Witajcie! Mam dla Was przepis na wyśmienite ciasto z truskawkami. Puszysty biszkopt, śmietankowa masa z mascarpone, świeże truskawki i truskawkowa galaretka. Wypiek idealny na weekend, prosty w przygotowaniu, z dużą ilością truskawek.

W tym roku większość sezonowych warzyw i owoców pojawia się dość późno. Nowalijki, które są dostępne w sklepach czy na straganach mają zawrotne ceny. Trudno trafić na polskie truskawki, dlatego skusiłam się na truskawki z Hiszpanii... Nie są niestety tak smaczne jak nasze, polskie. W tym roku maj jest naprawdę zimny, a w szczególności noce. Przeważają deszcze, a słońca jest jak na lekarstwo. Posiadacze warzywników nie mają lekko, nawet Ci mający w swoich ogródkach szklarnie. Chłód i wilgoć nie sprzyjają kiełkowaniu i zawiązywaniu pąków. Na dodatek pojawiające się szkodniki, mszyce i ślimaki niszczą plony, które dopiero wykiełkowały. 
Mam jednak nadzieję, że czerwiec będzie naprawdę ciepły i obfity w owoce oraz warzywa. Z niecierpliwością czekam na pierwsze pomidory malinowe, te dojrzewające w słońcu, nie pod lampami. Tak samo truskawki, poziomki, maliny, agrest czy porzeczki. Pozostaje czekać, choć niecierpliwi (w tym ja) skuszą się na aktualnie dostępne "zagraniczne nowalijki".

Ciasto, które przygotowałam jest idealne dla tych, którzy nie lubią przesłodzonych, lepkich kremów. Ubita na puch śmietanka 36% z mascarpone i cukrem pudrem, doskonale łączy się z truskawkami i galaretką. Biszkopt nadaje lekkości i dopełnia letni smak ciasta.

Ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 23cm. W większej formie, biszkopt urośnie nieco niższy.

Składniki na biszkopt:
* 3 jaja rozmiar L w temperaturze pokojowej ( osobno żółtka, osobno białka)
* 3 łyżki stołowe mąki pszennej, najlepiej tortowej typ 450
* 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
* 6 łyżek stołowych cukru, najlepiej drobnego do wypieków
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
+ papier do pieczenia

Składniki na krem śmietankowy:
* 250 ml śmietanki 36% (może być też 30%) bardzo schłodzonej
* 250 gramów serka mascarpone bardzo schłodzone
* ok. 2-3 łyżki cukru pudru
+ świeże truskawki - ok 600 gramów
+ 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności nastawiamy piekarnik na 175 - 170'C grzanie góra/dół ( jeżeli macie mocny piekarnik to ustawiamy niższą temperaturę tj. 170 stopni). Dno foremki wyścielamy papierem do pieczenia i zamykamy obręcz. Przygotowujemy dwie misy - w jednej będziemy ubijać białka na sztywną pianę. W drugiej łączymy wszystkie sypkie składniki. Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

W zasięgu ręki przygotowujemy oddzielone od białek żółtka. Białka ubijamy na najwyższych obrotach z odrobiną soli. Musimy zadbać o to aby misa, w której ubijamy białka była czysta i sucha. Białka nie mogą zawierać śladowych ilości żółtek. Po kilku minutach, kiedy białka nabiorą objętości, puszystości dodajemy cukier. Łyżka po łyżce - nadal mamy włączone maksymalne obroty miksera. Po dodaniu całości cukru, dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy do połączenia się składników i wyłączamy mikser.

Suche składniki dodajemy najlepiej w dwóch - trzech partiach delikatnie mieszając drewnianą/silikonową szpatułką. Powinniśmy wykonać ok. 13 ruchów łyżką mieszając od dna misy. Kluczowe w przygotowaniu biszkoptu jest delikatne łączenie ubitych białek z mąką. Masa biszkoptowa musi być puszysta, delikatna, lekko beżowa i jednolita.

Masę biszkoptową ostrożnie wylewamy na wcześniej wyścieloną tortownicę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika - 175/170' C na środkową półkę, na ok 35 minut. Po ok. 30 minutach należy sprawdzić biszkopt wbijając patyczek. Musi być suchy. Upieczony, wyjmujemy, możemy stuknąć nim o blat ( choć nie jest to niezbędne). Wystudzony biszkopt ostrożnie odcinamy nożem przy rancie. Możemy odkroić wierzchnią warstwę, jeżeli pojawiła się górka.
Przygotowanie kremu:
Przygotowanie kremu śmietankowego jest naprawdę bardzo proste. Jeżeli zadbamy o temperaturę składników, krem będzie gotowy w 2 minuty. Musimy porządnie schłodzić śmietankę, mascarpone, misę w której będziemy miksować i mieszadło. Najlepiej wszystko umieścić na 5-7 minut w zamrażarce. W zimnej misie miksera umieszczamy razem śmietankę z mascarpone i cukier puder. Włączamy mikser na maksymalną moc i miksujemy. Po chwili krem powinien być gotowy. Krem na czas krojenia truskawek, chowamy do lodówki.

Umyte, bez szypułek truskawki kroimy w plasterki. Jeżeli chcemy wyścielić boki ciasta plasterkami truskawek, najpierw powinniśmy dopasować arkusz papieru do pieczenia do obręczy tortownicy. Do foremki wkładamy wystudzony biszkopt. Dookoła dopasowujemy papier do pieczenia, który będzie nieco wystawał ponad formę. Między biszkopt, a papier do pieczenia wkładamy truskawki. Po ułożeniu dookoła truskawek, zaciskamy obręcz. Następnie wykładamy krem śmietankowy i truskawki na wierzch.

Galaretki truskawkowe przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Jeżeli opakowanie galaretki należy rozpuścić w 500ml wrzątku - warto dwie galaretki rozpuścić w ok. 800ml wody. Szybciej stężeją i połączą się z dużą ilością truskawek. Przygotowaną galaretkę odstawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki. Tężejąca wylewamy na ciasto. Po ok. 2 godzinach ciasto powinno być gotowe do krojenia. Smacznego! ;)

1 komentarz: