Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Słodkości
  • Przystawki
  • Instagram
  • Facebook
  • TIK TOK
  • UPRAWA POMIDORÓW

września 21, 2020

Zupa krem z zielonych warzyw z grillowaną fasolką szparagową

Witajcie! ;) 
Jeżeli szukacie w tych ostatnich dniach lata ciekawej propozycji na pożywną zupę, to świetnie trafiliście! ;) Soczyście zielona zupa o wyjątkowych właściwościach doskonale uzupełnia wszelkie niedobory w diecie. Poza tym smakuje wyjątkowo, ponieważ z każdym ruchem łyżki odkrywamy inny smak.
Krem z zielonych warzyw to doskonała opcja, kiedy w domu mamy niejadków ;) Możemy przemycić sporą ilość warzyw, a sposób w jaki zaserwujemy zupę na pewno skusi swoim wyglądem. W końcu najpierw jemy oczami.. ;)

Fasolka szparagowa, szpinak i brokuł w jednej zupie to skarbnica wartości odżywczych. Fasolka szparagowa (zielona) jest bogata w witaminę C, E oraz A. Brokuł ( inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa) jest źródłem białka, a także witaminy C, A, K, B1, B2 i PP. W brokułach znajdziemy również wiele soli mineralnych takich jak wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor i siarka. 


Badania potwierdziły, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa betakarotenu, witaminy C oraz luteiny, znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem. 

Nie przedłużając poniżej przedstawiam przepis na przepyszną zupę krem z zielonych warzyw.

Składniki:
* 1 główka brokułu ok. 400-500 gramów
* 200 gramów świeżego szpinaku/ ew. mrożonego
* 200 gramów zielonej fasolki szparagowej
* ok. 600 ml bulionu np. kaczego KLIK lub warzywnego
* 1 średniej wielkości cebula
* 2 ząbki czosnku
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
* jogurt naturalny
* tłuszcz do smażenia

Przygotowanie: 
W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie warzywa. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Brokuł płuczemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Fasolkę szparagową również płuczemy, odcinamy końcówki i kroimy w mniejsze części. Szpinak płuczemy lub rozmrażamy. 

W dużym garnku na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy wszystkie warzywa. Smażymy do momentu aż warzywa wyraźnie się zarumienią. Dodajemy bulion i gotujemy na niewielkiej mocy palnika. W połowie gotowania możemy wyłowić garść fasolki szparagowej, potrzebnej do dekoracji. Zupę gotujemy do momentu, aż warzywa całkowicie zmiękną. 

Wystudzoną zupę miksujemy blenderem na krem. Wyłowioną wcześniej fasolkę, podsmażamy na patelni grillowej przez kilka minut doprawiając solą oraz pieprzem. 

Gotowy krem serwujemy z kleksami jogurtu, skrapiamy dowolną oliwą lub smakowym olejem ( np. z awokado) i dekorujemy fasolką szparagową, listkami szpinaku i pieprzem. 

Smacznego! ;)




Read more »
on września 21, 2020 0
Podziel się!
etykiety
fasolka szparagowa, krem, szpinak, zupa
Nowsze posty
Starsze posty

września 18, 2020

Kakaowa tarta z malinami i białą czekoladą


Witajcie ! ;)
Dzisiaj upiekłam wyjątkowo kruchą i rozpływającą się w ustach tartę. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy jest piorunujący! Użyłam świeżych malin zebranych wprost z ogródka, soczystych i delikatnie kwaśnych. Spód tarty jest mocno kakaowy, baaardzo kruchy i stabilny. Kropką nad i jest polewa z białej czekolady i listki pieprzowej mięty.
 

Do przygotowania tarty użyłam metalowej formy z wyciąganym dnem o średnicy 26 cm. Do tarty możemy użyć każdych owoców, niekoniecznie malin. Świetnie będą pasowały borówki, truskawki lub jeżyny. Dlatego, jeżeli szukacie przepisu na szybkie, pyszne i proste w wykonaniu ciasto, to ta receptura jest idealna !

Nie przedłużając poniżej przedstawiam przepis na obłędną, kruchą, kakaową tartę z malinami i białą czekoladą ;)

Składniki:
* 650 gramów świeżych malin (ewentualnie mrożonych)
* 2 - 3 łyżki cukru drobnego kryształu
* 200 gramów mąki pszennej tortowej typ 450/500
* 100 gramów mąki krupczatki
* 200 gramów bardzo zimnego masła 
* 25 gramów kakao ( ok. 2 kopiate stołowe łyżki)
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 1 żółtko
* 1 kopiata łyżka kwaśnej śmietany 12%/18%

* 1 tabliczka białej czekolady
* 1/4 szklanki mleka
* mięta np. pieprzowa/cytrynowa

Dodatkowo potrzebujemy:
* foremkę do tarty o średnicy 26cm

Przygotowanie:
*W pierwszej kolejności musimy nasmarować blaszkę masłem - nie przesadzamy z ilością masła.


Masło kroimy w kostkę ( pamiętajmy aby masło było naprawdę zimne). Mąkę pszenną łączymy z masłem oraz kakao i siekamy. Można siekać nożem lub łopatką metalową. Ja preferuję łopatkę, jest bardziej poręczna i wygodna. W momencie gdy mąka razem z masłem i kakao będzie przypominała konsystencję piasku, robimy wgłębienie. Dodajemy cukier puder, żółtko i śmietanę.
Wszystko razem łączymy nadal siekając. Kiedy składniki wyraźnie się połączą, a ciasto będzie bardziej zbite możemy wyrabiać je rękami. Nie długo, minutę, dwie i tworzymy zwartą kulę. Dzielimy na dwie części - jedną większą, drugą mniejszą.


Większą część ciasta wałkujemy na grubość ok. 2-3 m i przekładamy na blaszkę. Dziurkujemy i wkładamy na 10 - 15 minut do lodówki. Możemy nastawić piekarnik na 180'C grzanie góra/dół.

Drugą część możemy od razu rozwałkować, przełożyć na talerz lub spód od innej blaszki wyłożony folią spożywczą/ aluminiową. Kroimy w paseczki i wkładamy do lodówki. Możemy też całą bryłę pozostałego ciasta zamrozić, następnie w kolejnym etapie zetrzeć na tarce. 


Schłodzony spód tarty wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Na podpieczony spód  (UWAGA nie wyłączamy piekarnika) wykładamy maliny, posypujemy je drobnym cukrem kryształem i dekorujemy pozostałym ciastem. Pieczemy 30 - 35 minut.

* W przypadku mrożonych malin warto je wcześniej rozmrozić i nieco odsączyć na ręczniku papierowym.


Upieczoną i wystudzoną tartę dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( na garnku z wodą stawiamy miskę). Do rozpuszczonej czekolady dodajemy mleko i energicznie mieszamy. Powinna powstać błyszcząca, lejąca polewa. 
Smacznego! ;) 

Read more »
on września 18, 2020 1
Podziel się!
etykiety
ciasto, kakaowa tarta, tarta, tarta z malinami
Nowsze posty
Starsze posty

września 11, 2020

Pieczone szaszłyki w jogurtowej marynacie z porem i piklowaną marchewką

Witajcie! ;)
Jeśli szukacie przepisu na wyśmienity obiad z azjatyckim twistem to świetnie trafiliście! ;) Dzisiejsza propozycja to Yoghurt-Marinated-Chicken-Skewers rozpływające się w ustach szaszłyki z porem i sosem chilli słodko-kwaśnym. Swoją kruchość zawdzięczają marynacie w której spędziły aż dwie doby. Szaszłyki mają przyjemny, ostry aromat i świetnie komponują się z łagodnym ryżem i lekko kwaśnymi piklami z marchewki.

Najnowsze info: Zbliżający się weekend majowy, to przede wszystkim wyśmienite smakołyki z grilla. Jeżeli planujecie grillowanie, szczególnie polecam Wam też przepis. Szaszłyki upieczecie na grillu pod przykryciem przez ok. 40 minut. Następnie odkryte powinny grillować się ok. 10-15 minut. 

