Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Słodkości
  • Przystawki
  • Instagram
  • Facebook
  • TIK TOK
  • UPRAWA POMIDORÓW
  • REGULAMIN

listopada 07, 2023

Moje pomidory

Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi pomidorami, by sprawdzić czy w listopadzie uda im się wybarwić na czerwono. W Małopolsce jest nadal ciepło, temperatura w ciągu dnia wynosi nawet 15'C.
Ten rok był przełomowy. Wyhodowałam giganty, które były nie tylko ładne, ale zdrowe, smaczne i soczyste. Moja uprawa, to mój sukces, to niebywały urodzaj. 70 owoców pomidorów na jednym krzaku. Chcę zupełnie bezinteresownie podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Uprawa pomidorów należy do najtrudniejszych upraw. Po kilku klęskach i rozczarowaniach. Po stracie wielu krzaków w poprzednich latach, odrobiłam lekcję. Uprawa stała się zajawką, hobby, uzależnieniem. Zaraza ziemniaczana, rak pomidora, alternarioza, szara pleśń, brunatna plamistość liści, sucha zgnilizna wierzchołkowa, seprorioza. Każda z tych chorób zaatakowała moje poprzednie uprawy. W tym roku pomidory nie zachorowały. Zadbałam o możliwie każdy szczegół. Bez szklarni, pod gołym niebem rosły pięknie i zdrowo. To oznacza, że w przyszłym roku swoją pomidorową plantację na pewno powiększę. Poprzednio popełniałam masę błędów, wiem co zrobiłam źle. Od marca tego roku zapewniłam moim pomidorom doskonałe warunki wzrostu. Krzaki odwdzięczyły się ogromną ilością pomidorów, o wspaniałym smaku i pięknym wnętrzu.

* 5 marca 2023 wysiałam 11 nasion - 9 odmiany Buffalosteak i 2 odmiany Corazon. Nasiona pomidorów kupiłam w markecie budowlanym, są firmy Vilmorin. Najpierw zostały wysiane do mini szklarenki, po ok. 3 tygodniach, kiedy roślinki wydały listki właściwe, przesadziłam je do butelek wypełnionych ziemią. Cały ten czas, stały na parapecie od strony południowej. 

Plastikowe butelki po wodzie mineralnej, przekroiłam w połowie. Górną część butelki wsadziłam w dolną część. W ten sposób uzyskałam idealną, tymczasową "doniczkę" z odpływem. W połowie kwietnia pomidory przesadziłam do dużych doniczek. Za każdym razem pomidory sadziłam w ziemi Bio dedykowanej uprawie warzyw marki Kronen. To jaką ziemię wybierzemy do wzrostu roślin ma ogromne znaczenie. Zwykła ziemia ogrodowa bardzo szybko się wyjaławia, a sadzonki stają się wiotkie, żółte i podatne na choroby.  Hartowanie roślin rozpoczęłąm od 25 kwietnia. Najpierw rośliny wynosiłam na zewnątrz na godzinę lub dwie. Po tygodniu rośliny zostawiałam na tarasie na około 4 - 5 godzin. Z czasem rośliny zostawiałam na zewnątrz od rana do wieczora lub dłużej. Pomidory w doniczkach były podwiązywane do patyczków, pędzli, lub innych kijków. Zostawiałam je podczas wietrznych i ulewnych nocy na tarasie. Pierwsze nawożenie Bio Hummusem zastosowałam w drugiej połowie kwietnia.

* Silne sadzonki po 2 pikowaniach, zostały posadzone w miejsce docelowe po 20 maja. Po tzw. Zimnej Zośce, czyli po przymrozkach i wahaniach temperatur. Na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach są filmy, na których przedstawiam przesadzanie pomidorów.

* Pomidory rosły na zewnątrz, bez zadaszenia po stronie południowej w drewnianych skrzyniach o wymiarach 2m x 1m o wysokości 60cm. Zostały posadzone w najbardziej nasłonecznionym miejscu. Od wczesnego ranka do wieczora zażywały promieni słonecznych. Były też narażone na dość spory wiatr. Skrzynie zostały uzupełnione około ośmioma tonami ziemi. W trzech skrzyniach posadziłam po 3 krzaki Buffalosteak, a w jednej skrzyni 2 krzaki Corazon. Odstęp miedzy pomidorami wynosił od 65 cm wzwyż. Nie powinno się sadzić pomidorów zbyt blisko siebie. To ważna zasada, bo w razie choroby jednego krzaka mamy dłuższy czas na reakcję i groźny patogen nie zdąży przenieść na sąsiadujące krzaki. W skrzyniach znajdują się kolejno od spodu: zrębki, gałęzie, ziemia kompostowa, zgnite trawy i liście, ziemia ogrodowa, czarnoziem z torfem. Przed posadzeniem pomidorów ziemię przekopałam z obornikiem końskim i kurzym ( granulowanym dostępnym w sklepach ogrodniczych), azofoską i świeżymi pokrzywami. Obornik granulowany koński i kurzy kupiłam w opakowaniach 20 litrowych.  Na metr kwadratowy w warzywniku stosuje się zwykle po 100-200 g obornika granulowanego. Natomiast azofoski dawka: 1,5 - 2,5 kg/10 m2. Zadbałam również o właściwe pH gleby, które dla pomidorów powinno wynosić między 5,5 a 6,5 (zastosowałam papierki lakmusowe dostępne również w sklepach ogrodniczych). Jest to gleba lekko kwaśna, Gleba powinna być żyzna, piaszczysto-gliniasta, o odpowiedniej zasobności w wapń (jego niedobór może powodować suchą zgniliznę wierzchołków owoców). Krzaki pomidorów były narażone na anomalie pogodowe. Wichury, ulewne deszcze które czasami trwały po 2 tygodnie, burze, upały i wilgoć. Dlatego tak ważne jest, aby przygotować wczesną wiosną glebę. Spulchnić ją, odżywić, napowietrzyć. Wtedy pomidory będą mogły łatwiej się ukorzeniać, a tym samym pobiorą z niej więcej składników odżywczych. Silne korzenie to silny i odporny krzak.

* Paliki do pomidorów kupiłam w markecie budowlanym i na allegro. Są ta paliki stalowe, tzw. tyczki ogrodowe z powłoką z tworzywa sztucznego w kolorze zielonym o długości ponad 2,20cm. Do każdego krzaka użyłam ok. 3 palików złączonych trytytkami. 1 palik nie jest w stanie utrzymać dwumetrowego krzaka, a napewno nie podczas silnego wiatru. Pomidory w skrzyniach zostały też ustabilizowane poprzez poziome listwy. Pomidory podwiązywałam naturalnym sznurkiem konopnym na tzw. ósemkę. Gładkie paliki i naturalny sznurek są idealne do prowadzenia pomidorów.


* W skrzyniach oprócz pomidorów zostały posadzone aksamitki, nasturcje, bazylia, oregano, szałwia, natka pietruszki, koper, tymianek i rozmaryn. Zjawisko allelopatii, czyli naturalnego, wzajemnego wpływu (za pomocą wydzielanych substancji) na rosnące obok siebie rośliny jest od dawna wykorzystywane w różnych uprawach. Zioła lub rośliny przyprawowe są swym zapachem odstraszają szkodniki, a jednocześnie w czasie kwitnienia wabią pożyteczne owady zapylające (zapylanie kwiatów wpływa na lepsze zawiązywanie owoców pomidora). Aksamitki i nasturcje należą do roślin fitosanitarnych, czyli w naturalny sposób oczyszczających glebę ze szkodliwych dla roślin organizmów – odstraszają szkodniki glebowe (np. roztocza). Ponadto aksamitka jest jednym z największych wrogów nicieni - szkodników występujących w glebie. Roślina najpierw je wabi, a gdy przyczepiają się do jej korzeni, zabija. Aksamitka chroni także inne rośliny przed wełnowcami, czyli pluskwiakami, pokrywającymi je białą wydzieliną i stopniowo je wyniszczającymi oraz mszycami. Dlatego poleca się sadzić aksamitki blisko cennych roślin i upraw ogrodowych, np. pomidorów.

* 8 krzaków poprowadziłam na 2 pędy, 2 krzaki poprowadziłam na 1 pęd, a jeden krzak został poprowadzony eksperymentalnie na 3 pędy i to ten wydał ok 70szt. pomidorów. Zdjęcie poniżej przedstawia odmianę BUFFALOSTEAK. 


* Każdy z krzaków wydał swoich gigantów ale to Corazon wydał tego, który przekroczył kilogram. Buffalosteak wydał giganty o wadze niecałe 900 gramów. Obie odmiany nie są samokończące. Pomidory ogławiałam nad szóstym gronem. Każdy z krzaków wydał minimum 36 pomidorów. Pomidory zliczyłam 22 sierpnia, a jeszcze wtedy było bardzo dużo pąków i małych owoców. Ostatnie 5 kg pomidorów zebrałam 5 listopada. Jeszcze na jednym krzaku mam 8 pomidorów ale chce zobaczyć czy uda im się dojrzeć w listopadzie. Od czerwca do listopada zebrałam ok 440 sztuk pomidorów.

* Pomidory podlewałam intuicyjnie. Młode rośliny podlewałam do tworzenia tzw. bagienek raz na 4 - 5 dni. Krzaki pomidorów w skrzyniach podlewałam tylko wczesnym rankiem. Bardzo rzadko podlewałam wieczorem ( wyjątkowo w upalne dni ). Pomidory na zewnątrz posadziłam tak, aby wokół łodygi u podstawy nadsypać ziemię. Wokół łodygi zrobiłam kopczyk ziemi aby woda nie podchodziła pod łodygę. Podlewałam tylko ziemię. Nigdy nie lałam po liściach i owocach. Podczas upałów podlewałam codziennie. Od 4 sierpnia przez prawie 2 tygodnie w Małopolsce padało nieustannie. Dlatego przez prawie 3 tygodnie pomidorów w ogóle nie podlewałam. Od 20 września pomidorów już nie podlewałam wcale.
CZYM NAWOZIŁAM SWOJE POMIDORY?
Obornikiem końskim, obornikiem kurzym, azofoską, substral magiczna siła (do uzupełnienia braków pokarmowych, spowodowanych długotrwałymi upałami,) gnojówką z pokrzywy, gnojówką z żywokostu i gnojówką z oberwanych liści pomidorów. Dolistnie "bio plantella wapń do pomidorów". W fazie wzrostu zasilane biohummusem.

Gnojówka z pokrzyw: Zebrałam 120L worek pokrzyw. Ciasno upchnęłam do 10l wiadra. Zalałam wodą i odstawiłam na 2 tygodnie. Następnie od czerwca podlewałam co 2 tygodnie rozrzedzoną z wodą. Na 10 litrów wody, dodawałam litr gnojówki z pokrzywy. Ok. 15 lipca gnojówkę z pokrzyw zamieniłam na gnojówkę z żywokostu. Wymieniłam azot na fosfor.

Gnojówka z żywokostu: 2 kg żywokostu połączyłam z 20 litrami wody. Po 2 tygodniach gnojówka już "pracowała". Podlewałam rozrzedzoną ( na 10 L wody wlewałam ok. 2 litry gnojówki). Taką mieszanką zasilałam krzaki pomidorów co półtora tygodnia aż do końca września.

Gnojówka z oberwanych liści pomidorów: Liście obrywałam od dołu ale bardzo rzadko. Kiedy pomidory uzyskały odpowiednią wielkość (czyli w sierpniu). Obrywałam po dwa, trzy liście. Dopiero z czasem pozbywałam się większej ilości. Uważam, że liście to naturalna ochrona pomidorów przed wilgocią i wiatrem. Poprzedniego roku, oberwałam liście zbyt wcześnie, co spowodowało, że pomidory zamiast rosnąć zaczęły dojrzewać bardzo małe. Gnojówkę z oberwanych liści pomidorów zrobiłam w połowie lipca. Była dość rzadka i dopiero z czasem zrobiła się skoncentrowana i gęsta (uzupelniałam ją na bieżąco zerwanymi liśćmi).Po każdym podlewaniu samą wodą, podlewałam krzak kubeczkiem gnojówki. 

Obornik koński, kurzy i azofoskę dodałam wiosną podczas przygotowania gleby. Ponadto dodałam do skrzyń kilka skórek z banana, swieżych pokrzyw i skorupek z jaj.


JAKIE ZASTOSOWAŁAM OPRYSKI?
Opryski to nieodzowny element w uprawie pomidorów. Szczególnie tych, które rosną pod gołym niebem. Zapobiegawcze opryski niewielkim stężeniem miedzianu ( DOPUSZCZONY DO UPRAWY EKOLOGICZNEJ Z SIEDMIODNIOWYM OKRESEM KARENCJI) i woda utleniona ( buteleczka wody utlenionej 3% zmieszana z litrem wody).Omijanie pryskania kwiatostanów. Opryski na glebę, spód liści, łodygi i metalowe tyczki. Pilnowałam terminów oprysków od początku czerwca. Kluczowa w opryskach okazała się woda utleniona 3%. Kiedy zbliżały się kilkudniowe ulewy, stosowałam nierozrzedzony oprysk z wody utlenionej.

