Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Słodkości
  • Przystawki
  • Instagram
  • Facebook
  • TIK TOK
  • UPRAWA POMIDORÓW

września 11, 2020

Pieczone szaszłyki w jogurtowej marynacie z porem i piklowaną marchewką

Witajcie! ;)
Jeśli szukacie przepisu na wyśmienity obiad z azjatyckim twistem to świetnie trafiliście! ;) Dzisiejsza propozycja to Yoghurt-Marinated-Chicken-Skewers rozpływające się w ustach szaszłyki z porem i sosem chilli słodko-kwaśnym. Swoją kruchość zawdzięczają marynacie w której spędziły aż dwie doby. Szaszłyki mają przyjemny, ostry aromat i świetnie komponują się z łagodnym ryżem i lekko kwaśnymi piklami z marchewki.

Najnowsze info: Zbliżający się weekend majowy, to przede wszystkim wyśmienite smakołyki z grilla. Jeżeli planujecie grillowanie, szczególnie polecam Wam też przepis. Szaszłyki upieczecie na grillu pod przykryciem przez ok. 40 minut. Następnie odkryte powinny grillować się ok. 10-15 minut. 

W tym przepisie użyłam mięsa z udek z kurczaka. Jest o wiele bardziej soczyste i kruche w porównaniu do fileta z piersi.  Przy udkach mamy jednak więcej pracy, ponieważ obieramy je na surowo z kości.


Jako chrupiący dodatek przygotowałam pikle z marchwi w zalewie. W tym roku, w moim warzywniku urosła dorodna i słodka marchew. Słupki marchwi świetnie pasują do całego dania i są bardzo proste w przygotowaniu. 

Przepis na ten obiad powstał zupełnie spontanicznie. Chciałam przygotować danie podobne do kurczaka tandoori i trochę do yakitori. Kurczak tandoori jest  marynowany w jogurcie, przyprawach garam masala, tandoori masala i mielonej papryce. Indyjski przysmak podawany jest w towarzystwie jogurtowego dipu z miętą i ogórkami, kuskusem czy pitą. Natomiast yakitori to szaszłyki marynowane w mieszance cukru, mirinu, sake i shoyu. Japońskie yakitori smakuje obłędnie z sosem teriyaki, z sypkim ryżem i ostrą kapustą kimchi. 

Zainspirowana obiema potrawami, przygotowałam szaszłyki o obłędnym orientalnym smaku. Nie są jednak grillowane, a pieczone. Marynata podczas pieczenia wnika do mięsa i zastyga. W przypadku kiedy chcielibyśmy szaszłyki grillować, marynata mogłaby się przypalić i nabrać goryczy. Bezpieczniejszą opcją jest upieczenie szaszłyków i "dogrillowanie" ich pod koniec.

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na przepyszne, pełne aromatu szaszłyki drobiowe z porem. 

*Z podanych składników przygotowałam 10 całkiem sporych szaszłyków.

Składniki:
* 8 szt. udźców z kurczaka ze skórą
* 2 duże pory
* ok 320-350 gramów jogurtu naturalnego
* skórka z 1/2 limonki
* sok z całej limonki
* 2 ząbki czosnku
* 1 kopiata łyżka stołowa przyprawy "kuchni chińskiej house of asia" ( w jej skład wchodzi: anyż mielony, imbir mielony, kmin żymski mielony, papryka chilli mielona, cynamon, koper włoski mielony, kolendra mielona, pieprz oraz cukier)
* sól np.himalajska mielona ( bezpieczna ilość to ok. 1/4 łyżeczki ) 
* świeże zioła: kolendra/natka pietruszki lub cebula dymka
+ patyczki do szaszłyków
+ duża misa
+ blacha z papierem do pieczenia

Składniki na marynowane pikle z marchwi:
* 4 duże marchewki ( mogą być też żółte)
* 250 ml wody przegotowanej
* ok. 50 ml octu ryżowego
* ok. 30 ml sosu rybnego
* 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
* 2 łyżki stołowe cukru brązowego/trzcinowego
* 1 łyżka stołowa prażonego sezamu
* 1 mała papryczka suszona np. piri-piri
+ tarka/mandolina

Sos chilli słodko-kwaśny przepis 👉 tutaj


Przygotowanie:
Udźce z kurczaka musimy oddzielić od kości i pokroić na mniejsze części. Pozbywamy się też wszelkich chrząstek ale nie usuwamy skóry ( skóra nada soczystości ). W dużej misce łączymy jogurt naturalny ze wszystkimi składnikami marynaty. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sparzoną i startą skórkę z połowy limonki, sok z limonki i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i w gotowej marynacie zanurzamy kurczaka. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc. 

*Na niedzielny obiad, mięso zamarynowałam już w piątek! ;)


Pikle z marchwi warto przygotować tak samo wcześnie jak mięso. Marchewka dzięki długiemu marynowaniu, zmięknie i nabierze orientalnego charakteru. Marchew w zalewie mocno przypomina białą kapustę w chińskiej zalewie. Tylko tutaj pomijamy gotowanie zalewy. 

Marchewki obieramy i trzemy na mandolinie lub tarce. W misy łączymy wszystkie składniki zalewy. Sezam prażymy na suchej patelni, a papryczkę chilli drobno siekamy. Tartą marchew przekładamy do zalewy i szczelnie zamykamy. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 


Kiedy mięso jest już dobrze zamarynowane, przystępujemy do przygotowania szaszłyków i nagrzania piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 180'C grzanie góra/dół. Pory płuczemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie na 4 cm części. Mięso nabijamy na patyczki naprzemiennie z porem. Pozostałość po marynacie będzie nam jeszcze potrzebna. Gotowe szaszłyki przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. W Połowie pieczenia musimy obrócić  szaszłyki i polać pozostałą marynatą. Pod koniec pieczenia, moc piekarnika możemy zwiększyć do 210'C, tylko górną grzałkę i piec ok. 5 -7 minut do zarumienienia ( musimy obserwować). 


W międzyczasie możemy przygotować nasz ulubiony ryż i posiekać zioła. Do szaszłyków przygotowałam ryż jaśminowy, trzykrotnie płukany i niesolony. Świetnie wkomponował się do całego dania. Aby dodać nieco ostrości, upieczone szaszłyki polałam słodko-kwaśnym sosem chilli, który jest w przepisie na bezmięsne sajgonki. 

Smacznego! ;) 

Read more »
on września 11, 2020 0
Podziel się!
etykiety
obiad, szaszłyki
Nowsze posty
Starsze posty

września 05, 2020

Wyśmienity barszcz czerwony na żeberkach

Witajcie! ;)
Propozycja na dzisiejszy obiad to wyrazisty w smaku barszcz czerwony, wolno gotowany na wywarze z żeberek z dodatkiem aromatycznych przypraw. Jedna z najbardziej popularnych polskich zup, podawana głównie podczas wieczerzy Wigilii Bożego Narodzenia w wersji postnej. Jadana najczęściej z uszkami, krokietami, fasolą, ziemniakami lub gotowanym na twardo jajem.
 
Barszcz czerwony możemy przygotować na zakwasie buraczanym, najlepiej własnej produkcji lub gotowym ekologicznym. Możemy również pominąć dodawanie zakwasu i pod koniec zaprawić zupę dwoma łyżkami octu. Każda z tych wersji jest wyjątkowo smaczna, o ile zachowamy pełny szacunek do produktów, których użyliśmy. W tym przepisie barszcz czerwony powstał po 5 godzinach wolnego gotowania. W pierwszej kolejności został przygotowany wywar zarówno z żeberek wędzonych jak i surowych z warzywami i suszonymi grzybami. 

Barszcz czerwony najlepiej smakuje następnego dnia, więc jeśli chcemy poczuć pełnię smaku przygotowanej przez nas zupy warto gotowanie zaplanować dzień wcześniej.

Skarbnica wartości odżywczych i właściwości leczniczych - to można powiedzieć o barszczu czerwonym. Dzięki zawartości barwników betalainowych zyskujemy lepszą odporność i wolniej się starzejemy. Choć zupa ta nie jest zbytnio bogata w żelazo, jest wspaniałym środkiem krwiotwórczym. Wspomaga leczenie anemii oraz białaczki. Ponadto buraki pomagają w ustabilizowaniu zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. 

Składniki potrzebne do przygotowania ok.5 litrów barszczu czerwonego w garnku o pojemności ok. 8 litrów:
* 2,5 kg buraków czerwonych (najlepsze odmiany: Opolski, Czerwona kula)
* 4 duże jabłka (najlepsze odmiany: Szampion, Lobo, Makintosz) lub 2 duże gruszki ( Faworytka, Konferencja, Komisówka) 
* 500 gramów żeberek wieprzowych surowych
* 300 gramów żeberek wieprzowych wędzonych
* 50 gramów słoniny
* ok. 25 gramów ( 1 niewielkie opakowanie) suszonych grzybów (borowików, podgrzybków, maślaków)
* 1 cała główka czosnku
* 3 średniej wielkości cebule
* 3 średniej wielkości marchewki
* 2 średniej wielkości korzenie pietruszki
* 1/2 korzenia selera ok. 130 gramów
* 1 nać pietruszki
* 1 por 
* 4 liście laurowe
* 5 szt. ziaren ziela angielskiego
* 4 goździki
* 1 łyżeczka suszonego majeranku
* 1 łyżeczka suszonego lubczyku
* 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
* 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
* 1/4 łyżeczki estragonu
* Opcjonalnie ok. 350 ml ekologicznego zakwasu z buraków lub 2 - 3 łyżki octu jabłkowego/spirytusowego/ryżowego - według upodobań
* sól oraz pieprz do smaku

Dodatkowo potrzebujemy:
* Duży garnek (ok.8 litrów) w którym zmieścimy wszystkie składniki. W przypadku kiedy chcemy otrzymać w końcowej fazie ok. 3 l. barszczu, dzielimy przepis przez połowę. 
* tarka/mandolina
* durszlak/ duże sito


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności zaczynamy od przygotowania wszystkich warzyw potrzebnych do wywaru. Marchew, pietruszki, cebule, czosnek, seler i pora obieramy i kroimy w mniejsze części. Do garnka wkładamy na dno słoninę i wraz z nią smażymy warzywa. Kiedy warzywa wyraźnie się zarumienią dodajemy żeberka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, gałkę muszkatołową, estragon, goździki, majeranek oraz lubczyk. 

Wywar musimy zagotować, zdjąć szumowiny za pomocą łyżki cedzakowej i zmniejszyć moc palnika na nieco mniejszą niż średnią ( w skali 1-10, nastawiamy moc na 4). Gotujemy ok. 2 godzin lub dłużej ( możemy gotować krócej ale jest duże prawdopodobieństwo, że smak będzie nieco "płaski")

Jeżeli nasz bulion wieprzowy gotuje się wystarczająco długo, możemy przystąpić do pierwszego odcedzania. Warzywa, na których gotował się wywar, po dwóch godzinach oddały całkowicie smak, dlatego warto je wyłowić i zrobić miejsce tartym burakom. 

Buraki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do naszego bulionu i dodajemy resztę pozostałych składników, czyli jabłka, suszone grzyby i nać pietruszki ( w razie potrzeby dolewamy wodę). Moc palnika możemy nastawić mniejszą ( w skali 1-10 na 3) ponieważ chcemy aby barszcz nabrał intensywnego koloru i aromatu. Po ok 2 - 2,5 kolejnych godzinach gotowania, możemy przystąpić do odcedzenia, a następnie zaprawienia barszczu zakwasem lub octem. Barszczu już nie zagotowujemy, odstawiamy do wystudzenia. Podajemy z dowolnymi dodatkami.  

