Truskawkowo-poziomkowe ciasto z bezą i kruchym spodem

Letnia klasyka z owoców z własnej działki – kruchy spód, soczyste truskawki i poziomki oraz delikatna, piankowa beza. Idealne na ciepłe dni.

Składniki na formę 24 cm:

 Kruchy spód:
* 130 g miękkiego masła

* 70 g cukru pudru

* 1 jajko

* 220 g mąki pszennej (typ 450–500)

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* szczypta soli

Owoce:
* 500 g truskawek

* 100–150 g poziomek (lub więcej truskawek, jeśli nie masz poziomek)

* 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

* 1 łyżeczka cukru pudru

Beza z 4 białek:
* 4 białka

* 200 g drobnego cukru

* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

* kilka kropel soku z cytryny


Wykonanie:
1. Spód: 

1. Do misy miksera włóż miękkie masło, jajko, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia i sól.

2. Używając końcówki typu motylek (lub mieszadła), wymieszaj tylko do połączenia – aż masa będzie przypominać mokry piasek.

3. Gotową kruszonkę przesyp do tortownicy (24 cm), lekko uklep i nakłuj widelcem.

4. Piecz 20 minut w 180°C (góra-dół), piekarnik nagrzany do 200°C.

5. Po upieczeniu odstaw spód do przestudzenia.


2. Beza:
1. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier.

2. Na sam koniec dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj.

3. Beza powinna być gęsta, lśniąca i stabilna.


3. Owoce:
1. Tuż przed złożeniem ciasta truskawki i poziomki pokrój (jeśli duże), delikatnie obtocz w skrobi i cukrze pudrze.

2. Przestudzony spód wyłóż owocami.

4. Na wierzch:
1. Na owoce wyłóż bezę, formując dekoracyjne fale.

5. Pieczenie bezy:
1. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika – 160°C góra-dół i piecz przez 20 minut.

2. Następnie zmniejsz temperaturę do 110°C (termoobieg) i piecz kolejne 30 minut.

3. Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki i pozostaw do przestudzenia na 15–30 minut.


Dekoracja:

Udekoruj świeżymi truskawkami, poziomkami i jadalnymi kwiatami z ogrodu (np. bratkami, nagietkami, chabrami, różą). Serwuj lekko schłodzone.

To ciasto to kwintesencja lata i smaku polskiego ogrodu.

Własne owoce, domowa beza, prosty kruchy spód – magia zamknięta w jednym kawałku.

Brak komentarzy