rumiane, o czosnkowym aromacie py...
  • Ogórki małosolne
    Ogórki małosolne – tradycyjny przepis domowy Ogórki małosolne to jeden z najbardziej charakterystycznych smaków polskiego lata. Przygotowuje...

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Baza przepisów kulinarnych

Etykiety

(nie)bolognese babeczki babka babka wielkanocna babka z malinami barszcz czerwony barszcz czerwony obiad bataty beza beza szwajcarska beza włoska biała czekolada bigos bitki wieprzowe boczniaki borowiki ceglastopore bób brownie brukselka cezar chleb ciasto ciasto z galaretką Ciasto z rabarbarem ciasto z truskawkami ciasto ze śliwkami cielęcina cinnamon rolls cynamonki czereśnie ćwikła z chrzanem de volaille domowy ramen dorsz drozdzowki drożdzówkizserem drożdżówki fasolka fasolka po bretonsku fasolka szparagowa fast food faszerowana cukinia faszerowane bakłażany flaczki wołowe flaki frytki ganache gnocchi gołąbki green curry gulasz gulasz wołowy gulasz z jelenia gzik jajko jogurtowe ciasto kacze udka kakaowa tarta kapusta zasmażana karkówka kiwi klopsiki drobiowe kluski śląskie knedel chlebowy knedle z jabłkami kotlet schabowy krem krem maślany krem z dyni krokiety krupnik kuchniapolska kurczak kurczak po chińsku kurczak w glazurze czosnkowej kurczak w sosie łosoś makaron makaron pappardelle makaron penne makaron spaghetti Makaron tagliatelle marchewkowe mazurek naleśniki obiad ogórki Ogórki małosolne ogórki w marynacie pasztet pavlova penne pieczeń pieczone pierniczkowe muffiny piernik piernik długodojrzewający piernikstaropolski pierogi pierogi ruskie pierogi z bobem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą pizza placek placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa pomidory przepis rabarbar rabarbarem ramen roladki z kurczaka rosół rosół drobiowo-wołowy rosół z kaczki rumsztyk ryba rzodkiewki sajgonki salsa paprykowa sałatka sałatkawitaminowa sernik sernik na zimno sernik pistacjowy serowocebulowa słodkokwaśny soczewica solony karmel sos chrzanowy sos czosnkowy sos grzybowy sos paprykowy sos pietruszkowy sospomidorowy spaghetti surówka surówka z białej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z marchwi surówka z pora surówka z selera szarlotka szaszłyki szparagi szpinak święta tarta tarta z malinami tarta z rabarbarem tartaletki tatar tatar wołowy tiramisu Tort czekoladowy tortilla truskawki udka udkawsosie wegańskie wegetariańskie wielkanoc wino witaminy wrapy zapiekanka ziemniaki zupa zupa krem z pieczarek i pora Żeberka wieprzowe

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo

Wykwintne dania na specjalne okazje

Wykwintne dania na specjalne okazje

Archiwum bloga

Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.