Read more »
on września 05, 2020 3
Podziel się!
etykiety
barszcz czerwony obiad, kuchniapolska, zupa
Nowsze posty
Starsze posty

września 02, 2020

Knedle z jabłkami i kremem twarogowo-migdałowym


Witajcie! ;)

Dzisiejsza odsłona knedli w nieco innym wydaniu. Zamiast śliwek, wykorzystałam jabłka z własnego ogrodu. Kartoffel-Apfel-Knödel bo o nich mową są pysznym pomysłem na słodki obiad dla najbliższych. Tradycyjnie podane z podsmażoną na złoto bułką tartą i twarogowym kremem z płatkami migdałowymi.. tworzą kompozycję doskonałą! ;)
Jesień zbliża się wielkimi krokami.. wieczory są chłodniejsze, szybciej nastaje mrok a w naszym menu pojawiają się rozgrzewające dania. Jednym z jesiennych akcentów jest bez wątpienia cynamon, a raczej jabłka z cynamonem. Rozgrzewająca korzenna przyprawa, połączona z naszymi polskimi jabłkami w pulchnym, ziemniaczanym cieście. Czego chcieć więcej ?
 

Knedle ziemniaczane to jedno z dań, które przywołuje wspomnienia. Pulchne knedle (najczęściej ze śliwami) w głębokiej misce, polane obficie śmietaną i posypane cukrem. Tak proste, a tak pyszne! Prawda jest taka, że knedle smakują świetnie nie tylko ze śliwkami. Wersje z truskawkami, brzoskwiniami, morelami, malinami czy borówkami są równie obłędne! I doskonale o tym wiedzą w Bośni i Hercegowinie. W mieście Banja Luka istnieje kawiarnia o nazwie "Gotiva Knedle", specjalizująca się właśnie w knedlach ;) Przygotowują tam cudowne knedle z płynną czekoladą, mango, w przeróżnych posypkach, pistacjowych, kokosowych i w polewach. Totalny obłęd ! Zaobserwujcie ich instagram. Są mistrzami ;)

Aby knedle ziemniaczane ( wersja z twarogiem też jest świetna) wyszły naprawdę dobre i trzymały formę, ważna jest odmiana ziemniaków. Idealne odmiany ziemniaków to te najbardziej mączyste, które się rozpadają i mają sypki miąższ. Są to odmiany typu C - Tajfus, Gracja, Gustaw, Bryza i Ibis. Z odmian ziemniaków typu A i B przygotujemy świetne frytki i sałatki.

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na przepyszne knedle z jabłkami.

Składniki na ok 23-25 szt. knedli:
* 1,3 kg ziemniaków typu C ( z których otrzymamy ok. 1 kg w końcowej fazie)
* 2 szczypty soli
* 5 dużych jabłek ( *najlepsze odmiany: Szampion /Lobo/ Makintosz)
* 1 łyżeczka cynamonu
* cukier brązowy do smaku
* 1 łyżka masła klarowanego

* 200 gramów twarogu tłustego
* 200 gramów jogurtu greckiego
* pół szklanki mleka krowiego/ migdałowego/kokosowego
* 150 gramów płatków migdałowych
* 1 łyżka cukru pudru

* bułka tarta
* masło klarowane

Dodatkowo:
* wałek do ciasta
* łyżka cedzakowa
* mąka pszenna w zasięgu ręki do podsypywania blatu roboczego
* blender lub blender kielichowy

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze części i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, stawiamy na 2 minuty na palnik, po to aby odparować pozostałą wodę z dna. Następnie przeciskamy przez praskę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki przygotowane dzień wcześniej, lepiej zachowują się podczas lepienia.
Przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączymy z żółtkami, mąką i solą. Przekładamy na podsypaną mąką stolnicę./blat i wyrabiamy. Ciasto jest gotowe kiedy wyraźnie się połączy z mąką i delikatnie przylepia się do dłoni. Odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i wałkujemy/rozpłaszczamy na wzór okrągłego placuszka. Na każdy placuszek nakładamy łyżeczkę/ półtorej przygotowanych wystudzonych jabłek. Uformowane knedle odkładamy na wcześniej przygotowaną tacę, oprószoną mąką.

* Nadmiar knedli możemy zamrozić. Ważne aby najpierw mrozić je na tace oprószonej mąką, tak by nie dotykały siebie nawzajem. Po ok 30 minutach mrożenia, możemy przełożyć knedle do woreczka próżniowego i przechowywać do 3 miesięcy.

Knedle wrzucamy delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej do gotującej się, osolonej wody. Wrzucamy po ok. 5 -6 sztuk na jeden szeroki garnek. Muszą swobodnie pływać i nie dotykać siebie nawzajem. Knedle wyławiamy łyżką cedzakową po ok. 4 minutach od wypłynięcia na wierzch. 

Przygotowanie jabłek:
Jabłka obieramy, pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w niewielką kosteczkę. Dodajemy cynamonu i smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy cukier brązowy według upodobań. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu twarogowo-migdałowego
W dużej misy lub w kielichu blendera umieszczamy : twaróg jogurt grecki, mleko, migdały i cukier puder. Wszystko miksujemy na gładki puszysty mus.

* bułkę tartą prażymy na suchej patleni do uzyskania złotego koloru. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy masło klarowane.

Smacznego! ;) 

Read more »
on września 02, 2020 0
Podziel się!
etykiety
knedle z jabłkami, kuchniapolska, obiad
Nowsze posty
Starsze posty

sierpnia 28, 2020

Pieczone bezmięsne sajgonki w cieście filo z domowym sosem chili słodko-kwaśnym


Witajcie! ;)

Dzisiejsza piątkowa propozycja na bezmięsny obiad to przepyszne i bardzo syte sajgonki. W tym przepisie użyłam warzyw korzeniowych i ciasta filo. Przygotowałam również domowy sos chilli słodko kwaśny, który doskonale komponuje się z chrupiącymi sajgonkami. 


Sajgonki to nic innego jak wietnamskie krokieciki z mięsnym lub warzywnym farszem. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z Sajgonu (dzisiejszego Ho Chi Minch City). Wietnamski przysmak smażony w głębokim tłuszczu ma naprawdę wielu fanów. Wiosenne naleśniki możemy przyrządzić na zimno i na ciepło. Te na zimno zawijamy w papier ryżowy, a te na ciepło w ciasto pszenne. W tym przepisie całkowicie pomijamy smażenie - nasz żołądek nam za to podziękuje ;)

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na wyborne wegetariańskie sajgonki ;)

Składniki na 20 - 22 szt. sajgonek:
* 1 opakowanie ciasta filo
* 1 opakowanie makaronu ryżowego 200 gramów
* 1 dużych rozmiarów por
* 1 duży seler
* 4 duże marchewki
* 2 zielone papryki
* 1 duża czerwona cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 pęczek cebuli dymki
* świeży imbir wielkości kciuka
* ok. 30 ml octu ryżowego
* ok. 30 ml sosu rybnego
* 2 łyżki stołowe gęstego sosu ostrygowego
* sól himalajska wedle uznania
* 1 rozbełtane jajko
* biały sezam
* olej/ oliwa do smażenia i smarowania ciasta

Składniki na ostry sos słodko-kwaśny:
* 2 łyżki stołowe cukru brązowego
* 250 ml wody
* 1 duża czerwona papryka
* 2 małe suszone papryczki piri-piri
* 1 duży ząbek czosnku
* kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku
* ok. 15 ml octu ryżowego
* 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
* 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
* sól himalajska do smaku
Ponadto potrzebujemy:
* dużą blachę z papierem do pieczenia
* wok lub inną głęboką patelnię
* małą patelnię z nieprzywierającą powłoką
* pędzelek (najlepiej silikonowy) do smarowania


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności musimy przygotować wszystkie warzywa. Cebulę dymkę, czosnek i imbir drobno siekamy. Pora kroimy na 6 cm części ( całą jasną część), rozwijamy i kroimy w cienkie słupki. Marchew i selera obieramy, kroimy najpierw w cienkie plastry, następnie w cienkie słupki. Paprykę również kroimy w słupki.

Na niewielkiej ilości tłuszczy smażymy wszystkie warzywa do zarumienienia i odparowania nadmiaru wody. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy według zaleceń na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i rozdzielamy na mniejsze części. Dodajemy do przesmażonych warzyw i doprawiamy sosami oraz octem ryżowym. Odparowujemy, tak aby powstał nam gęsty i zbity farsz. Gotowy odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni grzanie góra/dół i przygotowujemy w zasięgu ręki blachę z papierem do pieczenia.



Przygotowujemy również dwie małe miseczki i pędzelek - jedną miseczkę z tłuszczem, drugą z rozbełtanym jajkiem.

Płat ciasta filo dzielimy na cztery części. Resztę ciasta przykrywamy ściereczką (zapobiegniemy wysuszeniu). Każdy z czterech kawałków ciasta delikatnie smarujemy tłuszczem. Zasada jest taka, że jeżeli chcemy przygotować dużych rozmiarów ( z dużą ilością farszu) sajgonki, używamy podwójną ilość ciasta (dwie warstwy). Czyli na jednym posmarowanym tłuszczem płacie, nakładamy jeszcze jeden płat ciasta. Jeżeli nasze sajgonki chcemy zrobić mniejsze (na tzw. jeden kęs) wystarczy jedna warstwa ciasta. 
Ja na jeden płat ciasta nałożyłam jedną kopiatą łyżkę farszu. W przypadku dwóch łyżek warto zastosować dwa płaty.

Nakładamy farsz i zwijamy najpierw ciasto po bokach, następnie delikatnie ( tak samo jak gołąbki/krokiety) zawijamy wszystko razem do środka. Gotowe sajgonki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem i układamy na blaszce z papierem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 200'C) i pieczemy ok. 15 minut - do momentu aż sajgonki nabiorą złotego koloru. W przypadku mocnego piekarnika warto obserwować nasze sajgonki już po 10 minutach. 


Przygotowanie ostrego sosu słodko-kwaśnego:
Przede wszystkim ostrość tego sosu oceniam na 7 ( w skali 1-10). Jeżeli wolicie mniej ostry smak sosu, użyjcie jednej papryczki piri-piri zamiast dwóch.

W pierwszej kolejności wsypujemy cukier brązowy na niewielką patelnię. Nastawiamy moc palnika na średnią. Cukier musi się rozpuścić ( UWAGA: nie mieszamy cukru, nie ruszamy patelni). Paprykę czerwoną, czosnek oraz imbir drobno siekamy. Papryczki piri-piri również drobno siekamy. Do powstałego karmelu wlewamy wodę, następnie dodajemy posiekaną paprykę czerwoną, piri - piri, czosnek oraz imbir. Sos dusimy ok 10 minut, następnie dodajemy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i energicznie mieszamy. Kiedy nasz sos nabierze gęstości, dodajemy ocet ryżowy i odstawiamy do wystudzenia. 

Gotowe sajgonki, podajemy z naszym domowym sosem i posypujemy posiekaną cebulą dymką.
P.S. nadmiar sajgonek możemy zamrozić. Najważniejsze aby były nieupieczone. Po rozmrożeniu, sajgonki pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego! ;)
Read more »
on sierpnia 28, 2020 0
Podziel się!
etykiety
obiad, sajgonki, wegetariańskie
Nowsze posty
Starsze posty

sierpnia 24, 2020

Dorsz pieczony w sezamowej marynacie z fit frytkami i dipem czosnkowo-miętowym



Witajcie! ;)
Dzisiejsza propozycja na lekki i syty obiad to pieczony dorsz z azjatycką nutą. Marynata do dorsza to mieszanka tajskich sosów z sezamem, imbirem i kurkumą. Wyrazista w smaku ryba doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami, burakami oraz sałatką z letnich, świeżych warzyw zebranych wprost z ogródka.

Dzisiejszą główną rolę na talerzu odgrywa aromatyczny dorsz. Dorsz to ryba o wyjątkowych właściwościach. Jest źródłem kwasów omega 3, które mają dobroczynny wpływ na serce oraz jest polecany dla osób narażonych na niedobory potasu. Ponadto ta wyjątkowa rybka ma bardzo dużo białka, niewiele cholesterolu i jest bogata w witaminę B12. W dorszu znajdziemy selen i witaminę D3. Jako ciekawostkę dodam, że dorsz jako chuda ryba powinna (!) być pieczona lub przyrządzana na parze. Smażona traci cenne właściwości ( w tym kwasy omega 3) i podczas tej obróbki wytwarzają się niekorzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe trans. 

Jako dodatek przygotowałam pieczone frytki z ziemniaków i buraków. Możemy upiec też marchewki pokrojone w słupki seler lub pietruszkę. Uzupełnieniem całego dania, nadaniem chrupkości i świeżości jest sałatka z pomidorów malinowych własnej uprawy oraz ogórki i czerwona cebula też z własnej uprawy.
Reasumując poniżej przedstawiam przepis na przepyszny obiad ! ;)

Składniki:
* 2 Filety z dorsza
* 3 łyżki stołowe białego sezamu
* 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
* 2 łyżki stołowe sosu ostrygowego
* 2 łyżki stołowe sosu rybnego
* 1/2 łyżeczki tartego, suszonego imbiru
* 1/2 kurkumy
* 1/2 łyżki stołowej octu ryżowego

Dodatkowo:
* 4 duże ziemniaki
* 4 duże buraki ( najlepiej podłużne)
* oliwa z oliwek do skropienia warzyw przed pieczeniem
* 1 szt. serka wiejskiego, naturalnego, granulowanego np. od "Piątnicy" 200 gramów
* 1 ząbek czosnku
* ok. 7 listków mięty
* sól himalajska/pieprz kolorowy świeżo mielony

Ponadto potrzebujemy:
* dużą blachę na frytki
* naczynie żaroodporne lub drugą blachę
* papier do pieczenia
* blender ( najlepiej kielichowy )

Przygotowanie:
Filety z dorsza osuszamy, pozbywamy ości i kroimy w mniejsze części. Składniki marynaty łączymy ze sobą w misy i obtaczamy solidnie ryby. Odstawiamy na czas pieczenia warzyw.
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni termoobieg. Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia. Ziemniaki i buraki obieramy i kroimy w cienkie słupki. Następnie przekładamy na blachę, skrapiamy oliwą i układamy tak aby frytki nie dotykały siebie nawzajem ;) Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Cienkie słupki ziemniaków i buraków upieką się naprawdę szybko. Kiedy frytki nabiorą wyraźnie złotego koloru wyjmujemy je, mieszamy na blasze i solimy. 

Zmniejszamy temperaturę piekarnika na 200'C grzanie góra/ dół i wkładamy dorsza w marynacie sezamowej do nagrzanego piekarnika. Rybę pieczemy ok. 15 minut ( grubsze filety możemy podpiec kilka minut dłużej dla pewności) . Pod koniec pieczenia, możemy z powrotem włożyć nasze frytki aby nabrały temperatury.



Serek wiejski umieszczamy w misie blendera, dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki czosnek, miętę, sól oraz pieprz. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dip wykładamy do miseczki i skrapiamy oliwą.

Smacznego! ;)

Read more »
on sierpnia 24, 2020 0
Podziel się!
etykiety
dorsz, frytki, obiad, pieczone, sałatka, sałatkawitaminowa
Nowsze posty
Starsze posty

sierpnia 24, 2020

Gulasz z cielęciny z kurkami z szałwią i natką pietruszki



Gulasz cięlecy z kurkami

Delikatny, wyjątkowy smak. Cielęcina i kurki to bez wątpienia kompozycja doskonała. 

Kurka - tzw. pieprznik jadalny to grzyb o wyjątkowych właściwościach. Jest lepszym źródłem beta-karotenu niż pomidor czy marchew. Zawartość B1 w kurce przewyższa zawartość drożdży piekarskich. Choć grzyby mają ogromną rzeszę wielbicieli, są niewskazane dla osób borykających się z problemami gastrycznymi.


Cielęcina to jedno z najzdrowszych mięs, ma bardzo dużo białka i mało tłuszczów. Pochodzi od cieląt do 8 miesiąca życia. Jest najbogatszym źródłem potrzebnych organizmowi aminokwasów. W mięsie cielęcym mamy bardzo wysoki poziom potasu, magnezu i cynku. Rewelacyjnie usprawnia metabolizm, pomaga w usuwaniu nadmiernego cholesterolu i ma również działania prozdrowotne. 
Dodatki jakie przygotowałam do gulaszu z cielęciny to kasza orkiszowa, podsmażona na klarowanym maśle i ćwikła z chrzanem. Przepis na ćwikłę znajdziecie tutaj → KLIK
Poniżej przedstawiam przepis na przepyszny gulasz z cielęciny!
Składniki na 6 porcji:
* ok. 1 kg łopatki cielęcej
* ok 300 gramów świeżych/ mrożonych kurek
* 2 średniej wielkości cebule
* 1 średniej wielkości ząbek czosnku
* 2 łyżki stołowe masła min. 82%
* 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
* 3 łyżki stołowe mąki pszennej
* ok. 400 ml bulionu/ ewentualnie wody
* ok. 140 ml białego wytrawnego wina
* 500 ml śmietanki 18% ew 30%
* świeże listki szałwii ( ok. 8 listków średniej wielkości i kilka mniejszych do dekoracji) ew. Szałwia suszona
* 1 pęczek natki pietruszki
* sól himalajska
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę ok. 2 cm na 2 cm i pozbywamy ewentualnych błon. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Szałwię i natkę pietruszki również drobno siekamy.

