Kotlet de volaille z masłem pietruszkowym

Najlepszy przepis na kotlet devolay

Witajcie!
Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad to słynne kotlety de volaille. Z chrupiąca panierką i dobrze doprawionym, pietruszkowym masłem, które nadaje wyjątkowej soczystości. Kotlet de volaille zaserwowany z surówkami i tłuczonymi ziemniakami z boczkiem, doskonale sprawdzi się na niejednej rodzinnej uroczystości.

pyszny kotlet de volaillle z masłem pietruszkowym

Król wesel, styp i chrzcin. Klasyka polskiej kuchni - nasz "devolay". Wymyślony przez wybitnego francuskiego kucharza Marie-Antoine Carême. Zawijany kotlet z kostką skrzydłową, ziołowym masłem, smażony na klarowanym tłuszczu. Na terenie Ukrainy kotlet de volaille jest nazywany "kotletem po kijowsku". W Polsce kotlet de volaille podawany był z dumą w okresie międzywojennym. Zyskał miano tradycyjnego dania karnawałowego. Natomiast po 89 roku, zaczął nabierać nowej odsłony i jego nazwę spolszczyliśmy.

przepis na surówkę z marchewki i selera

"Devolaye" w polskich domach królują w przeróżnych wersjach. Z farszem serowym, pieczarkowym, warzywnym, z boczkiem lub wędliną. Rolada z kurczaka, smażona w głębokim tłuszczu to istny rarytas, choć w przygotowaniu nie należy do najprostszych. Aby nadzienie pozostało w roladzie, należy zadbać o to by była szczelna. Cała magia jedzenia de volaille jest wtedy, kiedy po przekrojeniu obficie pryska masło ( lub w ulepszonej wersji - wypływa ser).

Doskonałymi dodatkami do kotleta de volaille są surówki oraz tłuczone ziemniaki ze skwarkami z boczku. Surówki możemy też zastąpić duszoną marchewką z groszkiem.

Reasumując, poniżej przedstawiam przepis na przepyszne kotlety de volaille z masłem pietruszkowym. Z poniższych składników otrzymałam 5 porcji.

Składniki:
* 5 piersi z kurczaka - jedna pierś jeden kotlet
+ panierka:
* 3 jaja rozm M + sól/ pieprz
* bułka tarta
* mąka pszenna
* olej lub masło klarowane do smażenia
+ tłuczek do mięsa

Masło pietruszkowe:
* 1 masło min 82% w temperaturze pokojowej
* 1 nać pietruszki
* 1 ząbek czosnku
* sól himalajska/ pieprz kolorowy mielony

Przepis na surówkę z marchewki

Surówki:
SURÓWKA Z MARCHWI:
* 3 średniej wielkości marchewki
* 1 jabłko ( Lobo, Szampion, Gala)
* sok z 1/2 cytryny
* cukier/ miód

Surówka z selera

SURÓWKA Z SELERA:
* 1 seler
* 200 ml dowolnej śmietany/ jogurtu
* sok z 1/2 cytryny
* 2 łyżki stołowe drobno siekanych orzechów włoskich

Jak zrobić ćwikłę
SURÓWKA Z BURACZKÓW:
* 0,5 kg buraków ćwikłowych
* 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
* sok z 1/2 cytryny
* 1 łyżka masła
* opcjonalnie: słodka śmietanka 30%

Dodatki:
*tłuczone ziemniaczki ze skwarkami  z boczku

Ponadto potrzebujemy:
* tłuczek do mięsa
* głęboki garnek lub patelnię z nieprzywierającą powłoką
* łyżka cedzakowa
* folia aluminiowa
* ręcznik papierowy        

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy masło. Natkę pietruszki i czosnek drobno siekamy. Łączymy z miękkim masłem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Równomiernie rozprowadzamy na folii aluminiowej. Szczelnie zawijamy i wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

masło pietruszkowe do devolaya
Piersi z kurczaka, myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Mięso pozbywamy chrząstek i białych błonek. Pierś rozbijamy dokładnie, ale delikatnie. Nie możemy przedziurawić mięsa. Pierś rozbijamy tak, aby gładka strona z błoną była nienaruszona.

Jak zrobić ziołowe maslo

Jajka roztrzepujemy za pomocą rózgi lub widelca, doprawiamy. Przygotowujemy na osobnych talerzach składniki panierki.
 
przepis na de volaille

Na każdej rozbitej piersi układamy "batonik" z masła. Zwijamy od siebie, zawijając delikatnie boki. Podczas zwijania możemy zwilżyć dłonie wodą. Najlepiej, kiedy de volaille zmieścimy w naszych dłoniach - będziemy mogli ładnie go uformować. Gotowe panierujemy najpierw: mąka, następnie rozbełtane jajko i bułka tarta. W przypadku podwójnego panierowania czyli jeszcze raz jajko i bułka - zabezpieczymy kotlety przed wypłynięciem masła.

Najlepszy przepis na kotlety devolay

Tak przygotowane smażymy na głębokim tłuszczu. Smażymy na mocnym ale niepalącym się tłuszczu ( na kuchence indukcyjnej 6 w skali 1-10). Kotlety wkładamy za pomocą łyżki cedzakowej, smażymy do wyraźnego zarumienienia. Odkładamy na ręcznik papierowy. Ważne jest aby kotlety przed smażeniem miały temperaturę pokojową. Wyjęte prosto z lodówki mogłyby być wewnątrz surowe. Dla pewności kotlety możemy włożyć do nagrzanego piekarnika ( ok.160 stopni) na ok. 6 minut.

Przygotowanie surówek:
W przypadku surówki z marchwi i z selera obie trzemy na tarce o drobnych oczkach i doprawiamy. Surówkę z buraków trzemy z wcześniej ugotowanych do miękkości buraków. Gotujemy nieobrane buraki, następnie studzimy, obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Tarte buraki przesmażamy na niewielkiej ilości masła ( możemy dodać słodkiej śmietanki). Letnie doprawiamy chrzanem ze słoiczka, sokiem z cytryny, solą oraz w razie potrzeby pieprzem.

Jako dodatek skrobiowy możemy zaserwować tłuczone ziemniaki. Doskonale smakują ze skwarkami z boczku lub podsmażoną na drobno cebulką. Aby ziemniaki nabrały puszystości i bardziej mazistej struktury możemy dodać nieco masła, mleka lub śmietanki.
Smacznego!;)
P.S. Bardzo przydatne wskazówki przy przygotowaniu kotletów de volaille znajdziecie na Youtube - Kuchnia Lidla potrawy P. Karola Okrasy.

Przepis na roladki drobiowe

Brak komentarzy: