![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmS4xcb1k-bb9vdCQmkBwo2P8lIKYa7-pxGZH_ZQI4joJf77fhWhkPcRyXvpWOGWSyqMjnQPqaO-hiZJPivt7mVsT6TN31iOKo7Mr97n8SOokPQLzyrxemJV-xobGnc_i0LBI6Xs9_G5bj/w640-h564/Photo_1607703019198.jpg)
Witajcie!
Dzisiejsza propozycja na bezmięsny obiad to pieczone, faszerowane warzywa. Gęsty farsz, składający się z ciecierzycy, sosu pomidorowego, miąższu bakłażana, cukinii oraz podsmażonej na złoto cebulki. Bogate w potas i magnez bakłażan i cukinia doskonale łączą się z treściwym, pomidorowym farszem. Łatwy w przygotowaniu, syty i aromatyczny obiad. Podany z kleksem kwaśnej śmietany, tartym parmezanem i drobno siekanym szczypiorkiem. Brzmi pysznie prawda?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5mu0PoC-wmSpHAuULm3LQqdcCyMHH31PE5hF5Dl-xzY8Aj8XIaI0sV2tXgHaYvdvuatx7SLEMRHiXAMzjAbtQ5OiWT-ny8nKb24l3HM8N1WsZlInIW12XG6OMupACoVifIs6jfWvSiXx_/w542-h640/Photo_1607703024621.jpg)
Warto co jakiś czas wprowadzić do swojego menu bakłażana, cukinie oraz ciecierzycę. Połączenie tych trzech składników nie tylko doskonale smakuje ale dobrze wpływa na cały nasz organizm. Zarówno bakłażan jak i cukinia posiadają ogrom właściwości i wartości odżywczych. Ciecierzyca, inaczej cieciorka jest skarbnicą błonnika, zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu.
Owoc bakłażana jest źródłem błonnika i zawiera go więcej niż jabłko czy brzoskwinia. Cukinia natomiast jest bogata w beta karoten, witaminę C oraz K. Szczególnie polecana osobom borykającym się nadkwaśnością.
Reasumując poniżej przedstawiam przepis na przepyszną faszerowaną cukinie i bakłażany.
Z poniższych składników przygotowałam trzy solidne porcje.
Składniki:
* 2 średniej wielkości bakłażany
* 2 średniej wielkości cukinie
* 2 puszki ciecierzycy konserwowej ( 2x400 gramów, po odsączeniu ok. 2x250 gramów) lub 1 szklanka suchej ( 220-240 gramów) po ugotowaniu ok. 500 gramów
* 2 puszki pomidorów 2x400g np. "Dawtona" pomidory krojone bez skórki z ziołami
* 2 średniej wielkości cebule/ 4 szalotki
* 2 duże ząbki czosnku
* 1 kopiata łyżeczka papryki słodkiej np. wędzonej
* 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
* oliwa z oliwek
* sól/pieprz/papryczki peperoncini
* opcjonalnie cukier
Dodatkowo:
* 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
* pęczek szczypiorku
* opcjonalnie łyżka tartego parmezanu/grana padano
Ponadto potrzebujemy:
* blachę z papierem do pieczenia
* głęboką patelnię lub szeroki garnek
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicgOlWT60_rE6ZoYZnsP9WUWKJa_oo6BF7Y1Zcslpx0z7RYq56eeT6AIDe2qyKToalCF3ZwUnajY7HdBwpNAXag9o-AR1ucV7EyeCZ8wUNUE8NaF7KHv_CYO9lkPtnuW4AULLlnBlZdPFy/w534-h640/Photo_1607703020350.jpg)
Przygotowanie:
Jeżeli posiadamy suchą ciecierzycę, należy ją przepłukać w zimnej wodzie, następnie zalać wodą. Na szklankę ciecierzycy przypadają 3 szklanki zimnej wody. Tak przygotowaną odstawiamy na całą noc, lub minimum 8 godzin. Na następny dzień ciecierzycę odsączamy na sicie, płuczemy i zalewamy zimną wodą ( ok. 10 cm ponad poziom ciecierzycy). Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 1,5h. Solimy pod koniec gotowania. Wygodniejszą opcją jest zakup ciecierzycy w puszce.
Bakłażany myjemy i kroimy w wzdłuż na pół. Nacinamy tworząc kratkę ( ostrożnie aby nie przebić skórki) i solimy. Nasolone odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie bakłażany płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cukinię przekrajamy na pół. Piekarnik nastawiamy na 200'C grzanie góra/dół. Warzywa układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Delikatnie solimy i skrapiamy oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Pieczemy ok 15-17 minut. Podpieczone warzywa pozbywamy miąższu, który dodajemy do sosu pomidorowego.
W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Rumienimy cebulę i dodajemy czosnek. Po chwili dodajemy przyprawy (kmin rzymski + paprykę słodką wędzoną) i całość przez krótką chwilę podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając. Do gęstniejącego sosu pomidorowego, dodajemy miąższ z bakłażana i cukinii. Sos odparowujemy i dodajemy miękką ciecierzycę. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym, gęstym farszem uzupełniamy wydrążone warzywa. Farsz nakładamy solidnie i kopiato. Nastawiamy ponownie piekarnik na 200 stopni grzanie góra/dół. Warzywa możemy posypać tartym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok 20-25 minut. Podajemy z kleksami kwaśnej śmietany i solidną porcją szczypiorku.
Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJnK8OhsVgXjI8Uz_sx63dgk8RgVupn0v5b9pcy9ScMNmkImMzybNie9Nwh_83x6lwxDqEHdNolilbXfDDM1MK174XiUjMahXJMyMikTqdqhppnCAXgx8YdhYE2DF_29eF5EFJp7EvStpb/w640-h480/Photo_1607703022497.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJnK8OhsVgXjI8Uz_sx63dgk8RgVupn0v5b9pcy9ScMNmkImMzybNie9Nwh_83x6lwxDqEHdNolilbXfDDM1MK174XiUjMahXJMyMikTqdqhppnCAXgx8YdhYE2DF_29eF5EFJp7EvStpb/w640-h480/Photo_1607703022497.jpg)
Brak komentarzy