Witajcie! ;)
Dzisiejsza propozycja na obiad to domowy fast food z pieczonym w płatkach kukurydzianych kurczakiem. Jest to lżejsza wersja popularnych stripsów, ponieważ pomijamy smażenie w głębokim tłuszczu. Duża porcja świeżych warzyw, domowe tortille pszenne i samodzielnie przygotowany sos jest świetną opcją dla najmłodszych głodomorów ;) Zdrowsza wersja wrapów zupełnie nie odstępuje smakiem od tych, które znamy z popularnej sieci oferującej fast food. Dzięki temu wiemy co jemy i co podajemy naszym najbliższym. 


Zawijamy w torille tak naprawdę to na co mamy ochotę. W tym przepisie znajdziecie propozycję na moją wersję. Kurczak najlepiej smakuje kiedy jest długo marynowany. Najlepiej całą noc, a przynajmniej minimum 2 godziny. Możecie jednak modyfikować wnętrze zawinięte w pszenny placek. Kurczaka możecie zastąpić wołowiną krojoną w cienkie paseczki, mieloną wieprzowiną lub w wersji wege z grillowanym tofu i bakłażanami. 

Pszenne placki przygotowałam z przepisu od "Ania Gotuje". Była to moja pierwsza i jakże udana próba przygotowania domowych tortilli. Kupowane w sklepie mają w składzie tablicę Mendelejewa i niestety ich cena odstrasza ( sięga nawet 7 zł za 4 sztuki ). Dlatego zdecydowałam przygotować je sama w domu ponieważ w ich skład wchodzi zaledwie masło, mąka, sól i woda. 


Nie przedłużając poniżej przedstawiam przepis na pyszny domowy fast food. 
*  Z poniższych składników przygotowałam 5 sporej wielkości wrapów  *
Składniki:
* Podwójna pierś z kurczaka
* 2 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych "cornflakes"
* 1 łyżka stołowa papryki słodkiej najlepiej wędzonej
* oliwa z oliwek/ olej 
Marynata:
* 1 jogurt naturalny duży ok. 350-400 gramów
* 1 płaska łyżka stołowa papryki słodkiej najlepiej wędzonej
* 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 
* 1 łyżka stołowa granulowanego czosnku lub 2 ząbki świeżego
* 2 łyżki stołowe soku z cytryny/limonki
* 1 łyżka stołowa dowolnego miodu
* 1/2 łyżeczki suszonego tartego imbiru
* 1/2 łyżeczki soli himalajskiej mielonej
Składniki na sos czosnkowo-chrzanowy:
* 3 ząbki czosnku
* 1 jogurt naturalny mały ok. 150 gramów
* 3 łyżki stołowe majonezu 
* 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 
* 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka ( lub według upodobań)
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
Dodatkowo:
*ok. 100 gramów wędzonego boczku w plastrach * pomidory malinowe * ogórki gruntowe/szklarniowe *czerwona cebula * świeży szpinak * wstążki marchewki * sałata maslova/endywia/lollo rossa/ rzymska *rukola 
Ponadto potrzebujemy:
* dużą blachę/ naczynie ceramiczne/żaroodporne z papierem do pieczenia
* tłuczek + woreczek 
* folię aluminiową


Przygotowanie: 
Piersi z kurczaka pozbywamy błon i chrząstek. Kroimy po skosie na tzw. polędwiczki/ plastry o grubości ok. 0,5 cm. W misy przygotowujemy marynatę, dokładnie mieszamy i łączymy z kurczakiem. Całość szczelnie zakrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny albo na całą noc. 
Płatki kukurydziane musimy pokruszyć albo za pomocą tłuczka do mięsa ( płatki umieszczamy w woreczku foliowym i wtedy tłuczemy) lub w misie malaksera z końcówką do kruszenia lodu. Pokruszone mieszamy z papryką słodką wędzoną. 
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni grzanie góra/dół. Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia lub płaskie naczynie ceramiczne/żaroodporne. Papier do pieczenia skrapiamy tłuszczem i rozsmarowujemy. 


Zamarynowane mięso panierujemy w pokruszonych płatkach kukurydzianych z papryką słodką wędzoną. Wykorzystujemy jak największą ilość marynaty przed włożeniem do "panierki". Oblepiamy solidnie mięso jogurtową mieszanką, a następnie mocno przyciskamy do płatków. Gotowe układamy na papierze do pieczenia, tak aby nie dotykały siebie nawzajem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni grzanie góra/dół. Pieczemy ok 30-35  minut. W połowie pieczenia mięso musimy obrócić i skropić oliwą. Zastosowanie w panierce dużej ilości marynaty i skrapianie oliwą podczas pieczenia spowoduje, że mięso nie będzie suche. 


Przygotowanie pszennych tortilli - skorzystajcie z przepisu od 👉 ANIA GOTUJE 👈

Przygotowanie sosu czosnkowo-chrzanowego:
Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę i w miseczce łączymy z resztą składników. Jeżeli nie przepadacie za chrzanem możecie go pominąć. Sos najlepiej smakuje po ok. 30 minutach spędzonych w lodówce. 


Wykończenie dania:
Boczek grillujemy na suchej patelni, a warzywa kroimy w mniejsze części. Składanie tortilli zaczynamy od przesmarowania placków sosem. Przez środek układamy wszystkie składniki w dowolnej ilości. Składanie zaczynamy od lewej strony do środka, następnie całość przytrzymujemy i zwijamy od siebie. Możemy również zawinąć prawą i lewą stronę, następnie zwinąć jak gołąbki/krokiety i zrumienić na grillowej patelni. Gotową możemy zawinąć od spodu folią aluminiową. 
Smacznego! ;)

3 komentarze:

  1. Zrobiłam wczoraj swoim dzieciom były zachwycone! Genialny przepis nie zdążyłam zrobić zdjęcia pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne wyszły śledzę stronę od dawna 🌹🌹

    OdpowiedzUsuń