Sernik, który wygląda jak lato zamknięte w kruchym krysztale.

Delikatna, jedwabista masa w odcieniu głębokiego fioletu, owocowa glazura z białą czekoladą i korona z jeżyn, borówek oraz plasterków limonki – ten deser to czysta elegancja. Idealny na wyjątkowe okazje, ale też jako prezent dla siebie, gdy potrzebujesz odrobiny piękna w codzienności.

Ten sernik nie jest zbity – wręcz przeciwnie. Kremowy, aksamitny, z nutą jagodowego musu, najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, gdy wszystkie smaki się zharmonizują, a konsystencja nabierze charakteru.

Podpowiadam: warto od razu kupić dwa opakowania mrożonych borówek po 500g, bo z reszty przetartego puree można wyczarować najpiękniejszy owocowy akcent na talerzu.

To jeden z tych deserów, które nie tylko smakują – one też opowiadają historię.

Zaparz herbatę, rozkrój pierwszy kawałek i pozwól, by to fioletowe cudo powiedziało „jestem tu dla Ciebie”.



Składniki:
Kruche ciasto:

* 300 g mąki pszennej
* 80 g cukru pudru
* 1 żółtko
* szczypta soli
* 200 g zimnego masła


Masa serowa:

* 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (lub np. z wiaderka Piątnica lub Pilos)
* 300 ml borówkowego purée (ze świeżych lub rozmrożonych borówek, zblendowanych i przetartych przez sito)
* 150 ml mleka
* 4 żółtka
* 200 g cukru
* 4 łyżeczki cukru waniliowego
* 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 

Glazura borówkowa:

* 2 tabliczki białej czekolady (ok. 200 g)
* 200 ml borówkowego puree

Dekoracja:

*200 ml śmietanki 30%
* 3 łyżki cukru pudru
* 1 opakowanie Śmietanfixu


Sposób przygotowania
1. Kruche ciasto:
Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, szczyptę soli, żółtko oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Szybko zagnieć gładkie ciasto ręką lub przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij obręcz. Ciastem wyklej dno i boki formy do 3/4  wysokości. Wstaw do lodówki.

2. Masa serowa:
Borówki zmiksuj na gładkie purée i przetrzyj przez sito. Odmierz 300 ml (resztę zachowaj do glazury i dekoracji).

W misce połącz twaróg, 300 ml purée, mleko, cukier, cukier waniliowy, żółtka i proszki budyniowe. Zmiksuj krótko – tylko do połączenia składników.

Wylej masę serową na schłodzony spód.

3. Pieczenie:
Piekarnik nagrzej do 180°C (góra–dół). Piecz sernik przez 60 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i dopiekaj przez kolejne 25 minut.

Po upieczeniu zostaw sernik w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.

> Ważne:
Sernik wychodzi kremowy, jedwabisty, a nie zbity – może być minimalnie luźny zaraz po upieczeniu. Należy go kroić dopiero po nocy w lodówce, kiedy całkowicie „siądzie” i stężeje.


4. Glazura:
Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofal i dokładnie wymieszaj z 200 ml borówkowego purée. Letnią, gęstą glazurę rozprowadź na wystudzonym serniku.

5. Dekoracja:
Ubij śmietankę z cukrem pudrem i usztywniaczem na sztywno. Przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj wierzch sernika rozetkami.

Dodatkowo możesz ozdobić talerze resztą borówkowego puree – pięknie kontrastuje z białą glazurą i podkreśla smak.



Brak komentarzy