Czekoladowe naleśniki z musem z persymony

czekoladowe nalesniki przepis

Witajcie! ;)
Dzisiejsza propozycja na wyśmienity deser bądź obiad to czekoladowe naleśniki z lekkim musem z persymony, inaczej kaki. Naleśniki są wypełnione ubitą na puch śmietanką kremówką, a kropką nad i są podsmażone na maśle kawałki pomarańczy. Odkrywamy z każdym kęsem coraz to ciekawszy smak. Naleśniki są delikatne, dostatecznie słodkie. Mus z persymony mocno przypomina połączenie marchwi z mango. Choć kaki świeżo obrane przypomina smak moreli, a nawet śliwki. Natomiast kwaśny element czyli rozpływające się w ustach pomarańcze przełamują słodycz i perfekcyjnie dopełniają danie. Dlatego jeżeli chcecie zaserwować swoim gościom coś wyjątkowego, coś czym chcecie zaskoczyć, a tym samym nie przesadzić z ilością słodyczy to... skorzystajcie z tego przepisu;) Nie jest on skomplikowany. Uporacie się z nim w 45 minut. 

najlepsze czekoladowe naleśniki

Owoc kaki czyli persymona (albo szaron) to bogate źródło witaminy A oraz C. Posiada liczne właściwości lecznicze i odżywcze. Pochodzi z Chin, gdzie uznawane jest za doskonały lek stosowany na podrażnioną skórę. Według badań, wyciąg z kaki ma właściwości antynowotworowe. Obniża poziom cholesterolu i ochrania wzrok dzięki dużej zawartości karotenoidów. Beta karoten czyli zawarta w kaki prowitamina A zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej (przyczyna utraty wzroku przez osoby w podeszłym wieku).

Kaki ma soczyście pomarańczową skórkę, którą obieramy. Wybieramy owoce o lśniącej i gładkiej powierzchni. Dojrzałe trzymamy w lodówce. Kroimy w ćwiartki bądź w mniejsze kawałki. Możemy użyć je do sałatki, przerobić na przetwory lub serwować na ciepło/zimno w towarzystwie deserów lodowych lub ubitej śmietany. 

nalesniki z kremem śmietankowym

Naleśniki z tego przepisu są serwowane na zimno, ze względu na wypełnienie czyli ubitą na puch, chłodną śmietankę. Mus z kaki również zaserwowałam na zimno, natomiast pomarańcze podałam gorące, prosto z patelni. Sposób podania możecie modyfikować. Ciepłe naleśniki wypełnić ciepłym musem z persymony i pomarańczami. Na wierzch jako dekorację zastosować ubitą kremówkę ( np. za pomocą rękawa cukierniczego). 

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na wyborne czekoladowe naleśniki. Z poniższych składników przygotowałam 12 naleśników o średnicy 18cm.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
* 1 szklanka mąki tortowej ( ok. 150 gramów)
* 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej ( ok. 250ml)
* 3/4 szklanki wody gazowanej
* 2 jajka w rozmiarze M w temperaturze pokojowej
* 1 płaska łyżka stołowa ciemnego kakao
* 1 łyżeczka cukru pudru
* 3 łyżki stołowe oleju
* szczypta soli

Składniki na mus z persymony:
* 3 szt. dojrzałych owoców persymony(kaki)
* 1/2 szklanki wody
* 1 łyżka stołowa cukru kryształu (lub według upodobań)

Krem śmietankowy:
* 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 36%
* 1 płaska łyżka stołowa cukru pudru (lub według upodobań)

Dodatkowo:
* 2 szt. pomarańczy
* 2 łyżki stołowe masła min. 82%
* 1 łyżka cukru białego lub brązowego ( lub według upodobań)

Ponadto potrzebujemy:
* miskę + rózgę lub mikser
* blender

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki. Muszą być w temperaturze pokojowej. Przesianą mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i łyżką kakao. Następnie dodajemy mleko, wodę oraz jajka. Energicznie mieszamy i pozbywamy się grudek. Dodajemy olej i znów mieszamy. Musimy otrzymać jednolitą, lejącą się masę, niezbyt gęstą. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dolewamy wodę gazowaną i obserwujemy konsystencję. Następnie rozgrzewamy małą patelnię (najlepiej naleśnikową) bez dodatku tłuszczu. Wylewamy po jednej małej chochelce ciasta na patelnię i smażymy do zarumienia z obu stron. Smażymy na mocy palnika 5 ( w skali 1-10). Gotowe i wystudzone smarujemy ubitą kremówką. Zwijamy lub składamy w trójkąty. 

Kaki obieramy, kroimy w niewielkie kawałeczki, dolewamy wodę i podduszamy na wolnym ogniu wraz z cukrem. Miękkie miksujemy blenderem na mus.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem.

Pomarańcze obieramy, kroimy w plastry, słodzimy i podsmażamy na maśle.
Smacznego! ;)

Sprawdź przepis na naleśniki z solonym karmelem i twarożkiem 👉KLIK👈

naleśniki na deser przepis

Brak komentarzy: