Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Słodkości
  • Przystawki
  • Instagram
  • Facebook
  • TIK TOK
  • UPRAWA POMIDORÓW

lutego 02, 2024

Gulasz wołowy z pieczarkami portobello i kluskami śląskimi ze szpinakiem


Witajcie! Ostatnio przygotowałam wyśmienity gulasz wołowy z pieczarkami portobello. Podany z kluskami śląskimi tworzy oczywiście kompozycję doskonałą. Kluski śląskie z dziurką, cudownie łączą się z ciemnym, sosem i delikatnym, kruchym mięsem. Zielony kolor klusek uzyskałam dzięki dodaniu świeżego (można dodać również mrożonego) szpinaku. Potrawa w tej odsłonie, może być świetną opcją na rodzinny, niedzielny obiad.

Do przygotowania gulaszu wołowego użyłam ligawy (części udźca), ale możemy użyć również innych części tuszy. Doskonale nadaje się łopatka wołowa, goleń, kark, zrazowa górna i dolna. Gulasz wołowy, wolno gotowany, pełen aromatów wymaga długiego duszenia. Jeżeli zależy nam na głębi smaku, warto ugotować go dzień wcześniej. Zaserwowany kolejnego dnia, będzie miał o wiele lepszy smak. Przesiąknięty przyprawami, "przegryzie się" i z pewnością przypadnie do gustu smakoszom wołowiny.

Zamiast białych, znanych nam pieczarek użyłam większych i bardziej mięsistych. Pieczarki portobello o brązowym kolorze i dużych kapeluszach, o średnicy nawet 10 cm. Dwuzarodnikowe, smaczniejsze, bardziej wyraziste w smaku pieczarki. Posiadają więcej wartości odżywczych od swoich kuzynek, białych pieczarek. Więcej o pieczarkach portobello dowiecie się TUTAJ.

Z poniższych składników przygotowałam 8 solidnych porcji.

Składniki:
* ok. 1,5 kg mięsa wołowego ( udziec, kark, zrazowa, łopatka, goleń)
* ok. 8 szt. pieczarek portobello
* 3 średniej wielkości cebule
* 3 ząbki czosnku
* 5 liści laurowych
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* 4 kuleczki owoców jałowca
* 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
* 1 łyżka stołowa suszonego majeranku
* 1/2 łyżki stołowej suszonego lubczyku
* 1/2 łyżeczki mielonego kminku
* ok. 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej ciemnego)
* olej do smażenia
* 1 łyżka stołowa masła
* mąka do oprószenia mięsa
* sól i pieprz 

+ zasmażka:
* 2 łyżki stołowe mąki pszennej
* 2 łyżki stołowe masła

Składniki na kluski śląskie ze szpinakiem:
* 700 gramów mączystych ziemniaków typ B lub B/C
* mąka ziemniaczana ilość w przepisie
* 300 gramów szpinaku ( świeżego lub mrożonego)
* 1 jajko
* 1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie gulaszu wołowego:
Mięso kroimy w średniej wielkości kostke. Doprawiamy i obtaczamy w mące pszennej, strzepujemy jej nadmiar. Na patelni rozgrzewamy olej (wysokość ok. 1cm). Na dobrze rozgrzanym tłuszczu, poziom mocy palnika smażymy mięso prawa-lewa. Mięso rumienimy po 2 minuty na stronę. Musimy zamknąć pory w mięsie, aby wewnątrz zatrzymać smak wołowiny. Nie dodawajmy zbyt dużej ilości mięsa na patelnię, aby nie obniżać temperatury tłuszczu. Wołowinę smażymy szybko, tak aby nie zaczęło się dusić. Zrumienione odkładamy do garnka, w którym ugotujemy gulasz. Najlepszy będzie garnek o pojemności ok. 4 l z grubszym dnem.

Cebulę siekamy lub kroimy w piórka. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Pieczarki portobello
kroimy w średniej wielkości kawałki. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzewamy łyżkę masła. Rumienimy kolejno cebulę, czosnek i pieczarki. Przekładamy do garnka z mięsem.

Dodajemy przyprawy, nalewamy wodę - tyle aby przykryć mięso. Całość zagotowujemy i zmniejszamy moc palnika .. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, ok. 1,5h. Co jakiś czas gulasz musimy zamieszać. Pod koniec duszenia, przygotowujemy na osobnej patelni zasmażkę. Podgrzewamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Dodajemy dwie chochelki gulaszu do zasmażki. Następnie całość przelewamy do gorącego gulaszu. Gulasz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. 

