Wielkanocne wypieki to czas na pyszne babki, mazurki i serniki! Dziś dzielę się przepisem na babkę kakaową z limonką, z błyszczącą polewą z białej czekolady – efektowną, puszystą i pełną aromatu. To piaskowa babka w wersji deluxe, która ozdobi każdy stół.

Składniki na babkę:

*160 g mąki pszennej
*90 g mąki ziemniaczanej
*200 g masła
*200 g cukru
*4 jajka
*1 łyżka cukru wanilinowego
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*2 łyżki kakao
*sok i skórka z limonki
*bułka tarta, masło do formy

Polewa:

*2 tabliczki białej czekolady
*200 g śmietanki 36%


Przygotowanie:
1. Roztop masło, dodaj sok i skórkę z limonki, odstaw do wystudzenia.

2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę (7-8 minut), dodaj cukier wanilinowy.

3. Połącz mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj do ubitych jajek, a następnie stopniowo wlej masło. Podziel masę na 3 części, do jednej dodaj kakao.

4. Przełóż obie masy do formy, piecz 45 minut w 170°C do suchego patyczka.

5. Na polewę: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę, wymieszaj i wylej na wystudzoną babkę.

6. Udekoruj według uznania – np. physalis, migdały, złote kuleczki.

Smacznego! Życzę Wam zdrowych, radosnych Świąt Wielkanocnych pełnych miłości i harmonii!





Brak komentarzy