![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9URz7x5sVCvZhSo1LMVk5G_16yReB1gZhaaTasz3aUPQk1vBCXyNbPSwYZKPRP0NX50MexNrp-CW0hwJwivEo1FImEt_xPkSXUJvr-oFldm1oognc3btEaeDQNfpVcazzqlkXbCqNTtG1/w640-h533/Photo_1599218034286.jpg)
Flaki wołowe
Są gęste, wyraziste, lekko ostre i mają przyjemny aromat dzięki majerankowi i lubczykowi. Choć danie to nie ma zbyt wielkiej rzeszy zwolenników, znajdą się ci, którzy je ubóstwiają! ;)
Flaczki możemy przygotować zarówno wołowe, jak i drobiowe lub cielęce. Najważniejsze aby były świeże, najlepiej parzone. Wyjątkowo smakują gotowane na rosole np. tym -> LINK. Podane z ciepłą i chrupiącą bagietką świetnie ze sobą współgrają.
Nie przedłużając poniżej przedstawiam przepis.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVOguRumO0wCrWOXSrIKjsJ6mIrqFvRwMdbWFrN_VoY261nDcXjoV6fNgRyS3qcZ0QZMJv189pZfkvdW3JovXBUmOP6Ju7bSucFDDepoUyltHG6qIeb5mO-diNnzcyzE7tB1IOXvZWaIeH/w640-h534/Photo_1599218033927.jpg)
Składniki:
* ok 1.5 kg świeżych, parzonych, wołowych flaków niebielonych!
* 2 litry rosołu drobiowo-wołowego, kaczego lub innego
* 3 duże marchewki
* 2 duże pietruszki
* średniej wielkości seler
* 1 nać pietruszki
* 1 duża cebula
* 2 duże ząbki czosnku
* 2 łyżki tartego majeranku
* 2 łyżki suszonego lubczyku
* 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
* 1 łyżeczka tartego imbiru
* 2-3 łyżki słodkiej wędzonej papryki ( lub według upodobań)
* 1 łyżka ostrej czerwonej papryki (lub według upodobań)
* 1 łyżka suszonego cząbru
* 1 łyżeczka mielonego kminku
* 5 liści laurowych
* 5 ziaren ziela angielskiego
* 4 łyżki masła
* 2 łyżki mąki pszennej typ 450/500
* sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
* Garnek 4-5 litrowy
* duże sito
* tarka
* mała patelnia/garnek
* 2 litry rosołu drobiowo-wołowego, kaczego lub innego
* 3 duże marchewki
* 2 duże pietruszki
* średniej wielkości seler
* 1 nać pietruszki
* 1 duża cebula
* 2 duże ząbki czosnku
* 2 łyżki tartego majeranku
* 2 łyżki suszonego lubczyku
* 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
* 1 łyżeczka tartego imbiru
* 2-3 łyżki słodkiej wędzonej papryki ( lub według upodobań)
* 1 łyżka ostrej czerwonej papryki (lub według upodobań)
* 1 łyżka suszonego cząbru
* 1 łyżeczka mielonego kminku
* 5 liści laurowych
* 5 ziaren ziela angielskiego
* 4 łyżki masła
* 2 łyżki mąki pszennej typ 450/500
* sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
* Garnek 4-5 litrowy
* duże sito
* tarka
* mała patelnia/garnek
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHRjfOiU56RwJmFJcUwxP42MgijuUO85I2nDyjkrbSh5u3sOJq4J9zKwaH6c8KpeYoD7enj7-arDYRqi7uWO4dV8lLp98OekBYSmkBGPQP57qi0tdie8zqYsLEsjZdQAqlg0AAiR0Ol236/w640-h534/Photo_1599218034165.jpg)
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę również obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach.
Świeże flaki przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gotujemy ok 10 minut i odcedzamy. Czynność tę powtarzamy.
Kiedy nasze flaki odciekają na sicie, do garnka dodajemy 2 łyżki masła i smażymy w nim warzywa. Smażymy kolejno: cebulę, czosnek i warzywa korzeniowe. Kiedy warzywa wyraźnie się zarumienią, dodajemy obgotowane flaki i zalewamy wszystko rosołem.
