Sernik na zimno
Ma doskonałą konsystencję i kruchy, maślany spód. Sernik w tym wydaniu, świetnie sprawdzi się w święta Wielkanocne. Ozdobiony jajeczkami z czekolady lub masy cukrowej kapitalnie wpisze się w świąteczny klimat. Do sernika na zimno użyłam moich ulubionych produktów z Piątnicy. Sernik stracciatella o przyjemnej waniliowej nucie, z chrupiącymi kawałkami gorzej czekolady i rozpływającym się w ustach kakaowym spodzie. Sernik na zimno w tej, zupełnie nowej odsłonie znika w mgnieniu oka. Jest dostatecznie słodki i delikatny. Można by rzec, że jest sernikiem idealnym!
Aby przygotować doskonały sernik stracciatella, warto zadbać o jakość produktów. Najlepszym wyborem są rzecz jasna produkty od Piątnicy. Twaróg z wiaderka ma kremową, puszystą konsystencję i najbardziej przypomina ten, trzykrotnie mielony. Jest odpowiednio tłusty - to połączenie śmietankowego serka i twarogu. Dodatkowo, mielony twaróg od Piątnicy nie zawiera konserwantów, barwników oraz aromatów. Jest produkowany z mleka od krów, karmionych paszami bez genetycznie zmodyfikowanych organizmów. Oprócz serników możemy przygotować doskonały farsz do pierogów lub naleśników.
Zarówno mascarpone i śmietany od Piątnicy również nie odstępują jakością o twarogu mielonego. Mascarpone od Piątnicy przygotowywane jest według ścisłych wytycznych i tradycyjnej włoskiej receptury. Natomiast śmietany zarówno 18%, jak i 36 % doskonale sprawdzają się w kuchni nie tylko podczas pieczenia. Nie ważą się, pasują do wielu dań makaronowych, zup czy zapiekanek.
Do przygotowania sernika na zimno użyłam formy o średnicy 23cm. W formie 24-25cm wyjdzie nieco niższy ale równie piękny. Jeżeli szukacie przepisu na jeszcze jedno pyszne wielkanocne ciasto - sprawdźcie przepis na wyjątkową babkę piaskową. Przepis znajduje się TUTAJ
Do przygotowania sernika na zimno użyłam formy o średnicy 23cm. W formie 24-25cm wyjdzie nieco niższy ale równie piękny. Jeżeli szukacie przepisu na jeszcze jedno pyszne wielkanocne ciasto - sprawdźcie przepis na wyjątkową babkę piaskową. Przepis znajduje się TUTAJ
Składniki:
* 700 gramów twarogu mielonego Piątnicy ( z pozostałego sera przygotujecie wyśmienite naleśniki z cytrusową masą i solonym karmelem, przepis znajduje się TUTAJ )
* 700 gramów twarogu mielonego Piątnicy ( z pozostałego sera przygotujecie wyśmienite naleśniki z cytrusową masą i solonym karmelem, przepis znajduje się TUTAJ )
* 250 gramów mascarpone Piątnicy
* 200 gramów śmietanki 36% Piątnicy
* 20 gramów żelatyny + 60 ml zimnej wody
* 150 gramów cukru pudru
* 90 gramów pokruszonej gorzkiej czekolady (jedna tabliczka)
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Składniki na kruchy spód:
* 200 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* 100 gramów mąki krupczatki
* 200 gramów bardzo zimnego masła
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 2 kopiate łyżki stołowe kakao
* 1 żółtko
* 1 kopiata łyżka stołowa śmietany 18% Piątnicy
Przygotowanie:
Przygotowanie sernika rozpoczynamy od upieczenia kruchego spodu. Formę smarujemy niewielką ilością masła. Masło kroimy w kostkę ( pamiętajmy aby masło było naprawdę zimne). Przesianą mąkę pszenną i krupczatkę łączymy z zimnym masłem. Można siekać nożem lub łopatką metalową. Ja preferuję łopatkę, jest bardziej poręczna i wygodna. W momencie gdy mąka razem z masłem będzie przypominała konsystencję piasku, robimy wgłębienie. Dodajemy cukier puder, kakao, żółtko i śmietanę. Kiedy składniki wyraźnie się połączą, a ciasto będzie bardziej zbite możemy wyrabiać je rękoma - nie ogrzewajmy ciasta, zróbmy to naprawdę szybko.
Ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przekładamy na formę, odcinamy nadmiar i dziurkujemy. Blachę z ciastem wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Musi się porządnie schłodzić. Jeżeli pozostanie nam nieco kruchego ciasta, możemy je zamrozić. Kluczowa w pieczeniu kruchego ciasta jest jego temperatura. Dobrze schłodzone ciasto wkładamy z lodówki wprost do nagrzanego piekarnika - 180 stopni góra/dół. Nadziurkowane ciasto pieczemy przez 30 minut. Możemy zastosować obciążenie - wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać grochem. Po 15 minutach zdejmujemy obciążenie i dopiekamy dalej. Bez obciążenia również się upiecze, ale należy ciasto kontrolować czy nie przybrało pęcherzy, które należy szybko przebić wykałaczką. Upieczony kruchy spód, wyjmujemy i studzimy.
Przygotowanie masy serowej:
Zarówno twaróg jak i mascarpone muszą być w temperaturze pokojowej. Natomiast śmiętankę 36% musimy porządnie schłodzić. Przygotowujemy wszystkie składniki w zasięgu ręki. Opakowanie żelatyny (20 gramów) łączymy z zimną wodą, odstawiamy na ok.10 minut do napęcznienia. Twaróg, mascarpone, ekstrakt waniliowy i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników. Napęczniałą żelatynę musimy upłynnić. Na palniku stawiamy niewielki rondelek z wodą, a na nim miseczkę z napęczniałą żelatyną. Przygotowujemy tzw. kąpiel wodną. Upłynnioną żelatynę zaprawiamy z kilkoma łyżkami przygotowanej masy serowej. Za pomocą rózgi energicznymi ruchami łączymy żelatynę w takim sam sposób jakbyśmy zaprawiali zupę śmietaną. Przelewamy do masy serowej i dokładnie miksujemy do połączenia.
Mocno schłodzoną śmietankę 36% ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Ubitą kremówkę dodajemy partiami do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Dodajemy również drobno posiekaną gorzką czekoladę. Masę przekładamy do formy z kruchym spodem. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do lodówki na całą noc. Kroimy następnego dnia, dekorujemy według własnych upodobań. Kruche ciasto nie lubi niskiej temperatury, wyjęte wprost z lodówki może stawiać opór pod widelczykiem (dlatego wszelkie wypieki z kruchego ciasta trzymamy w temperaturze pokojowej jak np. szarlotkę). Natomiast po spróbowaniu rozpływa się w ustach. Wystarczy wyjąć sernik z lodówki na 10 minut przed serwowaniem go swoim gościom.
Smacznego!;)