W połowie lata, podczas bardzo wysokich temperatur zastosowałam zapobiegawczo kilka oprysków "bio plantella wapń do pomidorów". Sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidorów najczęściej występuje latem, gdy panują długotrwałe upały. To choroba fizjologiczna, niezaraźliwa. Na wierzchołkach owoców pojawiają się charakterystyczne, czarne plamy. Takie owoce są niejadalne – trzeba je zerwać i wyrzucić (można kompostować).
CZEGO NAUCZYŁA MNIE TA UPRAWA?
Cierpliwości, dbałości o każdy szczegół, tego że należy polegać też na swojej intuicji, pracowitości i odpowiedzialności. Ponadto zaangażowanie, zawziętość i perfekcjonizm w uprawie pomidorów okazały się bardzo przydatne. Najbardziej satysfakcjonujące jest zbieranie plonów swojej ciężkiej pracy. Obfity plon zamknęłam w słoikach. Wcześniej nie przygotowywałam przetworów na zimę. Ten rok to mój debiut. W 2 miesiące udało mi się przygotować ok. 200 słoików sosów pomidorowych. Sosy pomidorowe gotowałam z przepisów od Kasia In The Garden.
Reasumując z 11 nasion pomidorów odmiany Buffalosteak i Corazon uzyskałam ok. 440 pomidorów, z których przygotowałam ok. 200 słoików sosów pomidorowych. Poza przetworami, pomidory wykorzystałam do różnych dań, zup, szakszuk, omletów, niezliczonych ilości kanapek, zapiekanek itp.
JAK SMAKUJE BUFFALOSTEAK I CORAZON?
To smak dzieciństwa. To niewyobrażalny aromat, struktura, soczystość, kolor. Obie odmiany są typu "bawole serce". Mięsiste, krwistoczerwone wręcz bordowe. Ich przekrój jest piękny, gęsty, solidny. Sosy pomidorowe z tych dwóch odmian wyszły wyśmienite.

SZCZEGÓŁY DOTYCZĄCE NASION:
Nasiona ww. pomidorów są dostępne w sklepach ogrodniczych, jak i również w sklepach internetowych. Ich pełna nazwa to BUFFALOSTEAK F1 i CORAZON F1 firmy Vilmorin. Uprzedzając bezzasadne spekulacje:
Należy tutaj podkreślić, iż odmiany F1 powstają poprzez naturalne krzyżowanie tradycyjnych odmian, nie ma to nic wspólnego z modyfikacjami genetycznymi, dokonywanymi w laboratoriach, gdzie produkuje się GMO. Owoce z nasion F1 są naturalne i bezpieczne. Zwrócić należy uwagę, że nasiona posiadające na opakowaniu symbol F1 będą tymi najlepszymi, bo gdy sami zbierzemy nasiona z naszych pięknych warzyw często wszystkie te pozytywne cechy nie zostaną już powtórzone jednocześnie. Może się okazać, że wyrosną nam na jednym krzaczku pomidory małe i żółte a na drugim duże i czerwone. Ale reguły nie ma. Po prostu jeżeli chodzi o te dwie odmiany, nie zbieram nasion, a korzystam z tych kupionych. Ponadto przez 4 lata uprawy tych konkretnych odmian, lecz bez odpowiedniego nawożenia, zauważyłam kolosalną zmianę w wyglądzie i wielkości pomidorów. Obie odmiany są bardzo żarłoczne. Dlatego choć nasiona wykazują niemałą odporność na anomalie pogodowe, tak braki pokarmowe powodowały choroby i klęskę w połowie zbiorów. Owoce rosły o wiele mniejsze, nie były tak soczyste. 

JAKIE PLANY NA NASTĘPNY SEZON? AKTUALIZACJA LUTY 2024:
Pomidory planuję wysiać 15 lutego 2024. Plantację chcę zwiększyć z 11 krzaków do 12, może 13 krzaków. Co za tym idzie, postawić kolejne skrzynie. Owoce chciałabym przerobić na suszone pomidory w różnych smakowych oliwach, soki, ketchupy, koncentraty itp. Chciałabym też posiać dynie, cukinie, bakłażany, kalafior, jarmuż, buraki itd. Zwiększyć ogród warzywny i przygotować rabaty kwiatowe dla zapylaczy. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie po mojej myśli :) 
Serdecznie dziękuję Wszystkim Wam za wspaniałe pochwały, za wskazówki, za słowa uznania. Mam nadzieję, że ten post pomoże niejednemu z Was w uprawie wymarzonych pomidorów. Najważniejsze aby każdą porażkę obracać w sukces. Smak pomidora z własnego ogródka jest nieporównywalny do tych na sklepowych półkach. Zdjęcie poniżej jest z 7.11.2023 :)

Na moim Instagramie jest pełno filmów i zdjęć tegorocznej uprawy. Zapraszam 💓
Read more »
on listopada 07, 2023 11
Podziel się!
Nowsze posty
Starsze posty

maja 29, 2023

Tarta z rabarbarem i bezą

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Delikatny, maślany spód, kwaśny rabarbar i słodka beza to bez wątpienia kompozycja doskonała. Do rabarbaru dodałam skórkę i sok z jednej pomarańczy.

Łatwe w przygotowaniu, większości przypadnie do gustu. Ozdobione jadalnymi płatkami bzu pięknie się prezentuje. Ciasto jest pyszne, naprawdę bardzo szybko znika ;) Przygotowane z łatwo dostępnych składników. Można kroić jescze ciepłe ;)

RabarbarTarta z rabarbarem

Tortownica z wyjmowanym dnem o wymiarach 26-28cm będzie najlepsza. 

Składniki:
* 200 gramów mąki tortowej typ 450
* 100 gramów mąki krupczatki
* 3 żółtka
* 120 gramów zimnego masła
* łyżka kwaśnej i gęstej smietany 12%
* 1/2 szklanki cukru pudru

* 1 kg rabarbaru
* łyżeczka skrobi ziemniaczanej
* skórka i sok z jednej pomarańczy
* 2 łyżki cukru 

* 3 białka 
* 150 gramów drobnego cukru

Przygotowanie:
Przesiane mąki wymieszać z masłem przy pomocy miksera lub ręcznie. Po chwili dodać żółtka, śmietanę i cukier. Wyrabiać do połączenia składników. Ciasto rozwałkować miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub wylepić spód tortownicy. Formę z ciastem nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez około godzinę lub 15 min w zamrażarce. Piekarnik nastawić na 200 stopni. 

W międzyczasie przygotować rabarbar. Odciać zgrubiałe części, nie obierać, pokroić na centrymetrowe plasterki. Wymieszać ze skrobią, cukrem, skórką i sokiem z pomarańczy. Odstawić na bok.

Schłodzony kruchy spód obciążyć papierem do pieczenia z grochem lub fasolą. Piec do zrumienienia około 15-20 minut. Następnie formę ze spodem wyjąć, nałożyć równomiernie rabarbar i zapiec z owocami 15 minut. 

Białka ubić na najwyższych obrotach. Cukier dodawać partiami od momentu kiedy białka się spienią. Wyjąć ciasto z rabarbarem, zmniejszyć temperaturę piekarnika na 135 stopni. Wyłożyć białka na ciasto i piec ok 45-50 minut. Do momentu aż beza będzie krucha z zewnątrz i stabilna w środku. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. 

Po upieczeniu, tartę można wyjąć odrazu z piekarnika i po ok .15 minutach kroić. Smacznego ;) 

Read more »
on maja 29, 2023 3
Podziel się!
etykiety
beza, rabarbar, tarta z rabarbarem
Nowsze posty
Starsze posty

maja 29, 2023

Gołąbki w sosie pomidorowym


Witajcie! Ostatnio przygotowałam jedno z najbardziej znanych polskich dań. Są nimi gołąbki zawijane w liście białej kapusty z półmięsnym farszem. Tym razem w wersji pieczonej, w gęstym, pomidorowym sosie. 

Gołąbki królują na stołach od pokoleń i wciąż zachwycają swoim smakiem. Potrawa wschodnio-europejska, która przywędrowała z Ukrainy w XIX wieku do Polski. Początkowo na farsz składały się takie składniki jak kasza gryczana i ziemniaki. Było to główne danie uboższych warstw społeczeństwa. Z czasem gołąbki nabierały przeróżnych odsłon. Gdy danie pojawiło się w Grecji, główki kapusty zastąpiły liście winogron. Natomiast w Rumunii, gołąbki są podawane z jagnięciną, baraniną czy dorszem.



Składniki na ok. 18 szt. gołąbków:
* 1 duża główka kapusty
* 500 gramów zmielonego mięsa wieprzowego
* 500 gramów zmielonego mięsa wołowego
* 300 gramów białego ryżu
* 2 średniej wielkości cebule białe najlepiej czosnkowe
* 2 ząbki czosnku
* 1 całe jajko
* 1 łyżeczka majeranku
* sól/ pieprz do smaku
* 1 łyżka oleju/oliwy

Składniki na sos pomidorowy:
* 2 puszki pomidorów krojonych 
* 1 koncentrat pomidorowy 200 gramów
* 2 średniej wielkości białe cebule najlepiej czosnkowe
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka suszonego lub kilka listków świeżego lubczyku
* 1 łyżeczka suszonej bazylii lub garść świeżej
* 1 łyżka stołowa cukru
* sól himalajska i pieprz czarny mielony do smaku
* 1 łyżka oliwy/oleju



Przygotowanie:
Główkę kapusty oczyszczamy z wierzchniej warstwy liści. Wycinamy głąb i przekładamy do dużego i głębokiego garnka. Kapustę zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżkę oleju  i gotujemy na niskiej mocy palnika. Po około 10 - 12  minutach gotowania, główkę kapusty odwracamy na drugą stronę - ostrożnie. Po ok. 8 minutach wyjmujemy kapustę z wrzątku i przelewamy zimną wodą. Po przestudzeniu kapustę rozbieramy ze wszystkich liści. 

Przygotowanie farszu:
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu i studzimy. Ryż gotujemy według zaleceń na opakowaniu ( warto wypłukać go wcześniej dwukrotnie pod zimną wodą). Studzimy i łączymy ze wszystkimi składnikami  - z surowym mięsem, cebulą i czosnkiem. Doprawiamy ok łyżkę soli i łyżeczkę pieprzu. Dodajemy surowe jajko i dokładnie mieszamy. 

Z każdego liścia kapusty pozbywamy się zdrewniałych części. Na jeden liść kapusty nakładamy solidną porcję farszu ( ok. 2 kopiate łyżki) i zawijamy. Najpierw zwijamy boki liścia, następnie zwijamy całość w rulon ( identycznie jak w przypadku krokietów). Podczas zwijania należy zaciskać farsz do węwnątrz, ostrożnie aby nie uszkodzić liści. Podobnie postępujemy z kolejnymi gołąbkami. Jeżeli zostanie nam kilka liści, wyścielmy nimi blachę. Piekarnik nastawiamy na 180'C i pieczemy ok 1,5  - 2h do miękkości. Gołabki przykrywamy folią aluminiową lub drugą blachą. 

Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę i czosnek, obieramy, drobno siekamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy koncentrat i znów wszystko razem smażymy. Dodajemy obie puszki krojonych pomidorów i dusimy wszystko na średniej mocy palnika. Po ok. 15-20 minutach, gdy sos wyraźnie zgęstnieje, dolewamy szklankę wody. Włączamy nieco słabszą moc palnika i dusimy sos na wolnym ogniu aż nabierze ładnego, soczyście czerwonego koloru. Pod koniec duszenia doprawiamy sos ziołami i przyprawami. W razie potrzeby możemy sos zmiksować blenderem. 
Smacznego! ;) 




Read more »
on maja 29, 2023 0
Podziel się!
etykiety
gołąbki, kuchniapolska, obiad, sospomidorowy
Nowsze posty
Starsze posty

maja 27, 2023

Łosoś z zieloną soczewicą i salsą paprykową

Witajcie!
Dzisiejsza propozycja na wyśmienity, pełen aromatów obiad to pieczony łosoś  z zieloną soczewicą gotowaną w mleku kokosowym z przyprawami garam masala, kminem rzymskim i kurkumą. Orientalny, indyjski smak soczewicy doskonale przełamuje paprykowa salsa z chili, czerwoną cebulką, natką pietruszki i czosnkiem. Z każdym kęsem odkrywamy coraz to ciekawszy smak.
 

Zielona soczewica jest skarbnicą wielu składników odżywczych. Jest bogata w białko, potas oraz kwas foliowy. Duża zawartość potasu wspomaga leczenie zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego. Soczewica jest pomocna w leczeniu anemii ( dzięki dużej zawartości żelaza) oraz reguluje poziom "złego" cholesterolu we krwi.

Łosoś jest najczęściej wybieraną przez nas rybą. Jest świetnym źródłem kwasów omega-3 i omega-6 czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Mięso łososia jest bogate w witaminy A, D, E i B. Jest również źródłem potasu, cynku oraz selenu. Więcej informacji o tym jakiego łososia wybrać znajdziecie TUTAJ

Z poniższych składników przygotowałam cztery solidne porcje.

Składniki:
*porcje fileta z łososia o wadze ok. 200-250 gramów 
* sól/pieprz cytrynowy do smaku
*kilka kropel oliwy z oliwek
Dodatkowo:
* opakowanie soczewicy zielonej o wadze 400 gramów
* 2 puszki mleka kokosowego o łącznej wadze 800ml
* 1 łyżka stołowa przyprawy garam masala
* 1 łyżeczka kminu rzymskiego
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* 2 łyżki stołowe sosu sojowego ciemnego
* sok z 1/2 cytryny
* sól/pieprz do smaku

Salsa paprykowa:
* 2 papryki o dowolnym kolorze
* 1 średniej wielkości czerwona cebula
* nać pietruszki
* 2 średniej wielkości ząbki czosnku
* 1 papryczka chili
* 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
* 1 łyżka stołowa soku z cytryny
* sól/pieprz do smaku


Przygotowanie:

W pierwszej kolejności musimy namoczyć soczewicę. Umieszczamy ją w głębokiej misy/garnku i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Soczewicę odcedzamy, płuczemy. Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż soczewica wyraźnie zmięknie. Pod koniec duszenia doprawiamy. 


Piekarnik nastawiamy na 200'C grzanie góra/dół. Porcje łososia osuszamy na ręczniku papierowym. Naczynie, w której będziemy piec natłuszczamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Łososia doprawiamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 18 minut. Ważne jest, aby łososia nie wysuszyć - powinien być delikatny, nieprzesuszony, trzymający swoją formę. 

Salsa paprykowa to nic innego jak posiekane warzywa w drobną kosteczkę. Doprawiona salsa doskonale smakuje przygotowana nieco wcześniej aby mogła się "przegryźć". 
Smacznego! 
Read more »
on maja 27, 2023 1
Podziel się!
etykiety
łosoś, obiad, ryba, salsa paprykowa, soczewica
Nowsze posty
Starsze posty

maja 19, 2023

Kurczak słodko-kwaśny z surówką z białej kapusty



Witajcie!
Dzisiejszy pomysł na obiad to sweet and sour chicken. Rozpływający się w ustach kurczak z warzywami i ananasem w sosie słodko-kwaśnym. Orientalne danie świetnie smakuje z surówką, którą kojarzymy z chińskich knajpek. Do kurczaka warto dodać nieco srirachy (tajskiego sosu z papryczek chilli), aby przełamać słodycz. Najlepiej do kurczaka zaserwować sypki ryż basmati bez dodatku soli. Dobrze doprawiony, pełny aromatów sos warzywny i wyrazista w smaku surówka, tworzą doskonałą kompozycję z ryżem i cebulą dymką.

Surówkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia jest przesiąknięta smakami - słodkim, kwaśnym i słonym. Możemy ją przygotować przy pomocy szatkownicy lub posiekać ją ręcznie. Grubo posiekana i tak zmięknie, dzięki zalewie.

Do mięsa dodałam ananasa z puszki. Oczywiście lepszy byłby świeży, jednak do tego dania wystarczy dosłownie kilka plasterków. Aby danie było bardziej treściwe, możemy dodać więcej warzyw np. fasolkę szparagową, brokuł oraz marchew (wcześniej zblanszowane - krótkotrwałe, intensywne zanurzenie we wrzątku, następnie szybkie schłodzenie). W tym przepisie użyłam grubo krojoną paprykę czerwoną oraz cebulę. 


Orientalne potrawy warto przygotowywać w woku. Szybko się nagrzewa, produkty w kilka sekund nabierają wysokiej temperatury. Podczas przygotowania kurczaka w sosie słodko-kwaśnym - każdy z produktów bardzo szybko smażymy na bardzo wysokiej mocy palnika. W ten sposób zamykamy smak mięsa i warzyw, następnie wszystko razem łączymy w przygotowanym sosie. Warzywa nie są rozgotowane, a przyjemnie chrupkie. Kurczak jak każde mięso wcześniej "zamknięte" nie traci swojej soczystości i walorów smakowych. 

Z poniższych składników przygotowałam 5 porcji. 

Składniki:
* 2 piersi z kurczaka ( może być też oddzielone od kości i skóry mięso z udek)
* 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
* ananas w puszce ok. 220-235 gramów
* 3 średniej wielkości białe cebule
* 2 czerwone papryki
* 2 ząbki czosnku
* kawałeczek imbiru wielkości kciuka
* cebula dymka zielona część
* sól
* olej do smażenia

Składniki na sos:
* sok ananasowy z puszki
* 1 łyżka dowolnego miodu
* 1/2 szklanki octu jabłkowego lub ryżowego
* 3 łyżki stołowe sosu sojowego jasnego
* 1 łyżka stołowa papryki ostrej
* 3 łyżki stołowe keczupu
* 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
* 1 łyżka stołowa prażonego sezamu
* sos tajski sriracha według uznania

Składniki na surówkę:
* 1/2 główki białej kapusty 
* 2 średniej wielkości marchewki
* 2 korzenie pietruszki
* 2 duże cebule
* 2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
* opcjonalnie: 1 gruszka
* 1 szklanka octu ryżowego ( 250ml)
* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 szklanki oleju 
* 1 łyżka soli

Ponadto potrzebujemy:
* dużą, głęboką patelnię
* misę + rózgę do przygotowania sosu
* tarka / mandolina
* niewielki rondelek
* duża misa/ garnek do mieszania surówki
* opcjonalnie: szatkownica 

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki. Płuczemy mięso i kroimy w mniejsze części. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę w duże piórka. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Imbir obieramy i drobno siekamy lub trzemy. 

Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy paprykę. Zarumienioną zdejmujemy z patelni. Następnie smażymy cebulę, imbir i czosnek. Zdejmujemy zarumienione i w razie potrzeby dolewamy oleju. Mięso solimy i dokładnie oprószamy mąką ziemniaczaną. Smażymy najlepiej partiami na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Ważne jest aby smażyć szybko, na mocnym ogniu i nie dusić mięsa. 

W misce łączymy wszystkie składniki sosu. Przelewamy na rozgrzaną patelnię, na której smażyliśmy mięso. Na średniej mocy palnika gotujemy sos, w razie potrzeby dolewamy wodę. Do gęstego, odparowanego sosu dodajemy najpierw mięso. Następnie pod koniec przygotowania potrawy dodajemy warzywa. Doprawiamy w razie potrzeby solą i ostrym sosem. Przygotowanie dania powinno zająć nie dłużej niż 25 minut. 

Przygotowanie surówki:
Kapustę kroimy w paseczki lub szatkujemy. Marchew i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w duże piórka. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub siekamy. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą w dużej misy. Zalewę (cukier, ocet, olej i sól)  łączymy w niewielkim garnku i podgrzewamy tylko do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Przestudzoną zalewę wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy. Surówka najlepiej smakuje po całej nocy spędzonej w lodówce. 
Smacznego! 

Read more »
on maja 19, 2023 0
Podziel się!
etykiety
kurczak w sosie, słodkokwaśny, surówka z białej kapusty
Nowsze posty
Starsze posty

maja 16, 2023

Pierogi ruskie


Witajcie! ;)
Kto z Was nie próbował ruskich pierogów? Naszego sztandarowego dania, o którym głośno nawet za oceanem. Słyniemy z pierogów, a najbardziej właśnie z ruskich. Przygotowane przez nasze babcie z ogromną ilością smażonej na złoto cebulki. Choć pracy przy pierogach jest dużo, warto od czasu do czasu powrócić do smaku dzieciństwa.
Pierogi ruskie inaczej zwane galicyjskimi, swoje pochodzenie zawdzięczają Rusi Czerwonej (Galicji Wschodniej). Nie pochodzą z Rosji a z województwa ruskiego Korony Królestwa Polskiego, następnie z Rzeczypospolitej. Według legendy polski duchowny, apostoł Słowian Jacek Odrowąż jadł pierogi w Kijowie i dzięki niemu zagościły one w Polsce. Święty Kościoła katolickiego miał karmić polską biedotę. 

Pierogi nie tylko ruskie... W XIII wieku jadano kurniki, knysze, koladki, sanieżki i socznie. Te pierwsze były z drobiowym nadzieniem. Knysze podawano w dzień żałoby, a koladki w styczniu, ze względu na kolędowanie. Pierogi ze słodkim nadzieniem przygotowane w imieniny nosiły nazwę sanieżek lub soczni.

W XIX wieku pierogi mogą mieć najróżniejszy farsz. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Pomimo dostępności wszelkich produktów, które możemy użyć jako farsz, to i tak wracamy do tradycyjnych smaków.


Składniki na ok. 60 - 70 szt. pierogów.
Ciasto: 
* 500 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* 250 ml - 1 szklanka ciepłej wody
* 2 szczypty soli 
* 1 łyżka oleju

Farsz:
* 200 gramów białego sera tłustego
* 200 gramów białego sera chudego
* 500 gramów ziemniaków ugotowanych do miękkości i przeciśniętych przez praskę
* 2 średniej wielkości cebule najlepiej białe, czosnkowe
* 2 duże ząbki czosnku
* odrobina masła 
* 1 łyżeczka cząbru
* 1 łyżeczka majeranku
* sól/ pieprz do smaku
* masło klarowane do smażenia


Przygotowanie farszu:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła klarowanego. W dużym garnku/ misy łączymy wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Farsz zagniatamy ręcznie. 

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy na stolnicy. Dodajemy sól i robimy dołek. Wlewamy olej oraz wodę partiami. Zagniatamy ręcznie. Ciasto powinno być aksamitne, zbite i elastyczne zarazem. Gotowe ciasto przekładamy do reklamówki, zawijamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie 15 minut, dzielimy ciasto na 3 - 4 części i wałkujemy po jednej. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym smaczniejsze będą pierogi. To farsz jest najważniejszy, choć ciasto nie powinno odstawać z boku ;) Farsz nakładamy solidnie, łyżeczkę na jedno kółko. Polecam do wykrajania kółek - metalowy ring, ale szklanka również będzie dobra.

Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę. Od wypłynięcia na powierzchnię powinny gotować się przez kilka minut do miekkosci. 


Read more »
on maja 16, 2023 1
Podziel się!
etykiety
kuchniapolska, obiad, pierogi, pierogi ruskie
Nowsze posty
Starsze posty

maja 16, 2023

Makaron spaghetti z drobiowymi klopsikami i bobem w sosie carbonara


Witajcie! ;)
Jeśli szukacie pomysłu na aromatyczny obiad to dobrze trafiliście! Dzisiejsza propozycja to spaghetti z klopsikami, bobem i sosem carbonara na bazie samych żółtek. Smak klopsików ma orientalną nutę dzięki tajskim dodatkom.
i kremowy sos... czemu nie?
 

Składniki:
* 1 opakowanie makaronu spaghetti
* Podwójna pierś z kurczaka ( ok. 400 gramów) zmielona lub w całości (możemy posiekać)
* ok. 300 gramów bobu
* 2 średniej wielkości czerwone cebule
* 1 duży ząbek czosnku
* 3 łyżki stołowe sosu ostrygowego
* 2 łyżki stołowe octu ryżowego
* 1 łyżka stołowa bułki tartej
* 1 papryczka piri-piri
* 3 żółtka
* 1 łyżka stołowa tartego parmezanu/grana padano/ pecorino
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* natka pietruszki ( ok. garść posiekanej ) 
* olej do smażenia
* sól/pieprz kolorowy świeżo mielony


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności płuczemy i gotujemy bób w osolonej wodzie do miękkości. Młodego bobu nie musimy obierać z łupinki.

Przygotowujemy klopsiki drobiowe. Mięso mielone lub drobno posiekane mieszamy z bułką tartą, drobno posiekaną cebulą czerwoną, sosem ostrygowym, i octem ryżowym. Formujemy pulpeciki i obtaczamy w mące. Smażymy do wyraźnego zarumienienia na średnim ogniu. Ważne aby klopsów nie przypalić, możemy je przez ok. 8 minut dusić jeszcze pod przykryciem. Dodajemy na patelnię ugotowany, odcedzony bób.
 

W między czasie przygotowujemy miseczkę z rozmieszanymi żółtkami. Żółtka mieszamy ze startym serem. Przygotowujemy posiekaną natkę pietruszki i posiekaną papryczkę chilli w zasięgu wzroku. 

Gdy nasze pulpeciki są już przesmażone wraz z bobem, a żółtka pod ręką, gotujemy makaron. Ważne aby wyłowić makaron al dente i przełożyć na patelnię z klopsikami i bobem. Dodajemy również szklankę wody, w której gotował się makaron. Wszystko razem mieszamy na patelni i odparowujemy nadmiar wody. Gotowy makaron zdejmujemy z ognia i w tym momencie dodajemy żółtka z tartym serem. Energicznie mieszamy. Pod koniec doprawiamy, posypujemy całość natką pietruszki, posiekaną papryczką piri-piri. 

Smacznego! ;) 

Read more »
on maja 16, 2023 0
Podziel się!
etykiety
bób, klopsiki drobiowe, makaron spaghetti, obiad, spaghetti
Nowsze posty
Starsze posty

maja 01, 2023

Czekoladowa tarta z kiwi



Witajcie! Mam dla Was przepis na wyśmienitą tartę. Tarta na kruchym spodzie, z czekoladowym ganache z mascarpone, dżemem z kiwi i dojrzałymi owocami kiwi. Pyszny, kruchy i maślany spód doskonale łączy się z czekoladową, kremową masą i kwaśnym kiwi.
 