Przygotowanie klusek śląskich ze szpinakiem:
Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze części i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy, ponownie stawiamy na palnik w celu odparowania wody z dna garnka. Zdejmujemy z palnika i przepuszczamy przez praskę. Ziemniaki przekładamy do miski, dokładnie rozprowadzamy i uklepujemy. 
W czasie kiedy ziemniaki się gotują, przygotowujemy szpinak. Świeży szpinak myjemy, osuszamy i miksujemy w kielichu blendera/ wąskim naczyniu z surowym jajkiem.W przypadku mrożonego szpinaku - rozmrażamy i odciskamy lub odparowujemy na suchej patelni. Mrożony szpinak musi zostać dokładnie odciśnięty z nadmiaru wody.
Uklepane w misy ziemniaki dzielimy na cztery równe części - nożem zaznaczamy krzyż. Wyjmujemy 
jedną część ziemniaków i na moment odstawiamy na bok. Na miejsce po 1 części ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie uzupełniamy lukę, uklepujemy i ponownie dokładamy wyjęte ziemniaki. Dodajemy szpinak z jajkiem, solimy i dokładnie, choć delikatnie mieszamy za pomocą dłoni. 

Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, zaznaczamy palcem tworząc dołek. Odkładamy na oprószoną mąką tacę, tak aby się nie dotykały. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Następnie zmniejszamy moc palnika. Kluski śląskie gotujemy w kilku partiach po ok. 8-12 sztuk. Ostrożnie wkładamy do wody za pomocą łyżki cedzakowej. Od wypłynięcia na powierzchnię, gotujemy ok 4 minut. Ważne jest, aby kluski gotować na słabej mocy palnika. W przeciwnym razie, kluski zaczną się pienić, rozgotują się lub będą poszarpane. 

Smacznego! ;)

Read more »
on lutego 02, 2024 0
Podziel się!
etykiety
gulasz, gulasz wołowy, kluski śląskie, kuchniapolska, obiad, szpinak
Nowsze posty
Starsze posty

lutego 01, 2024

Pieczony dorsz z grzybami i kluskami



Pieczony dorsz z grzybami i kluseczkami  
Dzisiejsza propozycja na wykwintny obiad to pieczona polędwica z dorsza czarnego podana na rydzach, kurkach, podgrzybkach i maślakach. Grzyby podduszone na maśle z rozmarynem w połączeniu z delikatnym w smaku dorszem tworzą oczywiście kompozycję doskonałą!
Sposób podania dania jest o tyle ciekawy, że rybę serwujemy w głębokim talerzu. Na dnie układamy grzyby wraz z kluseczkami, a na wierzchu układamy rybę z kleksem kwaśnej i gęstej śmietany. Kropką nad i jest oczywiście chochelka wyrazistego bulionu. Z każdym kęsem odkrywamy coraz ciekawszy smak. Bulion łączy się maślanymi w smaku grzybami, spływająca śmietana nadaje kwasowości i w pewnym momencie całe danie zamienia się w cudowny, bardzo aromatyczny sos z mięsistymi kawałkami dorsza. I jeszcze ten świeży rozmaryn... poezja!

Mogłoby się wydawać, że ryba podana z grzybami ze sobą nie zagra. Nic bardziej mylnego! Danie smakuje wybitnie, jest przepełnione rozmaitymi aromatami. Najlepsze jest to, że przygotowanie tego dania zajęło tylko 30 minut. Nie ma żadnych skomplikowanych ruchów w kuchni. Wszystko dzieje się naprawdę szybko ;)


Wspomnę jeszcze o jednej ciekawej kwestii. Bulion, którego użyłam do wykończenia całego dania to rosół z kaczych udek. Przepis znajduje się 👉 TUTAJ . Oczywiście nie gotuję bulionu za każdym razem, kiedy chcę przygotować aromatyczny sos czy np. gulasz. Rosół mrożę porcjowany, tak aby móc go użyć, kiedy przygotowuję obiad właśnie taki jak dziś. Jest to niesamowicie wygodne rozwiązanie, ponieważ w każdej chwili mogę wzbogacić smak praktycznie każdego dania. Dlatego polecam Wam mrożenie porcjowanego, wystudzonego rosołu. Możemy go zlać do niewielkich pojemników z szczelną przykrywką.
Składniki:
* polędwica z dorsza czarnego
* szklaneczka bulionu kaczego/ wołowego/ warzywnego 
* ok. 125 gramów dowolnych, świeżych (ewentualnie mrożonych) grzybów np. kurki/maślaki/rydze/podgrzybki
* 1 łyżka stołowa masła
* gałązka rozmarynu
* 1 łyżka stołowa kwaśnej śmietany
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony 

* 2 jajka rozm M/L
* 4 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo potrzebujemy:
* blachę z papierem do pieczenia
* niewielką miskę z rózgą kuchenną
* łyżkę cedzakową


Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni grzanie góra/dół. Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia i delikatnie skrapiamy ją dowolnym tłuszczem. Grzyby oczyszczamy i kroimy w mniejsze części. Smażymy na niewielkim ogniu do miękkości i odparowania nadmiaru wody na łyżce masła z posiekaną gałązką rozmarynu. W międzyczasie przygotowujemy rybę. Polędwicę z dorsza osuszamy na ręczniku papierowym, solimy i pieprzymy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni grzanie góra/dół. Pieczemy niecałe 20 minut. Polędwica z dorsza jest mięsistą rybą, choć przepieczenie jej spowoduje, że stanie się "wiórowata". 

W momencie gdy grzyby podduszają się na patelni z masłem, a ryba już się piecze, przystępujemy do przygotowania kładzionych kluseczek. 

W niedużym garnku nalewamy wodę, do 3/4 wysokości. Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia. W niewielkiej miseczce roztrzepujemy jajka. Mąkę dodajemy w dwóch partiach. Dokładnie mieszamy do momentu, aż uzyskamy gęste i jednolite ciasto. Moc pod garnkiem z wodą zmniejszamy na 4 (w skali 1-10). Za pomocą dwóch łyżek stołowych, nakładamy na ich brzegi ciasto i delikatnie kładziemy na wodzie. Kluseczki są gotowe już po 2 minutach  - wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej.

Wykończenie dania:
Przesmażone na maśle grzyby z rozmarynem nakładamy w głębokim talerzu wraz z gotowymi kluseczkami. Na wierzchu układamy upieczoną polędwicę z dorsza, a na niej łyżkę gęstej śmietany. Całość podlewamy bulionem, dekorujemy rozmarynem i świeżo zmielonym pieprzem. Voilà!

Read more »
on lutego 01, 2024 1
Podziel się!
etykiety
dorsz, obiad, rosół, sos grzybowy
Nowsze posty
Starsze posty

stycznia 10, 2024

Roladki drobiowe z sosem bazyliowym i puree z batatów


Witajcie! Dzisiejsza kompozycja doskonała to roladki z kurczaka z pysznym, gęstym bazyliowym sosem i puszystym purée z batatów. Rozpływające się w ustach roladki, faszerowane brokułami i serem feta zaserwowane z brukselką i fasolką szparagową to istne niebo na podniebieniu. Zarówno brukselka jak i fasolka szparagowa obowiązkowo okraszone rumianą bułką tartą z masłem. Obiad w takim wydaniu świetnie sprawdzi się jako danie główne na niejednej uroczystości rodzinnej. Potrawa ta jest pełna warzyw, różnych struktur, kolorów i oczywiście smaków.

Roladki drobiowe zostały najpierw ugotowane, następnie przez krótką chwilę grillowane. Ważnym elementem jest zastosowanie odpowiedniej folii spożywczej przeznaczonej do gotowania żywności. Nie rekomenduję używania folii aluminiowej ze względu na przenikanie aluminium do potraw. Doskonałym zamiennikiem folii jest gotowanie roladek w czystej, lnianej serwecie. Posiadacze piekarników z funkcją pary lub parowaru mają ułatwione zadanie. Zawinięte roladki wystarczy spiąć wykałaczkami i gotować na parze ok 30 minut.


Z poniższych składników przygotowałam 4 solidne porcje. 
Składniki:
* 2 piersi z kurczaka
* ok. 7 różyczek brokułu
* ok. 100 - 120 gramów sera typu feta
* sól/ pieprz do smaku
+ folia spożywcza przeznaczona do gotowania żywności/ lniana, czysta serweta/ wykałaczki w przypadku gotowania na parze

Składniki na sos:
* duży pęczek świeżej bazylii ( np. z całej doniczki)
* 1 łyżeczka masła
* 500 ml śmietanki 18% do zup i sosów 
* kilka kropel soku z cytryny
* sól/pieprz(biały) do smaku 

Puree z batatów:
* 2 -3 bataty o łącznej wadze ok. 700 gramów
* 1 łyżka stołowa miękkiego masła
* 1/2  płaskiej łyżeczki kurkumy
* opcjonalnie: niewielka ilość mleka lub śmietany 
* sól/ pieprz (biały) do smaku

Ponadto:
* dowolna ilość brukselki i fasolki szparagowej
* bułka tarta + masło/olej
* sól
* opcjonalnie cukier do smaku
* opcjonalnie oregano do fasolki

Dodatkowo potrzebujemy:
* tłuczek do mięsa
* praska do ziemniaków
* folię spożywczą przystosowaną do gotowania/ lnianą czystą serwetę/ wykałaczki w przypadku gotowania roladek na parze 
* opcjonalnie: blender do zmiksowania sosu / patelnia grillowa do podgrillowania roladek


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki w zasięgu ręki. Oczyszczone różyczki brokułu oddzielamy od łodyżek, a ser feta kroimy w niewielkie kawałeczki. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy chrząstek oraz błon. Każdą z piersi rozbijamy tak, aby jej za bardzo nie podziurawić. Jeżeli do przygotowania roladek użyjecie folii spożywczej, warto zawczasu rozwinąć ją na desce i na niej już rozbijać kurczaka. Na tak przygotowanym filecie układamy różyczki brokułu i pokrojone kawałki sera feta. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy ciasno, tworząc cukierek. Związujemy boki i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 35 minut.



Po ugotowaniu możemy wbić wykałaczkę. Rolady powinny być zbite i trzymać formę. Odwijamy i grillujemy najlepiej na patelni grillowej z użyciem kilku kropel oliwy bądź oleju. Kroimy w plastry o dowolnej grubości, serwujemy z pysznym, bazyliowym sosem.





Przygotowanie puree z batatów:
Bataty obieramy i kroimy w mniejsze części. Im mniejsze będą kawałki tym szybciej się ugotują. Płuczemy i zalewamy czystą, zimną wodą do przykrycia batatów. Dodajemy ok 1/2 płaskiej łyżeczki soli. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem. Miękkie bataty odcedzamy i ponownie stawiamy na palniku. Odparowujemy nadmiar wody z dna garnka przez kilkadziesiąt sekund. Następnie przepuszczamy przez praskę i doprawiamy. Dobrze przetarte bataty z odrobiną masła i mleka nabierają przyjemnej, mazistej oraz puszystej konsystencji. 

Przygotowanie sosu bazyliowego:
Bazylię siekamy dość drobno. Siekamy zarówno listki jak i łodyżki. Na niewielkiej ilości masła podsmażamy przez krótką chwilę posiekaną bazylię. Dodajemy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż wyraźnie zgęstnieje i odparuje. Pod koniec gotowania sos możemy zmiksować blenderem. Bazylia będzie jeszcze bardziej wyczuwalna, a sos zyska na kolorze. 

Przygotowanie fasolki szparagowej i brukselki z rumianą bułką tartą:
Brukselkę pozbywamy wierzchnich listków, płuczemy i zalewamy zimną wodą. Wodę odrobiny solimy i słodzimy. Możemy dodać do wody również niewielką ilość masła. Od momentu zagotowania, gotujemy ok 6 minut ( bez przykrycia!). Odcedzamy i grillujemy.

Fasolkę szparagową myjemy w zimnej wodzie, odcinamy końcówki. Zalewamy zimną wodą. Dodajemy ok 1/2 płaskiej łyżeczki soli, odrobinę cukru i 1/2 suszonego oregano. Fasolkę gotujemy do momentu aż będzie miękka ale nadal sprężysta. Maksymalnie 12 - 13 minut. 

Na patelnię wysypujemy ok 2 - 3 łyżki bułki tartej. Na średnim ogniu rumienimy bułkę do momentu uzyskania ładnego, złotego koloru. Następnie dodajemy ok 2 łyżki masła i zdejmujemy z ognia. Solimy i okraszamy wcześniej przygotowaną fasolkę i brukselkę. 
Smacznego! ;)



Read more »
on stycznia 10, 2024 1
Podziel się!
etykiety
bataty, brukselka, fasolka szparagowa, obiad, roladki z kurczaka
Nowsze posty
Starsze posty

stycznia 03, 2024

Bitki wieprzowe w sosie grzybowym z gnocchi i buraczkami



Witajcie! Dzisiejsza propozycja na smakowity obiad, to rozpływające się w ustach bitki ze schabu. Klasycznie przygotowane bitki, podane z sosem z podgrzybków i z cudownie chłonącymi sos włoskimi kluseczkami. Danie genialnie komponuje się z ćwikłą z chrzanem podaną na ciepło. Obiad w takim wydaniu doskonale sprawdzi się w święta Wielkanocne. Bitki rozpływają się w ustach, a sos jest gęsty i kremowy. Wyśmienite, zasmażane, drobno tarte buraczki możemy zaserwować również na zimno. 

Gnocchi przygotowałam korzystając z przepisu od Krytyka Kulinarna. Uważam, że jest to naprawdę świetny przepis, kluseczki są miękkie, aksamitne w smaku (gotujemy je w mleku) i doskonale chłoną sos.



Sos w tym daniu jest kremowo-piwno-grzybową eksplozją smaków. Do przygotowania sosu użyłam mięsistych podgrzybków brunatnych, które z kruchym mięsem tworzą kompozycję doskonałą.
Jako dodatek warzywny użyłam buraków tzw. ćwikłowych. Buraki tej odmiany są słodkie i łatwe w obróbce dzięki swojemu kształtowi. Mięsa jakiego użyłam to schab wieprzowy bez kości o wadze 850 gramów. Z poniższych składników, przygotowałam 5 solidnych porcji obiadu.   


Składniki:
* 850 gramów schabu wieprzowego bez kości
* ok 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa
* sól himalajska i pieprz kolorowy świeżo mielony
* olej do smażenia/ smalec

Ćwikła z chrzanem:
* 1 kg buraków ćwikłowych
* 1 - 2 łyżki stołowe tartego chrzanu
* 1 łyżeczka mielonego kminku
* sok z połowy cytryny
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony/cukier według upodobań

Sos grzybowy:
* 500 gramów podgrzybków brunatnych świeżych/mrożonych
* 1 łyżka masła
* 500 ml śmietanki 30% uht
* 1 szklanka przegotowanej wody (250ml)
* 2 średniej wielkości cebule
* 1 ząbek czosnku
* ok. 200 ml piwa pszenicznego
* estragon
* majeranek
* sól himalajska/pieprz kolorowy świeżo mielony według upodobań
* opcjonalnie świeże zioła: szczypior/pietruszka/koper

* PRZEPIS NA GNOCCHI 👉 KLIK


Przygotowanie tartych buraczków:
Najlepiej przygotować je dzień wcześniej ( będą smaczniejsze następnego dnia). Buraki myjemy i nieobrane przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Wystudzone buraki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. W dużym i szerokim garnku rozpuszczamy masło i smażymy buraczki. Smażymy do momentu aż nieco odparują i zgęstnieją. Doprawiamy i odstawiamy do wystudzenia. Do już letnich buraków dodajemy utarty chrzan ( ze słoiczka lub świeży). 


Przygotowanie sosu:
Cebule kroimy na pół, następnie w plasterki. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Grzyby kroimy w nieduże kawałki ( widoczne na zdjęciu poniżej). W szerokim garnku rozpuszczamy masło i kolejno smażymy: cebulę, czosnek i grzyby. Wszystko smażymy na średniej mocy palnika ok 7-8 minut. Doprawiamy estragonem i majerankiem. Wlewamy piwo i odparowujemy alkohol.



Dodajemy śmietankę oraz szklankę wody. Gotujemy do momentu aż sos nabierze wyraźnej gęstości. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.



Przygotowanie bitek ze schabu:
Mięso oczyszczamy z błonek i kroimy w plastry o grubości ok 1-1,5 cm. Lekko rozbijamy za pomocą tłuczka i doprawiamy. Oprószamy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Zarumienione bitki przekładamy do garnka z przygotowanym sosem grzybowym. Bitki w sosie dusimy do miękkości na słabej mocy palnika. 



