Placki ziemniaczane z wieprzowym gulaszem i surówką z pora

placki z gulaszem najlepszy przepis
Witajcie! ;)
Kto z nas nie ubóstwia placków ziemniaczanych? Chrupiących, dobrze doprawionych, a najlepiej z gulaszem lub sosem grzybowym. Znajdą się też Ci, którzy serwują placki z cukrem i śmietaną ;) To już dość ekstremalna i zaskakująca wersja ;)

Placki po zbójnicku, placki po węgiersku... lub jeden placek wielkości talerza, skąpany w chochli gulaszu z kleksem kwaśnej śmietany. Znamy to najlepiej z podgórskich knajp, gdzie hitem jest dodawanie na wierzch tartej goudy. Czy moglibyśmy to danie nieco uszlachetnić i nadać mu ciekawszej odsłony? Zamienić jednego mokrego placka na trzy mniejsze i chrupiące? Zaserwować wyrazisty, ciemny, solidny w smaku gulasz bez grama mąki?! Oczywiście, że tak! 

pyszne placki po węgiersku

Możemy zamienić placki po zbójnicku z zestawem surówek na placki z gulaszem z surówką z pora ;) Wydaje się, że dania są podobne a jednak całkowicie różne. Dzieli je nic innego jak sposób w jaki wykorzystamy nasze składniki.
Placki ziemniaczane mogą być utrapieniem dla co poniektórych. Lubią przywierać do patelni, pozostając wewnątrz surowe. Placki z tego przepisu wyjdą Wam idealne ;)

surówka z pora

Nie przedłużając, poniżej przedstawiam przepis na chrupiące placki ziemniaczane z głębokim w smaku gulaszem z łopatki wieprzowej i z surówką z pora ;)
** z poniższych składników otrzymamy obiad dla 5 - 6 osób **
Składniki:
* 1 kg ziemniaków mączystych, starych ( młode zawierają zbyt dużo wody) odmiany typu B, ogólnoużytkowe, obiadowe (najlepsze gatunki: Irga, Flaming, Orlik lub Sante
* 3 płaskie łyżki stołowe mąki pszennej tortowej
* 2 jajka rozmiar M
* 1 duża biała cebula ( może być czosnkowa)
* 2 niewielkie ząbki czosnku
* sól oraz pieprz do smaku
* olej słonecznikowy do smażenia

Składniki na gulasz wieprzowy:
* ok 850 gramów łopatki wieprzowej
* 1 szklanka rosołu ( idealny rosół > TUTAJ ) ew. 1 szklanka przegotowanej wody
* 1 duża biała cebula ( najlepiej czosnkowa) lub 3 szalotki
* 3 ząbki czosnku
* ok. 12 - 14 sztuk pieczarek 
* 1 czerwona papryka
* 1 zielona papryka
* 1 butelka passaty pomidorowej 500 gramów (np. "Pudliszki", "Primo Gusto")
* przyprawy: 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 listki laurowe, 1/2 łyżeczki suszonego cząbru, 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka suszonego lubczyku
* 400 ml piwa pszenicznego
* 2 łyżki masła
* sól oraz pieprz do smaku
* opcjonalnie pod koniec doprawiania: 2 łyżki stołowe sosu sojowego
* tłuszcz do smażenia: smalec lub olej

Składniki na surówkę z pora:
* 3 pory
* 1 jabłko (np. Lobo, Makintosz, Szara reneta)
* 1 puszka kukurydzy konserwowej
* 1 puszka groszku konserwowego
* 3 ugotowane na twardo jajka
* 1 niewielki pęczek koperku
* 1 łyżka soku z cytryny
* 3 łyżki majonezu
* 3 łyżki jogurtu greckiego
* sól oraz pieprz do smaku

