
Witajcie! ;)
Moja dzisiejsza propozycja na smakowity obiad to rozpływające się w ustach bitki ze schabu! Klasyczna polska potrawa w sosie z podgrzybków brunatnych, z dodatkiem włoskich kluseczek świetnie współgra z delikatnymi, słodkimi buraczkami.
Trudność w przygotowaniu tego dania oceniam na 6 ( w skali 1-10 ). Najbardziej czasochłonne są gnocchi, ponieważ jest z nimi trochę pracy ;) Moim zdaniem najlepiej kilka produktów przygotować już dzień wcześniej. Dzięki temu gotowanie pójdzie nam sprawniej, a smak dania również na tym zyska.
Gnocchi przygotowałam po raz pierwszy, korzystając z przepisu od Krytyka Kulinarna. Uważam, że jest to naprawdę świetny przepis, kluseczki są miękkie, aksamitne w smaku (gotujemy je w mleku) i doskonale chłoną sos.

Sos w tym daniu jest kremowo-piwno-grzybową eksplozją smaków! ;) Do przygotowania sosu użyłam mięsistych podgrzybków brunatnych, które z kruchym mięsem tworzą kompozycję doskonałą!
Jako dodatek warzywny użyłam buraków tzw. ćwikłowych - odmiany "Opolski podłużny". Posiałam je w swoim warzywniku w drugiej połowie marca i od końca lipca zbieram obfite plony. Buraki tej odmiany są słodkie i łatwe w obróbce dzięki swojemu kształtowi.
Mięsa jakiego użyłam to schab wieprzowy bez kości o wadze 850 gramów. Uzyskałam 11 sztuk całkiem sporej wielkości bitek ( w sam raz na obiad dla 4 osób) .
Reasumując poniżej załączam przepis na iście wyborny obiad! ;)

Składniki:
* 850 gramów schabu wieprzowego bez kości
* ok 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa
* sól himalajska i pieprz kolorowy świeżo mielony
* olej do smażenia/ smalec
Ćwikła z chrzanem:
* 1 kg buraków ćwikłowych
* 1 - 2 łyżki stołowe tartego chrzanu
* 1 łyżeczka mielonego kminku
* sok z połowy cytryny
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony/cukier według upodobań
* 1 kg buraków ćwikłowych
* 1 - 2 łyżki stołowe tartego chrzanu
* 1 łyżeczka mielonego kminku
* sok z połowy cytryny
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony/cukier według upodobań
Sos grzybowy:
* 500 gramów podgrzybków brunatnych świeżych/mrożonych
* 1 łyżka masła
* 500 ml śmietanki 30% uht
* 500 gramów podgrzybków brunatnych świeżych/mrożonych
* 1 łyżka masła
* 500 ml śmietanki 30% uht
* 1 szklanka przegotowanej wody (250ml)
* 2 średniej wielkości cebule
* 1 ząbek czosnku
* ok. 200 ml piwa pszenicznego
* estragon
* majeranek
* sól himalajska/pieprz kolorowy świeżo mielony według upodobań
* opcjonalnie świeże zioła: szczypior/pietruszka/koper
* PRZEPIS NA GNOCCHI 👉 KLIK

* 2 średniej wielkości cebule
* 1 ząbek czosnku
* ok. 200 ml piwa pszenicznego
* estragon
* majeranek
* sól himalajska/pieprz kolorowy świeżo mielony według upodobań
* opcjonalnie świeże zioła: szczypior/pietruszka/koper
* PRZEPIS NA GNOCCHI 👉 KLIK

Przygotowanie tartych buraczków:
Najlepiej przygotować je dzień wcześniej ( będą smaczniejsze następnego dnia ;)). Buraki myjemy i nieobrane przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Wystudzone buraki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. W dużym i szerokim garnku rozpuszczamy masło i smażymy buraczki. Smażymy do momentu aż nieco odparują i zgęstnieją. Doprawiamy i odstawiamy do wystudzenia. Do już letnich buraków dodajemy utarty chrzan ( ze słoiczka lub świeży).
Przygotowanie sosu:
Cebule kroimy na pół, a następnie w plasterki. Czosnek drobno siekamy. Grzyby kroimy w nieduże kawałeczki ( widoczne na zdjęciu poniżej). W szerokim garnku rozpuszczamy masło i kolejno smażymy: cebulę, czosnek i grzyby. Wszystko smażymy na średniej mocy palnika ok 7-8 minut. Doprawiamy estragonem i majerankiem. Wlewamy piwo i odparowujemy alkohol.

Dodajemy śmietankę oraz szklnkę wody. Gotujemy do momentu aż sos nabierze wyraźnej gęstości. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.

Przygotowanie bitek ze schabu:
Mięso oczyszczamy z błon i kroimy w plastry o grubości ok 1-1,5 cm. Lekko rozbijamy za pomocą tłuczka i doprawiamy. Oprószamy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Zarumienione bitki przekładamy do garnka z przygotowanym sosem grzybowym. Bitki w sosie dusimy do miękkości na słabej mocy palnika.

Wykończenie dania:
Gnocchi gotujemy w mleku, odcedzamy i układamy na talerzu. Wykładamy bitki, polewamy obficie sosem zarówno mięso jak i kluseczki. Buraczki podajemy na zimno lub na ciepło. Wszystko posypujemy świeżymi ziołami ( szczypiorkiem/koprem/pietruszką).
Smacznego! ;)
1 komentarz:
Zapraszam do nowej grupy gdzie można promowac swoje strony i blogi https://www.facebook.com/groups/2578124759169911
Publikowanie komentarza