Wykończenie dania:
Gnocchi gotujemy w mleku, odcedzamy i układamy na talerzu. Wykładamy bitki, polewamy obficie sosem zarówno mięso jak i kluseczki. Buraczki podajemy na zimno lub na ciepło. Posypujemy świeżymi ziołami ( szczypiorkiem/koprem/pietruszką). Smacznego! ;)
Read more »
on stycznia 03, 2024 0
Podziel się!
etykiety
bitki wieprzowe, ćwikła z chrzanem, gnocchi, kuchniapolska, obiad, sos grzybowy
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

Łączna liczba wyświetleń

Polecany post

Moje pomidory

Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...

Popularne posty

  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...
  • Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche,...
  • Żeberka wieprzowe kruche i soczyste
    Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemn...
  • Jogurtowe ciasto z truskawkami na dużą blachę
    Witajcie! ;) Sezon na przepyszne truskawki trwa w najlepsze! ;) Dlatego przygotowałam bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto z truskawkami. Id...
  • Ciasto z rabarbarem i bezą na dużą blachę
    Najlepsze kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na dużą blachę (35 × 24 cm) To kruche ciasto z rabarbarem i bezą to absolutny hit wios...
  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Moje pomidory
    Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...
  • Kapitalny tatar wołowy
    Tatar wołowy to wyjątkowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, choć jego pochodzenie nieco zadziwia. Historia tatara sięga czasów tatarskich, ...
  • Placki ziemniaczane z kurczakiem w kremowym sosie
    Witajcie! Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu smakoszom chrupiących, złocistych placków ziemniaczanych. Rumiane, o czosnkowym aromacie py...
  • Pierogi z borowikami ceglastoporymi
    Witajcie! ;)  Jeżeli szukacie pomysłu na wykwintny obiad to świetnie trafiliście! Obiad, którym oczarujecie swoich bliskich, ponieważ zaskak...

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Baza przepisów kulinarnych

Etykiety

(nie)bolognese babeczki babka babka wielkanocna babka z malinami barszcz czerwony barszcz czerwony obiad bataty beza beza szwajcarska beza włoska biała czekolada bigos bitki wieprzowe boczniaki borowiki ceglastopore bób brownie brukselka cezar chleb ciasto ciasto z galaretką Ciasto z rabarbarem ciasto z truskawkami ciasto ze śliwkami cielęcina cinnamon rolls cynamonki czereśnie ćwikła z chrzanem de volaille domowy ramen dorsz drozdzowki drożdzówkizserem drożdżówki fasolka fasolka po bretonsku fasolka szparagowa fast food faszerowana cukinia faszerowane bakłażany flaczki wołowe flaki frytki ganache gnocchi gołąbki green curry gulasz gulasz wołowy gulasz z jelenia gzik Jagodzianki jajko jogurtowe ciasto kacze udka kakaowa tarta kapusta zasmażana karkówka kiwi klopsiki drobiowe kluski śląskie knedel chlebowy knedle z jabłkami kotlet schabowy krem krem maślany krem z dyni krokiety krupnik kuchniapolska kurczak kurczak po chińsku kurczak w glazurze czosnkowej kurczak w sosie łosoś makaron makaron pappardelle makaron penne makaron spaghetti Makaron tagliatelle marchewkowe mazurek naleśniki obiad ogórki Ogórki małosolne ogórki w marynacie pasztet pavlova penne pieczeń pieczone pierniczkowe muffiny piernik piernik długodojrzewający piernikstaropolski pierogi pierogi ruskie pierogi z bobem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą pizza placek placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa pomidory przepis rabarbar rabarbarem ramen roladki z kurczaka rosół rosół drobiowo-wołowy rosół z kaczki rumsztyk ryba rzodkiewki sajgonki salsa paprykowa sałatka sałatkawitaminowa sernik sernik na zimno sernik pistacjowy serowocebulowa słodkokwaśny soczewica solony karmel sos chrzanowy sos czosnkowy sos grzybowy sos paprykowy sos pietruszkowy sospomidorowy spaghetti surówka surówka z białej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z marchwi surówka z pora surówka z selera szarlotka szaszłyki szparagi szpinak święta tarta tarta z malinami tarta z rabarbarem tartaletki tatar tatar wołowy tiramisu Tort czekoladowy tortilla truskawki udka udkawsosie wegańskie wegetariańskie wielkanoc wino witaminy wrapy zapiekanka ziemniaki zupa zupa krem z pieczarek i pora Żeberka wieprzowe

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo

Wykwintne dania na specjalne okazje

Wykwintne dania na specjalne okazje

Archiwum bloga

Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.