Witajcie!
Ze względu na panującą za oknem aurę, przygotowałam gęstą i rozgrzewającą zupę serowo-cebulową. Jest mocno serowa, kremowa i syta. Pulpeciki wołowe z dodatkiem natki pietruszki i czosnku wybitnie dopełniają smak zupy. Długo duszona i podsmażona cebula, mięsny wywar i duża ilość sera maasdamer i grana padano. Serwowana z siekaną cebulką dymką i tartym serem mimolle. Kapitalna na spotkania rodzinne, obiadokolację czy jako obiad 2w1. 

Zupę krem z karmelizowanej cebuli z serkami kremowymi maasdamer możemy serwować na różne sposoby. Świetnie smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym, szczypiorkiem, tartym parmezanem, cheddarem czy grana padano. 

Z poniższych składników przygotowałam 4 litry zupy. 

Składniki:
* 6 dużych cebul
* 2 opakowania ( 2x120g) kremowego serka Hochland Maasdamer 
* ok 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
* ok. 2 litry bulionu wołowego/drobiowego/warzywnego
* 3 ząbki czosnku
* 2 ziemniaki średniej wielkości
* 4 listki laurowe
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* 1/3 łyżeczki kurkumy
* 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
* 1 łyżka stołowa masła
* sól i pieprz do smaku

Składniki na 13 pulpecików:
* ok. 350 gramów dwukrotnie zmielonej wołowiny np. Antrykotu
* kajzerka + szklanka mleka
* 1 jajko
* natka pietruszki
* 1 ząbek czosnku
* sól i pieprz do smaku
* 2 płaskie łyżki stołowe mąki pszennej
* olej do smażenia

Opcjonalnie:
* cheddar, parmezan, grana padano
* cebula dymka

Dodatkowo potrzebujemy:
* garnek o pojemności ok. 4-5l.
* patelnia
* blender


Przygotowanie:
Zupę przygotowujemy na wcześniej ugotowanym bulionie. Możemy w ostateczności zastąpić go wodą. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w mniejsze części.
W garnku o pojemności 4-5l. rozpuszczamy łyżkę masła. Najpierw smażymy cebulę na średniej mocy palnika do uzyskania złotego koloru (może to potrwać ok. 10 minut). Następnie dodajemy czosnek, chwilę podsmażamy i wlewamy 3/4 szklanki wina. 

Wino odparowujemy , do momentu aż cebula nabierze gęstej, mazistej struktury o skarmelizowanym, złotym kolorze i przyjemnym słodkim zapachu ( szczypta cukru może przyspieszyć ten proces). 

Dolewamy bulionu, dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze części ziemniaki. Doprawiamy, zagotowujemy i gotujemy ok 15 minut-20 minut. 

Aby dodać serki maasdamer należy zupę zdjąć z palnika. Serki dodajemy partiami, następnie miksujemy całą zupę na gładko. Zupy już nie zagotowujemy. 

Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od dwukrotnego zmielenia wołowiny. Możemy również kupić już zmielone mięso wołowe. Kajzerkę moczymy w mleku, następnie odciskamy i łączymy z mięsem mielonym. Czosnek i natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Dodajemy do mięsa wraz z jednym surowym jajkiem. Doprawiamy i formujemy kuleczki. Delikatnie obtaczamy w mące pszennej i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Smażymy do momentu zarumienienia i przekładamy do gorącej zupy. Pulpeciki smażymy krótką chwilę, ponieważ  w zupie nabiorą odpowiedniej temperatury wewnątrz mięsa. 

Zupę dekorujemy tartym serem, dowolnymi ziołami i świeżo zmielonym pieprzem. 
Smacznego! ;) 

1 komentarz:

  1. Wołowe pulpety zastapilam drobiowym miesem i wyszlo rownie smaczne. oczywiascie sera nie zalowalam :D :D :D

    OdpowiedzUsuń