Witajcie!
Dzisiejszy przepis to wyjątkowa, przywołująca wspomnienia z dzieciństwa, zupa pomidorowa. Gęsta, aromatyczna, esencjonalna i wyrazista. Zupa z pieczonych pomidorów z dodatkiem szalotek, czosnku i papryk ma cudowny zapach i z każdą nabraną łyżka smakuje coraz lepiej. Choć pomidory już nie smakują tak, jak latem to dzięki pieczeniu można wydobyć ich smak. Do przygotowania zupy o wyrazistym kolorze wybieramy soczyście czerwone i dojrzałe owoce. Pomocne będą też trzy pieczone papryki, które dodadzą głębi koloru.

Do zupy warto przygotować solidną podstawę, czyli bulion mięsny lub warzywny. W czasie pieczenia pomidorów, mamy czas aby ugotować ekspresowy wywar.

Pomidorowa świetnie smakuje z domowym makaronem. Makaron przygotowałam z przepisu od Ania Gotuje, a tutaj jest link: KLIK

Składniki na ok. 5 porcji:
* ok. 1,5kg dojrzałych, mięsistych pomidorów
* 3 duże papryki
* 3 szalotki lub 2 cebule np. białe czosnkowe
* 5 ząbków czosnku w łupinach
* oliwa z oliwek 
* sól/ pieprz świeżo mielony
* 250 ml śmietanki kremówki 30%/ 36%

Do zupy pomidorowej przygotowałam mięsny bulion:
* 4 skrzydełka z kurczaka
* udko z kurczaka
* szponder z kością
* 2 marchewki
* 2 pietruszki
* nać pietruszki
* 3 liście laurowe
* 4 ziarenka ziela angielskiego

Ponadto potrzebujemy:
* garnek o pojemności ok. 3,5 - 4 litrowy
* blacha z papierem do pieczenia
* blender 

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności rozgrzewamy piekarnik do 180'C grzanie góra/dół i przygotowujemy blachę z papierem. Szalotki obieramy i kroimy w pół. Pomidory myjemy i również kroimy na połówki. Czosnku nie obieramy, tylko dzielimy na ząbki. Paprykę myjemy i kroimy w mniejsze części. Wszystkie warzywa układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 60 - 70 minut do wyraźnego zarumienienia. 



W tym czasie nastawiamy bulion. Obieramy warzywa, płuczemy mięso i całość zalewamy zimną wodą. Nalewamy tyle wody aby przykryć wszystkie składniki. Najpierw bulion zagotowujemy, następnie skręcamy moc palnika na średnią i gotujemy do momentu aż pomidory się upieką.


Gdy czas pieczenia pomidorów dobiega ku końcowi, z bulionu wyławiamy mięso, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Włoszczyznę możemy zostawić  w bulionie ( i zmiksować ją wraz z pieczonymi warzywami). Z blachy ostrożnie zdejmujemy upieczone ząbki czosnku. Resztę upieczonych warzyw dodajemy do ugotowanego bulionu. Ząbki czosnku wyciskamy do zupy. Całą zupę dokładnie miksujemy blenderem. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Zaprawiamy słodką śmietanką  - najpierw śmietanę łączymy w kubeczku z chochelką gorącej zupy. Zupy już nie zagotowujemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy według własnych upodobań - z domowym makaronem lub ryżem albo grzankami. Skrapiamy śmietanką/jogurtem i posypujemy świeżymi ziołami. 
Smacznego! 

Brak komentarzy: