Witajcie!;)
Jeżeli szukacie przepisu na pyszne pierogi z kapustą i grzybami to świetnie trafiliście. Pierogi z tego przepisu, mają cudowny bardzo aromatyczny farsz. Kiszona kapusta, mięsiste prawdziwki, podsmażone na maśle pieczarki, rumiana cebulka i duża ilość czosnku to bez wątpienia kompozycja doskonała. Najlepiej smakuje, następnego dnia po spędzonej nocy w lodówce. Smaki się łączą, farsz nabiera przyjemnej struktury i bardzo łatwo nakłada się na kółeczka ciasta pierogowego.


Wigilijne, tradycyjne, postne pierogi według mnie biją na głowę każde, nawet te z mięsnym farszem. Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Dlatego za przygotowanie zabieram się stosunkowo wcześnie. Przygotowuję ok. 90 szt. pierogów, porcjuję i zamrażam. Dzięki temu mam spokojną głowę, że z resztą dań zdążę na czas. A przecież wiemy jaki chaos panuje w kuchni, podczas świątecznych przygotowań ;) 

Kapitalnym dopełnieniem smaku pierogów o leśnym aromacie jest zaserwowanie czerwonego wina. Wyraźny smak grzybów w farszu, w akompaniamencie wina z czarnych porzeczek to bez wątpienia mistrzowska kompozycja. Kieliszek słodkiego wina o głębokiej barwie, lekko kwaskowatym tonie i charakterystycznej woni dojrzałych porzeczek znakomicie sprawdzi się na uroczystej kolacji. Wino z 
Winiarni Zamojskiej zamknięte w subtelnej butelce z przyjemną dla oka grafiką, wzorowo przyozdobi świąteczny stół. 

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami. Z poniższych składników przygotowałam ok 90 sztuk pierogów. 

Składniki na farsz:
* 1 kg kapusty kiszonej najlepiej ekologicznej
* ok. 600 gramów mrożonych prawdziwków ( lub innych grzybów np. maślaków)
* ok 500 gramów pieczarek
* 3 średniej wielkości cebule
* 4 ząbki czosnku
* 1 łyżka suszonego majeranku
* 5 listków laurowych
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* masło min 82% do smażenia
* 2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
* sól/pieprz do smaku 

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
* 750 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* ok 450 ml gorącej wody
* 1 1/2 łyżki stołowej oleju
* 2 szczypty soli


Przygotowanie farszu:
Kapustę odcedzamy na sicie, ale nie pozbywamy się soku. Drobno siekamy i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy sokiem i wodą do przykrycia kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Solimy i pieprzymy dopiero kiedy kapusta wyraźnie zmięknie i odparuje z nadmiaru wody. 

Prawdziwki rozmrażamy i bardzo drobno siekamy. Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem smażymy na niewielkiej ilości masła do wyraźnego zarumienienia. Zdejmujemy z patelni i na tej samej smażymy pieczarki. Smażymy do uzyskania złotego koloru i odparowania nadmiaru wody. Zdejmujemy z patelni i tak samo postępujemy z prawdziwkami. Generalnie należy wszystkie składniki przesmażyć na tej samej patelni po kolei. Dodamy je do kapusty dopiero kiedy ta będzie gotowa. 


Przygotowanie farszu, odparowanego i gęstego zajmie ok 2 godzin. Jest to cena za wyjątkowy smak jaki uzyskamy i jakim będziemy się cieszyć podczas Wieczerzy Wigilijnej. 

Odparowaną, gęstą kapustę pozbywamy liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego. Dodajemy wszystkie przesmażone wcześniej składniki. Na średniej mocy palnika gotujemy całość do momentu aż odparuje cały płyn. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Odstawiamy do wystudzenia i przekładamy do lodówki na całą noc. 

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól i gorącą wodę. Najpierw ciasto możemy mieszać drewnianą łyżką w misce, następnie po chwili zagniatać rękoma. Dodajemy olej i wyrabiamy. Ciasto powinno być aksamitne, zbite i elastyczne zarazem. Gotowe ciasto przekładamy do siateczki, zawijamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie 15 minut, dzielimy ciasto na 3 - 4 części i wałkujemy po jednej. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym smaczniejsze będą pierogi. To farsz jest najważniejszy, choć ciasto nie powinno odstawać z boku ;) Farsz nakładamy solidnie, łyżeczkę na jedno kółko. Polecam do wykrajania kółek - metalowy ring, ale szklanka również będzie dobra. Każdy pierożek dokładnie lepimy i odkładamy na oprószoną mąką tacę. Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Gotujemy ok 4 - 5 minut. Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.

* Nadmiar pierogów możemy zamrozić, najpierw na tacce tak aby się nie dotykały. Następnie przekładamy do próżniowych woreczków

* Zajrzyjcie na moje wyróżnione relacje na InstaStories z ikonką pierożka. Znajdują się tam zdjęcia i filmy z przygotowania pierogów @kompozycja_doskonala. 

1 komentarz:

Veronika pisze...

Uwielbiam pierogi z kapusta i grzybami, mogłabym jeść je każdego dnia 😉