Witajcie!:)
Listopad za pasem, chłodne wieczory i niezbyt przyjemna aura powodują, że w naszym menu pojawiają się rozgrzewające dania. Dzisiejsza gęsta zupa-krem o pikantnym i dymnym aromacie, świetnie wpasowuje się w ten jesienny klimat. Połączenie kremu z twarożkiem i podpieczoną kiełbaską chorizo doskonale ze sobą współgra. Jest bardzo treściwa, idealna na spotkanie w gronie rodzinnym. Zaskakuje smakiem, zapachem i cieszy oczy swoim nietuzinkowym wyglądem. Wyjątkowość tej zupy-krem zyskujemy dzięki przypieczeniu nie tylko ziemniaków ale i włoszczyzny. Dużą rolę odgrywa pieczony por, czosnek oraz cebula. Podkręcają smak i przyjemnie rozgrzewają. 


Jako dodatek przygotowałam ziemniaczki faszerowane gzikiem. Gzik w tym przepisie jest z nutą chrzanu - jeżeli nie przepadacie, można go oczywiście pominąć. Chorizo natomiast użyłam w plasterkach, wiem że są jeszcze w sklepach dostępne kiełbaski. Oczywiście jest pełna dowolność w wyborze ;) 

Z poniższych składników przygotowałam ok. 5 litrów gęstej zupy-krem. 

Składniki:
* ok 1 kg ziemniaków najlepsze odmiany typu B: "Gloria", "Ingrid", "Flaming", "Irys" - są one najlepsze do zapiekania nawet ze skórką. Upieczone stają się wilgotne i kruche wewnątrz, a chrupkie z zewnątrz. 
* 1 duży por
* 1 duża marchew
* 1 duży korzeń pietruszki
* 2 cebule najlepiej czerwone
* 2 ząbki czosnku
+ 2,5 litra wcześniej przygotowanego wywaru mięsnego/grzybowego/ warzywnego
* olej/oliwa z oliwek
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony 

Dodatkowo:
* 150 gramów twarogu chudego/półtłustego/tłustego
* 2 łyżki stołowe śmietany 18% / 12% lub jogurtu naturalnego
* 1 łyżka stołowa chrzanu ze słoiczka
* sól himalajska oraz pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku 

* chorizo w plasterkach lub kiełbaski 
* koperek/nać pietruszki

Ponadto potrzebujemy:
* dużą blachę z papierem do pieczenia
* blender

Przygotowanie:
Aby krem miał solidną podstawę warto wcześniej przygotować wywar mięsny lub warzywny. 

Piekarnik nastawiamy na 200'C grzanie góra/dół. Warzywa obieramy i kroimy w mniejsze części. Kilka  mniejszych ziemniaków tylko myjemy i kroimy na pół - będą potrzebne do wypełnienia gzikiem. Przekładamy na blachę z papierem, skrapiamy olejem/oliwą, solimy i pieprzemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 minut do wyraźnego zarumienienia. 


Upieczone warzywa przekładamy do garnka zalewamy wywarem, zagotowujemy i miksujemy (oprócz kilku ziemniaków ze skórką) . Doprawiamy solą oraz pieprzem. 

Twaróg łączymy z resztą składników i nakładamy na ziemniaczki. Aby zmieścić więcej gzika, możemy ziemniaczki wydrążyć.

Chorizo kroimy w mniejsze części, układamy na blaszce z papierem i podpiekamy ok 7 minut w 200 stopniach. 

Smacznego! ;)

1 komentarz:

Weronika pisze...

Rewelacyjnie wygląda ❤ już wiem co przygotuje w przyszłym tygodniu!