Świeże kurki dokładnie płuczemy. Kurki są dość problematyczne, mogą zawierać sporo piasku, dlatego warto wypłukać je nawet 2-3 razy. Dobrym sposobem na płukanie kurek jest zalewanie ich na krótką chwilę wrzątkiem z solą. Wyławiamy je po chwili z wrzątku, a piasek powinien opaść na dno naczynia. Proces powtarzamy do momentu aż kurki będą całkowicie czyste. 


Łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni. W międzyczasie pokrojone mięso doprawiamy solą i oprószamy mąką pszenną. Cielęcinę nie doprawiamy pieprzem - dlaczego? Ponieważ zatracimy delikatny smak mięsa, a to ono odgrywa główną rolę w tym daniu.

Pokrojone i oprószone w mące mięso smażymy partiami na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej zrobić to 3 razy niż raz ( wtedy mięso ugotujemy na patelni, a to byłby błąd ). Przyrumienione kawałki cielęciny przekładamy do dużego garnka. Na patelni po smażeniu mięsa smażymy kolejno cebulę oraz czosnek i też przekładamy do garnka. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i wrzucamy kurki. Podsmażone i nieco odparowane kurki zalewamy odmierzoną ilością wina. Następnie całość przekładamy do garnka z mięsem, czosnkiem i cebulą.

Kiedy wszystkie składniki podsmażone wraz z winem znajdują się w garnku, zalewamy bulionem. Gulasz gotujemy na niewielkiej mocy palnika do momentu aż mięso wyraźnie zmięknie. Może to potrwać ok. 40 minut.

Po upływie ok. 30 minut dolewamy śmietankę, wsypujemy świeże zioła i nadal gotujemy na słabym ogniu. Mięso powinno być kruche, a sos delikatny, kremowy i aromatyczny dzięki szałwii.

Smacznego! ;)

smaczny gulasz z kaszą i ćwikłą

Read more »
on sierpnia 24, 2020 0
Podziel się!
etykiety
cielęcina, gulasz, kuchniapolska, obiad, sos grzybowy
Nowsze posty
Starsze posty

lipca 31, 2020

Pieczony filet z dorsza w sosie czosnkowo-porowym z czerwoną soczewicą



Witajcie! ;)

Dzisiaj przygotowałam bardzo pożywny i łatwy w przygotowaniu obiad. Użyłam fileta z dorsza, ale świetna będzie również polędwica. Dodatek kremowego, nieco ostrego sosu z czosnku i pora świetnie komponuje się z delikatną rybą.
 


Czerwona soczewica jest pysznym dodatkiem i posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest bogatym źródłem potasu, ważnego dla naszego serca, obniża ciśnienie krwi. Poza tym soczewica zawiera taniny - związki, mogące chronić organizm przed nowotworami. Dlatego warto do swojej listy zakupów dopisać właśnie soczewicę ( oraz inne warzywa strączkowe !).

Do dzisiejszego obiadu dodałam również kukurydzę. Pojawiła się już jakiś czas temu na sklepowych półkach. Gotowana kukurydza jest równie atrakcyjna pod względem swoich właściwości. Jest źródłem kwasów OMEGA-3 ! Posiada również takie witaminy jak: C, A, E, K oraz kwas foliowy.

Nie przedłużając poniżej załączam przepis na przepyszny i szybki obiad !

Składniki na 2 porcje:
* 2 Filety z dorsza/ lub polędwice
* 2 ząbki czosnku
* 1 por
* 1 średniej wielkości cebula
* 250 ml śmietanki 3o%
* czerwona soczewica ok 200-300 gramów
* sól/pieprz cytrynowy/ pieprz kolorowy

Opcjonalnie:
* świeża kukurydza

Dodatkowo:
* naczynie żaroodporne/ blacha z papierem do pieczenia
* ręcznik papierowy

Przygotowanie:

Najpierw zaczynamy od przygotowania sosu. Czosnek, cebulę oraz jasną część pora drobno siekamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kolejno: cebulę, czosnek, por i solimy. Po chwili gdy por wyraźnie zmięknie, dodajemy śmietankę 30%. Gotujemy na średniej mocy palnika, często mieszając. Pod koniec gdy sos zgęstnieje, doprawiamy.



W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180'C grzanie góra/dół. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki, odsączamy z nadmiaru wody i doprawiamy. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy niecałe 20 minut w 180'C.

Soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Kukurydzę gotujemy od momentu zagotowania ok 15 minut. Następnie grillujemy złoty kolor.

Smacznego! ;) 
Read more »
on lipca 31, 2020 0
Podziel się!
etykiety
dorsz, obiad, sos czosnkowy, witaminy
Nowsze posty
Starsze posty

lipca 21, 2020

Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej z kurczakiem miodowo-czosnkowym



Witajcie! ;)

Dzisiaj ugotowałam wyśmienitą i bardzo pożywną, kremową zupę z zielonej fasolki szparagowej. Nie bez powodu wybrałam właśnie zieloną fasolkę. To ona ma więcej właściwości i wartości odżywczych w porównaniu do żółtej szparagówki.

Zielona fasolka szparagowa jest totalną bombą witaminową. Posiada takie witaminy jak A, E, C i K. Ponadto zawiera silne przeciwutleniacze - flawonoidy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników ( spowalniają proces starzenia się skóry).
 


W zielonej szparagówce mamy więcej błonnika i kwasu foliowego - szczególnie polecana dla kobiet w ciąży i osób chorych na cukrzycę. Poza tym jest idealna dla osób będących na diecie. Dlatego póki mamy sezon, korzystajmy z tych dobroci !

W moim warzywniku fasolka szparagowa obrodziła bardzo obficie. Króluje na stole od dwóch tygodni naprzemiennie z żółtą fasolką. Dlatego dzisiaj po porannym zbiorze, postanowiłam ugotować bardzo gęstą zupę z dodatkiem glazurowanego w miodzie kurczaka. 



Reasumując poniżej załączam przepis na pyszną kremową zupę z zielonej fasolki szparagowej! ;)

Składniki:
* ok. 500 gramów zielonej fasolki szparagowej
* 2 średniej wielkości cebule
* 2 ząbki czosnku
* 2 średniej wielkości ziemniaki
* 1 litr bulionu warzywnego/mięsnego opcjonalnie przegotowana woda.
* 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
* 3 liście laurowe
* sól himalajska i pieprz kolorowy świeżo mielony
* kefir/jogurt naturalny/jogurt grecki
* olej do smażenia

+ blender
+ garnek 4 - 4,5 litrowy

Ponadto:
* 1 pierś z kurczaka
* 2 łyżki stołowe miodu
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżka cukru brązowego
* 1 łyżka stołowa sosu sojowego jasnego
* sól himalajska + pieprz kolorowy świeżo mielony
* olej do smażenia

+ patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze części.

W szerokim garnku smażymy czosnek i cebulę. Następnie dodajemy resztę warzyw. Smażymy do momentu aż warzywa wyraźnie się zarumienią ( jeżeli chcemy użyć fasolki do szaszłyków, zawczasu musimy wyjąć kilka sztuk ) .Dolewamy bulionu/wody, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem. Po ok. 30 minutach gotowania, zupę studzimy i miksujemy blenderem. Warto miksować letnią zupę, aby nie stępić ostrzy blendera.

Miód, cukier brązowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz sos sojowy łączymy w niedużej misy. Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę i zanurzamy w marynacie. Im dłużej mięso pozostanie w marynacie tym lepszy będzie jego smak.

Na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem smażymy kurczaka. Po chwili zmniejszamy moc pod patelnią na średnią i smażymy ok 10 minut. W międzyczasie możemy podlewać pozostałą marynatą, tak aby powstała błyszcząca glazura i w końcowej fazie doprawić solą oraz pieprzem według uznania. Do gotowego kurczaka, możemy dorzucić na patelnię kilka sztuk fasolki szparagowej.



Wykończenie dania:

Krem z fasolki szparagowej możemy podać z kilkoma kleksami kefiru lub jogurtu. Mięso nabijamy na patyczki wraz z grillowanymi szparagami. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i gałązkami świeżego kopru.

Smacznego! ;)
Read more »
on lipca 21, 2020 0
Podziel się!
etykiety
fasolka, fasolka szparagowa, krem, zupa
Nowsze posty
Starsze posty

lipca 09, 2020

Pierogi z bobem, wędzonym boczkiem, z pesto z liści marchewki i domowym twarożkiem



Witajcie! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na świetne pierogi z bobem! Są bardzo aromatyczne dzięki wędzonemu boczkowi, czosnkowi i podsmażonej cebulce. Dodatek pesto z młodych liści marchewki i domowy szybki twarożek z jogurtu nadał całemu daniu wyjątkowego smaku.


Sezon na bób trwa w najlepsze i jego cena jest już umiarkowana. Z kilograma bobu uzyskałam farsz na ok. 60 pierogów. Natomiast pesto z młodych liści marchewki uzyskałam dzięki obfitym plonom marchwi w swoim ogródku. Pesto możemy przygotować również z liści rzodkiewek i jest równie smaczne.

Składniki:
Ciasto:

* 500 gramów mąki pszennej najlepiej tortowej typ 450
* 300 ml gorącej wody
* 2 szczypty soli
* 1 łyżka oleju

Farsz:
* 1 kg bobu
* ok. 300 gramów wędzonego boczku
* 3 cebule
* 3 ząbki czosnku
* sól i pieprz do smaku ( polecam sól himalajską różową i kolorowy pieprz )

Pesto:
* 1 duży pęczek liści młodej marchewki
* ok. 50 gramów migdałów/słonecznika/ orzeszków pinii/
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* opcjonalnie parmezan
* sól do smaku

Twarożek:
* 250 ml jogurtu naturalnego 
* szczypta soli

Dodatkowo:
* blender
* blender kielichowy
* termometr
* misa + drobne sitko + gaza



Przygotowanie farszu:
Bób płuczemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy do miękkości. W międzyczasie boczek, cebulę i czosnek drobno kroimy. Najpierw smażymy boczek na suchej patelni, mocno zarumieniony zdejmujemy z patelni i smażymy cebulę oraz czosnek na tłuszczu po boczku.



Miękki i wystudzony bób miksujemy blenderem, następnie dodajemy resztę składników, mieszamy i doprawiamy. 



Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól i gorącą wodę. Najpierw ciasto możemy mieszać drewnianą łyżką w misce, następnie po chwili zagniatać rękoma. Dodajemy olej i wyrabiamy. Ciasto powinno być aksamitne, zbite i elastyczne zarazem. Gotowe ciasto przekładamy do siateczki, zawijamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie 15 minut, dzielimy ciasto na 3 - 4 części i wałkujemy po jednej. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym smaczniejsze będą pierogi. To farsz jest najważniejszy, choć ciasto nie powinno odstawać z boku ;) Farsz nakładamy solidnie, łyżeczkę na jedno kółko. Polecam do wykrajania kółek - metalowy ring, ale szklanka również będzie dobra.