Przygotowanie gulaszu wieprzowego:
** Gulasz najlepiej smakuje następnego dnia **
Mięso oczyszczamy z błon i ewentualnych chrząstek. Kroimy w kostkę 2cm/2cm i oprószamy we wszystkich sypkich przyprawach. Doprawione mięso najlepiej wstawić do lodówki na całą noc lub minimum na godzinę ( szczelnie zamknięte). Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy w półplastry i paprykę w niewielką kostkę. W głębokim garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dokładamy doprawione mięso. Smażymy do wyraźnego zarumienienia i odparowania wody z mięsa. Zalewamy pasattą pomidorową, szklanką rosołu, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i dusimy na średnim ogniu pod przykryciem. Dusimy do momentu aż sos pomidorowy zgęstnieje, nabierze ciemniejszego koloru dzięki przyprawom, którym oprószyliśmy mięso.

W połowie duszenia mięsa, możemy przystąpić do przesmażenia reszty składników na oddzielnej patelni. Pokrojone w półplastry pieczarki smażymy na łyżce masła. Solimy i doprawiamy niewielką ilością lubczyku. Dobrze zarumienione pieczarki dodajemy do gotującego się mięsa. Na tej samej patelni smażymy pokrojone papryki. Jeżeli na naszej patelni pojawiły się pozostałości po smażeniu, nalewamy piwo i krótką chwilę podgotowujemy. Cały smak z dna patelni powinien się połączyć z piwem. Następnie przelewamy całość do gulaszu. Możemy również zamiast na patelnię, wlać piwo od razu do garnka. Jednak polecam pierwszy sposób. Dusimy nasz gulasz tak długo aż mięso będzie miękkie.

Generalnie najlepszy gulasz to ten, który zgęstnieje bez żadnych wspomagaczy. Jest długo gotowany, bogaty w składniki. Gulasz na wieprzowym mięsie powinien być gotowy po ok. 1,5 h godziny gotowania. Pozostałe, dobrze podsmażone składniki powinniśmy dodać kiedy mięso jest na wpół twarde. Doprawianie solą, sosem sojowym i pieprzem najlepiej zostawić na sam koniec.

placki z gulaszem chrupiące

Przygotowanie placków ziemniaczanych:
Ziemniaki trzemy na tarce o średnich oczkach. Utarte ziemniaki bardzo mocno odciskamy z nadmiaru wody ( ale!) płyn, który wycisnęliśmy, zlewamy do niewielkiej miseczki i odstawiamy na kilka minut. Na dnie miseczki osadzi się skrobia. To właśnie skrobi potrzebujemy w kolejnym etapie. 

placki z gulaszem

Ostrożnie pozbywamy się płynu z miseczki tak, aby na dnie pozostała gęsta biała "maź". Do utartych, odciśniętych ziemniaków dodajemy własnie skrobię, którą uzyskaliśmy, utartą cebulę, czosnek, jajka, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszane placki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu ( poziom smażenia 7 w skali 1-10). Optymalna ilość oleju to ok 1,5 cm wysokości patelni. Jeżeli olej jest dobrze rozgrzany, to placki nie powinny się ugotować a usmażyć. Warto smażyć mniejsze placki w ilości 4 sztuk. Złote placki odkładamy na ręcznik papierowy. 

pyszna surówka domowa

Przygotowanie surówki z pora:
Jasną część porów kroimy w półplastry i przelewamy wrzątkiem. Jabłko trzemy na średnich oczkach, a jajka gotujemy na twardo i drobno kroimy. Koper siekamy pomijając łodyżki. Kukurydzę oraz groszek odsączamy na sicie. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misy. Dodajemy majonez, jogurt grecki, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Wkładamy do lodówki na całą noc lub na minimum godzinę, aby się "przegryzła".
Smacznego ;)

surówka domowa pyszna z groszkiem

placki z gulaszem pyszne najlepsze

Zielone curry z kurczakiem

thai green curry najlepsze

Witajcie! ;)  
Dzisiaj pod lupę bierzemy flagowe danie Tajlandii. Tajskie zielone curry powstaje na bazie aromatycznej pasty. Pastę możemy przygotować własnoręcznie przy pomocy blendera lub moździerza. Niestety skompletowanie wszystkich niezbędnych składników może być dość problematyczne. Dlatego możemy kupić gotową pastę w sklepach stacjonarnych lub internetowych.

zielone curry najlepsze najsmaczniejsze

Głównym składnikiem zielonej pasty curry są zielone papryczki chilli. Kolejne ze składników to galangal ( rodzina imbiru), trawa cytrynowa, nasiona kolendry, kuminu, liście limonki kaffir lub jej skórka i oczywiście korzenie natki kolendry. Korzenie kolendry mają więcej aromatu niż same listki. Wyjątkowo podkręcają smak takich zup jak Tom Yum czy Tom Kha Gai. 

Bardzo zależało mi na tym aby moje green curry miało szczególnie wyrafinowany i zbalansowany smak. Chciałam aby danie było ostre, słodkie, słone, nieco kwaśne i gorzkie. Zadbałam o to aby składniki idealnie ze sobą współgrały. Użyłam mięsa z udek z kurczaka ( jest bardziej miękkie w porównaniu do filetów z piersi), tylko zielonych warzyw, ziół z własnego ogródka i delikatnej w smaku szalotki. Dla złagodzenia dość ostrego smaku dania, podałam ryż jaśminowy. Możemy podać tak naprawdę każdy ryż, na który mamy ochotę.
 
zielone curry z kurczakiem pyszne

W tym przepisie użyłam 3 kopiatych łyżeczek zielonej pasty curry. Bezpieczniejszą opcją jest próbowanie dania podczas gotowania i ewentualne "zaostrzenie". W przypadku zbyt ostrego smaku, należy danie łagodzić większą ilością mleka kokosowego. 

Bardzo przydatnym naczyniem w przygotowaniu tej potrawy jest chiński wok. Głęboka patelnia o średnicy ok 30 cm, nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu. Obróbka warzyw i mięsa jest bardzo szybka . Sprawdźcie koniecznie ten LINK aby dowiedzieć się czegoś więcej o wokach.

Z poniższych składników przygotowałam 6 całkiem sporych porcji. Przygotowanie całego dania zajęło mi ok 40 minut.

Składniki:
* ok 850 gramów mięsa z udek kurczaka ( waga już po obraniu z kości, skóry i chrząstek)
* 3 duże szalotki
* 2 zielone papryki
* 1 duża cukinia
* 1 limonka
* 2 puszki mleka kokosowego 12% - 14%
* 1 1/2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
* 1 łyżka stołowa sosu ostrygowego
* 1 łyżka stołowa sosu rybnego
* 1 łyżeczka ( lub według upodobań) cukru trzcinowego
* gotowa zielona pasta curry ( np. od "house of asia", " cock brand", "mea ploy", )
* opcjonalnie: gotowa pasta z trawy cytrynowej (2 łyżeczki) lub gałązka trawy cytrynowej
* opcjonalnie: 2 - 3 listki limonki kaffir
* cebula dymka/ świeża kolendra/ tajska bazylia/ nać pietruszki
* do smażenia olej kokosowy/ olej roślinny
* opcjonalnie sól do smaku
+ dowolny ryż + papryczka chilli do dekoracji

Dodatkowo:
* Wok lub inna głęboka patelnia/ garnek

Przygotowanie:
Mięso z udek oddzielamy od kości, chrząstek i skóry. Kroimy w mniejsze części. Szalotkę obieramy i kroimy w półplastry. Zielone papryki kroimy w niewielkie kawałki, a cukinie podobnie jak szalotkę w półplastry. Na rozgrzanej łyżce tłuszczu najpierw smażymy szalotkę. Kiedy szalotka wyraźnie się zarumieni, zdejmujemy ją z patelni i smażymy mięso. Zarumienione na jasno-złoty kolor mięso też zdejmujemy z patelni. Podobnie postępujemy z papryką. Generalnie wszystko po kolei smażymy i robimy miejsce następnym składnikom. Cukinię smażymy dosłownie dwie minuty i zdejmujemy z patelni. 

