Sałatka na bogato !
Bardzo pożywna, z sosem vinaigrette na bazie oleju z awokado. Olej z awokado zalicza się do najzdrowszych olejów na świecie. Jest źródłem witaminy z grupy B, a także luteiny korzystnej dla zdrowia wzroku. 1 łyżka oleju z awokado pokrywa zapotrzebowanie na witaminę E nawet w 40%. Dlatego dodatek oleju awokado, wskazany jest dla osób borykających się z wysokim cholesterolem. Wspomaga koncentrację i ochrania żołądek.
W sałatce odnajdziemy każdy smak: słony, ostry, słodki, gorzki, kwaśny. Z każdym kęsem odkrywamy coś innego.
 
Składniki:
*pomidory malinowe
*ogórki gruntowe
*rzodkiewki
*sałata masłowa
*koperek
*gruszka
*ser Bałkański z mleka krowiego
*słonecznik łuskany
*zielone oliwki
*liście nasturcji (najlepsze z własnego ogródka - bardzo łatwa w uprawie, kwiaty i liście nasturcji zawierają dużo witaminy C!)
*liście szpinaku
*cebula dymka



Składniki na vinaigrette:
*3 łyżki musztardy rosyjskiej ( ta jest bardzo ostra, można zamienić na miodową lub francuską)
*3 łyżki oleju z awokado
*2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
*1/2 łyżki miodu spadziowego
*sok z połowy cytryny/limonki
*1/2 łyżki sosu sojowego janego
*zioła prowansalskie do smaku

Aby vinaigrette dobrze się połączył należy do wcześniej roztrzepanej, rozprowadzonej po ściankach misy musztardy, powoli wlewać olej z awokado. Cały czas mieszając dodajemy oliwę z oliwek, następnie miód i sok z cytryny/limonki. Doprawiamy sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Vinaigrette najlepiej smakuje po 30 minutach spędzonych w lodówce. Smacznego! :-)

Brak komentarzy