Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Słodkości
  • Przystawki
  • Instagram
  • Facebook
  • TIK TOK
  • UPRAWA POMIDORÓW

marca 06, 2021

Krem z pora i pieczarek


Witajcie! Dzisiejszy pomysł na wyśmienitą zupę, to krem z pora i pieczarek. Gęsta, treściwa i rozgrzewająca zupa-krem z tłuczonymi ziemniaczkami i kleksami jogurtu/śmietany. Przygotowanie jest naprawdę szybkie i łatwe. Puszyste puree ziemniaczane idealnie łączy się z aromatem pieczarek i nieco pikantnego pora. Doskonała do zaserwowania rodzinie, gościom podczas uroczystości, ponieważ prezentuje się równie dobrze jak smakuje. Krem z pieczarek i pora zyska na smaku, jeżeli podstawą będzie wcześniej przygotowany wywar z wołowiny, drobiu lub po prostu wegetariański.

Do zagęszczenia zupy użyłam śmietany osiemnastoprocentowej. Śmietanę możecie zastąpić mleczkiem kokosowym lub dodać po prostu dwa ziemniaki. Aby maksymalnie wydobyć aromat pieczarek i pora, warto podczas smażenia dolać niepełną szklankę wytrwanego, białego wina. Odparowane wino nada przyjemnej kwasowości, zbierze smak z dna garnka (niewielkie przypalenia) i nada głębi smaku.

Przy przygotowaniu zup czy sosów stosuję jedną i najważniejszą zasadę. Warzywa przed gotowaniem najpierw podsmażam lub rumienię w piekarniku. W tym przepisie pieczarki, pora oraz włoszczyznę dość drobno kroję i podsmażam w garnku na maśle. Dopiero po tym procesie dodaję bulionu.

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na przepyszną zupę krem z pora i pieczarek. Z poniższych składników otrzymałam ok. 3 litry gęstej zupy.

Składniki:
* 1 kg pieczarek
* 2 duże pory
* 2 średniej wielkości cebule
* 2 średniej wielkości ząbki czosnku
* ok 1 litr bulionu ( wołowego, drobiowego, wegetariańskiego)
* ok. 4 łyżki stołowe płynnej śmietany 18% do zup i sosów np. Piątnica ( lub puszka mleka kokosowego ew. dwa duże ziemniaki )
* ok 200 ml (niepełna szklanka) wytrawnego, białego wina
* 3 - 4 liście laurowe
* 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego
* dowolne zioła świeże lub suszone: smak grzybów wyciąga lubczyk, rozmaryn i majeranek 
* masło do smażenia
* sól/pieprz do smaku

Składniki potrzebne do przygotowania puszystego puree:
* ok. 500 gramów ziemniaków typu C lub BC (mączyste)
* ok. 2 - 3 łyżki stołowe mleka lub śmietany
* 1 łyżka stołowa miękkiego masła
* opcjonalnie: łyżeczka tartego chrzanu ze słoiczka, zeszklona cebulka, skwarki z boczku
* sól/ pieprz do smaku

Ponadto potrzebujemy:
* Duży garnek najlepiej z nieprzywierającą powłoką
* blender 
* praskę/ tłuczek do ziemniaków

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności płuczemy pieczarki i pora. Por przekrajamy wzdłuż (wewnątrz gromadzi się ziemia), dokładnie myjemy i kroimy w półplastry. Umyte pieczarki kroimy również w półplasterki. Cebule obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Jeżeli mamy świeże zioła ( rozmaryn obieramy z miękkich listków, bez łodyżki) drobno siekamy - wystarczy ok 1/2 łyżki stołowej. 

W garnku rozgrzewamy niewielką ilość masła i dodajemy pieczarki. Smażymy na średniej mocy palnika. Niezbyt często mieszamy - pieczarki powinny się zrumienić, a nie ugotować. Do zrumienionych pieczarek dodajemy pokrojone oba pory. Kilka podsmażonych pieczarek możemy odłożyć do dekoracji. Dodajemy zioła i dolewamy wino. Alkohol odparowujemy przez krótką chwilę. Dolewamy bulionu i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem ok 30 minut. W połowie gotowania możemy dodać pokrojone w mniejsze części dwa ziemniaki. 

Zupę - krem możecie przygotować zaczynając najpierw od ugotowania w garnku wywaru  ( duża porcja włoszczyzny + mięso + niewielka ilość wody) i do niego dodać wszystkie przesmażone składniki. Następnie zarówno włoszczyznę z bulionu jak i pieczarki można zmiksować. 


Zupę miksujemy najlepiej letnią - gorąca mogłaby stępić ostrza w blenderze. Zawczasu możemy wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zmiksowaną zupę stawiamy jeszcze raz na palnik i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i w razie potrzeby zagęszczamy śmietaną. W osobnym naczyniu najpierw łączymy chochelkę zupy z łyżką śmietany. Energicznie mieszamy, dodajemy resztę śmietany i dopiero tak przygotowaną i zahartowaną mieszankę wlewamy do zupy. Zupy już nie zagotowujemy. Hartowanie śmietany przed dodaniem do zupy zapobiegnie jej zwarzeniu się. 

Przygotowanie puszystego puree ziemniaczanego:
Aby przygotować pyszne, maziste i puszyste puree należy wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków. Myślę, że TEN ARTUKUŁ będzie bardzo pomocny. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze części. Jeżeli zależy nam na czasie  - ziemniaki kroimy w małą kostkę i zalewamy wodą tylko do przykrycia. Ugotują się naprawdę szybko. 

Dokładnie wypłukane ziemniaki zalewamy zimną wodą i dodajemy odrobinę soli. Zagotowujemy i zmniejszamy moc palnika na średnią. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Odcedzamy i ponownie stawiamy na pół minuty na palnik, tak aby nadmiar wody z dna garnka odparował. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem z masłem, śmietanką solą i pieprzem ( lub innymi dowolnymi składnikami). 

Serwujemy w dowolny sposób - możemy najpierw ułożyć w głębokim talerzu ziemniaki ( np. wypełnić metalowy ring) i dolać dookoła gęstą zupę. 
Smacznego!;)

Read more »
on marca 06, 2021 1
Podziel się!
etykiety
krem, zupa, zupa krem z pieczarek i pora
Nowsze posty
Starsze posty

stycznia 25, 2021

Krokiety z kapustą i grzybami



Witajcie! 
Dzisiejszy pomysł na obiad, a zarazem powrót do przeszłości, to przepyszne krokiety z kapustą i grzybami. Solidnie doprawiony, pikantny i kwaśny farsz, cienki naleśnik i chrupiąca panierka. Przygotowywane przez nasze babcie w hurtowych ilościach. Danie kończące niejedną prywatkę. Smażone na rozpuszczonym masełku, podane z filiżanką czystego barszczu.

Krokiety z kapustą i grzybami możemy przygotować nie tylko w święta. Doskonale sprawdzą się jako ciepły posiłek podczas rodzinnej imprezy. Do farszu możemy dodać każde grzyby, ja użyłam mrożonych rydzów, kurek i suszonych podgrzybków. Świetnie sprawdzą się też pieczarki i inne mrożone lub suszone grzyby. Krokiety z tego przepisu doskonale smakują z czystym, czerwonym barszczem na żeberkach. Przepis na wyśmienity barszcz znajdziecie TUTAJ.

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na pyszne krokiety. Z poniższych składników otrzymałam 20 sztuk. 

Składniki na farsz:
* 1 kg kiszonej kapusty najlepiej ekologicznej
* ok. 370-400 gramów dowolnych grzybów - u mnie: 150 gramów mrożonych kurek, 220 gramów rydzów, ok. 20 gramów suszonych podgrzybków brunatnych
* 3 średniej wielkości cebule
* 3 średniej wielkości ząbki czosnku
* 3 liście laurowe
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* 1 łyżeczka suszonego majeranku
* 1 łyżeczka suszonego lubczyku
* 2-3 łyżki stołowe sosu sojowego jasnego
* sól himalajska/pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
* masło do smażenia ( ew. olej/oliwa)

Składniki na ciasto naleśnikowe:
* 3 jaja rozm. M w temperaturze pokojowej
* 300 gramów mąki pszennej ( niepełne dwie szklanki)
* 2 szklanki mleka ( 2 x 250ml) w temperaturze pokojowej
* 2,5 łyżki stołowe oleju
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki cukru
* opcjonalnie pod koniec: woda mineralna gazowana

Składniki na panierkę:
* 3 średniej wielkości jaja
* 2 szklanki bułki tartej
* niewielka ilość soli i pieprzu

Ponadto potrzebujemy:
* Głęboką, dużą patelnię lub garnek
* dodatkową patelnię do przesmażenia grzybów
* misa + rózga 
* patelnia naleśnikowa
* opcjonalnie blender


Przygotowanie farszu:
W pierwszej kolejności odciskamy i szatkujemy drobno kiszoną kapustę - nie pozbywamy się płynu z kapusty. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno lub przepuszczamy przez praskę. Suszone grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok. godzinę. Mrożone grzyby rozmrażamy, płuczemy ( mogą zawierać śladowe ilości igieł lub ziemi) i drobno siekamy. Jeżeli używamy pieczarek - kroimy je dość drobno.

W głębokiej patelni/ garnku rumienimy cebulę wraz z czosnkiem na niewielkiej ilości masła. Dodajemy drobno poszatkowaną kiszoną kapustę wraz z sokiem z kapusty. Doprawiamy majerankiem, lubczykiem, ziarenkami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi. Dusimy kapustę na średnim ogniu, często mieszając. Odparowaną kapustę, możemy podlać wodą aby nabrała miękkości. Pod koniec wyjmujemy z kapusty ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. 


W międzyczasie przygotowujemy grzyby. Drobno pokrojone smażymy partiami na niewielkiej ilości masła. Podsmażone, rumiane i odparowane z nadmiaru wody odstawiamy na bok. Grzyby dodajemy do kapusty wtedy, kiedy ta będzie na wpół miękka i odparowana. Ważne jest aby nie spieszyć się z przygotowaniem farszu - warto poświęcić trochę czasu aby farsz nabrał wyraźnego aromatu i smaku. Przygotowanie farszu może zająć nam ok półtorej godziny. * Farsz za każdym razem przygotowuję w chińskim wok-u. Ścianki woka nagrzewają się równomiernie - dzięki czemu farsz przygotowuję szybciej. 



Farsz najlepiej doprawiać na samym końcu. Dodajemy sos sojowy jasny, pieprz i sól. Jeżeli farsz jest zbyt sypki - wspomóżmy się blenderem. Wystarczy minuta miksowania aby farsz nabrał nieco mazistej struktury. Gotowy odstawiamy do wystudzenia - najlepszy smak ma następnego dnia.

Przygotowanie ciasta naleśnikowego:
Ciasto naleśnikowe jest łatwe w przygotowaniu. Należy zwrócić uwagę na konsystencję, musi być dość rzadkie. Ciasto, które w składzie zawiera już tłuszcz, nie wymaga za każdym razem natłuszczania patelni. W pierwszej kolejności łączymy mąkę z jajkami. Energicznie mieszamy tak aby pozbyć się grudek. Dodajemy mleko i znów mieszamy. Następnie dodajemy olej, sól oraz cukier. Całość dokładnie łączymy. Musimy uzyskać gładkie, jednolite, puszyste i dość rzadkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy ostrożnie wodę mineralną. Zajmie nam to ok 4-5 minut. Gotowe odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie znów sprawdzamy gęstość ciasta. 

Rozgrzewamy patelnię naleśnikową lub inną o średnicy ok 20 cm. Moc palnika pod patelnią nastawiamy na 6 (w skali 1-10). Wylewamy niecałą chochelkę, rozprowadzając po całym dnie patelni. Smażymy na rumiany kolor po ok. 1,5 minuty z każdej strony. Obracając każdego naleśnika, możemy użyć silikonowej/drewnianej łyżki. 