W tym przepisie użyłam mięsa z udek z kurczaka. Jest o wiele bardziej soczyste i kruche w porównaniu do fileta z piersi.  Przy udkach mamy jednak więcej pracy, ponieważ obieramy je na surowo z kości.


Jako chrupiący dodatek przygotowałam pikle z marchwi w zalewie. W tym roku, w moim warzywniku urosła dorodna i słodka marchew. Słupki marchwi świetnie pasują do całego dania i są bardzo proste w przygotowaniu. 

Przepis na ten obiad powstał zupełnie spontanicznie. Chciałam przygotować danie podobne do kurczaka tandoori i trochę do yakitori. Kurczak tandoori jest  marynowany w jogurcie, przyprawach garam masala, tandoori masala i mielonej papryce. Indyjski przysmak podawany jest w towarzystwie jogurtowego dipu z miętą i ogórkami, kuskusem czy pitą. Natomiast yakitori to szaszłyki marynowane w mieszance cukru, mirinu, sake i shoyu. Japońskie yakitori smakuje obłędnie z sosem teriyaki, z sypkim ryżem i ostrą kapustą kimchi. 

Zainspirowana obiema potrawami, przygotowałam szaszłyki o obłędnym orientalnym smaku. Nie są jednak grillowane, a pieczone. Marynata podczas pieczenia wnika do mięsa i zastyga. W przypadku kiedy chcielibyśmy szaszłyki grillować, marynata mogłaby się przypalić i nabrać goryczy. Bezpieczniejszą opcją jest upieczenie szaszłyków i "dogrillowanie" ich pod koniec.

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na przepyszne, pełne aromatu szaszłyki drobiowe z porem. 

*Z podanych składników przygotowałam 10 całkiem sporych szaszłyków.

Składniki:
* 8 szt. udźców z kurczaka ze skórą
* 2 duże pory
* ok 320-350 gramów jogurtu naturalnego
* skórka z 1/2 limonki
* sok z całej limonki
* 2 ząbki czosnku
* 1 kopiata łyżka stołowa przyprawy "kuchni chińskiej house of asia" ( w jej skład wchodzi: anyż mielony, imbir mielony, kmin żymski mielony, papryka chilli mielona, cynamon, koper włoski mielony, kolendra mielona, pieprz oraz cukier)
* sól np.himalajska mielona ( bezpieczna ilość to ok. 1/4 łyżeczki ) 
* świeże zioła: kolendra/natka pietruszki lub cebula dymka
+ patyczki do szaszłyków
+ duża misa
+ blacha z papierem do pieczenia

Składniki na marynowane pikle z marchwi:
* 4 duże marchewki ( mogą być też żółte)
* 250 ml wody przegotowanej
* ok. 50 ml octu ryżowego
* ok. 30 ml sosu rybnego
* 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
* 2 łyżki stołowe cukru brązowego/trzcinowego
* 1 łyżka stołowa prażonego sezamu
* 1 mała papryczka suszona np. piri-piri
+ tarka/mandolina

Sos chilli słodko-kwaśny przepis 👉 tutaj


Przygotowanie:
Udźce z kurczaka musimy oddzielić od kości i pokroić na mniejsze części. Pozbywamy się też wszelkich chrząstek ale nie usuwamy skóry ( skóra nada soczystości ). W dużej misce łączymy jogurt naturalny ze wszystkimi składnikami marynaty. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sparzoną i startą skórkę z połowy limonki, sok z limonki i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i w gotowej marynacie zanurzamy kurczaka. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc. 

*Na niedzielny obiad, mięso zamarynowałam już w piątek! ;)


Pikle z marchwi warto przygotować tak samo wcześnie jak mięso. Marchewka dzięki długiemu marynowaniu, zmięknie i nabierze orientalnego charakteru. Marchew w zalewie mocno przypomina białą kapustę w chińskiej zalewie. Tylko tutaj pomijamy gotowanie zalewy. 

Marchewki obieramy i trzemy na mandolinie lub tarce. W misy łączymy wszystkie składniki zalewy. Sezam prażymy na suchej patelni, a papryczkę chilli drobno siekamy. Tartą marchew przekładamy do zalewy i szczelnie zamykamy. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 


Kiedy mięso jest już dobrze zamarynowane, przystępujemy do przygotowania szaszłyków i nagrzania piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 180'C grzanie góra/dół. Pory płuczemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie na 4 cm części. Mięso nabijamy na patyczki naprzemiennie z porem. Pozostałość po marynacie będzie nam jeszcze potrzebna. Gotowe szaszłyki przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. W Połowie pieczenia musimy obrócić  szaszłyki i polać pozostałą marynatą. Pod koniec pieczenia, moc piekarnika możemy zwiększyć do 210'C, tylko górną grzałkę i piec ok. 5 -7 minut do zarumienienia ( musimy obserwować). 


W międzyczasie możemy przygotować nasz ulubiony ryż i posiekać zioła. Do szaszłyków przygotowałam ryż jaśminowy, trzykrotnie płukany i niesolony. Świetnie wkomponował się do całego dania. Aby dodać nieco ostrości, upieczone szaszłyki polałam słodko-kwaśnym sosem chilli, który jest w przepisie na bezmięsne sajgonki. 

Smacznego! ;) 

Read more »
on września 11, 2020 0
Podziel się!
etykiety
obiad, szaszłyki
Nowsze posty
Starsze posty

września 05, 2020

Wyśmienity barszcz czerwony na żeberkach

Witajcie! ;)
Propozycja na dzisiejszy obiad to wyrazisty w smaku barszcz czerwony, wolno gotowany na wywarze z żeberek z dodatkiem aromatycznych przypraw. Jedna z najbardziej popularnych polskich zup, podawana głównie podczas wieczerzy Wigilii Bożego Narodzenia w wersji postnej. Jadana najczęściej z uszkami, krokietami, fasolą, ziemniakami lub gotowanym na twardo jajem.
 
Barszcz czerwony możemy przygotować na zakwasie buraczanym, najlepiej własnej produkcji lub gotowym ekologicznym. Możemy również pominąć dodawanie zakwasu i pod koniec zaprawić zupę dwoma łyżkami octu. Każda z tych wersji jest wyjątkowo smaczna, o ile zachowamy pełny szacunek do produktów, których użyliśmy. W tym przepisie barszcz czerwony powstał po 5 godzinach wolnego gotowania. W pierwszej kolejności został przygotowany wywar zarówno z żeberek wędzonych jak i surowych z warzywami i suszonymi grzybami. 

Barszcz czerwony najlepiej smakuje następnego dnia, więc jeśli chcemy poczuć pełnię smaku przygotowanej przez nas zupy warto gotowanie zaplanować dzień wcześniej.

Skarbnica wartości odżywczych i właściwości leczniczych - to można powiedzieć o barszczu czerwonym. Dzięki zawartości barwników betalainowych zyskujemy lepszą odporność i wolniej się starzejemy. Choć zupa ta nie jest zbytnio bogata w żelazo, jest wspaniałym środkiem krwiotwórczym. Wspomaga leczenie anemii oraz białaczki. Ponadto buraki pomagają w ustabilizowaniu zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. 

Składniki potrzebne do przygotowania ok.5 litrów barszczu czerwonego w garnku o pojemności ok. 8 litrów:
* 2,5 kg buraków czerwonych (najlepsze odmiany: Opolski, Czerwona kula)
* 4 duże jabłka (najlepsze odmiany: Szampion, Lobo, Makintosz) lub 2 duże gruszki ( Faworytka, Konferencja, Komisówka) 
* 500 gramów żeberek wieprzowych surowych
* 300 gramów żeberek wieprzowych wędzonych
* 50 gramów słoniny
* ok. 25 gramów ( 1 niewielkie opakowanie) suszonych grzybów (borowików, podgrzybków, maślaków)
* 1 cała główka czosnku
* 3 średniej wielkości cebule
* 3 średniej wielkości marchewki
* 2 średniej wielkości korzenie pietruszki
* 1/2 korzenia selera ok. 130 gramów
* 1 nać pietruszki
* 1 por 
* 4 liście laurowe
* 5 szt. ziaren ziela angielskiego
* 4 goździki
* 1 łyżeczka suszonego majeranku
* 1 łyżeczka suszonego lubczyku
* 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
* 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
* 1/4 łyżeczki estragonu
* Opcjonalnie ok. 350 ml ekologicznego zakwasu z buraków lub 2 - 3 łyżki octu jabłkowego/spirytusowego/ryżowego - według upodobań
* sól oraz pieprz do smaku

