Najlepsze ciasto marchewkowe

najlepszy przepis na ciasto marchewkowe

Witajcie!
Dostałam od Was sporo wiadomości z prośbą o przepis na to przepyszne ciasto. Nie dziwię się, bo jest wyśmienite. Jest wilgotne, puszyste i łatwe w przygotowaniu. Doskonale wpasowuje się w aurę panującą za oknem. Zimą, ciasto marchewkowe wzbogacone o kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir cudownie smakuje z kubkiem gorącej herbaty. Latem, to samo ciasto możemy przygotować bez dodatku korzennych przypraw i smakuje równie pysznie! Dopełniającą kropką nad 'i' jest kremowa puszysta polewa ( możemy jej też użyć do przełożenia ciasta). Cudownie łączy się z wilgotnym ciastem. 

jak zrobić ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe zaliczam do ciast "modnych", które za każdym razem budzą miłe skojarzenia.
Dzięki swojej wilgotnej, przyjemnej strukturze kusi niejednego łasucha. Ciasto marchewkowe ma nawet swoje święto - przypada na 3 lutego.

Ten cudowny wypiek był znany już w średniowieczu, jednak prawdziwą sławą został owiany w XX w. w Stanach Zjednoczonych i Anglii. Niskobudżetowe, łatwe w przygotowaniu ciasto zyskało ogromną sympatię i serwowane jest do dziś dzień w restauracjach i kawiarniach. 

wyśmienite ciasto z marchewką

Reasumując, poniżej przedstawiam przepis na wyśmienite ciasto marchewkowe.
Z poniższych składników przygotowałam ciasto w formie o średnicy 24cm.

Składniki:
* 200 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* 2 jajka rozm. M w temperaturze pokojowej
* 200 gramów tartej marchwi + do dekoracji 
* 200 gramów cukru najlepiej drobnego
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 150 ml oleju roślinnego
* 75 gramów tartego jabłka   
* 50 gramów drobno siekanych orzechów włoskich + kilka do dekoarcji
* 60 gramów wiórków kokosowych
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
* 1/2 łyżeczki kardamonu
* 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
* szczypta soli

* Przyprawy korzenne można ograniczyć całkowicie lub dodać jedynie cynamon.

Składniki na polewę/krem do przełożenia:

* 2 opakowania serka philadelphia 2x125 gramów można zastąpić też mascarpone
* 100 gramów bardzo miękkiego masła
* ok. 100-130 gramów cukru pudru

Ponadto potrzebujemy:
* formę o średnicy 24cm
* mikser planetarny lub misę + mikser ręczny
* dodatkową misę
* tarkę
* papier do pieczenia
* wagę kuchenną
* opcjonalnie: blender kielichowy do kruszenia orzechów

wilgotne ciasto z orzechami

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności nastawiamy piekarnik na 150'C grzanie góra/ dół. Spód formy wyścielamy papierem do pieczenia. Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy i podwojenia objętości. Marchew oraz jabłko trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy miksujemy drobno lub siekamy ostrym nożem. Do ubitych na puch jajek dodajemy bardzo cienkim strumieniem 150ml oleju. Następnie dodajemy kolejno: tartą marchew, jabłko, siekane orzechy i wiórki kokosowe. Mieszamy całość łyżką - lub mieszamy mikserem na wolnych obrotach - tylko do momentu połączenia składników.

W osobnej misy łączymy wszystkie suche składniki. Łączymy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i sól. Przekładamy do masy z ubitymi jajkami. Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut - sprawdzamy patyczkiem czy ciasto wewnątrz jest upieczone. Gotowe, pozostawiamy w wyłączonym, uchylonym piekarniku na ok. 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

jak zrobić ciasto wilgotne z marchewką

Przygotowanie polewy:
W misie miksera łączymy masło z cukrem pudrem i serkiem philadelphia. Ubijamy na średnich obrotach. Gładką masę wkładamy na ok. 15 minut do lodówki.

Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden blat umieszczamy w formie, smarujemy połową kremu i przykrywamy drugim blatem. Smarujemy drugi blat, dekorujemy orzechami i tartą marchewką. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!;)

najprostsze ciasto

1 komentarz:

Aleksandra pisze...

Upiekłam kilka dni temu i musze stwierdzić, że przepis jest naprawde dobry. Piekłam 55 minut a polewę zrobiłam z połowy składników bez przekrajania. polecam super przepis