Przygotowanie krokietów:
Każdy z naleśników solidnie smarujemy farszem - ok 3 stołowe łyżki. Najpierw zwijamy lewy i prawy bok. Następnie zwijamy delikatnie cały naleśnik od siebie. Ostrożnie aby nie uszkodzić naleśników. Gotowe krokiety panierujemy. Panierka to nic innego jak wcześniej rozkłócone jajka z solą i pieprzem oraz na osobnym naczyniu bułka tarta. Najpierw obtaczamy krokiety w jajku - dokładnie również boki. Następnie przekładamy do bułki tartej. Smażymy na niewielkiej ilości masła na małym ogniu do zarumienienia. Podajemy z barszczem lub solo.
Smacznego!

Read more »
on stycznia 25, 2021 4
Podziel się!
etykiety
barszcz czerwony obiad, krokiety, obiad, święta
Nowsze posty
Starsze posty

stycznia 13, 2021

Najlepsze ciasto marchewkowe


Witajcie!
Dostałam od Was sporo wiadomości z prośbą o przepis na to przepyszne ciasto. Nie dziwię się, bo jest wyśmienite. Jest wilgotne, puszyste i łatwe w przygotowaniu. Doskonale wpasowuje się w aurę panującą za oknem. Zimą, ciasto marchewkowe wzbogacone o kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir cudownie smakuje z kubkiem gorącej herbaty. Latem, to samo ciasto możemy przygotować bez dodatku korzennych przypraw i smakuje równie pysznie! Dopełniającą kropką nad 'i' jest kremowa puszysta polewa ( możemy jej też użyć do przełożenia ciasta). Cudownie łączy się z wilgotnym ciastem. 

Ciasto marchewkowe zaliczam do ciast "modnych", które za każdym razem budzą miłe skojarzenia.
Dzięki swojej wilgotnej, przyjemnej strukturze kusi niejednego łasucha. Ciasto marchewkowe ma nawet swoje święto - przypada na 3 lutego.

Ten cudowny wypiek był znany już w średniowieczu, jednak prawdziwą sławą został owiany w XX w. w Stanach Zjednoczonych i Anglii. Niskobudżetowe, łatwe w przygotowaniu ciasto zyskało ogromną sympatię i serwowane jest do dziś dzień w restauracjach i kawiarniach. 

Reasumując, poniżej przedstawiam przepis na wyśmienite ciasto marchewkowe.
Z poniższych składników przygotowałam ciasto w formie o średnicy 24cm.

Składniki:
* 200 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* 2 jajka rozm. M w temperaturze pokojowej
* 200 gramów tartej marchwi + do dekoracji 
* 200 gramów cukru najlepiej drobnego
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 150 ml oleju roślinnego
* 75 gramów tartego jabłka   
* 50 gramów drobno siekanych orzechów włoskich + kilka do dekoarcji
* 60 gramów wiórków kokosowych
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
* 1/2 łyżeczki kardamonu
* 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
* szczypta soli

* Przyprawy korzenne można ograniczyć całkowicie lub dodać jedynie cynamon.

Składniki na polewę/krem do przełożenia:

* 2 opakowania serka philadelphia 2x125 gramów można zastąpić też mascarpone
* 100 gramów bardzo miękkiego masła
* ok. 100-130 gramów cukru pudru

Ponadto potrzebujemy:
* formę o średnicy 24cm
* mikser planetarny lub misę + mikser ręczny
* dodatkową misę
* tarkę
* papier do pieczenia
* wagę kuchenną
* opcjonalnie: blender kielichowy do kruszenia orzechów

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności nastawiamy piekarnik na 150'C grzanie góra/ dół. Spód formy wyścielamy papierem do pieczenia. Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy i podwojenia objętości. Marchew oraz jabłko trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy miksujemy drobno lub siekamy ostrym nożem. Do ubitych na puch jajek dodajemy bardzo cienkim strumieniem 150ml oleju. Następnie dodajemy kolejno: tartą marchew, jabłko, siekane orzechy i wiórki kokosowe. Mieszamy całość łyżką - lub mieszamy mikserem na wolnych obrotach - tylko do momentu połączenia składników.

W osobnej misy łączymy wszystkie suche składniki. Łączymy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i sól. Przekładamy do masy z ubitymi jajkami. Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut - sprawdzamy patyczkiem czy ciasto wewnątrz jest upieczone. Gotowe, pozostawiamy w wyłączonym, uchylonym piekarniku na ok. 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Przygotowanie polewy:
W misie miksera łączymy masło z cukrem pudrem i serkiem philadelphia. Ubijamy na średnich obrotach. Gładką masę wkładamy na ok. 15 minut do lodówki.

Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden blat umieszczamy w formie, smarujemy połową kremu i przykrywamy drugim blatem. Smarujemy drugi blat, dekorujemy orzechami i tartą marchewką. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!;)

Read more »
on stycznia 13, 2021 2
Podziel się!
etykiety
ciasto, marchewkowe
Nowsze posty
Starsze posty

stycznia 01, 2021

Zupa serowo-cebulowa z wołowymi pulpecikami



Witajcie!
Ze względu na panującą za oknem aurę, przygotowałam gęstą i rozgrzewającą zupę serowo-cebulową. Jest mocno serowa, kremowa i syta. Pulpeciki wołowe z dodatkiem natki pietruszki i czosnku wybitnie dopełniają smak zupy. Długo duszona i podsmażona cebula, mięsny wywar i duża ilość sera maasdamer i grana padano. Serwowana z siekaną cebulką dymką i tartym serem mimolle. Kapitalna na spotkania rodzinne, obiadokolację czy jako obiad 2w1. 

Zupę krem z karmelizowanej cebuli z serkami kremowymi maasdamer możemy serwować na różne sposoby. Świetnie smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym, szczypiorkiem, tartym parmezanem, cheddarem czy grana padano. 

Z poniższych składników przygotowałam 4 litry zupy. 

Składniki:
* 6 dużych cebul
* 2 opakowania ( 2x120g) kremowego serka Hochland Maasdamer 
* ok 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
* ok. 2 litry bulionu wołowego/drobiowego/warzywnego
* 3 ząbki czosnku
* 2 ziemniaki średniej wielkości
* 4 listki laurowe
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* 1/3 łyżeczki kurkumy
* 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
* 1 łyżka stołowa masła
* sól i pieprz do smaku

Składniki na 13 pulpecików:
* ok. 350 gramów dwukrotnie zmielonej wołowiny np. Antrykotu
* kajzerka + szklanka mleka
* 1 jajko
* natka pietruszki
* 1 ząbek czosnku
* sól i pieprz do smaku
* 2 płaskie łyżki stołowe mąki pszennej
* olej do smażenia

Opcjonalnie:
* cheddar, parmezan, grana padano
* cebula dymka

Dodatkowo potrzebujemy:
* garnek o pojemności ok. 4-5l.
* patelnia
* blender


Przygotowanie:
Zupę przygotowujemy na wcześniej ugotowanym bulionie. Możemy w ostateczności zastąpić go wodą. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w mniejsze części.
W garnku o pojemności 4-5l. rozpuszczamy łyżkę masła. Najpierw smażymy cebulę na średniej mocy palnika do uzyskania złotego koloru (może to potrwać ok. 10 minut). Następnie dodajemy czosnek, chwilę podsmażamy i wlewamy 3/4 szklanki wina. 

Wino odparowujemy , do momentu aż cebula nabierze gęstej, mazistej struktury o skarmelizowanym, złotym kolorze i przyjemnym słodkim zapachu ( szczypta cukru może przyspieszyć ten proces). 

Dolewamy bulionu, dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze części ziemniaki. Doprawiamy, zagotowujemy i gotujemy ok 15 minut-20 minut. 

Aby dodać serki maasdamer należy zupę zdjąć z palnika. Serki dodajemy partiami, następnie miksujemy całą zupę na gładko. Zupy już nie zagotowujemy. 

Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od dwukrotnego zmielenia wołowiny. Możemy również kupić już zmielone mięso wołowe. Kajzerkę moczymy w mleku, następnie odciskamy i łączymy z mięsem mielonym. Czosnek i natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Dodajemy do mięsa wraz z jednym surowym jajkiem. Doprawiamy i formujemy kuleczki. Delikatnie obtaczamy w mące pszennej i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Smażymy do momentu zarumienienia i przekładamy do gorącej zupy. Pulpeciki smażymy krótką chwilę, ponieważ  w zupie nabiorą odpowiedniej temperatury wewnątrz mięsa. 

Zupę dekorujemy tartym serem, dowolnymi ziołami i świeżo zmielonym pieprzem. 
Smacznego! ;) 

Read more »
on stycznia 01, 2021 1
Podziel się!
etykiety
serowocebulowa, zupa
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

Łączna liczba wyświetleń

Polecany post

Moje pomidory

Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...

Popularne posty

  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...
  • Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche,...
  • Żeberka wieprzowe kruche i soczyste
    Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemn...
  • Jogurtowe ciasto z truskawkami na dużą blachę
    Witajcie! ;) Sezon na przepyszne truskawki trwa w najlepsze! ;) Dlatego przygotowałam bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto z truskawkami. Id...
  • Ciasto z rabarbarem i bezą na dużą blachę
    Najlepsze kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na dużą blachę (35 × 24 cm) To kruche ciasto z rabarbarem i bezą to absolutny hit wios...
  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Moje pomidory
    Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...
  • Kapitalny tatar wołowy
    Tatar wołowy to wyjątkowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, choć jego pochodzenie nieco zadziwia. Historia tatara sięga czasów tatarskich, ...
  • Ogórki małosolne
    Ogórki małosolne – tradycyjny przepis domowy Ogórki małosolne to jeden z najbardziej charakterystycznych smaków polskiego lata. Przygotowuje...
  • Placki ziemniaczane z kurczakiem w kremowym sosie
    Witajcie! Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu smakoszom chrupiących, złocistych placków ziemniaczanych. Rumiane, o czosnkowym aromacie py...

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Baza przepisów kulinarnych

Etykiety

(nie)bolognese babeczki babka babka wielkanocna babka z malinami barszcz czerwony barszcz czerwony obiad bataty beza beza szwajcarska beza włoska biała czekolada bigos bitki wieprzowe boczniaki borowiki ceglastopore bób brownie brukselka cezar chleb ciasto ciasto z galaretką Ciasto z rabarbarem ciasto z truskawkami ciasto ze śliwkami cielęcina cinnamon rolls cynamonki czereśnie ćwikła z chrzanem de volaille domowy ramen dorsz drozdzowki drożdzówkizserem drożdżówki fasolka fasolka po bretonsku fasolka szparagowa fast food faszerowana cukinia faszerowane bakłażany flaczki wołowe flaki frytki ganache gnocchi gołąbki green curry gulasz gulasz wołowy gulasz z jelenia gzik Jagodzianki jajko jogurtowe ciasto kacze udka kakaowa tarta kapusta zasmażana karkówka kiwi klopsiki drobiowe kluski śląskie knedel chlebowy knedle z jabłkami kotlet schabowy krem krem maślany krem z dyni krokiety krupnik kuchniapolska kurczak kurczak po chińsku kurczak w glazurze czosnkowej kurczak w sosie łosoś makaron makaron pappardelle makaron penne makaron spaghetti Makaron tagliatelle marchewkowe mazurek naleśniki obiad ogórki Ogórki małosolne ogórki w marynacie pasztet pavlova penne pieczeń pieczone pierniczkowe muffiny piernik piernik długodojrzewający piernikstaropolski pierogi pierogi ruskie pierogi z bobem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą pizza placek placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa pomidory przepis rabarbar rabarbarem ramen roladki z kurczaka rosół rosół drobiowo-wołowy rosół z kaczki rumsztyk ryba rzodkiewki sajgonki salsa paprykowa sałatka sałatkawitaminowa sernik sernik na zimno sernik pistacjowy serowocebulowa słodkokwaśny soczewica solony karmel sos chrzanowy sos czosnkowy sos grzybowy sos paprykowy sos pietruszkowy sospomidorowy spaghetti surówka surówka z białej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z marchwi surówka z pora surówka z selera szarlotka szaszłyki szparagi szpinak święta tarta tarta z malinami tarta z rabarbarem tartaletki tatar tatar wołowy tiramisu Tort czekoladowy tortilla truskawki udka udkawsosie wegańskie wegetariańskie wielkanoc wino witaminy wrapy zapiekanka ziemniaki zupa zupa krem z pieczarek i pora Żeberka wieprzowe

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo

Wykwintne dania na specjalne okazje

Wykwintne dania na specjalne okazje

Archiwum bloga

Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.