Witajcie!:)
Dzisiejsza propozycja na wyśmienity obiad to kawałki grillowanego kurczaka zapieczone w gęstym warzywnym sosie. Danie jest bogate w różne smaki i aromaty, zachęca zapachem i wyglądem. Przygotowanie jest dość łatwe,  a efekt końcowy zadowoli nawet wymagających niejadków. Bogaty w składniki sos nie wymaga żadnych zagęstników. Dopełniającym akcentem jest kremowy serek mascarpone. Choć ricotta lub ser feta też świetnie pasują. 


Jako dodatek skrobiowy, przygotowałam podsmażony ryż z rozbełtanym jajkiem. Alternatywą dla standardowej surówki są chrupkie ogórki, które wcześniej zamarynowałam w zalewie o charakterystycznej orientalnej nucie. Tak przyrządzony czwartkowy obiad zyskał miano kompozycji doskonałej ;)

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na pyszny obiad. Z poniższych składników otrzymałam dwie solidne porcje. 

Składniki:
* Podwójna pierś z kurczaka
* 5 czerwonych papryk
* 1 duża cukinia
* 2 duże cebule ( np. biała i czerwona)
* 3 ząbki czosnku
* 1 opakowanie 250 gramów serka mascarpone
* oliwki czarne/zielone
* nać pietruszki/ listki bazylii/ szałwii
* oliwa z oliwek/ olej
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony

Dodatkowo:
* ryż ok. 100 gramów
* masło
* 1 - 2 jajka
* sól/pieprz

* 2 szt. dużych ogórków szklarniowych lub ok. 4 ogórków gruntowych
* 1 szklanka ( 250ml) przegotowanej letniej wody
* 3 łyżki stołowe octu np. jabłkowego/winnego lub spirytusowego
* 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
* 3 łyżki stołowe cukru/ lub według upodobań
* 1/2 łyżeczki soli np. himalajskiej
* 1 łyżka stołowa sezamu
* 1 łyżeczka suszonego imbiru
* 1 duży ząbek czosnku
* 2 szt. suszonych papryczek piri-piri lub innych (ew. według upodobań)

Ponadto potrzebujemy:
* głębokie naczynie żaroodporne z pokrywką/ ew. folia aluminiowa
* blender


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności nastawiamy piekarnik na 200 stopni grzanie góra/dół. Wszystkie warzywa kroimy w mniejsze części i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy oliwą/olejem dość obficie i doprawiamy solą oraz pieprzem. Naczynie szczelnie zakrywamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 - 50 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę/folię i podpiekamy jeszcze ok 12 minut to zarumienienia. Upieczone warzywa miksujemy za pomocą  blendera do uzyskania gęstego sosu.  Bardzo ważne jest, aby naczynie było wysokie, ponieważ na dno będzie spływała woda z warzyw. Dzięki temu nie będziemy musieli sosu niczym podlewać. Będzie on naturalnie gęsty i łatwiej będzie nam się go miksowało. 


Pierś z kurczaka pozbywamy błon i ewentualnych chrząstek. Kroimy w tzw. polędwiczki o grubości ok. 1 cm. Doprawiamy solą, pieprzem i grillujemy na niewielkiej ilości tłuszczu do uzyskania jasno-złotego koloru. 

Na warzywnym sosie układamy grillowanego kurczaka. Dodajemy gdzieniegdzie mascarpone i oliwki. Całość zapiekamy ok 20 minut góra/ dół w 200 stopniach bez przykrycia. Sos powinien nabrać wyraźniejszego koloru. Mięso dzięki zapieczeniu w sosie, nabierze soczystości, a serek zyska przyjemną skorupkę z zewnątrz. Pod koniec dekorujemy świeżymi ziołami.


Podczas pieczenia gotujemy ryż do miękkości. Odcedzamy i smażymy na niewielkiej ilości masła przez krótką chwilę. Dodajemy rozbełtane jajko i energicznie mieszamy. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. 


Ogórki myjemy, kroimy wzdłuż i pozbywamy gniazd nasiennych. Sezam prażymy na suchej patelni. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub drobno siekamy. Papryczki piri-piri również drobno siekamy. W misy łączymy wszystkie składniki marynaty. Doprawiamy do momentu uzyskania słodko-słonego, a zarazem ostrego smaku. W moim przypadku dwie papryczki piri-piri to idealny poziom ostrości. Musimy uzyskać balans z słodyczą i kwasowością. Ogórki przekładamy do marynaty i wkładamy do lodówki na minimum 15 minut. Najlepiej smakują po całej nocy spędzonej w zalewie, w lodówce. 
Smacznego!:)


1 komentarz: