Witajcie!
Dzisiejsza propozycja na bezmięsny obiad to pieczone, faszerowane warzywa. Gęsty farsz, składający się z ciecierzycy, sosu pomidorowego, miąższu bakłażana, cukinii oraz podsmażonej na złoto cebulki. Bogate w potas i magnez bakłażan i cukinia doskonale łączą się z treściwym, pomidorowym farszem. Łatwy w przygotowaniu, syty i aromatyczny obiad. Podany z kleksem kwaśnej śmietany, tartym parmezanem i drobno siekanym szczypiorkiem. Brzmi pysznie prawda?

 

Warto co jakiś czas wprowadzić do swojego menu bakłażana, cukinie oraz ciecierzycę. Połączenie tych trzech składników nie tylko doskonale smakuje ale dobrze wpływa na cały nasz organizm. Zarówno bakłażan jak i cukinia posiadają ogrom właściwości i wartości odżywczych. Ciecierzyca, inaczej cieciorka jest skarbnicą błonnika, zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu.

Owoc bakłażana jest źródłem błonnika i zawiera go więcej niż jabłko czy brzoskwinia. Cukinia natomiast jest bogata w beta karoten, witaminę C oraz K. Szczególnie polecana osobom borykającym się nadkwaśnością.

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na przepyszną faszerowaną cukinie i bakłażany.

Z poniższych składników przygotowałam trzy solidne porcje.

Składniki:

* 2 średniej wielkości bakłażany
* 2 średniej wielkości cukinie
* 2 puszki ciecierzycy konserwowej ( 2x400 gramów, po odsączeniu ok. 2x250 gramów) lub 1 szklanka suchej ( 220-240 gramów) po ugotowaniu ok. 500 gramów
* 2 puszki pomidorów 2x400g np. "Dawtona" pomidory krojone bez skórki z ziołami
* 2 średniej wielkości cebule/ 4 szalotki
* 2 duże ząbki czosnku
* 1 kopiata łyżeczka papryki słodkiej np. wędzonej
* 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
* oliwa z oliwek
* sól/pieprz/papryczki peperoncini 
* opcjonalnie cukier

Dodatkowo:
* 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
* pęczek szczypiorku
* opcjonalnie łyżka tartego parmezanu/grana padano

Ponadto potrzebujemy:
* blachę z papierem do pieczenia
* głęboką patelnię lub szeroki garnek

Przygotowanie:
Jeżeli posiadamy suchą ciecierzycę, należy ją przepłukać w zimnej wodzie, następnie zalać wodą. Na szklankę ciecierzycy przypadają 3 szklanki zimnej wody. Tak przygotowaną odstawiamy na całą noc, lub minimum 8 godzin. Na następny dzień ciecierzycę odsączamy na sicie, płuczemy i zalewamy zimną wodą ( ok. 10 cm ponad poziom ciecierzycy). Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 1,5h. Solimy pod koniec gotowania. Wygodniejszą opcją jest zakup ciecierzycy w puszce.

Bakłażany myjemy i kroimy w wzdłuż na pół. Nacinamy tworząc kratkę ( ostrożnie aby nie przebić skórki) i solimy. Nasolone odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie bakłażany płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cukinię przekrajamy na pół. Piekarnik nastawiamy na 200'C grzanie góra/dół. Warzywa układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Delikatnie solimy i skrapiamy oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Pieczemy ok 15-17 minut. Podpieczone warzywa pozbywamy miąższu, który dodajemy do sosu pomidorowego. 

W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Rumienimy cebulę i dodajemy czosnek. Po chwili dodajemy przyprawy (kmin rzymski + paprykę słodką wędzoną) i całość przez krótką chwilę podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając. Do gęstniejącego sosu pomidorowego, dodajemy miąższ z bakłażana i cukinii. Sos odparowujemy i dodajemy miękką ciecierzycę. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym, gęstym farszem uzupełniamy wydrążone warzywa. Farsz nakładamy solidnie i kopiato. Nastawiamy ponownie piekarnik na 200 stopni grzanie góra/dół. Warzywa możemy posypać tartym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok 20-25 minut. Podajemy z kleksami kwaśnej śmietany i solidną porcją szczypiorku. 
Smacznego!

Brak komentarzy