pyszny obiad po tajsku

Na patelni, na której smażyliśmy wszystkie składniki, rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i dodajemy zieloną pastę curry. W moim przypadku były to 3 kopiate łyżeczki zielonej pasty curry (znośna ostrość ale bezpieczniej najpierw dodać 2 łyżeczki). Po ok dwóch minutach podsmażania pasty wlewamy obie puszki mleka kokosowego. Wszystko gotujemy na średnim ogniu. 

Limonkę parzymy i ścieramy skórkę. Startą skórkę z limonki i sok dodajemy do gotującego się mleczka kokosowego z pastą curry. Wsypujemy drobno posiekaną, solidną ilość kolendry, tajskiej bazylii i natki pietruszki. Gdy mleczko kokosowe nabierze wyraźnej gęstości i zielonego koloru dodajemy wszystkie podsmażone składniki (oprócz cukinii) i przyprawy. Na tym etapie powinniśmy próbować nasze curry. Możemy sztywno trzymać się ilości sosów w przepisie lub nieco poeksperymentować. 

tajski obiad przepis

Kiedy nasze curry zawiera już wszystkie warzywa, mięso, jest doprawione sosami i ma odpowiednią ostrość i kolor, dodajemy cukinię. Tajskie green curry podajemy udekorowane cebulą dymką, listkami tajskiej bazylii, pokrojoną papryczką chilli, listkami kolendry, prażonym sezamem i z ulubionym ryżem.

Smacznego! ;) 

sposób podania curry z kurczakiem i ryżem

Kruche ciasto ze śliwkami

pyszne ciasto ze śliwkami najlepszy przepis

Witajcie! ;) Niedawno upiekłam przepyszne ciasto z dużą ilością śliwek węgierek. Kruchy spód, boki i wierzch ciasta doskonale komponują się z rozpływającymi w ustach owocami. Wypiek przygotowałam z myślą o zbliżającym się weekendzie. Był to strzał w dziesiątkę. Ciasto fenomenalnie smakowało przy porannej kawce na tarasie i herbacie wieczorem. Swoim wyglądem zdumiewało częstowanych gości, a zapach śliwek z cukrem trzcinowym i cynamonem unosił się w całym domu. 

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami przepis

Do upieczenia tego ciasta zainspirował mnie film z Kate Winslet. Jeżeli jeszcze nie oglądaliście "Długi wrześniowy weekend" (na podstawie powieści "Ostatni dzień lata") to szczególnie Wam go polecam. W jednej ze scen pojawia się wątek, przygotowywania ciasta z brzoskwiniami. Wyjątkowo sensualna scena, podobna do sytuacji w filmie  "Uwierz w ducha" z kołem gancarskim ;) 

długi wrześniowy weekend american pie plum

Brzoskwinie zamieniłam na śliwki i myślę, że wyszło to równie pysznie. Choć tak naprawdę w tym przepisie możecie użyć takich owoców jakich chcecie. Podsmażone gruszki, brzoskwinie, morele, jabłka...czy właśnie śliwki ;)

Użyłam śliwek odmiany węgierka dąbrownicka. Wyjątkowo smaczna, soczysta i słodka. Dodatkowo w tej odmianie w bardzo łatwy sposób odchodzi pestka. Owoce te mają wiele cennych właściwości. Przede wszystkim regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami i zapobiegają zaparciom. Są bogate w błonnik, witaminę B, oraz takie minerały jak potas, żelazo, fosfor, magnez i wapń.

Reasumując poniżej załączam przepis na cudowne ciasto ze śliwkami ;)

Składniki:
* 250 gramów bardzo zimnego masła ( cała duża kostka ma 200 gramów)
* 300 gramów mąki pszennej tortowej
* 200 gramów mąki krupczatki
* 2 żółtka
* 2/3 szklanki cukru pudru ( moja szklanka ma 250ml)
* 1 kopiata łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%

* ok. 1 kg śliwek węgierek
* ok. 2 łyżki cukru trzcinowego (według upodobań)
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* ok. 1 łyżka cukru białego (według upodobań)
* 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Tortownica, w której piekłam ma 24cm średnicy. Zaraz po przygotowaniu śliwek, nastawiamy piekarnik na 180'C grzanie góra/dół. Przed pieczeniem należy blaszkę nasmarować masłem, zarówno spód jak i boki ( nie za dużo masła!).

krok po kroku ciasto kruche

Przygotowanie:
Śliwki myjemy, pozbywamy pestek i kroimy w mniejsze części. Przekładamy do głębokiej patelni/ garnka i dusimy na średnim ogniu. Dodajemy stopniowo cukier i cynamon. Odparowujemy z namiaru płynu. Podduszanie śliwek może zająć ok. 10-15 minut. Ważne jest to, aby nie doprowadzić do całkowitego rozpadu śliwek, ponieważ będziemy je jeszcze zapiekać. Gotowe śliwki odstawiamy do wystudzenia. ** Nastawiamy piekarnik na 180'C grzanie góra/dół. **

kruche ciasto najlepszy przepis zawsze wychodzi

Przygotowanie ciasta:
Masło kroimy w kostkę ( pamiętajmy aby masło było naprawdę zimne).Mąkę pszenną i mąkę krupczatkę łączymy z masłem i siekamy. Można siekać nożem lub łopatką metalową. Ja preferuję łopatkę, jest bardziej poręczna i wygodna. W momencie gdy mąka razem z masłem utworzy piasek, robimy wgłębienie. Dodajemy cukier puder, żółtka i śmietanę.
Wszystko razem łączymy nadal siekając. Kiedy składniki wyraźnie się połączą, a ciasto będzie bardziej zbite możemy wyrabiać je rękami. Nie długo, minutę, dwie i tworzymy zwartą kulę. Kulę dzielimy na dwie części, jedną większą drugą mniejszą. Mniejszą kulkę ciasta zawijamy szczelnie w folię spożywczą ( to ciasto będzie nam potrzebne na dekoracje) i wstawiamy do lodówki.

najlepszy przepis na kruche ciasto ze śliwkami

Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Rozwałkowane ciasto przekładamy do tortownicy. Jeżeli podczas przenoszenia, ciasto się nam porozrywa, możemy potem je dolepić. Dno i boki tortownicy po wylepieniu ciastem, nakłuwamy widelcem. Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do piekarnika. Podpiekamy spód przez ok. 20-30 minut w 180'C grzanie góra/ dół. Po 20 minutach musimy obserwować, czy spód zrobił się lekko złoty. Jeżeli tak, możemy wyjąć blaszkę. UWAGA: nie wyłączamy piekarnika.

ciasto ze śliwkami węgierkami banalny przepis

Na jeszcze gorące ciasto, wykładamy śliwki - jeżeli owoce pływają w dużej ilości soku, warto nakładać je za pomocą łyżki cedzakowej. Resztę ciasta, które odłożyliśmy do lodówki, używamy do dekoracji - kroimy w paski, trzemy na tarce lub wylepiamy kwiatki i układamy na wierzchu. Tak przygotowane ciasto, wkładamy do gorącego piekarnika. Nastawiamy czas na 50 minut. Po upływie ok.40 minut obserwujemy ciasto - jeżeli ma ładny rumiany kolor możemy wyłączyć piekarnik. Ciasto zostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Studzimy ok. 20 minut. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego! ;)

pyszne ciasto ze śliwkami łatwe