Tagliatelle "kompozycja doskonała" z pieczonym kurczakiem, szparagami, burratą i tymiankiem. 
Paprykowy i soczysty kurczak, chrupiące szparagi, kremowa burrata i aromatyczny sos z nutą ostrości – to danie to celebracja sezonu i prostoty. Pachnie latem, smakuje jak kolacja w ulubionej restauracji, ale bez wychodzenia z domu. Idealne na wieczór we dwoje lub domową ucztę, którą po prostu warto sobie podarować.

Składniki (na 2 porcje):
Kurczak:
*2 piersi z kurczaka (po ok. 230 g, z chowu ekologicznego np. Z zielonych ferm, jest delikatniejszy w smaku i miękki)

*1 płaska łyżka wędzonej papryki

*1 łyżka granulowanego czosnku

*½ łyżeczki cayenne

*sól

*świeży tymianek (kilka gałązek)

*sok z limonki + cienkie plasterki do pieczenia

*oliwa z oliwek

*1 łyżka masła klarowanego (do smażenia)

Makaron i sos:

*ok. 300 g makaronu tagliatelle (8 gniazdek z opakowania 400 g)

*200 g zielonych szparagów 

*2 szalotki

*2 ząbki czosnku

*3 świeże ostre papryczki (kolorowe)

*200 ml śmietanki 30%

*ok. 2 chochelki wody z gotowania makaronu

*garść świeżej bazylii

*parmezan (świeżo starty, do smaku)

*1 łyżka masła klarowanego (do smażenia)

Do podania:
*1 burrata

*świeży parmezan i listki bazylii
Przygotowanie:

1. Marynowanie kurczaka:
Piersi z kurczaka natrzyj wędzoną papryką, granulowanym czosnkiem i cayenne. Odstaw na 15 minut, by mięso przeszło przyprawami.

2. Przygotowanie składników:


Szparagom odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.

Obgotuj je przez 2–3 minuty w osolonej wodzie, następnie odcedź.

Szalotki, papryczki i czosnek drobno posiekaj.

Zagotuj wodę na makaron.

3. Obsmażanie i pieczenie kurczaka:

Rozgrzej masło klarowane na patelni. Obsmaż piersi z kurczaka po ok. 1,5 minuty z każdej strony. W przypadku grubszych piersi czas obsmażania należy wydłużyć o mniej więcej minutę, półtorej. Tyczy sie to również pieczenia. 
Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, skrop świeżo wyciśniętym sokiem z limonki, dodaj plasterki limonki, świeży tymianek, dopraw solą i skrop oliwą z oliwek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra–dół) przez max. 15 minut. Po upieczeniu przykryj folią aluminiową i odstaw na 3 minuty, by mięso odpoczęło.

4. W międzyczasie przygotuj sos:


Wstaw tagliatelle do gotowania w osolonej wodzie – gotuj al dente.

W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij szalotki, dodaj czosnek i papryczki, a następnie dorzuć obgotowane wcześniej szparagi.

Gdy makaron będzie gotowy, przełóż go prosto na patelnię. Wlej 2 chochelki wody z gotowania, dodaj śmietankę i porwaną bazylię. Zagotuj, dopraw opcjonalnie jeszcze solą ew. Pieprzem. 

Dopraw świeżo startym parmezanem według uznania.

5. Podanie:
Rozłóż makaron z warzywami na talerze. Na wierzchu ułóż plastry pieczonego kurczaka. Dodaj burratę, świeżą bazylię i jeszcze odrobinę parmezanu na wykończenie.

✨ Na moim Instagramie znajdziesz rolkę z przygotowań – zajrzyj, jeśli chcesz zobaczyć, jak to danie powstaje krok po kroku!




Brak komentarzy