Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Słodkości
  • Przystawki
  • Instagram
  • Facebook
  • TIK TOK
  • UPRAWA POMIDORÓW

maja 19, 2023

Kurczak słodko-kwaśny z surówką z białej kapusty



Witajcie!
Dzisiejszy pomysł na obiad to sweet and sour chicken. Rozpływający się w ustach kurczak z warzywami i ananasem w sosie słodko-kwaśnym. Orientalne danie świetnie smakuje z surówką, którą kojarzymy z chińskich knajpek. Do kurczaka warto dodać nieco srirachy (tajskiego sosu z papryczek chilli), aby przełamać słodycz. Najlepiej do kurczaka zaserwować sypki ryż basmati bez dodatku soli. Dobrze doprawiony, pełny aromatów sos warzywny i wyrazista w smaku surówka, tworzą doskonałą kompozycję z ryżem i cebulą dymką.

Surówkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia jest przesiąknięta smakami - słodkim, kwaśnym i słonym. Możemy ją przygotować przy pomocy szatkownicy lub posiekać ją ręcznie. Grubo posiekana i tak zmięknie, dzięki zalewie.

Do mięsa dodałam ananasa z puszki. Oczywiście lepszy byłby świeży, jednak do tego dania wystarczy dosłownie kilka plasterków. Aby danie było bardziej treściwe, możemy dodać więcej warzyw np. fasolkę szparagową, brokuł oraz marchew (wcześniej zblanszowane - krótkotrwałe, intensywne zanurzenie we wrzątku, następnie szybkie schłodzenie). W tym przepisie użyłam grubo krojoną paprykę czerwoną oraz cebulę. 


Orientalne potrawy warto przygotowywać w woku. Szybko się nagrzewa, produkty w kilka sekund nabierają wysokiej temperatury. Podczas przygotowania kurczaka w sosie słodko-kwaśnym - każdy z produktów bardzo szybko smażymy na bardzo wysokiej mocy palnika. W ten sposób zamykamy smak mięsa i warzyw, następnie wszystko razem łączymy w przygotowanym sosie. Warzywa nie są rozgotowane, a przyjemnie chrupkie. Kurczak jak każde mięso wcześniej "zamknięte" nie traci swojej soczystości i walorów smakowych. 

Z poniższych składników przygotowałam 5 porcji. 

Składniki:
* 2 piersi z kurczaka ( może być też oddzielone od kości i skóry mięso z udek)
* 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
* ananas w puszce ok. 220-235 gramów
* 3 średniej wielkości białe cebule
* 2 czerwone papryki
* 2 ząbki czosnku
* kawałeczek imbiru wielkości kciuka
* cebula dymka zielona część
* sól
* olej do smażenia

Składniki na sos:
* sok ananasowy z puszki
* 1 łyżka dowolnego miodu
* 1/2 szklanki octu jabłkowego lub ryżowego
* 3 łyżki stołowe sosu sojowego jasnego
* 1 łyżka stołowa papryki ostrej
* 3 łyżki stołowe keczupu
* 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
* 1 łyżka stołowa prażonego sezamu
* sos tajski sriracha według uznania

Składniki na surówkę:
* 1/2 główki białej kapusty 
* 2 średniej wielkości marchewki
* 2 korzenie pietruszki
* 2 duże cebule
* 2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
* opcjonalnie: 1 gruszka
* 1 szklanka octu ryżowego ( 250ml)
* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 szklanki oleju 
* 1 łyżka soli

Ponadto potrzebujemy:
* dużą, głęboką patelnię
* misę + rózgę do przygotowania sosu
* tarka / mandolina
* niewielki rondelek
* duża misa/ garnek do mieszania surówki
* opcjonalnie: szatkownica 

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki. Płuczemy mięso i kroimy w mniejsze części. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę w duże piórka. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Imbir obieramy i drobno siekamy lub trzemy. 

Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy paprykę. Zarumienioną zdejmujemy z patelni. Następnie smażymy cebulę, imbir i czosnek. Zdejmujemy zarumienione i w razie potrzeby dolewamy oleju. Mięso solimy i dokładnie oprószamy mąką ziemniaczaną. Smażymy najlepiej partiami na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Ważne jest aby smażyć szybko, na mocnym ogniu i nie dusić mięsa. 

W misce łączymy wszystkie składniki sosu. Przelewamy na rozgrzaną patelnię, na której smażyliśmy mięso. Na średniej mocy palnika gotujemy sos, w razie potrzeby dolewamy wodę. Do gęstego, odparowanego sosu dodajemy najpierw mięso. Następnie pod koniec przygotowania potrawy dodajemy warzywa. Doprawiamy w razie potrzeby solą i ostrym sosem. Przygotowanie dania powinno zająć nie dłużej niż 25 minut. 

Przygotowanie surówki:
Kapustę kroimy w paseczki lub szatkujemy. Marchew i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w duże piórka. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub siekamy. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą w dużej misy. Zalewę (cukier, ocet, olej i sól)  łączymy w niewielkim garnku i podgrzewamy tylko do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Przestudzoną zalewę wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy. Surówka najlepiej smakuje po całej nocy spędzonej w lodówce. 
Smacznego! 

Read more »
on maja 19, 2023 0
Podziel się!
etykiety
kurczak w sosie, słodkokwaśny, surówka z białej kapusty
Nowsze posty
Starsze posty

maja 16, 2023

Pierogi ruskie


Witajcie! ;)
Kto z Was nie próbował ruskich pierogów? Naszego sztandarowego dania, o którym głośno nawet za oceanem. Słyniemy z pierogów, a najbardziej właśnie z ruskich. Przygotowane przez nasze babcie z ogromną ilością smażonej na złoto cebulki. Choć pracy przy pierogach jest dużo, warto od czasu do czasu powrócić do smaku dzieciństwa.
Pierogi ruskie inaczej zwane galicyjskimi, swoje pochodzenie zawdzięczają Rusi Czerwonej (Galicji Wschodniej). Nie pochodzą z Rosji a z województwa ruskiego Korony Królestwa Polskiego, następnie z Rzeczypospolitej. Według legendy polski duchowny, apostoł Słowian Jacek Odrowąż jadł pierogi w Kijowie i dzięki niemu zagościły one w Polsce. Święty Kościoła katolickiego miał karmić polską biedotę. 

Pierogi nie tylko ruskie... W XIII wieku jadano kurniki, knysze, koladki, sanieżki i socznie. Te pierwsze były z drobiowym nadzieniem. Knysze podawano w dzień żałoby, a koladki w styczniu, ze względu na kolędowanie. Pierogi ze słodkim nadzieniem przygotowane w imieniny nosiły nazwę sanieżek lub soczni.

W XIX wieku pierogi mogą mieć najróżniejszy farsz. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Pomimo dostępności wszelkich produktów, które możemy użyć jako farsz, to i tak wracamy do tradycyjnych smaków.


Składniki na ok. 60 - 70 szt. pierogów.
Ciasto: 
* 500 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* 250 ml - 1 szklanka ciepłej wody
* 2 szczypty soli 
* 1 łyżka oleju

Farsz:
* 200 gramów białego sera tłustego
* 200 gramów białego sera chudego
* 500 gramów ziemniaków ugotowanych do miękkości i przeciśniętych przez praskę
* 2 średniej wielkości cebule najlepiej białe, czosnkowe
* 2 duże ząbki czosnku
* odrobina masła 
* 1 łyżeczka cząbru
* 1 łyżeczka majeranku
* sól/ pieprz do smaku
* masło klarowane do smażenia


Przygotowanie farszu:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła klarowanego. W dużym garnku/ misy łączymy wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Farsz zagniatamy ręcznie. 

