Witajcie! ;)
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na smakowity makaron spaghetti z pomidorowo-mięsnym sosem. Dostałam od Was wiele zapytań o przepis, choć danie przygotowałam zanim założyłam bloga, a zdjęcia udostępniłam na moim instagramie @kompozycja_doskonala
Dlaczego (nie)bolognese? Ponieważ oryginalna receptura na sos bolognese zawiera wędzony boczek i czerwone wino. W moim przepisie jest pieczony czosnek i mozzarella. Możecie użyć też innego sera - np. parmezanu, grana padano lub ricotty na wierzch. Dla mnie dodatek delikatnej mozzarelli z mocno mięsnym sosem o zapachu pieczonego czosnku tworzy doskonałą kompozycję ;)

Przygotowanie sosu o naprawdę głębokim i wyrazistym smaku trwa nawet 3 godziny. Oczywiście można sos przygotować nawet w pół godziny, ale jego smak będzie "płaski". Jeżeli w planach mamy ugotowanie czegoś autentycznego dla swojej drugiej połówki, warto poświęcić nieco więcej czasu. Z resztą - sos robi się praktycznie sam. Dusimy go na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Reasumując, poniżej przedstawiam przepis na pyszny makaron spaghetti w aromatycznym sosie.



Składniki:
* ok 1 kg mielonej wołowiny - z ligawy lub udźca
* 1 opakowanie ( 500 gramów) makaronu "lubella" spaghetti
* 3 duże cebule
* 1 cały duży czosnek
* 2 puszki pomidorów krojonych (najlepsze "Dawtona z ziołami")
* 1 mozzarella
* olej do smażenia
* sól himalajska
* pieprz czarny (lampung "kamisa" - ostrzejszy w smaku)
* opcjonalnie: natka pietruszki, świeża bazylia, cebula dymka lub listki szpinaku
Dodatkowo:
* blender
* folia aluminiowa

Przygotowanie sosu:
Przygotowujemy głęboką patelnię lub garnek. Cebulę kroimy drobno i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Na dobrze zarumienioną cebulę wrzucamy mięso mielone. Podczas smażenia wołowiny, musimy zadbać o to aby dobrze ją rozbić. Rozbijamy za pomocą drewnianej łyżki. Mięso smażymy długo - najpierw musimy odparować z niego płyn, a potem zarumienić na lekko złoty kolor.

Pomidory z puszki przelewamy do większej misy i miksujemy blenderem. Gotową pulpę pomidorową przelewamy do wysmażonego mięsa z cebulą. Po wymieszaniu składników, skręcamy moc palnika na słabszą i przykrywamy naczynie. Od tego momentu sos powinien się długo i wolno dusić. Co jakiś czas powinniśmy zaglądnąć do sosu i go zamieszać. Cały sekret głębokiego smaku sosu tkwi w długim czasie duszenia. Na początku sos jest nieco blady, ale z upływem czasu nabiera ładnego, intensywnie czerwonego koloru. UWAGA: sosu nie solimy i nie pieprzymy. Sos doprawiamy na samym końcu. Dlaczego ? Może się okazać po 2 godzinach, że sos potrzebuje tylko czosnku.

Kiedy sos się dusi możemy nastawić piekarnik na 200 stopni grzanie góra/dół. Z czosnku musimy odkroić czubek, tak aby pokazały nam się wszystkie jego cząstki. Czosnek możemy delikatnie doprawić ulubionymi ziołami. Zawijamy szczelnie w folię i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy ok 30 - 40 minut ( do miękkości)


Gdy sos już jest prawie gotowy możemy go doprawić i dodać upieczony czosnek ( musimy go wycisnąć). Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a nać pietruszki lub bazylię siekamy. Mozzarellę rwiemy na kawałki różnej wielkości i wykładamy na wierzch gotowego dania.
Smacznego!;)

Brak komentarzy