Witajcie! ;)
Czy wy też zauważyliście jaki w tym roku mamy wysyp malin? Choć ten rok nie sprzyja uprawom, tak maliny obrodziły bardzo obficie. W moim ogrodzie malin nigdy nie było tak wiele! Owoce są dużych rozmiarów, są bardzo słodkie i soczyste. 

Postanowiłam wykorzystać maliny w dzisiejszym wypieku. Babka cytrusowa obłędnie smakuje w towarzystwie porannej kawki lub wieczornej herbatki na tarasie ;)
Dlaczego cytrusowa babka? Ponieważ zawiera sok z cytryny, grejpfruta i limonki. W połączeniu ze słodkimi malinami i malinowym lukrem - tworzy kompozycję doskonałą ! ;)
Poniżej przedstawiam przepis na rewelacyjne i szybkie ciasto ;)
Tortownica jakiej użyłam ma 24 cm średnicy i komin wewnątrz.
 

Składniki:
* 160 gramów ( 1 szklanka) mąki pszennej tortowej typ 450/500
* 90 gramów ( pół szklanki) mąki ziemniaczanej
* 200 gramów masła min 82%
* 200 gramów cukru 
* 4 jaja w rozmiarze L w temperaturze pokojowej
* 1 łyżka stołowa cukru wanilinowego lub 1 laska wanilii
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ok. 200 gramów malin świeżych lub rozmrożonych ( w tym ok. 2 garście do potrzebne do lukru)
* sok z 1/2 limonki
* 1/2 łyżeczki tartej i sparzonej skórki z limonki
* sok z 1/2 cytryny
* 2 łyżki stołowe soku z grejpfruta
* 1 łyżka bułki tartej
 
* 1 szklanka cukru pudru
* 2 łyżki wody + kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w niedużym garnku. Dodajemy sok z cytryny, limonki, grejpfruta oraz skórkę z limonki. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jaja w temperaturze pokojowej umieszczamy w misie miksera wraz z cukrem. Ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, jasnej i puszystej masy. W międzyczasie dodajemy cukier wanilinowy lub ziarenka wyskrobane z laski wanilii.

Podczas ubijania jajek nastawiamy piekarnik na 170'C grzanie góra/dół.Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
W osobnym naczyniu łączymy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Moc miksera, którym ubiliśmy jaja, zmniejszamy na najsłabszą. Dodajemy do jajek wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki się połączą, dodajemy małym strumieniem letnie masło. Konsystencja masy powinna przypominać  gęsty budyń.

Na przygotowaną wcześniej blaszkę wylewamy masę i wysypujemy maliny. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 45 min - do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. 



Cukier puder łączymy z wodą i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy 2 garści malin i wszystko razem mieszamy i zagniatamy za pomocą widelca lub blendera. Polewamy obficie babkę i dekorujemy malinami, plastrami limonki i miętą.
Smacznego! ;)

5 komentarzy:

  1. WOW! WOW! i WOW! Moja dieta chce odejść w zapomnienie jak widzi się taką babkę <3 połączenie cytrusów i malin musi być nieziemskie!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dziękuję i zapraszam do skorzystania z przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się fantastycznie i z pewnością bosko smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie i od samego patrzenia chce się zjeść nie tylko kawałek :)...

    OdpowiedzUsuń