Witajcie! ;)
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na wyśmienity, niedzielny obiad. Klasyka polskiej kuchni i bohater niedzielnych, rodzinnych obiadów. W wielu polskich domach kotlet schabowy króluje na stołach w towarzystwie ziemniaków i mizerii lub kapusty zasmażanej.
Niedzielny obiad to uroczysta uczta w gronie najbliższych. Czas kiedy cała rodzina jest razem, a z kuchni za sprawą pani domu wydobywają się cudowne zapachy. Czyżby to taka nasza polska tradycja, że w niedzielę zasiadamy przy wspólnym obiedzie, a w tle słuchamy i zgadujemy hasła z "Familiady".
Składniki:
* schab wieprzowy, kawałek ok. 100 - 120 gramów na porcję.
* 3 duże cebule
* 0.5 l mleka
* 5 ząbków czosnku
* majeranek
* sól himalajska
* pieprz kolorowy
+ panierka:
* mąka pszenna tortowa
* bułka tarta
* 2 jajka
* 100 gramów śmietany słodkiej lub kwaśnej
Składniki potrzebne do przygotowania kapusty zasmażanej:
* 1 główka młodej kapusty ( sporej wielkości )
* 10 szt. pieczarek średniej wielkości
* 5 szt. szalotek
* 150 ml wody
* 1 pęczek świeżego koperku
* 1 kopiata łyżka masła
* 1/ 2 łyżki octu
* sól himalajska
* pieprz kolorowy świeżo mielony
* cukier według uznania
+ zasmażka:
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo ( według upodobań) :
+ młode ziemniaki
+ jajka
+ koperek
Przygotowanie:
Mięso myjemy, pozbywamy błon, ścięgien i kawałków tłuszczu. Kroimy w równej szerokości plastry. Za pomocą metalowego tłuczka rozbijamy każdą porcję mięsa na kotlety o grubości ok 1 cm. Cebulę również kroimy w plastry. Do misy wkładamy na przemian kotlet, a na to kilka plasterków cebuli. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy mlekiem do przykrycia i wstawiamy na noc do lodówki ( ewentualnie na kilka godzin).
Składniki potrzebne do przygotowania młodej kapusty zasmażanej:
Pozbywamy się brzydkich liści, kroimy kapustę na kilka mniejszych części i szatkujemy. Szalotkę kroimy dość drobno, a pieczarki w plasterki. W dużym garnku o grubym dnie rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy posiekaną szalotkę. Gdy szalotka wyraźnie się przyrumieni dodajemy pieczarki. Po chwili, gdy pieczarki stracą na objętości i nieco odparują, dodajemy poszatkowaną kapustę. Kapustę smażymy, dodajemy wodę, a następnie dusimy do momentu aż zmięknie i straci na objętości. Doprawiamy dopiero na samym końcu.
Gotową kapustę doprawiamy solą, pieprzem kolorowym, octem oraz cukrem. Dodajemy również koperek i przygotowujemy na niewielkiej patelni/ garnku zasmażkę. Łyżkę masła rozpuszczamy na średniej mocy palnika, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. W momencie gdy zasmażka uzyska jasno-złoty kolor dodajemy ją do gorącej kapusty.
Przygotowujemy trzy głębokie talerze na mąkę, jajka ze śmietaną i bułkę. Jajka doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Kotlety odsączamy z mleka i doprawiamy. Nacieramy kotlety solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Doprawione kotlety obtaczamy kolejno w mące, jajku ze śmietaną i w bułce tartej. Ważne aby zrobić to dokładnie, tak aby cały kotlet był równo opanierowany. Smażymy ok. 3-4 minuty na złoty kolor.
Klasyka zawsze mile widziana, mój mąż byłby zachwycony takim obiadem :)
OdpowiedzUsuń