Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Słodkości
  • Przystawki
  • Instagram
  • Facebook
  • TIK TOK
  • UPRAWA POMIDORÓW

kwietnia 07, 2025

Babka z kakao i białą czekoladą


Wielkanocne wypieki to czas na pyszne babki, mazurki i serniki! Dziś dzielę się przepisem na babkę kakaową z limonką, z błyszczącą polewą z białej czekolady – efektowną, puszystą i pełną aromatu. To piaskowa babka w wersji deluxe, która ozdobi każdy stół.

Składniki na babkę:

*160 g mąki pszennej
*90 g mąki ziemniaczanej
*200 g masła
*200 g cukru
*4 jajka
*1 łyżka cukru wanilinowego
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*2 łyżki kakao
*sok i skórka z limonki
*bułka tarta, masło do formy

Polewa:

*2 tabliczki białej czekolady
*200 g śmietanki 36%


Przygotowanie:
1. Roztop masło, dodaj sok i skórkę z limonki, odstaw do wystudzenia.

2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę (7-8 minut), dodaj cukier wanilinowy.

3. Połącz mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj do ubitych jajek, a następnie stopniowo wlej masło. Podziel masę na 3 części, do jednej dodaj kakao.

4. Przełóż obie masy do formy, piecz 45 minut w 170°C do suchego patyczka.

5. Na polewę: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę, wymieszaj i wylej na wystudzoną babkę.

6. Udekoruj według uznania – np. physalis, migdały, złote kuleczki.

Smacznego! Życzę Wam zdrowych, radosnych Świąt Wielkanocnych pełnych miłości i harmonii!





Read more »
on kwietnia 07, 2025 0
Podziel się!
etykiety
babka wielkanocna, biała czekolada, ciasto, wielkanoc
Nowsze posty
Starsze posty

kwietnia 05, 2025

Cytrusowa babka z malinami i malinowym lukrem


Maliny to owoce, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i właściwościami zdrowotnymi. Pełne witaminy C, błonnika i antyoksydantów, pomagają wzmocnić odporność, poprawiają trawienie i chronią przed stresem oksydacyjnym. Zawierają również naturalne kwasy, które wspomagają zdrowie skóry i mogą być pomocne w walce z zapaleniami. Ich delikatna kwaskowatość i naturalna słodycz sprawiają, że świetnie komponują się zarówno w deserach, jak i w zdrowych koktajlach czy sałatkach. Oprócz walorów smakowych, maliny są również źródłem flawonoidów, które mogą wspierać układ krążenia, a także posiadają właściwości przeciwzapalne. Niezależnie od tego, czy użyjemy ich do wypieków, dżemów, czy po prostu zjemy je na surowo, maliny to owoc, który warto mieć w swojej kuchni przez cały rok.

Dziś proponuję przepis na pyszną babkę cytrusową z malinami, która będzie idealna do popołudniowej herbaty lub porannej kawy. Połączenie cytryny, grejpfruta, limonki i malinowego lukru to po prostu kompozycja doskonała!

Składniki na babkę:

*160 g mąki pszennej
*90 g mąki ziemniaczanej
*200 g masła
*200 g cukru
*4 jajka
*1 łyżka cukru wanilinowego
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*200 g malin (świeżych lub rozmrożonych)
*sok z 1/2 limonki, 1/2 cytryny, 2 łyżki grejpfrutowego soku
*skórka z 1/2 limonki
*1 łyżka bułki tartej


Składniki na lukier:
*1 szklanka cukru pudru
*2 łyżki wody + kilka kropel soku z cytryny
*2 garście malin do lukru


Przygotowanie:
1. Roztop masło z sokami cytrusowymi i skórką z limonki, odstaw do ostygnięcia.

2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj cukier wanilinowy.

3. Połącz mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj do ubitych jajek, a potem małym strumieniem letnie masło. Konsystencja powinna być jak gęsty budyń.

4. Wylej masę do formy, wysyp maliny i piecz 45 minut w 170°C.

5. Po ostudzeniu, przygotuj lukier: połącz cukier puder, wodę i sok z cytryny, dodaj maliny i zmiksuj na gładką masę. Polej nią babkę i udekoruj malinami, limonką i miętą.


Smacznego!

 





Read more »
on kwietnia 05, 2025 5
Podziel się!
etykiety
babka z malinami, ciasto
Nowsze posty
Starsze posty

kwietnia 04, 2025

Sernik stracciatella

Sernik na zimno Stracciatella
Ten sernik na zimno ma idealną konsystencję, a jego kruchy, maślany spód jest doskonałym uzupełnieniem puszystej masy serowej. Z dodatkiem pokruszonej gorzkiej czekolady, sernik staje się jeszcze bardziej wyjątkowy. To idealne ciasto na Wielkanoc, które świetnie sprawdzi się jako elegancka ozdoba świątecznego stołu. Ozdobiony jajeczkami z czekolady lub masy cukrowej, wpisuje się w świąteczny klimat i zachwyci każdego gościa.


Składniki:

Na kruchy spód
:

200 g mąki pszennej tortowej typ 450

100 g mąki krupczatki

200 g bardzo zimnego masła

1/2 szklanki cukru pudru

2 kopiate łyżki kakao

1 żółtko

1 kopiata łyżka śmietany 18% Piątnicy


Na masę serową:


700 g twarogu mielonego Piątnicy

250 g mascarpone Piątnicy

200 g śmietanki 36% Piątnicy

20 g żelatyny + 60 ml zimnej wody

150 g cukru pudru

90 g pokruszonej gorzkiej czekolady

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego


Przygotowanie:

1. Kruche ciasto:
Połącz mąkę, kakao i zimne masło w dużej misce, siekając je nożem lub łopatką. Dodaj cukier puder, żółtko i śmietanę, szybko wyrób ciasto. Następnie wałkuj je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłóż formę (średnica 23 cm), dziurkuj i schłodź w lodówce przez minimum godzinę. Piecz w 180°C przez 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

2. Masa serowa:
Przygotuj żelatynę: zalej ją zimną wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Twaróg, mascarpone, ekstrakt waniliowy i cukier puder zmiksuj na średnich obrotach. Rozpuść napęczniałą żelatynę na kąpieli wodnej, a następnie dodaj ją do masy serowej i dobrze wymieszaj.

3. Ubijanie śmietany:
Śmietankę 36% ubij na najwyższych obrotach miksera, aż osiągnie sztywność. Następnie delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę do masy serowej. Dodaj pokruszoną gorzką czekoladę.

4. Łączenie:
Masę serową wylej na wystudzony kruchy spód, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na całą noc.

5. Podanie:
Przed podaniem wyjmij sernik z lodówki na 10 minut, aby ciasto nabrało temperatury pokojowej. Kroimy i dekorujemy według uznania (np. jajeczkami czekoladowymi). Smacznego!





Read more »
on kwietnia 04, 2025 1
Podziel się!
etykiety
babka wielkanocna, ciasto, sernik, sernik na zimno, wielkanoc
Nowsze posty
Starsze posty

lutego 26, 2025

Pączki z pistacjami i malinami

Puszyste, łatwe w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne :)

Przygotowanie od momentu wyrobienia ciasta do nadziania gotowych pączków zajęło mi 2h. Z poniższych składników wyszło 19 sztuk. W czasie gdy ciasto wyrastało zrobiłam nadzienie malinowe i pistacjowe. Część pączków udekorowałam białą czekoladą,a część drobnym cukrem.

Na moim instagramie znajdziecie film z przygotowań.  

Skladniki:
* 500 g mąki pszennej ( Użyłam typu 550)
* 4 żółtka w temperaturze pokojowej
* 25 g świeżych drożdży
* 50 g masła
* 40 g drobnego cukru
* 250 ml ciepłego ale niegorącego mleka
* szczypta soli


Nadzienie pistacjowe:
* krem pistacjowy 200 g ( Użyłam tego z Lidla)
* 250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
* 1 łyżka cukru pudru


Nadzienie malinowe:
* 500g mrożonych malin
* ok. 4 łyżeczki cukru ( lub według uznania)
* 1 plaska łyżka skrobii ziemniaczanej


Do dekoracji:
* 2 białe czekolady lub drobny cukier, owoce, pokruszone pistacje


Ponadto potrzebujemy:
* Ok. 1 L oleju rzepakowego
* ręcznik papierowy
* termometr cukierniczy
* wałek do ciasta
* rekaw cukierniczy z ozdobną tylką
* opcjonalnie dużą strzykawkę




Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy miksera, mleko podgrzać, masło roztopić, żółtka oddzielić od białek. Przygotowanie ciasta na pączki najlepiej rozpocząć od odmierzenia wszystkich składników i przygotowania ich w zasięgu ręki. W osobnej miseczce zrobić zaczyn tzn: odjąć łyżkę mąki pszennej z odmierzonej ilości, łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka i dodać 25 g drożdży. Rozetrzeć np. Przy pomocy widelca i dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką na 10 minut aż ładnie się zapieni.

Do przesianej mąki dodać kolejno: żółtka, cukier, szczyptę soli, roztopione masło, resztę mleka i zaczyn. Można mieszać całość ręcznie lub mikserem z hakiem. Wyrabiać ok 6 - 7 minut aż ciasto nabierze kleistej i zbitej formy. Gotowe szczelnie przykryć i odstawić na ok. 60 - 80 minut do wyrośnięcia. Ma podwoić swoją objętość. Im w kuchni cieplej tym lepiej.

Przygotowanie nadzienia malinowego:

Maliny gotować w garnku na średniej mocy palnika do odparowania połowy płynu. Dodać cukier i w razie potrzeby dosłodzić. Dodać skrobię, zagotować i wystudzić. Np. wystawić na balkon/taras. Wystudzone przełożyć do rękawa cukierniczego lub dużej strzykawki.

Przygotowanie nadzienia pistacjowego:
Krem pistacjowy połączyć z mascarpone i cukrem pudrem. Zmiksować np. Motylkiem na wysokich obrotach tylko do połączenia składników. Nadzienie przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 cm. Wykrawać szklanką lub metalowym ringiem o średnicy ok. 7 cm.

U mnie wyszlo dokladnie 19 szt. Pączków.

Wykrojone, przykryć ściereczką na ok. 25 minut. W tym czasie wlać do garnka olej i podgrzewać na średniej mocy palnika. Temperatura oleju nie powinna przekroczyć 175°C. Przy wyższej temperaturze pączki mogą się za szybko przypiec, a ich wnętrze mogłoby być surowe.

Wyrośnięte pączki smażyć po 3 minuty z każdej strony - ale co jest ważne: Wkładamy je na gorący tłuszcz kładąc je górą pączka do tluszczu. Po prostu je obracamy przy przenoszeniu z blatu do garnka. Smażymy naraz maksymalnie 4 pączki. Muszą mieć luz w garnku. Odrazu przy zanurzeniu należy przykryć garnek pokrywką. Po 3 minutach kiedy te ładnie sie przyrumienią od spodu - obrócić i smażyć je już bez przykrycia też ok. 3 minuty.

Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy a następnie na kratkę. Lekko wystudzone można nadziewać i dekorować. U mnie część pączków została zatopiona w rozpuszczonej białej czekoladzie a część wymyrdana w drobnym cukrze. Wszystkie nadziałam i malinami i pistacjami. Nadziewałam je i od boku i od góry.
Read more »
on lutego 26, 2025 0
Podziel się!
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

Łączna liczba wyświetleń

Polecany post

Moje pomidory

Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...

Popularne posty

  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...
  • Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche,...
  • Żeberka wieprzowe kruche i soczyste
    Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemn...
  • Jogurtowe ciasto z truskawkami na dużą blachę
    Witajcie! ;) Sezon na przepyszne truskawki trwa w najlepsze! ;) Dlatego przygotowałam bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto z truskawkami. Id...
  • Ciasto z rabarbarem i bezą na dużą blachę
    Najlepsze kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na dużą blachę (35 × 24 cm) To kruche ciasto z rabarbarem i bezą to absolutny hit wios...
  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Moje pomidory
    Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...
  • Kapitalny tatar wołowy
    Tatar wołowy to wyjątkowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, choć jego pochodzenie nieco zadziwia. Historia tatara sięga czasów tatarskich, ...
  • Placki ziemniaczane z kurczakiem w kremowym sosie
    Witajcie! Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu smakoszom chrupiących, złocistych placków ziemniaczanych. Rumiane, o czosnkowym aromacie py...
  • Pierogi z borowikami ceglastoporymi
    Witajcie! ;)  Jeżeli szukacie pomysłu na wykwintny obiad to świetnie trafiliście! Obiad, którym oczarujecie swoich bliskich, ponieważ zaskak...

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Baza przepisów kulinarnych

Etykiety

(nie)bolognese babeczki babka babka wielkanocna babka z malinami barszcz czerwony barszcz czerwony obiad bataty beza beza szwajcarska beza włoska biała czekolada bigos bitki wieprzowe boczniaki borowiki ceglastopore bób brownie brukselka cezar chleb ciasto ciasto z galaretką Ciasto z rabarbarem ciasto z truskawkami ciasto ze śliwkami cielęcina cinnamon rolls cynamonki czereśnie ćwikła z chrzanem de volaille domowy ramen dorsz drozdzowki drożdzówkizserem drożdżówki fasolka fasolka po bretonsku fasolka szparagowa fast food faszerowana cukinia faszerowane bakłażany flaczki wołowe flaki frytki ganache gnocchi gołąbki green curry gulasz gulasz wołowy gulasz z jelenia gzik Jagodzianki jajko jogurtowe ciasto kacze udka kakaowa tarta kapusta zasmażana karkówka kiwi klopsiki drobiowe kluski śląskie knedel chlebowy knedle z jabłkami kotlet schabowy krem krem maślany krem z dyni krokiety krupnik kuchniapolska kurczak kurczak po chińsku kurczak w glazurze czosnkowej kurczak w sosie łosoś makaron makaron pappardelle makaron penne makaron spaghetti Makaron tagliatelle marchewkowe mazurek naleśniki obiad ogórki Ogórki małosolne ogórki w marynacie pasztet pavlova penne pieczeń pieczone pierniczkowe muffiny piernik piernik długodojrzewający piernikstaropolski pierogi pierogi ruskie pierogi z bobem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą pizza placek placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa pomidory przepis rabarbar rabarbarem ramen roladki z kurczaka rosół rosół drobiowo-wołowy rosół z kaczki rumsztyk ryba rzodkiewki sajgonki salsa paprykowa sałatka sałatkawitaminowa sernik sernik na zimno sernik pistacjowy serowocebulowa słodkokwaśny soczewica solony karmel sos chrzanowy sos czosnkowy sos grzybowy sos paprykowy sos pietruszkowy sospomidorowy spaghetti surówka surówka z białej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z marchwi surówka z pora surówka z selera szarlotka szaszłyki szparagi szpinak święta tarta tarta z malinami tarta z rabarbarem tartaletki tatar tatar wołowy tiramisu Tort czekoladowy tortilla truskawki udka udkawsosie wegańskie wegetariańskie wielkanoc wino witaminy wrapy zapiekanka ziemniaki zupa zupa krem z pieczarek i pora Żeberka wieprzowe

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo

Wykwintne dania na specjalne okazje

Wykwintne dania na specjalne okazje

Archiwum bloga

Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.