Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Słodkości
  • Przystawki
  • Instagram
  • Facebook
  • TIK TOK
  • UPRAWA POMIDORÓW

listopada 15, 2020

Pappardelle w sosie śmietanowym z maślakami i jajem w koszulce



Witajcie! ;)
W dzisiejszą, słoneczną niedzielę przygotowałam bardzo kremowy i wyrazisty w smaku makaron. Przy tej potrawie jest niewiele pracy, dzięki czemu można delektować się resztą dnia i spożytkować go na przyjemny spacer.  Mięsiste maślaki, solidna porcja parmiggiano reggiano w połączeniu ze śmietankowym sosem i rozpływającym się żółtkiem, tworzą doskonałą kompozycję. Bez wątpienia nie może zabraknąć białego, dobrze schłodzonego wina.

Jajeczne pappardelle czyli szerokie wstążki, dzięki swojej porowatej strukturze doskonale chłoną sos. Pappardelle pochodzą ze środkowo-północnych Włoch, gdzie "pappare" oznacza jedzenie ze smakiem. Makaron wyśmienicie współgra z grzybowymi oraz mięsnymi, gęstymi sosami. Choć podane z rybą i szpinakiem także świetnie smakuje. 



Kropką nad i oraz nadaniem niepowtarzalnych walorów smakowych potrawy, jest oczywiście wino. Nie byle jakie, a białe, słodkie o niespotykanej intensywności. Wyobraźcie sobie to połączenie grzybów, czyli darów lasu, które są podkręcone smakiem włoskiego króla serów. Następnie sięgacie po kieliszek zimnego wina z jabłek z polskich sadów. Czysta poezja! Dlatego moim numerem jeden, faworytem wśród białych win jest lodowe wino z Winiarni Zamojskiej. Świeżość, słodycz przełamana z kwasowością i wymowny smak naszych polskich jabłek. Czego chcieć więcej ?

Reasumując, jeżeli szukacie pomysłu na romantyczną kolację we dwoje, to ten przepis przypadnie wam do gustu! 



Składniki: porcje dla 2 osób
* ok. 260 gramów makaronu pappardelle 
* ok. 270 gramów maślaków mrożonych lub świeżych
* 250 ml śmietanki kremówki 30% 36%
* 1 biała, duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżka masła min. 82%
* 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
* twardy włoski ser Parmiggiano Reggiano, Grana Padano, Pecorino
* sól oraz pieprz do smaku

* 2 jajka w temperaturze pokojowej
* 2 łyżki stołowe octu spirytusowego
* 2 szczypty soli
* 1 litr wody + niewielki garnek

+  rukola/ roszponka/świeży szpinak

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy sos. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy. Grzyby płuczemy i kroimy w mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i szklimy cebulę wraz z czosnkiem. Dodajemy grzyby, smażymy do momentu aż nieco odparują i nabiorą miękkości. Zalewamy śmietanką i dusimy na średniej mocy palnika. Powinno to zająć ok 10-11 minut.



W trakcie gotowania sosu nastawiamy duży garnek z osoloną wodą. Po zagotowaniu dodajemy makaron, gotujemy al dente. Nie możemy go rozgotować, a wyjąć za w czasu z wody, tak aby na patelni nasiąknął sosem. Do sosu przekładamy makaron z garnka na patelnię  - i uwaga! dodajemy jedną chochlę wody, w której gotował się makaron. Całość delikatnie mieszamy, patelnię możemy przykryć. 

W niedużym garnku nalewamy wodę do 2/3 wysokości. Wodę musimy zagotować. W międzyczasie wbijamy jajko do małej miseczki, tak aby nie uszkodzić żółtka. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień na średnią moc palnika i dodajemy 2 łyżki octu i dwie szczypty soli. Robimy w wodzie wirek za pomocą łyżki lub rózgi. Gdy wirek nieco się uspokoi dopiero wtedy delikatnie wrzucamy jajko. Gotujemy ok. 3 minut. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Do drugiego jajka możemy użyć tej samej wody. 

