Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Przystawki
  • Słodkości
  • Instagram
  • Facebook
  • TIK TOK
  • UPRAWA POMIDORÓW

stycznia 10, 2024

Roladki drobiowe z sosem bazyliowym i puree z batatów


Witajcie! Dzisiejsza kompozycja doskonała to roladki z kurczaka z pysznym, gęstym bazyliowym sosem i puszystym purée z batatów. Rozpływające się w ustach roladki, faszerowane brokułami i serem feta zaserwowane z brukselką i fasolką szparagową to istne niebo na podniebieniu. Zarówno brukselka jak i fasolka szparagowa obowiązkowo okraszone rumianą bułką tartą z masłem. Obiad w takim wydaniu świetnie sprawdzi się jako danie główne na niejednej uroczystości rodzinnej. Potrawa ta jest pełna warzyw, różnych struktur, kolorów i oczywiście smaków.

Roladki drobiowe zostały najpierw ugotowane, następnie przez krótką chwilę grillowane. Ważnym elementem jest zastosowanie odpowiedniej folii spożywczej przeznaczonej do gotowania żywności. Nie rekomenduję używania folii aluminiowej ze względu na przenikanie aluminium do potraw. Doskonałym zamiennikiem folii jest gotowanie roladek w czystej, lnianej serwecie. Posiadacze piekarników z funkcją pary lub parowaru mają ułatwione zadanie. Zawinięte roladki wystarczy spiąć wykałaczkami i gotować na parze ok 30 minut.


Z poniższych składników przygotowałam 4 solidne porcje. 
Składniki:
* 2 piersi z kurczaka
* ok. 7 różyczek brokułu
* ok. 100 - 120 gramów sera typu feta
* sól/ pieprz do smaku
+ folia spożywcza przeznaczona do gotowania żywności/ lniana, czysta serweta/ wykałaczki w przypadku gotowania na parze

Składniki na sos:
* duży pęczek świeżej bazylii ( np. z całej doniczki)
* 1 łyżeczka masła
* 500 ml śmietanki 18% do zup i sosów 
* kilka kropel soku z cytryny
* sól/pieprz(biały) do smaku 

Puree z batatów:
* 2 -3 bataty o łącznej wadze ok. 700 gramów
* 1 łyżka stołowa miękkiego masła
* 1/2  płaskiej łyżeczki kurkumy
* opcjonalnie: niewielka ilość mleka lub śmietany 
* sól/ pieprz (biały) do smaku

Ponadto:
* dowolna ilość brukselki i fasolki szparagowej
* bułka tarta + masło/olej
* sól
* opcjonalnie cukier do smaku
* opcjonalnie oregano do fasolki

Dodatkowo potrzebujemy:
* tłuczek do mięsa
* praska do ziemniaków
* folię spożywczą przystosowaną do gotowania/ lnianą czystą serwetę/ wykałaczki w przypadku gotowania roladek na parze 
* opcjonalnie: blender do zmiksowania sosu / patelnia grillowa do podgrillowania roladek


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki w zasięgu ręki. Oczyszczone różyczki brokułu oddzielamy od łodyżek, a ser feta kroimy w niewielkie kawałeczki. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy chrząstek oraz błon. Każdą z piersi rozbijamy tak, aby jej za bardzo nie podziurawić. Jeżeli do przygotowania roladek użyjecie folii spożywczej, warto zawczasu rozwinąć ją na desce i na niej już rozbijać kurczaka. Na tak przygotowanym filecie układamy różyczki brokułu i pokrojone kawałki sera feta. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy ciasno, tworząc cukierek. Związujemy boki i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 35 minut.



Po ugotowaniu możemy wbić wykałaczkę. Rolady powinny być zbite i trzymać formę. Odwijamy i grillujemy najlepiej na patelni grillowej z użyciem kilku kropel oliwy bądź oleju. Kroimy w plastry o dowolnej grubości, serwujemy z pysznym, bazyliowym sosem.





Przygotowanie puree z batatów:
Bataty obieramy i kroimy w mniejsze części. Im mniejsze będą kawałki tym szybciej się ugotują. Płuczemy i zalewamy czystą, zimną wodą do przykrycia batatów. Dodajemy ok 1/2 płaskiej łyżeczki soli. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem. Miękkie bataty odcedzamy i ponownie stawiamy na palniku. Odparowujemy nadmiar wody z dna garnka przez kilkadziesiąt sekund. Następnie przepuszczamy przez praskę i doprawiamy. Dobrze przetarte bataty z odrobiną masła i mleka nabierają przyjemnej, mazistej oraz puszystej konsystencji. 

Przygotowanie sosu bazyliowego:
Bazylię siekamy dość drobno. Siekamy zarówno listki jak i łodyżki. Na niewielkiej ilości masła podsmażamy przez krótką chwilę posiekaną bazylię. Dodajemy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż wyraźnie zgęstnieje i odparuje. Pod koniec gotowania sos możemy zmiksować blenderem. Bazylia będzie jeszcze bardziej wyczuwalna, a sos zyska na kolorze. 

Przygotowanie fasolki szparagowej i brukselki z rumianą bułką tartą:
Brukselkę pozbywamy wierzchnich listków, płuczemy i zalewamy zimną wodą. Wodę odrobiny solimy i słodzimy. Możemy dodać do wody również niewielką ilość masła. Od momentu zagotowania, gotujemy ok 6 minut ( bez przykrycia!). Odcedzamy i grillujemy.

Fasolkę szparagową myjemy w zimnej wodzie, odcinamy końcówki. Zalewamy zimną wodą. Dodajemy ok 1/2 płaskiej łyżeczki soli, odrobinę cukru i 1/2 suszonego oregano. Fasolkę gotujemy do momentu aż będzie miękka ale nadal sprężysta. Maksymalnie 12 - 13 minut. 

Na patelnię wysypujemy ok 2 - 3 łyżki bułki tartej. Na średnim ogniu rumienimy bułkę do momentu uzyskania ładnego, złotego koloru. Następnie dodajemy ok 2 łyżki masła i zdejmujemy z ognia. Solimy i okraszamy wcześniej przygotowaną fasolkę i brukselkę. 
Smacznego! ;)



Read more »
on stycznia 10, 2024 1
Podziel się!
etykiety
bataty, brukselka, fasolka szparagowa, obiad, roladki z kurczaka
Nowsze posty
Starsze posty

stycznia 03, 2024

Bitki wieprzowe w sosie grzybowym z gnocchi i buraczkami



Witajcie! Dzisiejsza propozycja na smakowity obiad, to rozpływające się w ustach bitki ze schabu. Klasycznie przygotowane bitki, podane z sosem z podgrzybków i z cudownie chłonącymi sos włoskimi kluseczkami. Danie genialnie komponuje się z ćwikłą z chrzanem podaną na ciepło. Obiad w takim wydaniu doskonale sprawdzi się w święta Wielkanocne. Bitki rozpływają się w ustach, a sos jest gęsty i kremowy. Wyśmienite, zasmażane, drobno tarte buraczki możemy zaserwować również na zimno. 

Gnocchi przygotowałam korzystając z przepisu od Krytyka Kulinarna. Uważam, że jest to naprawdę świetny przepis, kluseczki są miękkie, aksamitne w smaku (gotujemy je w mleku) i doskonale chłoną sos.



Sos w tym daniu jest kremowo-piwno-grzybową eksplozją smaków. Do przygotowania sosu użyłam mięsistych podgrzybków brunatnych, które z kruchym mięsem tworzą kompozycję doskonałą.
Jako dodatek warzywny użyłam buraków tzw. ćwikłowych. Buraki tej odmiany są słodkie i łatwe w obróbce dzięki swojemu kształtowi. Mięsa jakiego użyłam to schab wieprzowy bez kości o wadze 850 gramów. Z poniższych składników, przygotowałam 5 solidnych porcji obiadu.   


Składniki:
* 850 gramów schabu wieprzowego bez kości
* ok 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa
* sól himalajska i pieprz kolorowy świeżo mielony
* olej do smażenia/ smalec

Ćwikła z chrzanem:
* 1 kg buraków ćwikłowych
* 1 - 2 łyżki stołowe tartego chrzanu
* 1 łyżeczka mielonego kminku
* sok z połowy cytryny
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony/cukier według upodobań

Sos grzybowy:
* 500 gramów podgrzybków brunatnych świeżych/mrożonych
* 1 łyżka masła
* 500 ml śmietanki 30% uht
* 1 szklanka przegotowanej wody (250ml)
* 2 średniej wielkości cebule
* 1 ząbek czosnku
* ok. 200 ml piwa pszenicznego
* estragon
* majeranek
* sól himalajska/pieprz kolorowy świeżo mielony według upodobań
* opcjonalnie świeże zioła: szczypior/pietruszka/koper

* PRZEPIS NA GNOCCHI 👉 KLIK


Przygotowanie tartych buraczków:
Najlepiej przygotować je dzień wcześniej ( będą smaczniejsze następnego dnia). Buraki myjemy i nieobrane przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Wystudzone buraki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. W dużym i szerokim garnku rozpuszczamy masło i smażymy buraczki. Smażymy do momentu aż nieco odparują i zgęstnieją. Doprawiamy i odstawiamy do wystudzenia. Do już letnich buraków dodajemy utarty chrzan ( ze słoiczka lub świeży). 


Przygotowanie sosu:
Cebule kroimy na pół, następnie w plasterki. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Grzyby kroimy w nieduże kawałki ( widoczne na zdjęciu poniżej). W szerokim garnku rozpuszczamy masło i kolejno smażymy: cebulę, czosnek i grzyby. Wszystko smażymy na średniej mocy palnika ok 7-8 minut. Doprawiamy estragonem i majerankiem. Wlewamy piwo i odparowujemy alkohol.



Dodajemy śmietankę oraz szklankę wody. Gotujemy do momentu aż sos nabierze wyraźnej gęstości. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.



Przygotowanie bitek ze schabu:
Mięso oczyszczamy z błonek i kroimy w plastry o grubości ok 1-1,5 cm. Lekko rozbijamy za pomocą tłuczka i doprawiamy. Oprószamy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Zarumienione bitki przekładamy do garnka z przygotowanym sosem grzybowym. Bitki w sosie dusimy do miękkości na słabej mocy palnika. 



Wykończenie dania:
Gnocchi gotujemy w mleku, odcedzamy i układamy na talerzu. Wykładamy bitki, polewamy obficie sosem zarówno mięso jak i kluseczki. Buraczki podajemy na zimno lub na ciepło. Posypujemy świeżymi ziołami ( szczypiorkiem/koprem/pietruszką). Smacznego! ;)
Read more »
on stycznia 03, 2024 0
Podziel się!
etykiety
bitki wieprzowe, ćwikła z chrzanem, gnocchi, kuchniapolska, obiad, sos grzybowy
Nowsze posty
Starsze posty

maja 29, 2023

Tarta z rabarbarem i bezą

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Delikatny, maślany spód, kwaśny rabarbar i słodka beza to bez wątpienia kompozycja doskonała. Do rabarbaru dodałam skórkę i sok z jednej pomarańczy.

Łatwe w przygotowaniu, większości przypadnie do gustu. Ozdobione jadalnymi płatkami bzu pięknie się prezentuje. Ciasto jest pyszne, naprawdę bardzo szybko znika ;) Przygotowane z łatwo dostępnych składników. Można kroić jescze ciepłe ;)

RabarbarTarta z rabarbarem

Tortownica z wyjmowanym dnem o wymiarach 26-28cm będzie najlepsza. 

Składniki:
* 200 gramów mąki tortowej typ 450
* 100 gramów mąki krupczatki
* 3 żółtka
* 120 gramów zimnego masła
* łyżka kwaśnej i gęstej smietany 12%
* 1/2 szklanki cukru pudru

* 1 kg rabarbaru
* łyżeczka skrobi ziemniaczanej
* skórka i sok z jednej pomarańczy
* 2 łyżki cukru 

* 3 białka 
* 150 gramów drobnego cukru

Przygotowanie:
Przesiane mąki wymieszać z masłem przy pomocy miksera lub ręcznie. Po chwili dodać żółtka, śmietanę i cukier. Wyrabiać do połączenia składników. Ciasto rozwałkować miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub wylepić spód tortownicy. Formę z ciastem nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez około godzinę lub 15 min w zamrażarce. Piekarnik nastawić na 200 stopni. 