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy na stolnicy. Dodajemy sól i robimy dołek. Wlewamy olej oraz wodę partiami. Zagniatamy ręcznie. Ciasto powinno być aksamitne, zbite i elastyczne zarazem. Gotowe ciasto przekładamy do reklamówki, zawijamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie 15 minut, dzielimy ciasto na 3 - 4 części i wałkujemy po jednej. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym smaczniejsze będą pierogi. To farsz jest najważniejszy, choć ciasto nie powinno odstawać z boku ;) Farsz nakładamy solidnie, łyżeczkę na jedno kółko. Polecam do wykrajania kółek - metalowy ring, ale szklanka również będzie dobra.

Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę. Od wypłynięcia na powierzchnię powinny gotować się przez kilka minut do miekkosci. 


Read more »
on maja 16, 2023 1
Podziel się!
etykiety
kuchniapolska, obiad, pierogi, pierogi ruskie
Nowsze posty
Starsze posty

maja 16, 2023

Makaron spaghetti z drobiowymi klopsikami i bobem w sosie carbonara


Witajcie! ;)
Jeśli szukacie pomysłu na aromatyczny obiad to dobrze trafiliście! Dzisiejsza propozycja to spaghetti z klopsikami, bobem i sosem carbonara na bazie samych żółtek. Smak klopsików ma orientalną nutę dzięki tajskim dodatkom.
i kremowy sos... czemu nie?
 

Składniki:
* 1 opakowanie makaronu spaghetti
* Podwójna pierś z kurczaka ( ok. 400 gramów) zmielona lub w całości (możemy posiekać)
* ok. 300 gramów bobu
* 2 średniej wielkości czerwone cebule
* 1 duży ząbek czosnku
* 3 łyżki stołowe sosu ostrygowego
* 2 łyżki stołowe octu ryżowego
* 1 łyżka stołowa bułki tartej
* 1 papryczka piri-piri
* 3 żółtka
* 1 łyżka stołowa tartego parmezanu/grana padano/ pecorino
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* natka pietruszki ( ok. garść posiekanej ) 
* olej do smażenia
* sól/pieprz kolorowy świeżo mielony


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności płuczemy i gotujemy bób w osolonej wodzie do miękkości. Młodego bobu nie musimy obierać z łupinki.

Przygotowujemy klopsiki drobiowe. Mięso mielone lub drobno posiekane mieszamy z bułką tartą, drobno posiekaną cebulą czerwoną, sosem ostrygowym, i octem ryżowym. Formujemy pulpeciki i obtaczamy w mące. Smażymy do wyraźnego zarumienienia na średnim ogniu. Ważne aby klopsów nie przypalić, możemy je przez ok. 8 minut dusić jeszcze pod przykryciem. Dodajemy na patelnię ugotowany, odcedzony bób.
 

W między czasie przygotowujemy miseczkę z rozmieszanymi żółtkami. Żółtka mieszamy ze startym serem. Przygotowujemy posiekaną natkę pietruszki i posiekaną papryczkę chilli w zasięgu wzroku. 

Gdy nasze pulpeciki są już przesmażone wraz z bobem, a żółtka pod ręką, gotujemy makaron. Ważne aby wyłowić makaron al dente i przełożyć na patelnię z klopsikami i bobem. Dodajemy również szklankę wody, w której gotował się makaron. Wszystko razem mieszamy na patelni i odparowujemy nadmiar wody. Gotowy makaron zdejmujemy z ognia i w tym momencie dodajemy żółtka z tartym serem. Energicznie mieszamy. Pod koniec doprawiamy, posypujemy całość natką pietruszki, posiekaną papryczką piri-piri. 

Smacznego! ;) 

Read more »
on maja 16, 2023 0
Podziel się!
etykiety
bób, klopsiki drobiowe, makaron spaghetti, obiad, spaghetti
Nowsze posty
Starsze posty

maja 01, 2023

Czekoladowa tarta z kiwi



Witajcie! Mam dla Was przepis na wyśmienitą tartę. Tarta na kruchym spodzie, z czekoladowym ganache z mascarpone, dżemem z kiwi i dojrzałymi owocami kiwi. Pyszny, kruchy i maślany spód doskonale łączy się z czekoladową, kremową masą i kwaśnym kiwi.
 