Siekamy nać pietruszki i dodajemy do sosu. Pod koniec solimy i pieprzymy. Podajemy z tartym dojrzewającym serem. Dekorujemy rukolą, szpinakiem bądź roszposznką.
Smacznego! ;)

Read more »
on listopada 15, 2020 1
Podziel się!
etykiety
jajko, makaron pappardelle, sos grzybowy, wino
Nowsze posty
Starsze posty

listopada 07, 2020

Wyborny pasztet z kolorowym pieprzem

 
Witajcie! ;)
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, na coś zupełnie nowego i nie będzie to danie obiadowe. Puszysty, lekki, aksamitny w konsystencji pasztet wyjątkowy! W skład pasztetu wchodzi mięso drobiowe, warzywa i wędzony boczek. Dopełnieniem smaku i aromatu jest kolorowy pieprz, który dodaje przyjemnej ostrości. Pasztet doskonale smakuje na ciepło, na zimno, z owocową konfiturą lub na pajdzie chleba z kiszonym ogórkiem. Jest to swojski, pieczony wyrób o puszystej konsystencji, dzięki czemu możemy go zarówno kroić, jak i smarować nim pieczywo. Po spróbowaniu domowego pasztetu, już nigdy nie będziecie sięgać po ten sklepowy. Różnica jest kolosalna, ponieważ wiemy co jemy i doprawiamy według własnych upodobań.


Główna zasada przy przygotowaniu pasztetu jest taka, że najlepiej jest kroić go następnego dnia. Warto więc za pieczenie zabrać się dzień wcześniej, wypiek wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Masa jaką przygotowujemy na pasztet, jest z wolno gotowanego mięsa. Dlatego mięso wraz z warzywami gotowałam do godziny 17:00. Wystudzone, zmieliłam trzykrotnie. Następnie upiekłam i wystudzone wstawiłam do lodówki. Pasztetu wcześniej nie ruszałam i nie kroiłam. Z samego rana mogłam delektować się wyśmienitym pasztetem, który trzymał swoją formę i miał wyjątkowy zapach.

Kolejna ważna kwestia to pozostałości po ugotowaniu mięsa, a dokładnie wywar. Absolutnie nie pozbywamy się płynu, warto go zachować, a najlepiej zamrozić. Ponieważ mięso gotujemy w niewielkiej ilości wody, to co nam zostanie, możemy użyć do przeróżnych sosów. Może się też okazać, że podczas wyrabiania masy na pasztet, będziemy też potrzebowali chochelkę bulionu. 

Wszelkie mięsne przekąski, wyszukane zakąski czy aromatyczne przystawki warto serwować z winem. Nie byle jakim, a dodającym głębię smaku. Kto z nas nie lubi odkrywania coraz to ciekawszych zestawień smakowych ? Łączenia świeżości, słodyczy i kwasowości z kęsem czegoś dostatecznie słonego i zaskakująco pikantnego. Dlatego dzisiejsza kompozycja doskonała to pieczony pasztet z drobiu i wędzonego boczku w akompaniamencie półsłodkiego, różowego wina (z gruszek i czarnej porzeczki z polskich sadów z regionów Roztocza). Można by rzec, że jest to iście wyjątkowa, kulinarna podróż z Winiarnią Zamojską.

Resumując poniżej przedstawiam przepis na cudowny pasztet z kolorowym pieprzem, do którego warto dobrać szlachetne wino. 

Z poniższych składników przygotowałam dwa pasztety w foremkach/keksówkach o wymiarach 22 cm (długość spodu) na 9 cm (szerokość spodu) i 7 cm (wysokość). Każdy z pasztetów miał wysokość ok. 5,5cm. Masę można przełożyć do większej keksówki i upiec jeden, a wysoki.