Dodatkowo potrzebujemy:
* Duży garnek (ok.8 litrów) w którym zmieścimy wszystkie składniki. W przypadku kiedy chcemy otrzymać w końcowej fazie ok. 3 l. barszczu, dzielimy przepis przez połowę. 
* tarka/mandolina
* durszlak/ duże sito


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności zaczynamy od przygotowania wszystkich warzyw potrzebnych do wywaru. Marchew, pietruszki, cebule, czosnek, seler i pora obieramy i kroimy w mniejsze części. Do garnka wkładamy na dno słoninę i wraz z nią smażymy warzywa. Kiedy warzywa wyraźnie się zarumienią dodajemy żeberka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, gałkę muszkatołową, estragon, goździki, majeranek oraz lubczyk. 

Wywar musimy zagotować, zdjąć szumowiny za pomocą łyżki cedzakowej i zmniejszyć moc palnika na nieco mniejszą niż średnią ( w skali 1-10, nastawiamy moc na 4). Gotujemy ok. 2 godzin lub dłużej ( możemy gotować krócej ale jest duże prawdopodobieństwo, że smak będzie nieco "płaski")

Jeżeli nasz bulion wieprzowy gotuje się wystarczająco długo, możemy przystąpić do pierwszego odcedzania. Warzywa, na których gotował się wywar, po dwóch godzinach oddały całkowicie smak, dlatego warto je wyłowić i zrobić miejsce tartym burakom. 

Buraki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do naszego bulionu i dodajemy resztę pozostałych składników, czyli jabłka, suszone grzyby i nać pietruszki ( w razie potrzeby dolewamy wodę). Moc palnika możemy nastawić mniejszą ( w skali 1-10 na 3) ponieważ chcemy aby barszcz nabrał intensywnego koloru i aromatu. Po ok 2 - 2,5 kolejnych godzinach gotowania, możemy przystąpić do odcedzenia, a następnie zaprawienia barszczu zakwasem lub octem. Barszczu już nie zagotowujemy, odstawiamy do wystudzenia. Podajemy z dowolnymi dodatkami.  

Read more »
on września 05, 2020 3
Podziel się!
etykiety
barszcz czerwony obiad, kuchniapolska, zupa
Nowsze posty
Starsze posty

września 02, 2020

Knedle z jabłkami i kremem twarogowo-migdałowym


Witajcie! ;)

Dzisiejsza odsłona knedli w nieco innym wydaniu. Zamiast śliwek, wykorzystałam jabłka z własnego ogrodu. Kartoffel-Apfel-Knödel bo o nich mową są pysznym pomysłem na słodki obiad dla najbliższych. Tradycyjnie podane z podsmażoną na złoto bułką tartą i twarogowym kremem z płatkami migdałowymi.. tworzą kompozycję doskonałą! ;)
Jesień zbliża się wielkimi krokami.. wieczory są chłodniejsze, szybciej nastaje mrok a w naszym menu pojawiają się rozgrzewające dania. Jednym z jesiennych akcentów jest bez wątpienia cynamon, a raczej jabłka z cynamonem. Rozgrzewająca korzenna przyprawa, połączona z naszymi polskimi jabłkami w pulchnym, ziemniaczanym cieście. Czego chcieć więcej ?
 