W międzyczasie przygotować rabarbar. Odciać zgrubiałe części, nie obierać, pokroić na centrymetrowe plasterki. Wymieszać ze skrobią, cukrem, skórką i sokiem z pomarańczy. Odstawić na bok.

Schłodzony kruchy spód obciążyć papierem do pieczenia z grochem lub fasolą. Piec do zrumienienia około 15-20 minut. Następnie formę ze spodem wyjąć, nałożyć równomiernie rabarbar i zapiec z owocami 15 minut. 

Białka ubić na najwyższych obrotach. Cukier dodawać partiami od momentu kiedy białka się spienią. Wyjąć ciasto z rabarbarem, zmniejszyć temperaturę piekarnika na 135 stopni. Wyłożyć białka na ciasto i piec ok 45-50 minut. Do momentu aż beza będzie krucha z zewnątrz i stabilna w środku. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. 

Po upieczeniu, tartę można wyjąć odrazu z piekarnika i po ok .15 minutach kroić. Smacznego ;) 

Read more »
on maja 29, 2023 3
Podziel się!
etykiety
beza, rabarbar, tarta z rabarbarem
Nowsze posty
Starsze posty

maja 29, 2023

Gołąbki w sosie pomidorowym


Witajcie! Ostatnio przygotowałam jedno z najbardziej znanych polskich dań. Są nimi gołąbki zawijane w liście białej kapusty z półmięsnym farszem. Tym razem w wersji pieczonej, w gęstym, pomidorowym sosie. 

Gołąbki królują na stołach od pokoleń i wciąż zachwycają swoim smakiem. Potrawa wschodnio-europejska, która przywędrowała z Ukrainy w XIX wieku do Polski. Początkowo na farsz składały się takie składniki jak kasza gryczana i ziemniaki. Było to główne danie uboższych warstw społeczeństwa. Z czasem gołąbki nabierały przeróżnych odsłon. Gdy danie pojawiło się w Grecji, główki kapusty zastąpiły liście winogron. Natomiast w Rumunii, gołąbki są podawane z jagnięciną, baraniną czy dorszem.



Składniki na ok. 18 szt. gołąbków:
* 1 duża główka kapusty
* 500 gramów zmielonego mięsa wieprzowego
* 500 gramów zmielonego mięsa wołowego
* 300 gramów białego ryżu
* 2 średniej wielkości cebule białe najlepiej czosnkowe
* 2 ząbki czosnku
* 1 całe jajko
* 1 łyżeczka majeranku
* sól/ pieprz do smaku
* 1 łyżka oleju/oliwy

Składniki na sos pomidorowy:
* 2 puszki pomidorów krojonych 
* 1 koncentrat pomidorowy 200 gramów
* 2 średniej wielkości białe cebule najlepiej czosnkowe
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka suszonego lub kilka listków świeżego lubczyku
* 1 łyżeczka suszonej bazylii lub garść świeżej
* 1 łyżka stołowa cukru
* sól himalajska i pieprz czarny mielony do smaku
* 1 łyżka oliwy/oleju



Przygotowanie:
Główkę kapusty oczyszczamy z wierzchniej warstwy liści. Wycinamy głąb i przekładamy do dużego i głębokiego garnka. Kapustę zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżkę oleju  i gotujemy na niskiej mocy palnika. Po około 10 - 12  minutach gotowania, główkę kapusty odwracamy na drugą stronę - ostrożnie. Po ok. 8 minutach wyjmujemy kapustę z wrzątku i przelewamy zimną wodą. Po przestudzeniu kapustę rozbieramy ze wszystkich liści. 

Przygotowanie farszu:
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu i studzimy. Ryż gotujemy według zaleceń na opakowaniu ( warto wypłukać go wcześniej dwukrotnie pod zimną wodą). Studzimy i łączymy ze wszystkimi składnikami  - z surowym mięsem, cebulą i czosnkiem. Doprawiamy ok łyżkę soli i łyżeczkę pieprzu. Dodajemy surowe jajko i dokładnie mieszamy. 

Z każdego liścia kapusty pozbywamy się zdrewniałych części. Na jeden liść kapusty nakładamy solidną porcję farszu ( ok. 2 kopiate łyżki) i zawijamy. Najpierw zwijamy boki liścia, następnie zwijamy całość w rulon ( identycznie jak w przypadku krokietów). Podczas zwijania należy zaciskać farsz do węwnątrz, ostrożnie aby nie uszkodzić liści. Podobnie postępujemy z kolejnymi gołąbkami. Jeżeli zostanie nam kilka liści, wyścielmy nimi blachę. Piekarnik nastawiamy na 180'C i pieczemy ok 1,5  - 2h do miękkości. Gołabki przykrywamy folią aluminiową lub drugą blachą. 

Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę i czosnek, obieramy, drobno siekamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy koncentrat i znów wszystko razem smażymy. Dodajemy obie puszki krojonych pomidorów i dusimy wszystko na średniej mocy palnika. Po ok. 15-20 minutach, gdy sos wyraźnie zgęstnieje, dolewamy szklankę wody. Włączamy nieco słabszą moc palnika i dusimy sos na wolnym ogniu aż nabierze ładnego, soczyście czerwonego koloru. Pod koniec duszenia doprawiamy sos ziołami i przyprawami. W razie potrzeby możemy sos zmiksować blenderem. 
Smacznego! ;) 




Read more »
on maja 29, 2023 0
Podziel się!
etykiety
gołąbki, kuchniapolska, obiad, sospomidorowy
Nowsze posty
Starsze posty

maja 27, 2023

Łosoś z zieloną soczewicą i salsą paprykową

Witajcie!
Dzisiejsza propozycja na wyśmienity, pełen aromatów obiad to pieczony łosoś  z zieloną soczewicą gotowaną w mleku kokosowym z przyprawami garam masala, kminem rzymskim i kurkumą. Orientalny, indyjski smak soczewicy doskonale przełamuje paprykowa salsa z chili, czerwoną cebulką, natką pietruszki i czosnkiem. Z każdym kęsem odkrywamy coraz to ciekawszy smak.
 

Zielona soczewica jest skarbnicą wielu składników odżywczych. Jest bogata w białko, potas oraz kwas foliowy. Duża zawartość potasu wspomaga leczenie zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego. Soczewica jest pomocna w leczeniu anemii ( dzięki dużej zawartości żelaza) oraz reguluje poziom "złego" cholesterolu we krwi.

Łosoś jest najczęściej wybieraną przez nas rybą. Jest świetnym źródłem kwasów omega-3 i omega-6 czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Mięso łososia jest bogate w witaminy A, D, E i B. Jest również źródłem potasu, cynku oraz selenu. Więcej informacji o tym jakiego łososia wybrać znajdziecie TUTAJ

Z poniższych składników przygotowałam cztery solidne porcje.

Składniki:
*porcje fileta z łososia o wadze ok. 200-250 gramów 
* sól/pieprz cytrynowy do smaku
*kilka kropel oliwy z oliwek
Dodatkowo:
* opakowanie soczewicy zielonej o wadze 400 gramów
* 2 puszki mleka kokosowego o łącznej wadze 800ml
* 1 łyżka stołowa przyprawy garam masala
* 1 łyżeczka kminu rzymskiego
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* 2 łyżki stołowe sosu sojowego ciemnego
* sok z 1/2 cytryny
* sól/pieprz do smaku

Salsa paprykowa:
* 2 papryki o dowolnym kolorze
* 1 średniej wielkości czerwona cebula
* nać pietruszki
* 2 średniej wielkości ząbki czosnku
* 1 papryczka chili
* 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
* 1 łyżka stołowa soku z cytryny
* sól/pieprz do smaku


Przygotowanie:

W pierwszej kolejności musimy namoczyć soczewicę. Umieszczamy ją w głębokiej misy/garnku i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Soczewicę odcedzamy, płuczemy. Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż soczewica wyraźnie zmięknie. Pod koniec duszenia doprawiamy. 


Piekarnik nastawiamy na 200'C grzanie góra/dół. Porcje łososia osuszamy na ręczniku papierowym. Naczynie, w której będziemy piec natłuszczamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Łososia doprawiamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 18 minut. Ważne jest, aby łososia nie wysuszyć - powinien być delikatny, nieprzesuszony, trzymający swoją formę. 

Salsa paprykowa to nic innego jak posiekane warzywa w drobną kosteczkę. Doprawiona salsa doskonale smakuje przygotowana nieco wcześniej aby mogła się "przegryźć". 
Smacznego! 
Read more »
on maja 27, 2023 1
Podziel się!
etykiety
łosoś, obiad, ryba, salsa paprykowa, soczewica
Nowsze posty
Starsze posty

maja 19, 2023

Kurczak słodko-kwaśny z surówką z białej kapusty



Witajcie!
Dzisiejszy pomysł na obiad to sweet and sour chicken. Rozpływający się w ustach kurczak z warzywami i ananasem w sosie słodko-kwaśnym. Orientalne danie świetnie smakuje z surówką, którą kojarzymy z chińskich knajpek. Do kurczaka warto dodać nieco srirachy (tajskiego sosu z papryczek chilli), aby przełamać słodycz. Najlepiej do kurczaka zaserwować sypki ryż basmati bez dodatku soli. Dobrze doprawiony, pełny aromatów sos warzywny i wyrazista w smaku surówka, tworzą doskonałą kompozycję z ryżem i cebulą dymką.

Surówkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia jest przesiąknięta smakami - słodkim, kwaśnym i słonym. Możemy ją przygotować przy pomocy szatkownicy lub posiekać ją ręcznie. Grubo posiekana i tak zmięknie, dzięki zalewie.

Do mięsa dodałam ananasa z puszki. Oczywiście lepszy byłby świeży, jednak do tego dania wystarczy dosłownie kilka plasterków. Aby danie było bardziej treściwe, możemy dodać więcej warzyw np. fasolkę szparagową, brokuł oraz marchew (wcześniej zblanszowane - krótkotrwałe, intensywne zanurzenie we wrzątku, następnie szybkie schłodzenie). W tym przepisie użyłam grubo krojoną paprykę czerwoną oraz cebulę. 


Orientalne potrawy warto przygotowywać w woku. Szybko się nagrzewa, produkty w kilka sekund nabierają wysokiej temperatury. Podczas przygotowania kurczaka w sosie słodko-kwaśnym - każdy z produktów bardzo szybko smażymy na bardzo wysokiej mocy palnika. W ten sposób zamykamy smak mięsa i warzyw, następnie wszystko razem łączymy w przygotowanym sosie. Warzywa nie są rozgotowane, a przyjemnie chrupkie. Kurczak jak każde mięso wcześniej "zamknięte" nie traci swojej soczystości i walorów smakowych. 

Z poniższych składników przygotowałam 5 porcji. 

Składniki:
* 2 piersi z kurczaka ( może być też oddzielone od kości i skóry mięso z udek)
* 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
* ananas w puszce ok. 220-235 gramów
* 3 średniej wielkości białe cebule
* 2 czerwone papryki
* 2 ząbki czosnku
* kawałeczek imbiru wielkości kciuka
* cebula dymka zielona część
* sól
* olej do smażenia

Składniki na sos:
* sok ananasowy z puszki
* 1 łyżka dowolnego miodu
* 1/2 szklanki octu jabłkowego lub ryżowego
* 3 łyżki stołowe sosu sojowego jasnego
* 1 łyżka stołowa papryki ostrej
* 3 łyżki stołowe keczupu
* 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
* 1 łyżka stołowa prażonego sezamu
* sos tajski sriracha według uznania

Składniki na surówkę:
* 1/2 główki białej kapusty 
* 2 średniej wielkości marchewki
* 2 korzenie pietruszki
* 2 duże cebule
* 2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
* opcjonalnie: 1 gruszka
* 1 szklanka octu ryżowego ( 250ml)
* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 szklanki oleju 
* 1 łyżka soli

Ponadto potrzebujemy:
* dużą, głęboką patelnię
* misę + rózgę do przygotowania sosu
* tarka / mandolina
* niewielki rondelek
* duża misa/ garnek do mieszania surówki
* opcjonalnie: szatkownica 

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki. Płuczemy mięso i kroimy w mniejsze części. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę w duże piórka. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Imbir obieramy i drobno siekamy lub trzemy. 

Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy paprykę. Zarumienioną zdejmujemy z patelni. Następnie smażymy cebulę, imbir i czosnek. Zdejmujemy zarumienione i w razie potrzeby dolewamy oleju. Mięso solimy i dokładnie oprószamy mąką ziemniaczaną. Smażymy najlepiej partiami na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Ważne jest aby smażyć szybko, na mocnym ogniu i nie dusić mięsa. 

W misce łączymy wszystkie składniki sosu. Przelewamy na rozgrzaną patelnię, na której smażyliśmy mięso. Na średniej mocy palnika gotujemy sos, w razie potrzeby dolewamy wodę. Do gęstego, odparowanego sosu dodajemy najpierw mięso. Następnie pod koniec przygotowania potrawy dodajemy warzywa. Doprawiamy w razie potrzeby solą i ostrym sosem. Przygotowanie dania powinno zająć nie dłużej niż 25 minut. 

Przygotowanie surówki:
Kapustę kroimy w paseczki lub szatkujemy. Marchew i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w duże piórka. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub siekamy. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą w dużej misy. Zalewę (cukier, ocet, olej i sól)  łączymy w niewielkim garnku i podgrzewamy tylko do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Przestudzoną zalewę wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy. Surówka najlepiej smakuje po całej nocy spędzonej w lodówce. 
Smacznego! 

Read more »
on maja 19, 2023 0
Podziel się!
etykiety
kurczak w sosie, słodkokwaśny, surówka z białej kapusty
Nowsze posty
Starsze posty

maja 16, 2023

Pierogi ruskie


Witajcie! ;)
Kto z Was nie próbował ruskich pierogów? Naszego sztandarowego dania, o którym głośno nawet za oceanem. Słyniemy z pierogów, a najbardziej właśnie z ruskich. Przygotowane przez nasze babcie z ogromną ilością smażonej na złoto cebulki. Choć pracy przy pierogach jest dużo, warto od czasu do czasu powrócić do smaku dzieciństwa.
Pierogi ruskie inaczej zwane galicyjskimi, swoje pochodzenie zawdzięczają Rusi Czerwonej (Galicji Wschodniej). Nie pochodzą z Rosji a z województwa ruskiego Korony Królestwa Polskiego, następnie z Rzeczypospolitej. Według legendy polski duchowny, apostoł Słowian Jacek Odrowąż jadł pierogi w Kijowie i dzięki niemu zagościły one w Polsce. Święty Kościoła katolickiego miał karmić polską biedotę. 

Pierogi nie tylko ruskie... W XIII wieku jadano kurniki, knysze, koladki, sanieżki i socznie. Te pierwsze były z drobiowym nadzieniem. Knysze podawano w dzień żałoby, a koladki w styczniu, ze względu na kolędowanie. Pierogi ze słodkim nadzieniem przygotowane w imieniny nosiły nazwę sanieżek lub soczni.

W XIX wieku pierogi mogą mieć najróżniejszy farsz. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Pomimo dostępności wszelkich produktów, które możemy użyć jako farsz, to i tak wracamy do tradycyjnych smaków.


Składniki na ok. 60 - 70 szt. pierogów.
Ciasto: 
* 500 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* 250 ml - 1 szklanka ciepłej wody
* 2 szczypty soli 
* 1 łyżka oleju

Farsz:
* 200 gramów białego sera tłustego
* 200 gramów białego sera chudego
* 500 gramów ziemniaków ugotowanych do miękkości i przeciśniętych przez praskę
* 2 średniej wielkości cebule najlepiej białe, czosnkowe
* 2 duże ząbki czosnku
* odrobina masła 
* 1 łyżeczka cząbru
* 1 łyżeczka majeranku
* sól/ pieprz do smaku
* masło klarowane do smażenia


Przygotowanie farszu:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła klarowanego. W dużym garnku/ misy łączymy wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Farsz zagniatamy ręcznie. 

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy na stolnicy. Dodajemy sól i robimy dołek. Wlewamy olej oraz wodę partiami. Zagniatamy ręcznie. Ciasto powinno być aksamitne, zbite i elastyczne zarazem. Gotowe ciasto przekładamy do reklamówki, zawijamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie 15 minut, dzielimy ciasto na 3 - 4 części i wałkujemy po jednej. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym smaczniejsze będą pierogi. To farsz jest najważniejszy, choć ciasto nie powinno odstawać z boku ;) Farsz nakładamy solidnie, łyżeczkę na jedno kółko. Polecam do wykrajania kółek - metalowy ring, ale szklanka również będzie dobra.

Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę. Od wypłynięcia na powierzchnię powinny gotować się przez kilka minut do miekkosci. 


Read more »
on maja 16, 2023 1
Podziel się!
etykiety
kuchniapolska, obiad, pierogi, pierogi ruskie
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

Łączna liczba wyświetleń

Popularne posty

  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...
  • Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche,...
  • Jogurtowe ciasto z truskawkami na dużą blachę
    Witajcie! ;) Sezon na przepyszne truskawki trwa w najlepsze! ;) Dlatego przygotowałam bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto z truskawkami. Id...
  • Żeberka wieprzowe kruche i soczyste
    Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemn...
  • Ciasto z rabarbarem i bezą na dużą blachę
    Najlepsze kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na dużą blachę (35 × 24 cm) To kruche ciasto z rabarbarem i bezą to absolutny hit wios...
  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Kapitalny tatar wołowy
    Tatar wołowy to wyjątkowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, choć jego pochodzenie nieco zadziwia. Historia tatara sięga czasów tatarskich, ...
  • Żur staropolski
    Żur staropolski na żytnim zakwasie. Gęsty, wyrazisty, lekko pikantny, idealnie kwaśny. Z wędzonymi żeberkami, białą kiełbasą i chrzanem. Zap...
  • Ogórki małosolne
    Ogórki małosolne – tradycyjny przepis domowy Ogórki małosolne to jeden z najbardziej charakterystycznych smaków polskiego lata. Przygotowuje...

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Baza przepisów kulinarnych

Etykiety

(nie)bolognese babeczki babka babka wielkanocna babka z malinami barszcz czerwony barszcz czerwony obiad bataty beza beza szwajcarska beza włoska biała czekolada bigos bitki wieprzowe boczniaki borowiki ceglastopore borówki bób brownie brukselka cezar chleb ciasteczka ciastka ciasto ciasto z galaretką Ciasto z rabarbarem ciasto z truskawkami ciasto ze śliwkami cielęcina cinnamon rolls cynamonki czereśnie ćwikła z chrzanem de volaille domowy ramen dorsz drozdzowki drożdzówkizserem drożdżówki fasolka fasolka po bretonsku fasolka szparagowa fast food faszerowana cukinia faszerowane bakłażany flaczki wołowe flaki frytki ganache gnocchi gołąbki green curry gulasz gulasz wołowy gulasz z jelenia gzik Jagodzianki jajko jogurtowe ciasto kacze udka kakaowa tarta kapusta zasmażana karkówka kiwi klopsiki drobiowe kluski śląskie knedel chlebowy knedle z jabłkami kotlet schabowy krem krem maślany krem z dyni krokiety krupnik kuchniapolska kurczak kurczak po chińsku kurczak w glazurze czosnkowej kurczak w sosie łosoś makaron makaron pappardelle makaron penne makaron spaghetti Makaron tagliatelle marchewkowe maślane ciastka mazurek naleśniki obiad ogórki ogórki curry Ogórki małosolne ogórki na zimę ogórki w marynacie pasztet pavlova penne pieczeń pieczone pierniczkowe muffiny piernik piernik długodojrzewający piernikstaropolski pierogi pierogi ruskie pierogi z bobem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą pizza placek placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa pomidory przepis przetwory rabarbar rabarbarem ramen roladki z kurczaka rosół rosół drobiowo-wołowy rosół z kaczki rumsztyk ryba rzodkiewki sajgonki salsa paprykowa sałatka sałatkawitaminowa sernik sernik na zimno sernik pistacjowy serowocebulowa słodkokwaśny soczewica solony karmel sos chrzanowy sos czosnkowy sos grzybowy sos paprykowy sos pietruszkowy sospomidorowy spaghetti surówka surówka z białej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z marchwi surówka z pora surówka z selera szarlotka szaszłyki szparagi szpinak święta tarta tarta z malinami tarta z rabarbarem tartaletki tatar tatar wołowy tiramisu Tort czekoladowy tortilla truskawki udka udkawsosie wegańskie wegetariańskie wielkanoc wino witaminy wrapy zapiekanka ziemniaki zupa zupa krem z pieczarek i pora Żeberka wieprzowe

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo

Wykwintne dania na specjalne okazje

Wykwintne dania na specjalne okazje

Archiwum bloga

Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.