Składniki:
Łączna waga mięsa przed ugotowaniem i obraniem z kości wynosiła niecałe 1,8kg.
*ok. 500 gramów mięsa z udźca z indyka
* 3 ćwiartki z kurczaka o łącznej wadze 740 gramów
* 2 podudzia o wadze 300 gramów
* ok 250 gramów wędzonego boczku
* 2 pszenne kajzerki + mleko do namoczenia
* 2 jaja rozm. M ( osobno żółtka i białka)
* 2 średniej wielkości marchewki
* 1 średniej wielkości korzeń pietruszki
* 2 średniej wielkości białe cebule
* 2 ząbki czosnku
* 4 liście laurowe
* ok. 5 ziarenek ziela angielskiego
* 1 łyżka stołowa suszonego majeranku
* 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej (dodanej do zmielonej masy)
* 1 garść kolorowego pieprzu
* sól oraz pieprz do smaku

Ponadto potrzebujemy:
* garnek o pojemności ok 5 litrów
* maszynkę do mielenia mięsa
* keksówki/foremki
* papier do pieczenia
* mikser lub rózgę do ubijania białek

Przygotowanie:
Mięso płuczemy, w razie potrzeby kroimy na mniejsze części. Warzywa obieramy i również kroimy. Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Solenie, pieprzenie i ostateczne doprawianie pozostawiamy na sam koniec, kiedy będziemy mieli już gotową masę. Warzywa wraz z mięsem zalewamy zimną wodą, ok 1,5 cm ponad poziom wszystkich składników. Zagotowujemy, następnie gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 1,5 - 2h). Najlepiej gdy mięso odchodzi od kości. Odcedzamy i studzimy. Studzimy również pozostały wywar. Jeżeli masa będzie za bardzo zbita, dodajemy chochelkę bulionu. Resztę bulionu możemy poporcjować i zamrozić.



Pszenne kajzerki moczymy w mleku. Wystudzone mięso obieramy wraz z warzywami, mielimy trzykrotnie. Mielimy również odciśnięte z mleka kajzerki. Na tym etapie możemy doprawić i próbować masę ( dodajemy również pieprz kolorowy w kuleczkach). Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do masy i delikatnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy chochelkę wystudzonego wywaru z mięsa i warzyw. Masa na pasztet nie powinna być ani za gęsta, ani zbyt płynna. Przy zamieszaniu łyżką, powinien pozostawać na masie ślad. Keksówki wyścielamy papierem do pieczenia. Masę ostrożnie przekładamy, wygładzamy i delikatnie dociskamy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wierzch pasztetu/ pasztetów możemy ponacinać, udekorować liśćmi laurowymi, ziołami, kolorowym pieprzem lub posypać niewielką ilością bułki tartej.


Piekarnik nastawiamy na 190 stopni z termoobiegiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Pieczemy ok 1,20 h do suchego patyczka oraz do momentu wyraźnego zarumienienia wierzchu i odejścia boków pasztetu od foremki. Dla pewności, w końcowej fazie ( jeżeli paszet nie odchodzi od brzegów) możemy skręcić temperaturę do 150 stopni i podpiec jeszcze 20 minut. Po upieczeniu, wyjmujemy, studzimy i przekładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia przed krojeniem, pasztet odwracamy i delikatnie wyjmujemy na deskę do krojenia. Kroimy i podajemy z ulubionym pieczywem, podgrzewamy i podajemy z ciepłym żurawinowym lub wiśniowym sosem. Serwujemy solo w towarzystwie wyjątkowego wina. 
Smacznego! ;)
Read more »
on listopada 07, 2020 0
Podziel się!
etykiety
chleb, pasztet
Nowsze posty
Starsze posty

listopada 04, 2020

Czekoladowe naleśniki z musem z persymony


Witajcie! ;)
Dzisiejsza propozycja na wyśmienity deser bądź obiad to czekoladowe naleśniki z lekkim musem z persymony, inaczej kaki. Naleśniki są wypełnione ubitą na puch śmietanką kremówką, a kropką nad i są podsmażone na maśle kawałki pomarańczy. Odkrywamy z każdym kęsem coraz to ciekawszy smak. Naleśniki są delikatne, dostatecznie słodkie. Mus z persymony mocno przypomina połączenie marchwi z mango. Choć kaki świeżo obrane przypomina smak moreli, a nawet śliwki. Natomiast kwaśny element czyli rozpływające się w ustach pomarańcze przełamują słodycz i perfekcyjnie dopełniają danie. Dlatego jeżeli chcecie zaserwować swoim gościom coś wyjątkowego, coś czym chcecie zaskoczyć, a tym samym nie przesadzić z ilością słodyczy to... skorzystajcie z tego przepisu;) Nie jest on skomplikowany. Uporacie się z nim w 45 minut. 


Owoc kaki czyli persymona (albo szaron) to bogate źródło witaminy A oraz C. Posiada liczne właściwości lecznicze i odżywcze. Pochodzi z Chin, gdzie uznawane jest za doskonały lek stosowany na podrażnioną skórę. Według badań, wyciąg z kaki ma właściwości antynowotworowe. Obniża poziom cholesterolu i ochrania wzrok dzięki dużej zawartości karotenoidów. Beta karoten czyli zawarta w kaki prowitamina A zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej (przyczyna utraty wzroku przez osoby w podeszłym wieku).

Kaki ma soczyście pomarańczową skórkę, którą obieramy. Wybieramy owoce o lśniącej i gładkiej powierzchni. Dojrzałe trzymamy w lodówce. Kroimy w ćwiartki bądź w mniejsze kawałki. Możemy użyć je do sałatki, przerobić na przetwory lub serwować na ciepło/zimno w towarzystwie deserów lodowych lub ubitej śmietany. 


Naleśniki z tego przepisu są serwowane na zimno, ze względu na wypełnienie czyli ubitą na puch, chłodną śmietankę. Mus z kaki również zaserwowałam na zimno, natomiast pomarańcze podałam gorące, prosto z patelni. Sposób podania możecie modyfikować. Ciepłe naleśniki wypełnić ciepłym musem z persymony i pomarańczami. Na wierzch jako dekorację zastosować ubitą kremówkę ( np. za pomocą rękawa cukierniczego). 

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na wyborne czekoladowe naleśniki. Z poniższych składników przygotowałam 12 naleśników o średnicy 18cm.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
* 1 szklanka mąki tortowej ( ok. 150 gramów)
* 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej ( ok. 250ml)
* 3/4 szklanki wody gazowanej
* 2 jajka w rozmiarze M w temperaturze pokojowej
* 1 płaska łyżka stołowa ciemnego kakao
* 1 łyżeczka cukru pudru
* 3 łyżki stołowe oleju
* szczypta soli

Składniki na mus z persymony:
* 3 szt. dojrzałych owoców persymony(kaki)
* 1/2 szklanki wody
* 1 łyżka stołowa cukru kryształu (lub według upodobań)

Krem śmietankowy:
* 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 36%
* 1 płaska łyżka stołowa cukru pudru (lub według upodobań)

Dodatkowo:
* 2 szt. pomarańczy
* 2 łyżki stołowe masła min. 82%
* 1 łyżka cukru białego lub brązowego ( lub według upodobań)

Ponadto potrzebujemy:
* miskę + rózgę lub mikser
* blender

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki. Muszą być w temperaturze pokojowej. Przesianą mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i łyżką kakao. Następnie dodajemy mleko, wodę oraz jajka. Energicznie mieszamy i pozbywamy się grudek. Dodajemy olej i znów mieszamy. Musimy otrzymać jednolitą, lejącą się masę, niezbyt gęstą. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dolewamy wodę gazowaną i obserwujemy konsystencję. Następnie rozgrzewamy małą patelnię (najlepiej naleśnikową) bez dodatku tłuszczu. Wylewamy po jednej małej chochelce ciasta na patelnię i smażymy do zarumienia z obu stron. Smażymy na mocy palnika 5 ( w skali 1-10). Gotowe i wystudzone smarujemy ubitą kremówką. Zwijamy lub składamy w trójkąty. 

Kaki obieramy, kroimy w niewielkie kawałeczki, dolewamy wodę i podduszamy na wolnym ogniu wraz z cukrem. Miękkie miksujemy blenderem na mus.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem.

