Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Słodkości
  • Przystawki
  • Instagram
  • Facebook
  • TIK TOK
  • UPRAWA POMIDORÓW

września 02, 2022

Kotlet schabowy z kapustą



Witajcie! ;)
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na wyśmienity, niedzielny obiad. Klasyka polskiej kuchni i bohater niedzielnych, rodzinnych obiadów. W wielu polskich domach kotlet schabowy króluje na stołach w towarzystwie ziemniaków i mizerii lub kapusty zasmażanej.



Niedzielny obiad to uroczysta uczta w gronie najbliższych. Czas kiedy cała rodzina jest razem, a z kuchni za sprawą pani domu wydobywają się cudowne zapachy. Czyżby to taka nasza polska tradycja, że w niedzielę zasiadamy przy wspólnym obiedzie, a w tle słuchamy i zgadujemy hasła z "Familiady". 



Składniki:
* schab wieprzowy, kawałek ok. 100 - 120 gramów na porcję. 
* 3 duże cebule
* 0.5 l mleka
* 5 ząbków czosnku
* majeranek
* sól himalajska
* pieprz kolorowy

+ panierka:
* mąka pszenna tortowa
* bułka tarta
* 2 jajka 
* 100 gramów śmietany słodkiej lub kwaśnej

Składniki potrzebne do przygotowania kapusty zasmażanej:
* 1 główka młodej kapusty ( sporej wielkości )
* 10 szt. pieczarek średniej wielkości
* 5 szt. szalotek
* 150 ml wody
* 1 pęczek świeżego koperku
* 1 kopiata łyżka masła
* 1/ 2 łyżki octu
* sól himalajska
* pieprz kolorowy świeżo mielony
* cukier według uznania

+ zasmażka:
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka mąki pszennej

Dodatkowo ( według upodobań) :
+ młode ziemniaki
+ jajka
+ koperek




Przygotowanie:
Mięso myjemy, pozbywamy błon, ścięgien i kawałków tłuszczu. Kroimy w równej szerokości plastry. Za pomocą metalowego tłuczka rozbijamy każdą porcję mięsa na kotlety o grubości ok 1 cm. Cebulę również kroimy w plastry. Do misy wkładamy na przemian kotlet, a na to kilka plasterków cebuli. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy mlekiem do przykrycia i wstawiamy na noc do lodówki ( ewentualnie na kilka godzin).


Składniki potrzebne do przygotowania młodej kapusty zasmażanej:
Pozbywamy się brzydkich liści, kroimy kapustę na kilka mniejszych części i szatkujemy. Szalotkę kroimy dość drobno, a pieczarki w plasterki. W dużym garnku o grubym dnie rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy posiekaną szalotkę. Gdy szalotka wyraźnie się przyrumieni dodajemy pieczarki. Po chwili, gdy pieczarki stracą na objętości i nieco odparują, dodajemy poszatkowaną kapustę. Kapustę smażymy, dodajemy wodę, a następnie dusimy do momentu aż zmięknie i straci na objętości. Doprawiamy dopiero na samym końcu. 

Gotową kapustę doprawiamy solą, pieprzem kolorowym, octem oraz cukrem. Dodajemy również koperek i przygotowujemy na niewielkiej patelni/ garnku zasmażkę. Łyżkę masła rozpuszczamy na średniej mocy palnika, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. W momencie gdy zasmażka uzyska jasno-złoty kolor dodajemy ją do gorącej kapusty. 



Przygotowujemy trzy głębokie talerze na mąkę, jajka ze śmietaną i bułkę. Jajka doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Kotlety odsączamy z mleka i doprawiamy. Nacieramy kotlety solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Doprawione kotlety obtaczamy kolejno w mące, jajku ze śmietaną i w bułce tartej. Ważne aby zrobić to dokładnie, tak aby cały kotlet był równo opanierowany. Smażymy ok. 3-4 minuty na złoty kolor. 


Read more »
on września 02, 2022 6
Podziel się!
etykiety
kapusta zasmażana, kotlet schabowy, kuchniapolska, obiad
Nowsze posty
Starsze posty

września 01, 2022

Żeberka wieprzowe kruche i soczyste


Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemniakami i tartymi buraczkami z chrzanem. Nie są to standardowe żeberka, które zazwyczaj jadamy w glazurze miodowej czy z musztardą lub chili. Te żeberka są doprawione cząbrem, majerankiem, mielonym kminkiem, papryką wędzoną i czosnkiem. Pieczone pod przykryciem z cebulą we własnym sosie, pyszne i aromatyczne.

Wieprzowe żeberka w wersji polskiej, z cebulą i cząbrem są doskonałym pomysłem na obiad. Choć przygotowanie ich warto zaplanować nawet z dwudniowymm wyprzedzeniem. Swoją kruchość zawdzięczają dwudniowemu leżakowaniu w solance i jednej nocy w samych przyprawach. Mięso możemy przygotować w krótszym czasie choć nie gwarantuję, że będzie aż tak pyszne.

Składniki na 5 - 6 porcji:
* 2 kg żeberek wieprzowych ( 2 paski)
* 3 duże cebule

Marynata:
* 1 i 1/2 łyżki stołowej papryki słodkiej wędzonej
* 1/2 łyżki stołowej papryki ostrej
* 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
* 1 łyżka stołowa suszonego cząbru
* 1 łyżeczka mielonego kminku
* 1 łyżeczka majeranku
* 1 łyżeczka brązowego cukru

Solanka:
* na 1 litr przegotowanej wody, dajemy 50 gramów soli


Przygotowanie:
Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do solanki. Solankę przygotowujemy z przegotowanej i ostudzonej wody. Na dwa paski żeberek przygotowałam 3 litry solanki, które umieściłam w szerokim i niskim garnku. Ważne jest aby mięso było całkowicie zanurzone, nie wystawało ponad taflę wody. 

Żeberka wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. 

Następnie żeberka dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Opcjonalnie możemy zdjąć białą błonę przy kościach. Warto również żeberka przekroić na mniejsze części. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Do marynaty nie dodajemy soli. Przyprawy dokładnie wcieramy w mięso, szczelnie zakrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc. 


Następnego dnia wyjmujemy żeberka z lodówki ok. 30 minut przed pieczeniem. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni grzanie góra/dół. Żeberka możemy piec na blaszce od piekarnika pod przykryciem lub w naczyniu żaroodpornym. Na patelnię dodajemy odrobinę masła i smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 3 godziny.  Cieńsze kawałki mogą szybciej się upiec. Pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywę z żeberek i zapiec je w wyższej temperaturze z funkcją grila, przez ok 10 minut. 
 Żeberka w tej wersji pysznie łączą się z buraczkami z chrzanem. Przepis na wyśmienitą ćwikłę z chrzanem znajdziecie TUTAJ. 
Smacznego! ;) 

Read more »
on września 01, 2022 0
Podziel się!
etykiety
obiad, pieczone, święta, Żeberka wieprzowe
Nowsze posty
Starsze posty

września 01, 2022

Cynamonki z malinami i kremem maślanym


Witajcie!;)
Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśny w cynamonowych ślimaczkach, przełamuje słodycz i tworzy przyjemny balans. Kropką nad i jest polewa z ubitego na puch masła z kremowym mascarpone. Odrywane cynamonowe ślimaczki doskonale smakują z szklanką ciepłego mleka, poranną kawą lub herbatą. Znikają w momencie, a przygotowanie ich jest bardzo proste i przyjemne. Jedyne o czym musimy pamiętać to wyjęcie z lodówki wszystkich składników przynajmniej 30 minut wcześniej, tak aby nabrały temperatury pokojowej.

 

Forma jakiej użyłam do pieczenia ma 30 cm średnicy. 

Składniki na ciasto: 
* 340g mąki pszennej tortowej typ 450/ 500
* 1 jajko rozm .M
* 1/2 szklanki ciepłego (niegorącego!) mleka (125ml)
* 20 gramów świeżych drożdży lub 7 gramów drożdży suszonych instant
* 2 płaskie łyżki stołowe cukru kryształu
* 60 gramów masła min 82%
* szczypta soli

Składniki na masę cynamonową:
* 50 gramów miękkiego masła min 82%
* 3 łyżki stołowe cukru najlepiej brązowego/ ew. białego 
* 3 płaskie łyżeczki cynamonu
* 1 płaska łyżeczka kakao


Składniki na polewę:
* 60 gramów miękkiego masła min 82%
* 1/3 szklanki cukru pudru
* 250 gramów philadelphia 
* 1 płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego/ cukru wanilinowego
* 2-3 łyżki stołowe mleka w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:
* 1 jajko do smarowania wierzchu ciasta
* 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych

Ponadto potrzebujemy:
* tortownicę o wymiarach 28cm-30cm
* papier do pieczenia
* duża miska + rózga
* mikser do przygotowania polewy
* ostry nóż


Przygotowanie: 
Ciasto wyrabiamy ręcznie. W pierwszej kolejności musimy przygotować sobie wszystkie składniki i zadbać o to by były w temperaturze pokojowej. Świeże drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce pod ściereczką. W przypadku drożdży instant ten proces pomijamy. Masło rozpuszczamy w garnku. Mąkę przesiewamy i przesypujemy do misy. 

Najpierw do mąki dodajemy mleko z drożdżami i cukrem. Mieszamy i dodajemy roztrzepane jajko i szczyptę soli. Znów mieszamy aby pozbyć się ewentualnych grudek. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Całość łączymy za pomocą rózgi do uzyskania gładkiego i puszystego ciasta. W końcowej fazie możemy ciasto wyrabiać przez krótką chwilę rękoma. Jeżeli za bardzo się lepi, podsypujemy niewielką ilością mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. 

W tym czasie przygotowujemy masę cynamonową. Miękkie masło łączymy ze wszystkimi składnikami i ucieramy za pomocą łyżki lub widelca. Powinna powstać masa przypominająca masę "marcepanową"  - czyli niezbyt zbita, taka którą bez problemów będziemy mogli wysmarować ciasto. 


Mrożone maliny warto wcześniej rozmrozić i odsączyć na ręczniku papierowym. Zapobiegniemy powstaniu zakalca. Ciasto z zamrożonymi malinami może przed pieczeniem nie wyrosnąć, lub rosnąć bardzo długo. 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat/matę/stolnicę chwilkę wyrabiamy aby pozbyć je pęcherzyków powietrza (klejące podsypujemy niewielką ilością mąki). Następnie wałkujemy na kształt prostokąta, na grubość ok. 4 milimetrów. Rozwałkowane smarujemy przygotowaną wcześniej masą. Na wierzchu układamy maliny i zwijamy ciasto w rulon. Zwijamy od siebie, delikatnie i bez pośpiechu, tak aby nie uszkodzić ciasta. Za pomocą ostrego noża, rulon kroimy w kawałki mierzące ok 4,5 cm. Przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem. Warto zachować między każdym kawałkiem odstęp, ponieważ podczas pieczenia się połączą. Przykrywamy ściereczką  do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.


W momencie drugiego wyrastania ciasta możemy przygotować polewę. Ważne jest aby zarówno masło, mleko jak i serek były w temperaturze pokojowej. Miękkie masło łączymy z cukrem pudrem i miksujemy na biały puch (do momentu az będzie białe i podwoi objętość). następnie przy średnich obrotach miksera  dodajemy w trzech partiach serek. Przy zbyt gęstej masie dodajemy 3 łyżki mleka. Po pierwszej dodanej łyżce mleka obserwujemy polewę. Musi być kremowa ale trzymająca poziom - nierozlewająca się. Mogą tak naprawdę wystarczyć 2 łyżki mleka. Gotową polewę wstawiamy do lodówki. 



Nastawiamy piekarnik na 180'C z termoobiegiem. Wierzch cynamonek przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Do nagrzanego piekarnika wkładamy cynamonki i pieczemy ok. 20 minut. Upieczone powinny być mocno zarumienione, wyrośnięte i sprężyste. Studzimy przy uchylonym piekarniku ok. 10 minut. Następnie wyjmujemy i letnie cynamonki obficie smarujemy przygotowaną wcześniej serowo-maślaną polewą. 
Smacznego! ;)


Read more »
on września 01, 2022 3
Podziel się!
etykiety
ciasto, cinnamon rolls, cynamonki
Nowsze posty
Starsze posty

maja 15, 2022

Pieczone cukinie i bakłażany wypełnione cieciorką w pomidorach



Witajcie!
Dzisiejsza propozycja na bezmięsny obiad to pieczone, faszerowane warzywa. Gęsty farsz, składający się z ciecierzycy, sosu pomidorowego, miąższu bakłażana, cukinii oraz podsmażonej na złoto cebulki. Bogate w potas i magnez bakłażan i cukinia doskonale łączą się z treściwym, pomidorowym farszem. Łatwy w przygotowaniu, syty i aromatyczny obiad. Podany z kleksem kwaśnej śmietany, tartym parmezanem i drobno siekanym szczypiorkiem. Brzmi pysznie prawda?