Knedle ziemniaczane to jedno z dań, które przywołuje wspomnienia. Pulchne knedle (najczęściej ze śliwami) w głębokiej misce, polane obficie śmietaną i posypane cukrem. Tak proste, a tak pyszne! Prawda jest taka, że knedle smakują świetnie nie tylko ze śliwkami. Wersje z truskawkami, brzoskwiniami, morelami, malinami czy borówkami są równie obłędne! I doskonale o tym wiedzą w Bośni i Hercegowinie. W mieście Banja Luka istnieje kawiarnia o nazwie "Gotiva Knedle", specjalizująca się właśnie w knedlach ;) Przygotowują tam cudowne knedle z płynną czekoladą, mango, w przeróżnych posypkach, pistacjowych, kokosowych i w polewach. Totalny obłęd ! Zaobserwujcie ich instagram. Są mistrzami ;)

Aby knedle ziemniaczane ( wersja z twarogiem też jest świetna) wyszły naprawdę dobre i trzymały formę, ważna jest odmiana ziemniaków. Idealne odmiany ziemniaków to te najbardziej mączyste, które się rozpadają i mają sypki miąższ. Są to odmiany typu C - Tajfus, Gracja, Gustaw, Bryza i Ibis. Z odmian ziemniaków typu A i B przygotujemy świetne frytki i sałatki.

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na przepyszne knedle z jabłkami.

Składniki na ok 23-25 szt. knedli:
* 1,3 kg ziemniaków typu C ( z których otrzymamy ok. 1 kg w końcowej fazie)
* 2 szczypty soli
* 5 dużych jabłek ( *najlepsze odmiany: Szampion /Lobo/ Makintosz)
* 1 łyżeczka cynamonu
* cukier brązowy do smaku
* 1 łyżka masła klarowanego

* 200 gramów twarogu tłustego
* 200 gramów jogurtu greckiego
* pół szklanki mleka krowiego/ migdałowego/kokosowego
* 150 gramów płatków migdałowych
* 1 łyżka cukru pudru

* bułka tarta
* masło klarowane

Dodatkowo:
* wałek do ciasta
* łyżka cedzakowa
* mąka pszenna w zasięgu ręki do podsypywania blatu roboczego
* blender lub blender kielichowy

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze części i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, stawiamy na 2 minuty na palnik, po to aby odparować pozostałą wodę z dna. Następnie przeciskamy przez praskę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki przygotowane dzień wcześniej, lepiej zachowują się podczas lepienia.
Przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączymy z żółtkami, mąką i solą. Przekładamy na podsypaną mąką stolnicę./blat i wyrabiamy. Ciasto jest gotowe kiedy wyraźnie się połączy z mąką i delikatnie przylepia się do dłoni. Odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i wałkujemy/rozpłaszczamy na wzór okrągłego placuszka. Na każdy placuszek nakładamy łyżeczkę/ półtorej przygotowanych wystudzonych jabłek. Uformowane knedle odkładamy na wcześniej przygotowaną tacę, oprószoną mąką.

* Nadmiar knedli możemy zamrozić. Ważne aby najpierw mrozić je na tace oprószonej mąką, tak by nie dotykały siebie nawzajem. Po ok 30 minutach mrożenia, możemy przełożyć knedle do woreczka próżniowego i przechowywać do 3 miesięcy.

Knedle wrzucamy delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej do gotującej się, osolonej wody. Wrzucamy po ok. 5 -6 sztuk na jeden szeroki garnek. Muszą swobodnie pływać i nie dotykać siebie nawzajem. Knedle wyławiamy łyżką cedzakową po ok. 4 minutach od wypłynięcia na wierzch. 

Przygotowanie jabłek:
Jabłka obieramy, pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w niewielką kosteczkę. Dodajemy cynamonu i smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy cukier brązowy według upodobań. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu twarogowo-migdałowego
W dużej misy lub w kielichu blendera umieszczamy : twaróg jogurt grecki, mleko, migdały i cukier puder. Wszystko miksujemy na gładki puszysty mus.

* bułkę tartą prażymy na suchej patleni do uzyskania złotego koloru. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy masło klarowane.

Smacznego! ;) 

Read more »
on września 02, 2020 0
Podziel się!
etykiety
knedle z jabłkami, kuchniapolska, obiad
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

Łączna liczba wyświetleń

Polecany post

Moje pomidory

Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...

Popularne posty

  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...
  • Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche,...
  • Żeberka wieprzowe kruche i soczyste
    Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemn...
  • Jogurtowe ciasto z truskawkami na dużą blachę
    Witajcie! ;) Sezon na przepyszne truskawki trwa w najlepsze! ;) Dlatego przygotowałam bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto z truskawkami. Id...
  • Ciasto z rabarbarem i bezą na dużą blachę
    Najlepsze kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na dużą blachę (35 × 24 cm) To kruche ciasto z rabarbarem i bezą to absolutny hit wios...
  • Moje pomidory
    Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...
  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Kapitalny tatar wołowy
    Tatar wołowy to wyjątkowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, choć jego pochodzenie nieco zadziwia. Historia tatara sięga czasów tatarskich, ...
  • Placki ziemniaczane z kurczakiem w kremowym sosie
    Witajcie! Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu smakoszom chrupiących, złocistych placków ziemniaczanych. Rumiane, o czosnkowym aromacie py...
  • Ogórki małosolne
    Ogórki małosolne – tradycyjny przepis domowy Ogórki małosolne to jeden z najbardziej charakterystycznych smaków polskiego lata. Przygotowuje...

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Baza przepisów kulinarnych

Etykiety

(nie)bolognese babeczki babka babka wielkanocna babka z malinami barszcz czerwony barszcz czerwony obiad bataty beza beza szwajcarska beza włoska biała czekolada bigos bitki wieprzowe boczniaki borowiki ceglastopore bób brownie brukselka cezar chleb ciasto ciasto z galaretką Ciasto z rabarbarem ciasto z truskawkami ciasto ze śliwkami cielęcina cinnamon rolls cynamonki czereśnie ćwikła z chrzanem de volaille domowy ramen dorsz drozdzowki drożdzówkizserem drożdżówki fasolka fasolka po bretonsku fasolka szparagowa fast food faszerowana cukinia faszerowane bakłażany flaczki wołowe flaki frytki ganache gnocchi gołąbki green curry gulasz gulasz wołowy gulasz z jelenia gzik jajko jogurtowe ciasto kacze udka kakaowa tarta kapusta zasmażana karkówka kiwi klopsiki drobiowe kluski śląskie knedel chlebowy knedle z jabłkami kotlet schabowy krem krem maślany krem z dyni krokiety krupnik kuchniapolska kurczak kurczak po chińsku kurczak w glazurze czosnkowej kurczak w sosie łosoś makaron makaron pappardelle makaron penne makaron spaghetti Makaron tagliatelle marchewkowe mazurek naleśniki obiad ogórki Ogórki małosolne ogórki w marynacie pasztet pavlova penne pieczeń pieczone pierniczkowe muffiny piernik piernik długodojrzewający piernikstaropolski pierogi pierogi ruskie pierogi z bobem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą pizza placek placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa pomidory przepis rabarbar rabarbarem ramen roladki z kurczaka rosół rosół drobiowo-wołowy rosół z kaczki rumsztyk ryba rzodkiewki sajgonki salsa paprykowa sałatka sałatkawitaminowa sernik sernik na zimno sernik pistacjowy serowocebulowa słodkokwaśny soczewica solony karmel sos chrzanowy sos czosnkowy sos grzybowy sos paprykowy sos pietruszkowy sospomidorowy spaghetti surówka surówka z białej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z marchwi surówka z pora surówka z selera szarlotka szaszłyki szparagi szpinak święta tarta tarta z malinami tarta z rabarbarem tartaletki tatar tatar wołowy tiramisu Tort czekoladowy tortilla truskawki udka udkawsosie wegańskie wegetariańskie wielkanoc wino witaminy wrapy zapiekanka ziemniaki zupa zupa krem z pieczarek i pora Żeberka wieprzowe

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo

Wykwintne dania na specjalne okazje

Wykwintne dania na specjalne okazje

Archiwum bloga

Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.