Babka piaskowa cytrusowa z orzechowym spodem i solonym karmelem
Święta Wielkanocne to idealny moment na wyjątkowe wypieki, a ta babka piaskowa z orzechowo-migdałowym spodem oraz polewą z solonego karmelu to prawdziwa perełka na wielkanocnym stole. Jej cytrusowy smak, połączony z chrupiącym orzechowym spodem i słodko-słoną polewą, z pewnością zachwyci Twoich gości. Dodatkowo czekoladowe jajeczka na wierzchu stanowią piękną dekorację.

Składniki:
Na babkę:

160 g (1 szklanka) mąki pszennej tortowej typ 450/500

90 g (pół szklanki) mąki ziemniaczanej

200 g masła (min. 82%)

200 g cukru

4 jaja w rozmiarze L w temperaturze pokojowej

1 łyżka stołowa cukru wanilinowego (lub 1 laska wanilii)

1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

sok z całej cytryny

skórka z całej cytryny


Dodatkowo:
3-4 łyżki orzechów włoskich

1 łyżka płatków migdałowych

1 łyżka masła do wysmarowania formy


Na solony karmel:
200 g cukru

80 g miękkiego masła

150 ml śmietanki kremówki 30%/36%

0,5 łyżeczki soli


Potrzebne akcesoria:
Forma z kominem do pieczenia (24 cm)

Mikser lub mikser planetarny

Dodatkowa miska na suche składniki

Niewielki garnek do podgrzania masła

Patelnię do przygotowania karmelu

Blender kielichowy lub ostry nóż do posiekania orzechów

Opcjonalnie jajeczka czekoladowe do dekoracji


Przygotowanie:

1. Przygotowanie babki:
Rozpuść 200 g masła w garnuszku, dodaj sok z cytryny i startą skórkę cytryny, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
Jaja w temperaturze pokojowej umieść w misie miksera, dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach przez 7-8 minut, aż masa będzie gęsta, jasna i puszysta. Dodaj cukier wanilinowy lub ziarenka z laski wanilii.


2. Pieczemy babkę:
Podczas ubijania jajek, nastaw piekarnik na 170°C (grzanie góra/dół). Orzechy włoskie i płatki migdałowe drobno posiekaj lub zblenduj. Smaruj formę masłem, a następnie posyp orzechami i migdałami.
W osobnej misce wymieszaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Zmniejsz prędkość miksera na najniższą i dodaj do jajek mąki z proszkiem. Gdy składniki się połączą, powoli wlewaj wystudzone masło.
Przelej ciasto do formy, wyrównaj wierzch i piecz przez około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu, wyjmij babkę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.


3. Przygotowanie solonego karmelu:
Na średnim ogniu, na patelni, roztop cukier, aż się skarmelizuje. Następnie dodaj masło, a po chwili śmietankę. Gotuj przez 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj sól, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.


4. Dekoracja i podanie:
Po wystudzeniu babki, polej ją przygotowanym solonym karmelem i ozdób czekoladowymi jajeczkami (opcjonalnie). Babka jest gotowa do podania!
Smacznego!
 


Brak komentarzy