![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVnSXLUHlFHwcMaYDbUcGjYWAtaJdCykH9hsKrolNwM0xHklbPFhnhYOdvZj0pwEG7HoULFat1mXhBrgwIXNlBsFr-2VjgLvA1wt7Z9LKAy7g76lrhyphenhyphenF1QCtzMGq3xSa_Lhyx-jdm8vxMB/w640-h480/Photo_1607790572999.jpg)
Witajcie!
Dzisiejszy przepis to wyjątkowa, przywołująca wspomnienia z dzieciństwa, zupa pomidorowa. Gęsta, aromatyczna, esencjonalna i wyrazista. Zupa z pieczonych pomidorów z dodatkiem szalotek, czosnku i papryk ma cudowny zapach i z każdą nabraną łyżka smakuje coraz lepiej. Choć pomidory już nie smakują tak, jak latem to dzięki pieczeniu można wydobyć ich smak. Do przygotowania zupy o wyrazistym kolorze wybieramy soczyście czerwone i dojrzałe owoce. Pomocne będą też trzy pieczone papryki, które dodadzą głębi koloru.
Dzisiejszy przepis to wyjątkowa, przywołująca wspomnienia z dzieciństwa, zupa pomidorowa. Gęsta, aromatyczna, esencjonalna i wyrazista. Zupa z pieczonych pomidorów z dodatkiem szalotek, czosnku i papryk ma cudowny zapach i z każdą nabraną łyżka smakuje coraz lepiej. Choć pomidory już nie smakują tak, jak latem to dzięki pieczeniu można wydobyć ich smak. Do przygotowania zupy o wyrazistym kolorze wybieramy soczyście czerwone i dojrzałe owoce. Pomocne będą też trzy pieczone papryki, które dodadzą głębi koloru.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiaO1oJEr_snfuvHE9bDCthditlJNSyYZ-TCPgHad7AQRC8wceP-z_LaXGiduvKQi9BfVShRK0uJxrh-ReAr7h0KmPvmTbSEjzE9KXNv9t3nG68FNz9yjf68zii6rnxloa1C0GHlzdt8IkS/w640-h480/Photo_1607790572855.jpg)
Do zupy warto przygotować solidną podstawę, czyli bulion mięsny lub warzywny. W czasie pieczenia pomidorów, mamy czas aby ugotować ekspresowy wywar.
Pomidorowa świetnie smakuje z domowym makaronem. Makaron przygotowałam z przepisu od Ania Gotuje, a tutaj jest link: KLIK.
Składniki na ok. 5 porcji:
* ok. 2 dojrzałych, mięsistych pomidorów
* 4 duże papryki
* 3 szalotki lub 2 cebule np. białe czosnkowe
* 5 ząbków czosnku w łupinach
* oliwa z oliwek
* sól/ pieprz świeżo mielony
* 250 ml śmietanki kremówki 30%/ 36%
Do zupy pomidorowej przygotowałam mięsny bulion:
* 4 skrzydełka z kurczaka
* udko z kurczaka
* szponder z kością ( opcjonalnie, potrzebuje więcej czasu gotowania)
* 2 marchewki
* 2 pietruszki
* nać pietruszki
* 3 liście laurowe
* 4 ziarenka ziela angielskiego
Ponadto potrzebujemy:
* garnek o pojemności ok. 3,5 - 4 litrowy
* blacha z papierem do pieczenia
* blender
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności rozgrzewamy piekarnik do 180'C grzanie góra/dół i przygotowujemy blachę z papierem. Szalotki obieramy i kroimy w pół. Pomidory myjemy i również kroimy na połówki. Czosnku nie obieramy, tylko dzielimy na ząbki. Paprykę myjemy i kroimy w mniejsze części. Wszystkie warzywa układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 60 minut do wyraźnego zarumienienia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSu-zQDSuw3hhTrit2Q-S5Vf9QZyPfYg6RS04knCLr28U6p8SSRV0A2UklvbddEjPs82Abg880tyrECyL5pYoLtZDPJDjGEwnuBiy4A2g1Qr2fjYs98scvrgKPz8SRcpC6vBZQWfRh_Ioh/w480-h640/Photo_1607965226251.jpg)
W tym czasie nastawiamy bulion. Obieramy warzywa, płuczemy mięso i całość zalewamy zimną wodą. Nalewamy tyle wody aby przykryć wszystkie składniki. Najpierw bulion zagotowujemy, następnie skręcamy moc palnika na średnią i gotujemy do momentu aż pomidory się upieką.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiM_klvaLRepfPxzhnCRkEtgC8EzAvs-p464b6pV_4rXjpzs994WB7S9Jb1Kyu7n1aOdtCxtV_ug8DOGxerJ2F6vlOj4GJGNfdhjwCDtOhr_FBMA00hA2kXQkARqwjLezyd4570PLGXsv87/w512-h640/Photo_1607790574096.jpg)
Gdy czas pieczenia pomidorów dobiega ku końcowi, z bulionu wyławiamy mięso, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Włoszczyznę możemy zostawić w bulionie ( i zmiksować ją wraz z pieczonymi warzywami). Z blachy ostrożnie zdejmujemy upieczone ząbki czosnku. Resztę upieczonych warzyw dodajemy do ugotowanego bulionu. Ząbki czosnku wyciskamy do zupy. Całą zupę dokładnie miksujemy blenderem. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Zaprawiamy słodką śmietanką - najpierw śmietanę łączymy w kubeczku z chochelką gorącej zupy. Zupy już nie zagotowujemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy według własnych upodobań - z domowym makaronem lub ryżem albo grzankami. Skrapiamy śmietanką/jogurtem i posypujemy świeżymi ziołami.
Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjKbDgQ5K1ifLfUhDj0Kt3o8kwRLVTcee44jHXLaPF6mNuRF42ddo1CI6qDfnvZ3WLcCd_xHBYpvrSEjEuQGqgV25DSt5kJgfGM1LJPG34wsOMpa1NpY7y7gzQ_kqQ7mo_f-JKXMqMhyphenhyphenys/w640-h480/Photo_1607790576173.jpg)
Brak komentarzy