Do gotujących się flaków dodajemy całe gałązki naci pietruszki oraz wszystkie przyprawy (oprócz soli i pieprzu). Garnek przykrywamy, włączamy nieco słabszą moc palnika i tak gotujemy flaki na wolnym ogniu. Gotowanie flaków do miękkości zajęło mi ok. 2-2,5 godziny. Najważniejsze aby nie spieszyć się z tym daniem, tylko wydobyć z niego cały aromat. Co jakiś czas flaki możemy zamieszać, natomiast z soleniem i pieprzeniem flaków wstrzymajmy się do końca.
W końcowej fazie gotowania flaczków na niewielkiej patelni/garnku przygotowujemy zasmażkę. W międzyczasie pod flaczkami włączamy większą moc palnika. Rozpuszczamy na patelni dwie łyżki masła. Następnie dodajemy dwie łyżki mąki. Energicznie mieszamy tak aby uzyskać papkę w kolorze złota. Do niej wlewamy jedną chochlę wywaru z flaków. Mieszamy i dodajemy wszystko z powrotem do naszego dania. Chwilkę gotujemy, wtedy flaki powinny nam nieco zgęstnieć i nabrać ładniejszego koloru.
Podajemy z pieczywem i ze świeżym koprem lub siekaną pietruszką ;)
Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3dVSTXWnNS4NWssIgwgMqs_XxOazPXthZK6V3L2R_LqANpryWiexfG368Iq1ZQfPYGsV1Gbe6YmFf6FjqWxIL9ESD7zsxNp4aiZlLuDUxgZOrUr-GWAcjev9FufjbESPe9CUG_f4OPHlt/w640-h532/Photo_1599218033818.jpg)
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę również obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach.
Świeże flaki przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gotujemy ok 10 minut i odcedzamy. Czynność tę powtarzamy.
Kiedy nasze flaki odciekają na sicie, do garnka dodajemy 2 łyżki masła i smażymy w nim warzywa. Smażymy kolejno: cebulę, czosnek i warzywa korzeniowe. Kiedy warzywa wyraźnie się zarumienią, dodajemy obgotowane flaki i zalewamy wszystko rosołem.
Do gotujących się flaków dodajemy całe gałązki naci pietruszki oraz wszystkie przyprawy (oprócz soli i pieprzu). Garnek przykrywamy, włączamy nieco słabszą moc palnika i tak gotujemy flaki na wolnym ogniu. Gotowanie flaków do miękkości zajęło mi ok. 2-2,5 godziny. Najważniejsze aby nie spieszyć się z tym daniem, tylko wydobyć z niego cały aromat. Co jakiś czas flaki możemy zamieszać, natomiast z soleniem i pieprzeniem flaków wstrzymajmy się do końca.
W końcowej fazie gotowania flaczków na niewielkiej patelni/garnku przygotowujemy zasmażkę. W międzyczasie pod flaczkami włączamy większą moc palnika. Rozpuszczamy na patelni dwie łyżki masła. Następnie dodajemy dwie łyżki mąki. Energicznie mieszamy tak aby uzyskać papkę w kolorze złota. Do niej wlewamy jedną chochlę wywaru z flaków. Mieszamy i dodajemy wszystko z powrotem do naszego dania. Chwilkę gotujemy, wtedy flaki powinny nam nieco zgęstnieć i nabrać ładniejszego koloru.
Podajemy z pieczywem i ze świeżym koprem lub siekaną pietruszką ;)
Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3dVSTXWnNS4NWssIgwgMqs_XxOazPXthZK6V3L2R_LqANpryWiexfG368Iq1ZQfPYGsV1Gbe6YmFf6FjqWxIL9ESD7zsxNp4aiZlLuDUxgZOrUr-GWAcjev9FufjbESPe9CUG_f4OPHlt/w640-h532/Photo_1599218033818.jpg)
i to jest przepis ! prawdziwe nieoszukane flaczki wołowe :):):)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam i wyszły przepyszne! Długo szukałam porządnego przepisu na flaki i znalazłam! Najlepszy przepis jaki miałam okazję wypróbować!
OdpowiedzUsuń