Pomarańcze obieramy, kroimy w plastry, słodzimy i podsmażamy na maśle.
Smacznego! ;)

Sprawdź przepis na naleśniki z solonym karmelem i twarożkiem 👉KLIK👈

Read more »
on listopada 04, 2020 0
Podziel się!
etykiety
ciasto, naleśniki
Nowsze posty
Starsze posty

października 31, 2020

Pikantny krem z pieczonych ziemniaków z gzikiem i chorizo



Witajcie!:)
Listopad za pasem, chłodne wieczory i niezbyt przyjemna aura powodują, że w naszym menu pojawiają się rozgrzewające dania. Dzisiejsza gęsta zupa-krem o pikantnym i dymnym aromacie, świetnie wpasowuje się w ten jesienny klimat. Połączenie kremu z twarożkiem i podpieczoną kiełbaską chorizo doskonale ze sobą współgra. Jest bardzo treściwa, idealna na spotkanie w gronie rodzinnym. Zaskakuje smakiem, zapachem i cieszy oczy swoim nietuzinkowym wyglądem. Wyjątkowość tej zupy-krem zyskujemy dzięki przypieczeniu nie tylko ziemniaków ale i włoszczyzny. Dużą rolę odgrywa pieczony por, czosnek oraz cebula. Podkręcają smak i przyjemnie rozgrzewają. 


Jako dodatek przygotowałam ziemniaczki faszerowane gzikiem. Gzik w tym przepisie jest z nutą chrzanu - jeżeli nie przepadacie, można go oczywiście pominąć. Chorizo natomiast użyłam w plasterkach, wiem że są jeszcze w sklepach dostępne kiełbaski. Oczywiście jest pełna dowolność w wyborze ;) 

Z poniższych składników przygotowałam ok. 5 litrów gęstej zupy-krem. 

Składniki:
* ok 1 kg ziemniaków najlepsze odmiany typu B: "Gloria", "Ingrid", "Flaming", "Irys" - są one najlepsze do zapiekania nawet ze skórką. Upieczone stają się wilgotne i kruche wewnątrz, a chrupkie z zewnątrz. 
* 1 duży por
* 1 duża marchew
* 1 duży korzeń pietruszki
* 2 cebule najlepiej czerwone
* 2 ząbki czosnku
+ 2,5 litra wcześniej przygotowanego wywaru mięsnego/grzybowego/ warzywnego
* olej/oliwa z oliwek
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony 

Dodatkowo:
* 150 gramów twarogu chudego/półtłustego/tłustego
* 2 łyżki stołowe śmietany 18% / 12% lub jogurtu naturalnego
* 1 łyżka stołowa chrzanu ze słoiczka
* sól himalajska oraz pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku 

* chorizo w plasterkach lub kiełbaski 
* koperek/nać pietruszki

Ponadto potrzebujemy:
* dużą blachę z papierem do pieczenia
* blender

Przygotowanie:
Aby krem miał solidną podstawę warto wcześniej przygotować wywar mięsny lub warzywny. 

Piekarnik nastawiamy na 200'C grzanie góra/dół. Warzywa obieramy i kroimy w mniejsze części. Kilka  mniejszych ziemniaków tylko myjemy i kroimy na pół - będą potrzebne do wypełnienia gzikiem. Przekładamy na blachę z papierem, skrapiamy olejem/oliwą, solimy i pieprzemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 minut do wyraźnego zarumienienia. 


Upieczone warzywa przekładamy do garnka zalewamy wywarem, zagotowujemy i miksujemy (oprócz kilku ziemniaków ze skórką) . Doprawiamy solą oraz pieprzem. 

Twaróg łączymy z resztą składników i nakładamy na ziemniaczki. Aby zmieścić więcej gzika, możemy ziemniaczki wydrążyć.

Chorizo kroimy w mniejsze części, układamy na blaszce z papierem i podpiekamy ok 7 minut w 200 stopniach. 

Smacznego! ;)

Read more »
on października 31, 2020 1
Podziel się!
etykiety
gzik, krem, pieczone, ziemniaki, zupa
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

Łączna liczba wyświetleń

Polecany post

Moje pomidory

Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...

Popularne posty

  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...
  • Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche,...
  • Żeberka wieprzowe kruche i soczyste
    Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemn...
  • Jogurtowe ciasto z truskawkami na dużą blachę
    Witajcie! ;) Sezon na przepyszne truskawki trwa w najlepsze! ;) Dlatego przygotowałam bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto z truskawkami. Id...
  • Ciasto z rabarbarem i bezą na dużą blachę
    Najlepsze kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na dużą blachę (35 × 24 cm) To kruche ciasto z rabarbarem i bezą to absolutny hit wios...
  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Moje pomidory
    Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...
  • Kapitalny tatar wołowy
    Tatar wołowy to wyjątkowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, choć jego pochodzenie nieco zadziwia. Historia tatara sięga czasów tatarskich, ...
  • Ogórki małosolne
    Ogórki małosolne – tradycyjny przepis domowy Ogórki małosolne to jeden z najbardziej charakterystycznych smaków polskiego lata. Przygotowuje...
  • Żur staropolski
    Żur staropolski na żytnim zakwasie. Gęsty, wyrazisty, lekko pikantny, idealnie kwaśny. Z wędzonymi żeberkami, białą kiełbasą i chrzanem. Zap...

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Baza przepisów kulinarnych

Etykiety

(nie)bolognese babeczki babka babka wielkanocna babka z malinami barszcz czerwony barszcz czerwony obiad bataty beza beza szwajcarska beza włoska biała czekolada bigos bitki wieprzowe boczniaki borowiki ceglastopore bób brownie brukselka cezar chleb ciasto ciasto z galaretką Ciasto z rabarbarem ciasto z truskawkami ciasto ze śliwkami cielęcina cinnamon rolls cynamonki czereśnie ćwikła z chrzanem de volaille domowy ramen dorsz drozdzowki drożdzówkizserem drożdżówki fasolka fasolka po bretonsku fasolka szparagowa fast food faszerowana cukinia faszerowane bakłażany flaczki wołowe flaki frytki ganache gnocchi gołąbki green curry gulasz gulasz wołowy gulasz z jelenia gzik Jagodzianki jajko jogurtowe ciasto kacze udka kakaowa tarta kapusta zasmażana karkówka kiwi klopsiki drobiowe kluski śląskie knedel chlebowy knedle z jabłkami kotlet schabowy krem krem maślany krem z dyni krokiety krupnik kuchniapolska kurczak kurczak po chińsku kurczak w glazurze czosnkowej kurczak w sosie łosoś makaron makaron pappardelle makaron penne makaron spaghetti Makaron tagliatelle marchewkowe mazurek naleśniki obiad ogórki Ogórki małosolne ogórki w marynacie pasztet pavlova penne pieczeń pieczone pierniczkowe muffiny piernik piernik długodojrzewający piernikstaropolski pierogi pierogi ruskie pierogi z bobem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą pizza placek placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa pomidory przepis rabarbar rabarbarem ramen roladki z kurczaka rosół rosół drobiowo-wołowy rosół z kaczki rumsztyk ryba rzodkiewki sajgonki salsa paprykowa sałatka sałatkawitaminowa sernik sernik na zimno sernik pistacjowy serowocebulowa słodkokwaśny soczewica solony karmel sos chrzanowy sos czosnkowy sos grzybowy sos paprykowy sos pietruszkowy sospomidorowy spaghetti surówka surówka z białej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z marchwi surówka z pora surówka z selera szarlotka szaszłyki szparagi szpinak święta tarta tarta z malinami tarta z rabarbarem tartaletki tatar tatar wołowy tiramisu Tort czekoladowy tortilla truskawki udka udkawsosie wegańskie wegetariańskie wielkanoc wino witaminy wrapy zapiekanka ziemniaki zupa zupa krem z pieczarek i pora Żeberka wieprzowe

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo

Wykwintne dania na specjalne okazje

Wykwintne dania na specjalne okazje

Archiwum bloga

Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.