Do tarty użyłam formy z wyciąganym dnem o średnicy 26cm.

Składniki na kruchy spód:
* 200 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* 100 gramów mąki krupczatki
* 200 gramów bardzo zimnego masła 82%
* 2 żółtka
* opcjonalnie 1 łyżka stołowa kwaśnej, gęstej śmietany 12% lub 18%
* 1/2  - 3/4 szklanki cukru pudru (w zależności jak bardzo słodkie ciasto wolicie)

Składniki na czekoladowy ganache:
* 250 ml śmietanki uht 30% lub 36%
* 2 czekolady mleczne lub gorzkie ( lub mix gorzkiej i mlecznej)
* 250 gramów mascarpone

+ ok. 10 sztuk dojrzałych kiwi
+ opcjonalnie dżem z kiwi

Przygotowanie kruchego spodu:
 Masło kroimy w kostkę ( pamiętajmy aby masło było naprawdę zimne). Przesianą mąkę pszenną i krupczatkę łączymy z zimnym masłem. Można siekać nożem lub łopatką metalową.  W momencie gdy mąka razem z masłem będzie przypominała konsystencję piasku, robimy wgłębienie. Dodajemy cukier puder, żółtka i śmietanę. Kiedy składniki wyraźnie się połączą, a ciasto będzie bardziej zbite możemy wyrabiać je rękoma - nie ogrzewajmy ciasta, zróbmy to naprawdę szybko.


Ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (możemy również wylepić formę ale należy zrobić to dość szybko, aby nie ogrzewać ciasta). Przekładamy na formę, odcinamy nadmiar i dziurkujemy widelcem. Z ciasta, które nam pozostało możemy wylepić wyższe brzegi. Blachę z ciastem wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Musi się porządnie schłodzić. Kluczowa w pieczeniu kruchego ciasta jest jego temperatura. Dobrze schłodzone ciasto wkładamy z lodówki wprost do nagrzanego piekarnika - 200 stopni góra/dół przez 15 minut. Następnie zmniejszamy na 180 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut - musi się ładnie zarumienić. Możemy zastosować obciążenie - wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać grochem. Po 15 minutach zdejmujemy obciążenie i dopiekamy dalej. Bez obciążenia również się upiecze, ale należy ciasto kontrolować czy nie przybrało pęcherzy, które należy szybko przebić wykałaczką. Upieczony kruchy spód, wyjmujemy i studzimy.

Przygotowanie czekoladowego kremu:

Czekolady mleczne (gorzkie, lub mleczną i gorzką) kruszymy na drobne kawałki. Śmietankę wlewamy do małego garnka z grubym dnem. Śmietankę podgrzewamy tak aby była gorąca ale nie zagotowała się. Dodajemy do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Mieszamy do momentu aż czekolada ze śmietanką wyraźnie się połączy. Powinna powstać lejąca, gładka masa, nieco płynna. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia, następnie przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia do średniej wielkości misy przekładamy mascarpone, dodajemy ganache i miksujemy na najwyższych obrotach. Masa po kilku minutach zrobi się zbita, puszysta i podwoi swoją objętość.


Wystudzony kruchy spód (opcjonalnie) możemy posmarować cienką warstwą dżemu z kiwi. Następnie wykładamy czekoladowy krem za pomocą szpatułki lub rękawa cukierniczego. Wygładzamy i dekorujemy owocami. Gotową tartę wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Czekoladowy krem się ustabilizuje, ciasto przejdzie smakami. Smacznego! 


Read more »
on maja 01, 2023 1
Podziel się!
etykiety
ganache, kakaowa tarta, kiwi, tarta, tartaletki
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

Łączna liczba wyświetleń

Polecany post

Moje pomidory

Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...