Przygotowanie pesto:
Liście młodej marchwi siekamy na mniejsze kawałki ( łodyżki możemy pominąć). Czosnek obieramy, a migdały lub orzeszki/ słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w kielichu blendera. Zalewamy oliwą i miksujemy. Pod koniec doprawiamy.



Przygotowanie twarożku:
Jogurt wlewamy do małego garnka z grubym dnem. Nastawiamy na słabej mocy palnika,solimy i podgrzewamy do 80 stopni. Nie możemy jogurtu zagotować. W momencie kiedy jogurt zaczyna się ścinać, mieszamy go. Jeżeli jogurt przypomina zważone mleko, odstawiamy je do wystudzenia.

Ścięty jogurt przelewamy przez gazę nałożoną na sitko, umieszczone jest na wysokiej misy. Następnie gazę związujemy, nakładamy obciążenie i wstawiamy do lodówki. Serek jest gotowy od razu po odsączeniu, jednak jego konsystencja będzie lepsza po dłuższym upływie czasu, lub całej nocy odciekania serwatki.



Wykończenie dania:
Ulepione pierogi gotujemy nie dłużej niż 4 -5 minut. Jeżeli mamy na prawdę cienkie ciasto, wrzucamy na gotującą się wodę i już po 3 minutach sprawdzamy czy pierogi są miękkie. Jeżeli lubicie podsmażane pierogi, lepiej zawczasu je wyjąć i przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnie z tłuszczem. Na talerz nakładamy w kilku miejscach pesto oraz serek. Dekorujemy według własnych upodobań.


Read more »
on lipca 09, 2020 0
Podziel się!
etykiety
kuchniapolska, obiad, pierogi, pierogi z bobem, witaminy
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

Łączna liczba wyświetleń

Polecany post

Moje pomidory

Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...

Popularne posty

  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...
  • Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche,...
  • Żeberka wieprzowe kruche i soczyste
    Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemn...
  • Moje pomidory
    Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...
  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Kapitalny tatar wołowy
    Tatar wołowy to wyjątkowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, choć jego pochodzenie nieco zadziwia. Historia tatara sięga czasów tatarskich, ...
  • Pierogi z borowikami ceglastoporymi
    Witajcie! ;)  Jeżeli szukacie pomysłu na wykwintny obiad to świetnie trafiliście! Obiad, którym oczarujecie swoich bliskich, ponieważ zaskak...
  • Żur staropolski
    Żur staropolski na żytnim zakwasie. Gęsty, wyrazisty, lekko pikantny, idealnie kwaśny. Z wędzonymi żeberkami, białą kiełbasą i chrzanem. Zap...
  • Placki ziemniaczane z kurczakiem w kremowym sosie
    Witajcie! Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu smakoszom chrupiących, złocistych placków ziemniaczanych. Rumiane, o czosnkowym aromacie py...
  • Jogurtowe ciasto z truskawkami na dużą blachę
    Witajcie! ;) Sezon na przepyszne truskawki trwa w najlepsze! ;) Dlatego przygotowałam bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto z truskawkami. Id...

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Baza przepisów kulinarnych

Etykiety

(nie)bolognese babeczki babka babka wielkanocna babka z malinami barszcz czerwony barszcz czerwony obiad bataty beza beza szwajcarska beza włoska biała czekolada bigos bitki wieprzowe boczniaki borowiki ceglastopore bób brownie brukselka cezar chleb ciasto ciasto z galaretką Ciasto z rabarbarem ciasto z truskawkami ciasto ze śliwkami cielęcina cinnamon rolls cynamonki czereśnie ćwikła z chrzanem de volaille domowy ramen dorsz drozdzowki drożdzówkizserem drożdżówki fasolka fasolka po bretonsku fasolka szparagowa fast food faszerowana cukinia faszerowane bakłażany flaczki wołowe flaki frytki ganache gnocchi gołąbki green curry gulasz gulasz wołowy gulasz z jelenia gzik jajko jogurtowe ciasto kacze udka kakaowa tarta kapusta zasmażana karkówka kiwi klopsiki drobiowe kluski śląskie knedel chlebowy knedle z jabłkami kotlet schabowy krem krem maślany krem z dyni krokiety krupnik kuchniapolska kurczak kurczak po chińsku kurczak w glazurze czosnkowej kurczak w sosie łosoś makaron pappardelle makaron penne makaron spaghetti marchewkowe mazurek naleśniki obiad ogórki w marynacie pasztet pavlova penne pieczeń pieczone pierniczkowe muffiny piernik piernik długodojrzewający piernikstaropolski pierogi pierogi ruskie pierogi z bobem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą pizza placek placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa pomidory przepis rabarbar rabarbarem ramen roladki z kurczaka rosół rosół drobiowo-wołowy rosół z kaczki rumsztyk ryba rzodkiewki sajgonki salsa paprykowa sałatka sałatkawitaminowa sernik sernik na zimno sernik pistacjowy serowocebulowa słodkokwaśny soczewica solony karmel sos chrzanowy sos czosnkowy sos grzybowy sos paprykowy sos pietruszkowy sospomidorowy spaghetti surówka surówka z białej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z marchwi surówka z pora surówka z selera szarlotka szaszłyki szparagi szpinak święta tarta tarta z malinami tarta z rabarbarem tartaletki tatar tatar wołowy tiramisu Tort czekoladowy tortilla truskawki udka udkawsosie wegańskie wegetariańskie wielkanoc wino witaminy wrapy zapiekanka ziemniaki zupa zupa krem z pieczarek i pora Żeberka wieprzowe

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo

Wykwintne dania na specjalne okazje

Wykwintne dania na specjalne okazje

Archiwum bloga

Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.