
Truskawkowo-poziomkowe ciasto z bezą i kruchym spodem
Letnia klasyka z owoców z własnej działki – kruchy spód, soczyste truskawki i poziomki oraz delikatna, piankowa beza. Idealne na ciepłe dni.
Składniki na formę 24 cm:
Kruchy spód:
* 130 g miękkiego masła
* 70 g cukru pudru
* 1 jajko
* 220 g mąki pszennej (typ 450–500)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
Owoce:
* 130 g miękkiego masła
* 70 g cukru pudru
* 1 jajko
* 220 g mąki pszennej (typ 450–500)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
Owoce:
* 500 g truskawek
* 100–150 g poziomek (lub więcej truskawek, jeśli nie masz poziomek)
* 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
* 1 łyżeczka cukru pudru
Beza z 4 białek:
* 4 białka
* 200 g drobnego cukru
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
1. Spód:
1. Do misy miksera włóż miękkie masło, jajko, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. Używając końcówki typu motylek (lub mieszadła), wymieszaj tylko do połączenia – aż masa będzie przypominać mokry piasek.
3. Gotową kruszonkę przesyp do tortownicy (24 cm), lekko uklep i nakłuj widelcem.
4. Piecz 20 minut w 180°C (góra-dół), piekarnik nagrzany do 200°C.
5. Po upieczeniu odstaw spód do przestudzenia.
2. Beza:
1. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier.
2. Na sam koniec dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj.
3. Beza powinna być gęsta, lśniąca i stabilna.
3. Owoce:
1. Tuż przed złożeniem ciasta truskawki i poziomki pokrój (jeśli duże), delikatnie obtocz w skrobi i cukrze pudrze.
2. Przestudzony spód wyłóż owocami.
4. Na wierzch:
1. Na owoce wyłóż bezę, formując dekoracyjne fale.
5. Pieczenie bezy:
1. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika – 160°C góra-dół i piecz przez 20 minut.
2. Następnie zmniejsz temperaturę do 110°C (termoobieg) i piecz kolejne 30 minut.
3. Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki i pozostaw do przestudzenia na 15–30 minut.

Dekoracja:
Udekoruj świeżymi truskawkami, poziomkami i jadalnymi kwiatami z ogrodu (np. bratkami, nagietkami, chabrami, różą). Serwuj lekko schłodzone.
To ciasto to kwintesencja lata i smaku polskiego ogrodu.
Własne owoce, domowa beza, prosty kruchy spód – magia zamknięta w jednym kawałku.
* 100–150 g poziomek (lub więcej truskawek, jeśli nie masz poziomek)
* 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
* 1 łyżeczka cukru pudru
Beza z 4 białek:
* 4 białka
* 200 g drobnego cukru
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
1. Spód:
1. Do misy miksera włóż miękkie masło, jajko, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. Używając końcówki typu motylek (lub mieszadła), wymieszaj tylko do połączenia – aż masa będzie przypominać mokry piasek.
3. Gotową kruszonkę przesyp do tortownicy (24 cm), lekko uklep i nakłuj widelcem.
4. Piecz 20 minut w 180°C (góra-dół), piekarnik nagrzany do 200°C.
5. Po upieczeniu odstaw spód do przestudzenia.
2. Beza:
1. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier.
2. Na sam koniec dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj.
3. Beza powinna być gęsta, lśniąca i stabilna.
3. Owoce:
1. Tuż przed złożeniem ciasta truskawki i poziomki pokrój (jeśli duże), delikatnie obtocz w skrobi i cukrze pudrze.
2. Przestudzony spód wyłóż owocami.
4. Na wierzch:
1. Na owoce wyłóż bezę, formując dekoracyjne fale.
5. Pieczenie bezy:
1. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika – 160°C góra-dół i piecz przez 20 minut.
2. Następnie zmniejsz temperaturę do 110°C (termoobieg) i piecz kolejne 30 minut.
3. Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki i pozostaw do przestudzenia na 15–30 minut.

Dekoracja:
Udekoruj świeżymi truskawkami, poziomkami i jadalnymi kwiatami z ogrodu (np. bratkami, nagietkami, chabrami, różą). Serwuj lekko schłodzone.
To ciasto to kwintesencja lata i smaku polskiego ogrodu.
Własne owoce, domowa beza, prosty kruchy spód – magia zamknięta w jednym kawałku.
Brak komentarzy