LIŚCIE KARMIĄ OWOCE
Dlaczego nie powinno się obrywać liści pomidorów zbyt wcześnie?
Liści nie usuwamy do momentu aż owoce nie osiągną docelowej wielkości.
Wielu początkujących ogrodników zbyt szybko „czyści” krzaki, myśląc, że poprawią w ten sposób przewiewność. Liście są niezwykle ważne dla prawidłowego rozwoju pomidora. Liście pełnią funkcję fabryki cukrów – im ich więcej (do pewnego momentu), tym silniejszy
i smaczniejszy plon. To one pobierają składniki odżywcze, przeprowadzają fotosyntezę i chronią roślinę przed nagłymi spadkami temperatur. To właśnie dzięki liściom pomidory mają intensywny smak i aromat. Dodatkowo liście osłaniają owoce przed ulewą i ostrym słońcem.
W razie wystąpienia zarazy ziemniaczanej lub innej groźnej choroby to właśnie liście idą jako pierwsze pod sekator. Przy “ogolonym” krzaku pojawia się problem, ponieważ od razu zostaje zainfekowana łodyga.
Najlepiej usuwać jedynie dolne liście, jeśli dotykają ziemi lub zaczynają się kłaść na podłożu. Czasami nie należy odcinać całego liścia – wystarczy odciąć jego część, aby poprawić przewiewność i zmniejszyć ryzyko chorób grzybowych.
Liście są najlepszym wskaźnikiem kondycji rośliny:Wywijanie się liści ku górze – znak, że roślina ma za mało wody lub panuje wysoka temperatura.
Wielu początkujących ogrodników zbyt szybko „czyści” krzaki, myśląc, że poprawią w ten sposób przewiewność. Liście są niezwykle ważne dla prawidłowego rozwoju pomidora. Liście pełnią funkcję fabryki cukrów – im ich więcej (do pewnego momentu), tym silniejszy
i smaczniejszy plon. To one pobierają składniki odżywcze, przeprowadzają fotosyntezę i chronią roślinę przed nagłymi spadkami temperatur. To właśnie dzięki liściom pomidory mają intensywny smak i aromat. Dodatkowo liście osłaniają owoce przed ulewą i ostrym słońcem.
W razie wystąpienia zarazy ziemniaczanej lub innej groźnej choroby to właśnie liście idą jako pierwsze pod sekator. Przy “ogolonym” krzaku pojawia się problem, ponieważ od razu zostaje zainfekowana łodyga.
Najlepiej usuwać jedynie dolne liście, jeśli dotykają ziemi lub zaczynają się kłaść na podłożu. Czasami nie należy odcinać całego liścia – wystarczy odciąć jego część, aby poprawić przewiewność i zmniejszyć ryzyko chorób grzybowych.
Liście są najlepszym wskaźnikiem kondycji rośliny:Wywijanie się liści ku górze – znak, że roślina ma za mało wody lub panuje wysoka temperatura.
Kruszenie się liści – efekt przesuszenia lub poparzeń słonecznych (np. gdy liście zostały polane wodą, a potem wystawione na ostre słońce).
Żółknięcie od dołu ku górze – często niedobór azotu.
Żółknięcie między nerwami (chloroza), przy zachowaniu zielonych nerwów – brak magnezu.
Fioletowy lub czerwonawy odcień spodniej strony liści – niedobór fosforu lub zbyt chłodna gleba.
Zwinięte, sztywne, ciemnozielone liście – możliwe przenawożenie azotem.
Brązowe, nieregularne plamy na brzegach liści – niedobór potasu lub wapnia.
.jpg)
.jpg)
.png)
