Kurczak po chińsku z papryką, brokułami, sezamem i orzechami nerkowca

+ chińska surówka z młodej kapusty

(dla 4 osób)

Czas przygotowania: ok. 1 godzina (w tym 30 minut marynowania)

Składniki – kurczak po chińsku:

Mięso i marynata:
3 piersi z kurczaka (ok. 600–700 g)

3 łyżki jasnego sosu sojowego

3 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżki cukru brązowego

1 płaska łyżka świeżo startego imbiru

4 ząbki czosnku (przeciśnięte do marynaty)


Do smażenia: 
Skrobia ziemniaczana do obtoczenia (ok. 5–6 łyżek)

Olej do głębokiego smażenia (ok. 500 ml)


Warzywa: 
1 czerwona papryka (pokrojona w małą kostkę)

1 żółta papryka (pokrojona w małą kostkę)

1 zielona papryka (pokrojona w małą kostkę)

1 czerwona cebula (w piórka)

2 ząbki czosnku (w plasterki)

1 duży brokuł (lub 3 małe) – różyczki, wcześniej zblanszowane


Do sosu i wykończenia:


Ok. 400 ml wody

Reszta marynaty (odlana wcześniej z mięsa)

1–2 łyżki sosu rybnego

Garść prażonych orzechów nerkowca

1 łyżka prażonego sezamu

5–7 plasterków czerwonych jalapeño (lub inna ostra papryczka / sriracha – do smaku)

Sól do doprawienia
Kilka kropel soku z cytryny opcjonalnie 

Sposób przygotowania:

1. Pokrój piersi kurczaka w kostkę lub paski. W misce połącz jasny i ciemny sos sojowy, cukier, imbir i czosnek. Dodaj mięso, wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut.


2. Po marynowaniu przełóż mięso na sito – niech nadmiar marynaty ścieknie do miski. Marynata będzie potrzebna do sosu.


3. Kawałki kurczaka obtocz w skrobi ziemniaczanej. Smaż partiami na głębokim tłuszczu, aż będą złociste. Odsącz na ręczniku papierowym.


4. Na dużym woku podsmaż papryki, cebulę i plasterki czosnku przez 2–3 minuty na dużym ogniu.


5. Dodaj usmażone mięso, wlej resztę marynaty i około 400 ml wody. Dodaj sos rybny i dobrze wymieszaj.


6. Dodaj zblanszowane różyczki brokuła, prażony sezam, orzechy nerkowca i plasterki jalapeño. Dopraw solą i, jeśli chcesz, dodatkowo sosem sojowym i brązowym cukrem do smaku.


7. Podawaj gorące. Jeśli lubisz mocne smaki, śmiało dopraw więcej sosami sojowymi i cukrem.


Chińska surówka z białej kapusty

Składniki:

1 główka młodej białej kapusty (lub 1/2 dużej, starszej) – drobno posiekana

1 marchewka – starta na grubych oczkach

1 mała biała cebula – pokrojona w cienkie piórka


Zalewa:

500 ml wody

4 łyżki cukru

2 łyżki octu (spirytusowego lub ryżowego)

1 łyżka oleju

1 łyżeczka soli


Przygotowanie:

1. W dużej misce wymieszaj kapustę, marchew i cebulę.

2. Zagotuj wodę z cukrem, octem, olejem i solą.

3. Gorącą zalewą zalej warzywa, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. 

Brak komentarzy