Witajcie! ;)

Dzisiaj ugotowałam wyśmienitą i bardzo pożywną, kremową zupę z zielonej fasolki szparagowej. Nie bez powodu wybrałam właśnie zieloną fasolkę. To ona ma więcej właściwości i wartości odżywczych w porównaniu do żółtej szparagówki.

Zielona fasolka szparagowa jest totalną bombą witaminową. Posiada takie witaminy jak A, E, C i K. Ponadto zawiera silne przeciwutleniacze - flawonoidy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników ( spowalniają proces starzenia się skóry).
 


W zielonej szparagówce mamy więcej błonnika i kwasu foliowego - szczególnie polecana dla kobiet w ciąży i osób chorych na cukrzycę. Poza tym jest idealna dla osób będących na diecie. Dlatego póki mamy sezon, korzystajmy z tych dobroci !

W moim warzywniku fasolka szparagowa obrodziła bardzo obficie. Króluje na stole od dwóch tygodni naprzemiennie z żółtą fasolką. Dlatego dzisiaj po porannym zbiorze, postanowiłam ugotować bardzo gęstą zupę z dodatkiem glazurowanego w miodzie kurczaka. 



Reasumując poniżej załączam przepis na pyszną kremową zupę z zielonej fasolki szparagowej! ;)

Składniki:
* ok. 500 gramów zielonej fasolki szparagowej
* 2 średniej wielkości cebule
* 2 ząbki czosnku
* 2 średniej wielkości ziemniaki
* 1 litr bulionu warzywnego/mięsnego opcjonalnie przegotowana woda.
* 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
* 3 liście laurowe
* sól himalajska i pieprz kolorowy świeżo mielony
* kefir/jogurt naturalny/jogurt grecki
* olej do smażenia

+ blender
+ garnek 4 - 4,5 litrowy

Ponadto:
* 1 pierś z kurczaka
* 2 łyżki stołowe miodu
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżka cukru brązowego
* 1 łyżka stołowa sosu sojowego jasnego
* sól himalajska + pieprz kolorowy świeżo mielony
* olej do smażenia

+ patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze części.

W szerokim garnku smażymy czosnek i cebulę. Następnie dodajemy resztę warzyw. Smażymy do momentu aż warzywa wyraźnie się zarumienią ( jeżeli chcemy użyć fasolki do szaszłyków, zawczasu musimy wyjąć kilka sztuk ) .Dolewamy bulionu/wody, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem. Po ok. 30 minutach gotowania, zupę studzimy i miksujemy blenderem. Warto miksować letnią zupę, aby nie stępić ostrzy blendera.

Miód, cukier brązowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz sos sojowy łączymy w niedużej misy. Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę i zanurzamy w marynacie. Im dłużej mięso pozostanie w marynacie tym lepszy będzie jego smak.

Na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem smażymy kurczaka. Po chwili zmniejszamy moc pod patelnią na średnią i smażymy ok 10 minut. W międzyczasie możemy podlewać pozostałą marynatą, tak aby powstała błyszcząca glazura i w końcowej fazie doprawić solą oraz pieprzem według uznania. Do gotowego kurczaka, możemy dorzucić na patelnię kilka sztuk fasolki szparagowej.



Wykończenie dania:

Krem z fasolki szparagowej możemy podać z kilkoma kleksami kefiru lub jogurtu. Mięso nabijamy na patyczki wraz z grillowanymi szparagami. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i gałązkami świeżego kopru.

Smacznego! ;)

Brak komentarzy