Tagliatelle "kompozycja doskonała" z pieczonym kurczakiem, szparagami, burratą i tymiankiem.
Paprykowy i soczysty kurczak, chrupiące szparagi, kremowa burrata i aromatyczny sos z nutą ostrości – to danie to celebracja sezonu i prostoty. Pachnie latem, smakuje jak kolacja w ulubionej restauracji, ale bez wychodzenia z domu. Idealne na wieczór we dwoje lub domową ucztę, którą po prostu warto sobie podarować.
Kurczak:
*2 piersi z kurczaka (po ok. 230 g, z chowu ekologicznego np. Z zielonych ferm, jest delikatniejszy w smaku i miękki)
*1 płaska łyżka wędzonej papryki
*1 łyżka granulowanego czosnku
*½ łyżeczki cayenne
*sól
*świeży tymianek (kilka gałązek)
*sok z limonki + cienkie plasterki do pieczenia
*oliwa z oliwek
*1 łyżka masła klarowanego (do smażenia)
Makaron i sos:
*ok. 300 g makaronu tagliatelle (8 gniazdek z opakowania 400 g)
*200 g zielonych szparagów
*2 szalotki
*2 ząbki czosnku
*3 świeże ostre papryczki (kolorowe)
*200 ml śmietanki 30%
*ok. 2 chochelki wody z gotowania makaronu
*garść świeżej bazylii
*parmezan (świeżo starty, do smaku)
*1 łyżka masła klarowanego (do smażenia)
Do podania:
*1 burrata
*świeży parmezan i listki bazylii

*świeży parmezan i listki bazylii

Przygotowanie:
1. Marynowanie kurczaka:
Piersi z kurczaka natrzyj wędzoną papryką, granulowanym czosnkiem i cayenne. Odstaw na 15 minut, by mięso przeszło przyprawami.
2. Przygotowanie składników:
Szparagom odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
Obgotuj je przez 2–3 minuty w osolonej wodzie, następnie odcedź.
Szalotki, papryczki i czosnek drobno posiekaj.
Zagotuj wodę na makaron.
3. Obsmażanie i pieczenie kurczaka:
Rozgrzej masło klarowane na patelni. Obsmaż piersi z kurczaka po ok. 1,5 minuty z każdej strony. W przypadku grubszych piersi czas obsmażania należy wydłużyć o mniej więcej minutę, półtorej. Tyczy sie to również pieczenia.
Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, skrop świeżo wyciśniętym sokiem z limonki, dodaj plasterki limonki, świeży tymianek, dopraw solą i skrop oliwą z oliwek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra–dół) przez max. 15 minut. Po upieczeniu przykryj folią aluminiową i odstaw na 3 minuty, by mięso odpoczęło.
4. W międzyczasie przygotuj sos:
Wstaw tagliatelle do gotowania w osolonej wodzie – gotuj al dente.
W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij szalotki, dodaj czosnek i papryczki, a następnie dorzuć obgotowane wcześniej szparagi.
Gdy makaron będzie gotowy, przełóż go prosto na patelnię. Wlej 2 chochelki wody z gotowania, dodaj śmietankę i porwaną bazylię. Zagotuj, dopraw opcjonalnie jeszcze solą ew. Pieprzem.
Dopraw świeżo startym parmezanem według uznania.
5. Podanie:
Rozłóż makaron z warzywami na talerze. Na wierzchu ułóż plastry pieczonego kurczaka. Dodaj burratę, świeżą bazylię i jeszcze odrobinę parmezanu na wykończenie.
1. Marynowanie kurczaka:
Piersi z kurczaka natrzyj wędzoną papryką, granulowanym czosnkiem i cayenne. Odstaw na 15 minut, by mięso przeszło przyprawami.
2. Przygotowanie składników:
Szparagom odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
Obgotuj je przez 2–3 minuty w osolonej wodzie, następnie odcedź.
Szalotki, papryczki i czosnek drobno posiekaj.
Zagotuj wodę na makaron.
3. Obsmażanie i pieczenie kurczaka:
Rozgrzej masło klarowane na patelni. Obsmaż piersi z kurczaka po ok. 1,5 minuty z każdej strony. W przypadku grubszych piersi czas obsmażania należy wydłużyć o mniej więcej minutę, półtorej. Tyczy sie to również pieczenia.
Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, skrop świeżo wyciśniętym sokiem z limonki, dodaj plasterki limonki, świeży tymianek, dopraw solą i skrop oliwą z oliwek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra–dół) przez max. 15 minut. Po upieczeniu przykryj folią aluminiową i odstaw na 3 minuty, by mięso odpoczęło.
4. W międzyczasie przygotuj sos:
Wstaw tagliatelle do gotowania w osolonej wodzie – gotuj al dente.
W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij szalotki, dodaj czosnek i papryczki, a następnie dorzuć obgotowane wcześniej szparagi.
Gdy makaron będzie gotowy, przełóż go prosto na patelnię. Wlej 2 chochelki wody z gotowania, dodaj śmietankę i porwaną bazylię. Zagotuj, dopraw opcjonalnie jeszcze solą ew. Pieprzem.
Dopraw świeżo startym parmezanem według uznania.
5. Podanie:
Rozłóż makaron z warzywami na talerze. Na wierzchu ułóż plastry pieczonego kurczaka. Dodaj burratę, świeżą bazylię i jeszcze odrobinę parmezanu na wykończenie.
✨ Na moim Instagramie znajdziesz rolkę z przygotowań – zajrzyj, jeśli chcesz zobaczyć, jak to danie powstaje krok po kroku!

Brak komentarzy