Witajcie!
Dostałam od Was sporo wiadomości z prośbą o przepis na to przepyszne ciasto. Nie dziwię się, bo jest wyśmienite. Jest wilgotne, puszyste i łatwe w przygotowaniu. Doskonale wpasowuje się w aurę panującą za oknem. Zimą, ciasto marchewkowe wzbogacone o kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir cudownie smakuje z kubkiem gorącej herbaty. Latem, to samo ciasto możemy przygotować bez dodatku korzennych przypraw i smakuje równie pysznie! Dopełniającą kropką nad 'i' jest kremowa puszysta polewa ( możemy jej też użyć do przełożenia ciasta). Cudownie łączy się z wilgotnym ciastem. 

Ciasto marchewkowe zaliczam do ciast "modnych", które za każdym razem budzą miłe skojarzenia.
Dzięki swojej wilgotnej, przyjemnej strukturze kusi niejednego łasucha. Ciasto marchewkowe ma nawet swoje święto - przypada na 3 lutego.

Ten cudowny wypiek był znany już w średniowieczu, jednak prawdziwą sławą został owiany w XX w. w Stanach Zjednoczonych i Anglii. Niskobudżetowe, łatwe w przygotowaniu ciasto zyskało ogromną sympatię i serwowane jest do dziś dzień w restauracjach i kawiarniach. 

Reasumując, poniżej przedstawiam przepis na wyśmienite ciasto marchewkowe.
Z poniższych składników przygotowałam ciasto w formie o średnicy 24cm.

Składniki:
* 200 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* 2 jajka rozm. M w temperaturze pokojowej
* 200 gramów tartej marchwi + do dekoracji 
* 200 gramów cukru najlepiej drobnego
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 150 ml oleju roślinnego
* 75 gramów tartego jabłka   
* 50 gramów drobno siekanych orzechów włoskich + kilka do dekoarcji
* 60 gramów wiórków kokosowych
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
* 1/2 łyżeczki kardamonu
* 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
* szczypta soli

* Przyprawy korzenne można ograniczyć całkowicie lub dodać jedynie cynamon.

Składniki na polewę/krem do przełożenia:

* 2 opakowania serka philadelphia 2x125 gramów można zastąpić też mascarpone
* 100 gramów bardzo miękkiego masła
* ok. 100-130 gramów cukru pudru

Ponadto potrzebujemy:
* formę o średnicy 24cm
* mikser planetarny lub misę + mikser ręczny
* dodatkową misę
* tarkę
* papier do pieczenia
* wagę kuchenną
* opcjonalnie: blender kielichowy do kruszenia orzechów

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności nastawiamy piekarnik na 150'C grzanie góra/ dół. Spód formy wyścielamy papierem do pieczenia. Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy i podwojenia objętości. Marchew oraz jabłko trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy miksujemy drobno lub siekamy ostrym nożem. Do ubitych na puch jajek dodajemy bardzo cienkim strumieniem 150ml oleju. Następnie dodajemy kolejno: tartą marchew, jabłko, siekane orzechy i wiórki kokosowe. Mieszamy całość łyżką - lub mieszamy mikserem na wolnych obrotach - tylko do momentu połączenia składników.

W osobnej misy łączymy wszystkie suche składniki. Łączymy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i sól. Przekładamy do masy z ubitymi jajkami. Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut - sprawdzamy patyczkiem czy ciasto wewnątrz jest upieczone. Gotowe, pozostawiamy w wyłączonym, uchylonym piekarniku na ok. 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Przygotowanie polewy:
W misie miksera łączymy masło z cukrem pudrem i serkiem philadelphia. Ubijamy na średnich obrotach. Gładką masę wkładamy na ok. 15 minut do lodówki.

Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden blat umieszczamy w formie, smarujemy połową kremu i przykrywamy drugim blatem. Smarujemy drugi blat, dekorujemy orzechami i tartą marchewką. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!;)

1 komentarz:

Aleksandra pisze...

Upiekłam kilka dni temu i musze stwierdzić, że przepis jest naprawde dobry. Piekłam 55 minut a polewę zrobiłam z połowy składników bez przekrajania. polecam super przepis