Do tarty użyłam formy z wyciąganym dnem o średnicy 26cm.

Składniki na kruchy spód:
* 200 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* 100 gramów mąki krupczatki
* 200 gramów bardzo zimnego masła 82%
* 2 żółtka
* opcjonalnie 1 łyżka stołowa kwaśnej, gęstej śmietany 12% lub 18%
* 1/2  - 3/4 szklanki cukru pudru (w zależności jak bardzo słodkie ciasto wolicie)

Składniki na czekoladowy ganache:
* 250 ml śmietanki uht 30% lub 36%
* 2 czekolady mleczne lub gorzkie ( lub mix gorzkiej i mlecznej)
* 250 gramów mascarpone

+ ok. 10 sztuk dojrzałych kiwi
+ opcjonalnie dżem z kiwi

Przygotowanie kruchego spodu:
 Masło kroimy w kostkę ( pamiętajmy aby masło było naprawdę zimne). Przesianą mąkę pszenną i krupczatkę łączymy z zimnym masłem. Można siekać nożem lub łopatką metalową.  W momencie gdy mąka razem z masłem będzie przypominała konsystencję piasku, robimy wgłębienie. Dodajemy cukier puder, żółtka i śmietanę. Kiedy składniki wyraźnie się połączą, a ciasto będzie bardziej zbite możemy wyrabiać je rękoma - nie ogrzewajmy ciasta, zróbmy to naprawdę szybko.


Ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (możemy również wylepić formę ale należy zrobić to dość szybko, aby nie ogrzewać ciasta). Przekładamy na formę, odcinamy nadmiar i dziurkujemy widelcem. Z ciasta, które nam pozostało możemy wylepić wyższe brzegi. Blachę z ciastem wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Musi się porządnie schłodzić. Kluczowa w pieczeniu kruchego ciasta jest jego temperatura. Dobrze schłodzone ciasto wkładamy z lodówki wprost do nagrzanego piekarnika - 200 stopni góra/dół przez 15 minut. Następnie zmniejszamy na 180 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut - musi się ładnie zarumienić. Możemy zastosować obciążenie - wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać grochem. Po 15 minutach zdejmujemy obciążenie i dopiekamy dalej. Bez obciążenia również się upiecze, ale należy ciasto kontrolować czy nie przybrało pęcherzy, które należy szybko przebić wykałaczką. Upieczony kruchy spód, wyjmujemy i studzimy.

Przygotowanie czekoladowego kremu:

Czekolady mleczne (gorzkie, lub mleczną i gorzką) kruszymy na drobne kawałki. Śmietankę wlewamy do małego garnka z grubym dnem. Śmietankę podgrzewamy tak aby była gorąca ale nie zagotowała się. Dodajemy do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Mieszamy do momentu aż czekolada ze śmietanką wyraźnie się połączy. Powinna powstać lejąca, gładka masa, nieco płynna. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia, następnie przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia do średniej wielkości misy przekładamy mascarpone, dodajemy ganache i miksujemy na najwyższych obrotach. Masa po kilku minutach zrobi się zbita, puszysta i podwoi swoją objętość.


Wystudzony kruchy spód (opcjonalnie) możemy posmarować cienką warstwą dżemu z kiwi. Następnie wykładamy czekoladowy krem za pomocą szpatułki lub rękawa cukierniczego. Wygładzamy i dekorujemy owocami. Gotową tartę wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Czekoladowy krem się ustabilizuje, ciasto przejdzie smakami. Smacznego! 


Read more »
on maja 01, 2023 1
Podziel się!
etykiety
ganache, kakaowa tarta, kiwi, tarta, tartaletki
Nowsze posty
Starsze posty

kwietnia 30, 2023

Placki ziemniaczane z gulaszem

Witajcie! ;)
Kto z nas nie ubóstwia placków ziemniaczanych? Chrupiących, dobrze doprawionych, a najlepiej z gulaszem lub sosem grzybowym. Znajdą się też Ci, którzy serwują placki z cukrem i śmietaną ;) To już dość ekstremalna i zaskakująca wersja ;)

 


* z poniższych składników otrzymamy obiad dla 5 - 6 osób **

Składniki:
* 1 kg ziemniaków mączystych, starych ( młode zawierają zbyt dużo wody) odmiany typu B, ogólnoużytkowe, obiadowe (najlepsze gatunki: Irga, Flaming, Orlik lub Sante
* 3 płaskie łyżki stołowe mąki pszennej tortowej
* 2 jajka rozmiar M
* 1 duża biała cebula ( może być czosnkowa)
* 2 niewielkie ząbki czosnku
* sól oraz pieprz do smaku
* olej słonecznikowy do smażenia

Składniki na gulasz wieprzowy:
* ok 850 gramów łopatki wieprzowej
* 1 szklanka rosołu ( idealny rosół > TUTAJ ) ew. 1 szklanka przegotowanej wody
* 1 duża biała cebula ( najlepiej czosnkowa) lub 3 szalotki
* 3 ząbki czosnku
* ok. 12 - 14 sztuk pieczarek 
* 1 czerwona papryka
* 1 zielona papryka
* 1 butelka passaty pomidorowej 500 gramów (np. "Pudliszki", "Primo Gusto")
* przyprawy: 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 listki laurowe, 1/2 łyżeczki suszonego cząbru, 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka suszonego lubczyku
* 400 ml piwa pszenicznego
* 2 łyżki masła
* sól oraz pieprz do smaku
* opcjonalnie pod koniec doprawiania: 2 łyżki stołowe sosu sojowego
* tłuszcz do smażenia: smalec lub olej

Składniki na surówkę z pora:
* 3 pory
* 1 jabłko (np. Lobo, Makintosz, Szara reneta)
* 1 puszka kukurydzy konserwowej
* 1 puszka groszku konserwowego
* 3 ugotowane na twardo jajka
* 1 niewielki pęczek koperku
* 1 łyżka soku z cytryny
* 3 łyżki majonezu
* 3 łyżki jogurtu greckiego
* sól oraz pieprz do smaku

Przygotowanie gulaszu wieprzowego:

** Gulasz najlepiej smakuje następnego dnia **

Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę 2cm/2cm i doprawiamy. Doprawione mięso najlepiej wstawić do lodówki na całą noc lub minimum 2 goodziny ( szczelnie zamknięte). Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy w półplastry i paprykę w niewielką kostkę. W głębokim garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dokładamy doprawione mięso. Smażymy do wyraźnego zarumienienia i odparowania wody z mięsa. Zalewamy pasattą pomidorową, szklanką rosołu, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i dusimy na średnim ogniu pod przykryciem. Dusimy do momentu aż sos pomidorowy zgęstnieje, nabierze ciemniejszego koloru dzięki przyprawom, którym oprószyliśmy mięso.

W połowie duszenia mięsa, możemy przystąpić do przesmażenia reszty składników na oddzielnej patelni. Pokrojone w półplastry pieczarki smażymy na niewielkiej ilości masła ( możemy posolić i dodać suszonego lubczyku) . Dobrze zarumienione pieczarki dodajemy do gotującego się mięsa. Na tej samej patelni smażymy pokrojone papryki. Jeżeli na naszej patelni pojawiły się pozostałości po smażeniu, nalewamy piwo i krótką chwilę redukujemy. Cały smak z dna patelni powinien się połączyć z piwem. Następnie przelewamy całość do gulaszu. Dusimy gulasz tak długo aż mięso będzie miękkie.

Generalnie najlepszy gulasz to ten, który zgęstnieje bez żadnych wspomagaczy. Jest długo gotowany, bogaty w składniki. Gulasz na wieprzowym mięsie powinien być gotowy po ok. 1,5 h godziny gotowania. Pozostałe, dobrze podsmażone składniki powinniśmy dodać kiedy mięso jest na wpół twarde. Doprawianie solą, sosem sojowym i pieprzem najlepiej zostawić na sam koniec.



Przygotowanie placków ziemniaczanych:
Ziemniaki trzemy na tarce o średnich oczkach. Utarte ziemniaki bardzo mocno odciskamy z nadmiaru wody ( ale!) płyn, który wycisnęliśmy, zlewamy do niewielkiej miseczki i odstawiamy na kilka minut. Na dnie miseczki osadzi się skrobia. To właśnie skrobi potrzebujemy w kolejnym etapie. 


Ostrożnie pozbywamy się płynu z miseczki tak, aby na dnie pozostała gęsta skrobia. Do utartych, odciśniętych ziemniaków dodajemy własnie skrobię, którą uzyskaliśmy, utartą cebulę, czosnek, jajka, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszane placki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu ( poziom smażenia 7 w skali 1-10). Optymalna ilość oleju to ok 1 cm wysokości patelni. Jeżeli olej jest dobrze rozgrzany, to placki nie powinny się ugotować a usmażyć. Warto smażyć mniejsze placki w ilości 4 sztuk. Złote placki odkładamy na ręcznik papierowy. 



Przygotowanie surówki z pora:
Jasną część porów kroimy w półplastry i przelewamy wrzątkiem. Jabłko trzemy na średnich oczkach, a jajka gotujemy na twardo i drobno kroimy. Koper siekamy pomijając łodyżki. Kukurydzę oraz groszek odsączamy na sicie. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misy. Dodajemy majonez, jogurt grecki, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Wkładamy do lodówki na całą noc lub na minimum godzinę, aby się "przegryzła".
Smacznego ;)



Read more »
on kwietnia 30, 2023 0
Podziel się!
etykiety
gulasz, placki ziemniaczane, surówka z pora
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

Łączna liczba wyświetleń

Polecany post

Moje pomidory

Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...

Popularne posty

  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...
  • Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche,...
  • Żeberka wieprzowe kruche i soczyste
    Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemn...
  • Moje pomidory
    Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...
  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Kapitalny tatar wołowy
    Tatar wołowy to wyjątkowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, choć jego pochodzenie nieco zadziwia. Historia tatara sięga czasów tatarskich, ...
  • Pierogi z borowikami ceglastoporymi
    Witajcie! ;)  Jeżeli szukacie pomysłu na wykwintny obiad to świetnie trafiliście! Obiad, którym oczarujecie swoich bliskich, ponieważ zaskak...
  • Żur staropolski
    Żur staropolski na żytnim zakwasie. Gęsty, wyrazisty, lekko pikantny, idealnie kwaśny. Z wędzonymi żeberkami, białą kiełbasą i chrzanem. Zap...
  • Placki ziemniaczane z kurczakiem w kremowym sosie
    Witajcie! Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu smakoszom chrupiących, złocistych placków ziemniaczanych. Rumiane, o czosnkowym aromacie py...
  • Wyśmienity barszcz czerwony na żeberkach
    Witajcie! ;) Propozycja na dzisiejszy obiad to wyrazisty w smaku barszcz czerwony, wolno gotowany na wywarze z żeberek z dodatkiem aromatyc...

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Baza przepisów kulinarnych

Etykiety

(nie)bolognese babeczki babka babka wielkanocna babka z malinami barszcz czerwony barszcz czerwony obiad bataty beza beza szwajcarska beza włoska biała czekolada bigos bitki wieprzowe boczniaki borowiki ceglastopore bób brownie brukselka cezar chleb ciasto ciasto z galaretką ciasto z truskawkami ciasto ze śliwkami cielęcina cinnamon rolls cynamonki czereśnie ćwikła z chrzanem de volaille domowy ramen dorsz drozdzowki drożdzówkizserem drożdżówki fasolka fasolka po bretonsku fasolka szparagowa fast food faszerowana cukinia faszerowane bakłażany flaczki wołowe flaki frytki ganache gnocchi gołąbki green curry gulasz gulasz wołowy gulasz z jelenia gzik jajko jogurtowe ciasto kacze udka kakaowa tarta kapusta zasmażana karkówka kiwi klopsiki drobiowe kluski śląskie knedel chlebowy knedle z jabłkami kotlet schabowy krem krem maślany krem z dyni krokiety krupnik kuchniapolska kurczak w glazurze czosnkowej kurczak w sosie łosoś makaron pappardelle makaron penne makaron spaghetti marchewkowe mazurek naleśniki obiad ogórki w marynacie pasztet pavlova penne pieczeń pieczone pierniczkowe muffiny piernik piernik długodojrzewający piernikstaropolski pierogi pierogi ruskie pierogi z bobem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą pizza placek placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa pomidory przepis rabarbar ramen roladki z kurczaka rosół rosół drobiowo-wołowy rosół z kaczki rumsztyk ryba rzodkiewki sajgonki salsa paprykowa sałatka sałatkawitaminowa sernik sernik na zimno sernik pistacjowy serowocebulowa słodkokwaśny soczewica solony karmel sos chrzanowy sos czosnkowy sos grzybowy sos paprykowy sos pietruszkowy sospomidorowy spaghetti surówka surówka z białej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z marchwi surówka z pora surówka z selera szarlotka szaszłyki szparagi szpinak święta tarta tarta z malinami tarta z rabarbarem tartaletki tatar tatar wołowy tiramisu Tort czekoladowy tortilla truskawki udka udkawsosie wegańskie wegetariańskie wielkanoc wino witaminy wrapy zapiekanka ziemniaki zupa zupa krem z pieczarek i pora Żeberka wieprzowe

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo

Wykwintne dania na specjalne okazje

Wykwintne dania na specjalne okazje

Archiwum bloga

Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.