 

Warto co jakiś czas wprowadzić do swojego menu bakłażana, cukinie oraz ciecierzycę. Połączenie tych trzech składników nie tylko doskonale smakuje ale dobrze wpływa na cały nasz organizm. Zarówno bakłażan jak i cukinia posiadają ogrom właściwości i wartości odżywczych. Ciecierzyca, inaczej cieciorka jest skarbnicą błonnika, zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu.

Owoc bakłażana jest źródłem błonnika i zawiera go więcej niż jabłko czy brzoskwinia. Cukinia natomiast jest bogata w beta karoten, witaminę C oraz K. Szczególnie polecana osobom borykającym się nadkwaśnością.

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na przepyszną faszerowaną cukinie i bakłażany.

Z poniższych składników przygotowałam trzy solidne porcje.

Składniki:

* 2 średniej wielkości bakłażany
* 2 średniej wielkości cukinie
* 2 puszki ciecierzycy konserwowej ( 2x400 gramów, po odsączeniu ok. 2x250 gramów) lub 1 szklanka suchej ( 220-240 gramów) po ugotowaniu ok. 500 gramów
* 2 puszki pomidorów 2x400g np. "Dawtona" pomidory krojone bez skórki z ziołami
* 2 średniej wielkości cebule/ 4 szalotki
* 2 duże ząbki czosnku
* 1 kopiata łyżeczka papryki słodkiej np. wędzonej
* 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
* oliwa z oliwek
* sól/pieprz/papryczki peperoncini 
* opcjonalnie cukier

Dodatkowo:
* 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
* pęczek szczypiorku
* opcjonalnie łyżka tartego parmezanu/grana padano

Ponadto potrzebujemy:
* blachę z papierem do pieczenia
* głęboką patelnię lub szeroki garnek

Przygotowanie:
Jeżeli posiadamy suchą ciecierzycę, należy ją przepłukać w zimnej wodzie, następnie zalać wodą. Na szklankę ciecierzycy przypadają 3 szklanki zimnej wody. Tak przygotowaną odstawiamy na całą noc, lub minimum 8 godzin. Na następny dzień ciecierzycę odsączamy na sicie, płuczemy i zalewamy zimną wodą ( ok. 10 cm ponad poziom ciecierzycy). Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 1,5h. Solimy pod koniec gotowania. Wygodniejszą opcją jest zakup ciecierzycy w puszce.

Bakłażany myjemy i kroimy w wzdłuż na pół. Nacinamy tworząc kratkę ( ostrożnie aby nie przebić skórki) i solimy. Nasolone odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie bakłażany płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cukinię przekrajamy na pół. Piekarnik nastawiamy na 200'C grzanie góra/dół. Warzywa układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Delikatnie solimy i skrapiamy oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Pieczemy ok 15-17 minut. Podpieczone warzywa pozbywamy miąższu, który dodajemy do sosu pomidorowego. 

W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Rumienimy cebulę i dodajemy czosnek. Po chwili dodajemy przyprawy (kmin rzymski + paprykę słodką wędzoną) i całość przez krótką chwilę podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając. Do gęstniejącego sosu pomidorowego, dodajemy miąższ z bakłażana i cukinii. Sos odparowujemy i dodajemy miękką ciecierzycę. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym, gęstym farszem uzupełniamy wydrążone warzywa. Farsz nakładamy solidnie i kopiato. Nastawiamy ponownie piekarnik na 200 stopni grzanie góra/dół. Warzywa możemy posypać tartym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok 20-25 minut. Podajemy z kleksami kwaśnej śmietany i solidną porcją szczypiorku. 
Smacznego!

Read more »
on maja 15, 2022 0
Podziel się!
etykiety
faszerowana cukinia, faszerowane bakłażany, obiad, wegetariańskie
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

Łączna liczba wyświetleń

Polecany post

Moje pomidory

Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...

Popularne posty

  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...
  • Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche,...
  • Żeberka wieprzowe kruche i soczyste
    Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemn...
  • Jogurtowe ciasto z truskawkami na dużą blachę
    Witajcie! ;) Sezon na przepyszne truskawki trwa w najlepsze! ;) Dlatego przygotowałam bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto z truskawkami. Id...
  • Ciasto z rabarbarem i bezą na dużą blachę
    Najlepsze kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na dużą blachę (35 × 24 cm) To kruche ciasto z rabarbarem i bezą to absolutny hit wios...
  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Moje pomidory
    Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...
  • Kapitalny tatar wołowy
    Tatar wołowy to wyjątkowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, choć jego pochodzenie nieco zadziwia. Historia tatara sięga czasów tatarskich, ...
  • Ogórki małosolne
    Ogórki małosolne – tradycyjny przepis domowy Ogórki małosolne to jeden z najbardziej charakterystycznych smaków polskiego lata. Przygotowuje...
  • Żur staropolski
    Żur staropolski na żytnim zakwasie. Gęsty, wyrazisty, lekko pikantny, idealnie kwaśny. Z wędzonymi żeberkami, białą kiełbasą i chrzanem. Zap...

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Baza przepisów kulinarnych

Etykiety

(nie)bolognese babeczki babka babka wielkanocna babka z malinami barszcz czerwony barszcz czerwony obiad bataty beza beza szwajcarska beza włoska biała czekolada bigos bitki wieprzowe boczniaki borowiki ceglastopore bób brownie brukselka cezar chleb ciasto ciasto z galaretką Ciasto z rabarbarem ciasto z truskawkami ciasto ze śliwkami cielęcina cinnamon rolls cynamonki czereśnie ćwikła z chrzanem de volaille domowy ramen dorsz drozdzowki drożdzówkizserem drożdżówki fasolka fasolka po bretonsku fasolka szparagowa fast food faszerowana cukinia faszerowane bakłażany flaczki wołowe flaki frytki ganache gnocchi gołąbki green curry gulasz gulasz wołowy gulasz z jelenia gzik Jagodzianki jajko jogurtowe ciasto kacze udka kakaowa tarta kapusta zasmażana karkówka kiwi klopsiki drobiowe kluski śląskie knedel chlebowy knedle z jabłkami kotlet schabowy krem krem maślany krem z dyni krokiety krupnik kuchniapolska kurczak kurczak po chińsku kurczak w glazurze czosnkowej kurczak w sosie łosoś makaron makaron pappardelle makaron penne makaron spaghetti Makaron tagliatelle marchewkowe mazurek naleśniki obiad ogórki Ogórki małosolne ogórki w marynacie pasztet pavlova penne pieczeń pieczone pierniczkowe muffiny piernik piernik długodojrzewający piernikstaropolski pierogi pierogi ruskie pierogi z bobem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą pizza placek placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa pomidory przepis rabarbar rabarbarem ramen roladki z kurczaka rosół rosół drobiowo-wołowy rosół z kaczki rumsztyk ryba rzodkiewki sajgonki salsa paprykowa sałatka sałatkawitaminowa sernik sernik na zimno sernik pistacjowy serowocebulowa słodkokwaśny soczewica solony karmel sos chrzanowy sos czosnkowy sos grzybowy sos paprykowy sos pietruszkowy sospomidorowy spaghetti surówka surówka z białej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z marchwi surówka z pora surówka z selera szarlotka szaszłyki szparagi szpinak święta tarta tarta z malinami tarta z rabarbarem tartaletki tatar tatar wołowy tiramisu Tort czekoladowy tortilla truskawki udka udkawsosie wegańskie wegetariańskie wielkanoc wino witaminy wrapy zapiekanka ziemniaki zupa zupa krem z pieczarek i pora Żeberka wieprzowe

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo

Wykwintne dania na specjalne okazje

Wykwintne dania na specjalne okazje

Archiwum bloga

Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.