Wielkanocne wypieki to temat numer jeden podczas świątecznych przygotowań, a dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na mazurek, który z pewnością skusi niejednego łasucha. Kruchy, maślany spód z dodatkiem kwaśnej śmietany rozpływa się w ustach, a gotowane, kwaskowe maliny cudownie przełamują słodycz krówkowej masy. Mazurek udekorowany bakaliami - migdałami, płatkami migdałowymi, morelami, żurawiną, śliwkami i kleksami białej czekolady - będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.

Mazurek pojawił się w Polsce w XVII wieku jako symbol zakończenia Wielkiego Postu. Dziś jest jednym z najważniejszych ciast wielkanocnych, który łączy pyszne smaki i efektowną dekorację. Tradycyjnie przyozdabiany jest bogato, wykorzystując ulubione bakalie, czekoladę, a także lukier.

Składniki na kruchy spód:

200 g mąki pszennej tortowej

100 g mąki krupczatki

200 g bardzo zimnego masła

2 żółtka

1 łyżka śmietany 18%

1/2 szklanki cukru pudru


Składniki na masę krówkową:

500 g miękkich krówek

200 g śmietanki 36%


Składniki na masę malinową:

300 g malin (świeżych lub mrożonych), zredukowanych z odrobiną soku z cytryny


Przygotowanie:

1. Kruche ciasto: Połącz zimne masło z przesianą mąką, a następnie dodaj cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko wyrób ciasto, wałkuj między papierem do pieczenia, a następnie wyłóż nim formę. Wstaw do lodówki na godzinę. Piecz w 200°C przez 30 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni.


2. Masa malinowa: Maliny podsmaż na patelni, aż zredukują się do gęstego musu. Rozsmaruj na wystudzonym spodzie.


3. Masa krówkowa: Śmietankę 36% podgrzej z pokruszonymi króweczkami, gotując na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje i nabierze połysku. Wylej na masę malinową.


4. Dekoracja: Dowolnie udekoruj mazurek bakaliami, płatkami migdałowymi, żurawiną, śliwkami, a także białą czekoladą.



Smacznego i radosnych Świąt Wielkanocnych!

 
 


1 komentarz:

  1. Właśnie szukałam ciasta idealnego na Wielkanoc i znalazłam 😊

    OdpowiedzUsuń