Popularne posty

  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...
  • Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche,...
  • Żeberka wieprzowe kruche i soczyste
    Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemn...
  • Jogurtowe ciasto z truskawkami na dużą blachę
    Witajcie! ;) Sezon na przepyszne truskawki trwa w najlepsze! ;) Dlatego przygotowałam bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto z truskawkami. Id...
  • Ciasto z rabarbarem i bezą na dużą blachę
    Najlepsze kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na dużą blachę (35 × 24 cm) To kruche ciasto z rabarbarem i bezą to absolutny hit wios...
  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Moje pomidory
    Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...
  • Kapitalny tatar wołowy
    Tatar wołowy to wyjątkowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, choć jego pochodzenie nieco zadziwia. Historia tatara sięga czasów tatarskich, ...
  • Placki ziemniaczane z kurczakiem w kremowym sosie
    Witajcie! Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu smakoszom chrupiących, złocistych placków ziemniaczanych. Rumiane, o czosnkowym aromacie py...
  • Pierogi z borowikami ceglastoporymi
    Witajcie! ;)  Jeżeli szukacie pomysłu na wykwintny obiad to świetnie trafiliście! Obiad, którym oczarujecie swoich bliskich, ponieważ zaskak...

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Baza przepisów kulinarnych

Etykiety

(nie)bolognese babeczki babka babka wielkanocna babka z malinami barszcz czerwony barszcz czerwony obiad bataty beza beza szwajcarska beza włoska biała czekolada bigos bitki wieprzowe boczniaki borowiki ceglastopore bób brownie brukselka cezar chleb ciasto ciasto z galaretką Ciasto z rabarbarem ciasto z truskawkami ciasto ze śliwkami cielęcina cinnamon rolls cynamonki czereśnie ćwikła z chrzanem de volaille domowy ramen dorsz drozdzowki drożdzówkizserem drożdżówki fasolka fasolka po bretonsku fasolka szparagowa fast food faszerowana cukinia faszerowane bakłażany flaczki wołowe flaki frytki ganache gnocchi gołąbki green curry gulasz gulasz wołowy gulasz z jelenia gzik Jagodzianki jajko jogurtowe ciasto kacze udka kakaowa tarta kapusta zasmażana karkówka kiwi klopsiki drobiowe kluski śląskie knedel chlebowy knedle z jabłkami kotlet schabowy krem krem maślany krem z dyni krokiety krupnik kuchniapolska kurczak kurczak po chińsku kurczak w glazurze czosnkowej kurczak w sosie łosoś makaron makaron pappardelle makaron penne makaron spaghetti Makaron tagliatelle marchewkowe mazurek naleśniki obiad ogórki Ogórki małosolne ogórki w marynacie pasztet pavlova penne pieczeń pieczone pierniczkowe muffiny piernik piernik długodojrzewający piernikstaropolski pierogi pierogi ruskie pierogi z bobem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą pizza placek placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa pomidory przepis rabarbar rabarbarem ramen roladki z kurczaka rosół rosół drobiowo-wołowy rosół z kaczki rumsztyk ryba rzodkiewki sajgonki salsa paprykowa sałatka sałatkawitaminowa sernik sernik na zimno sernik pistacjowy serowocebulowa słodkokwaśny soczewica solony karmel sos chrzanowy sos czosnkowy sos grzybowy sos paprykowy sos pietruszkowy sospomidorowy spaghetti surówka surówka z białej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z marchwi surówka z pora surówka z selera szarlotka szaszłyki szparagi szpinak święta tarta tarta z malinami tarta z rabarbarem tartaletki tatar tatar wołowy tiramisu Tort czekoladowy tortilla truskawki udka udkawsosie wegańskie wegetariańskie wielkanoc wino witaminy wrapy zapiekanka ziemniaki zupa zupa krem z pieczarek i pora Żeberka wieprzowe

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo

Wykwintne dania na specjalne okazje

Wykwintne dania na specjalne okazje

Archiwum bloga

Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.