Witajcie!Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Już teraz planujemy co upieczemy na święta i co podamy na wielkanocny stół. Babka piaskowa o cytrusowym smaku i wilgotnym wnętrzu, to obowiązkowy wypiek w domu niejednej gospodyni. Jednak ta babka oprócz cytrusowego wnętrza, ma orzechowo-migdałowy spód oraz boki. Dodatkowo została przyozdobiona polewą z solonego karmelu i czekoladowymi jajeczkami. Zamiast standardowej polewy z lukru, puszysty wypiek zyskał nowej, ciekawszej odsłony. Solony karmel doskonale przełamuje cytrusowy smak, a orzechowy spód oraz boki ciasta nadają przyjemnej chrupkości i wspaniale dopełniają smak karmelu. Babka z tego przepisu ma tak przyjemną strukturę, że poddaje się pod ciężarem widelczyka.
 

Zapraszam do skorzystania z przepisu na równie pyszną babkę cytrusową z malinami i malinowym lukrem. Przepis znajduje się TUTAJ. Nie przedłużając, poniżej załączam przepis na pyszną i puszystą babkę wielkanocną. Tortownica jakiej użyłam ma 24cm średnicy i komin wewnątrz.

Składniki:
* 160 gramów ( 1 szklanka) mąki pszennej tortowej typ 450/500
* 90 gramów (pół szklanki) mąki ziemniaczanej
* 200 gramów masła minimum 82%
* 200 gramów cukru
* 4 jaja w rozmiarze L w temperaturze pokojowej
* 1 łyżka stołowa cukru wanilinowego ew. 1 laska wanilii
* 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
* sok z całej cytryny
* skórka z całej cytryny


Dodatkowo:
* ok. 3 - 4 łyżki orzechów włoskich
* 1 łyżka płatków migdałowych
* ok. 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Składniki na solony karmel: 
* 200 gramów cukru
* 80 gramów miękkiego masła
* 150 ml. śmietanki kremówki 30%/36%
* 0,5 łyżeczki soli

Ponadto potrzebujemy:
* Formę z kominem do pieczenia 24 cm
* mikser + misę/ mikser planetarny
* dodatkową misę na suche składniki
* niewielki garnek do podgrzania masła
* patelnię do przygotowania karmelu
* blender kielichowy lub ostry nóż do posiekania orzechów
* opcjonalnie jajeczka czekoladowe do dekoracji


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności w garnuszku roztapiamy 200 gramów masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy sok z cytryny i startą, wyparzoną skórkę z cytryny. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jaja w temperaturze pokojowej umieszczamy w misie miksera wraz z cukrem. Ubijamy (7-8 minut) na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, jasnej i puszystej masy. W międzyczasie dodajemy cukier wanilinowy lub ziarenka wyskrobane z laski wanilii.

Podczas ubijania jajek nastawiamy piekarnik na 170'C grzanie góra/dół. Orzechy z płatkami migdałowymi kruszymy blenderem dość drobno lub siekamy ostrym nożem. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy zmielonymi orzechami z płatkami migdałowymi. 

W osobnym naczyniu łączymy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Moc miksera, którym ubiliśmy jaja, zmniejszamy na najsłabszą. Dodajemy do jajek wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki się połączą, dodajemy małym strumieniem wystudzone masło. Konsystencja masy powinna przypominać gęsty budyń.

Na przygotowaną wcześniej blaszkę wylewamy masę. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 45 min - do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.

Przygotowanie solonego karmelu:
Na patelni, na średniej mocy palnika podgrzewamy cukier. Kiedy cukier się skarmelizuje, dodajemy masło. Następnie dodajemy śmietankę. Gotujemy ok 5 - 7 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec solimy i studzimy.

Brak komentarzy: