Witajcie! ;)
Dzisiejsza propozycja na pyszną zupę to krem z pieczonej dyni hokkaido. Dania z dynią całkowicie opanowały instagram. W przeróżnych odsłonach i z rozmaitymi dodatkami dynia gra pierwsze skrzypce. Nie można się jej oprzeć, dlatego warto przygotować coś smacznego z tego bogatego w wartości odżywcze warzywa. Dynia powinna gościć na naszych stołach całkiem często ponieważ jest pełna witamin i przeciwutleniaczy. Pomijając walory smakowe, dynia działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Jest bogata w cynk i witaminę C, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy.

Duża zawartość witaminy A w dyni, wpływa na wygląd naszej cery. Jeden kubek gotowanej dyni zapewnia aż 245% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Odmian dyni jest ponad 45! Najbardziej popularne odmiany to: makaronowa, delicata, piżmowa, kabocha, acorn, red kuri, butternut i oczywiście hokkaido. Ta ostatnia odmiana jest idealna do zup-krem właśnie. Poza tym odmiany hokkaido nie musimy obierać, dzięki czemu zupę przygotujemy naprawdę szybko ! ;)

Odmiana Hokkaido - jedna z najpopularniejszych cechuje się soczyście pomarańczowym kolorem skórki i niedużą wagą sięgającą do 3 kilogramów. Japońśkie dynie hokkaido są ciekawą alternatywą dla dyni olbrzymiej.
 

Aby podkręcić nieco delikatny smak zupy, przygotowałam chrupiącą, pieczoną ciecierzycę w aromatycznych przyprawach. Przygotowanie jej jest banalnie proste, a aranż jaki powstał, dzięki temu połączeniu jest wyśmienity! 

Składniki:
* 1 dynia hokkaido o wadze ok .1,3 kg
* 3 średniej wielkości marchewki
* 3 szalotki
* 1 ząbek czosnku
* 1 puszka mleczka kokosowego 400ml
* 1/3 łyżeczki kurkumy
* 1/3 łyżeczki imbiru
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony/ pieprz biały do smaku
* oliwa z oliwek

* 1 puszka konserwowej ciecierzycy
* 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
* 1/2 łyżeczki papryki ostrej
* 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
* sól himalajska
* 2 łyżki oliwy z oliwek

* świeży szczypior

Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180'C grzanie góra/dół. Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia. Umytą dynię kroimy na połowę (nie obieramy), następnie w plastry o grubości ok. 2-3 cm.  Marchew i cebulę obieramy, kroimy w mniejsze części. Czosnek obieramy. Wszystkie warzywa  przekładamy na blachę z papierem, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Do wyraźnego zrumienienia.


Upieczone warzywa przekładamy do garnka i miksujemy blenderem. Możemy dolać odrobinę wody. Dodajemy mleczko kokosowe, zagotowujemy, gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy pozostałymi przyprawami. 

Ciecierzycę odsączamy na sicie i wysypujemy na ręcznik papierowy. Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 180'C. W głębokiej misy łączymy ciecierzycę z oliwą i przyprawami. Dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę. Pieczemy ok. 25-30 minut do wyraźnego zrumienienia. 

Smacznego! ;)

1 komentarz:

  1. Zapraszam do grupy dla blogerów gdzie można budować swoje zasięgi i promować strony. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń