Pieczony dorsz z grzybami i kluseczkami  
Dzisiejsza propozycja na wykwintny obiad to pieczona polędwica z dorsza czarnego podana na rydzach, kurkach, podgrzybkach i maślakach. Grzyby podduszone na maśle z rozmarynem w połączeniu z delikatnym w smaku dorszem tworzą oczywiście kompozycję doskonałą!
Sposób podania dania jest o tyle ciekawy, że rybę serwujemy w głębokim talerzu. Na dnie układamy grzyby wraz z kluseczkami, a na wierzchu układamy rybę z kleksem kwaśnej i gęstej śmietany. Kropką nad i jest oczywiście chochelka wyrazistego bulionu. Z każdym kęsem odkrywamy coraz ciekawszy smak. Bulion łączy się maślanymi w smaku grzybami, spływająca śmietana nadaje kwasowości i w pewnym momencie całe danie zamienia się w cudowny, bardzo aromatyczny sos z mięsistymi kawałkami dorsza. I jeszcze ten świeży rozmaryn... poezja!

Mogłoby się wydawać, że ryba podana z grzybami ze sobą nie zagra. Nic bardziej mylnego! Danie smakuje wybitnie, jest przepełnione rozmaitymi aromatami. Najlepsze jest to, że przygotowanie tego dania zajęło tylko 30 minut. Nie ma żadnych skomplikowanych ruchów w kuchni. Wszystko dzieje się naprawdę szybko ;)


Wspomnę jeszcze o jednej ciekawej kwestii. Bulion, którego użyłam do wykończenia całego dania to rosół z kaczych udek. Przepis znajduje się 👉 TUTAJ . Oczywiście nie gotuję bulionu za każdym razem, kiedy chcę przygotować aromatyczny sos czy np. gulasz. Rosół mrożę porcjowany, tak aby móc go użyć, kiedy przygotowuję obiad właśnie taki jak dziś. Jest to niesamowicie wygodne rozwiązanie, ponieważ w każdej chwili mogę wzbogacić smak praktycznie każdego dania. Dlatego polecam Wam mrożenie porcjowanego, wystudzonego rosołu. Możemy go zlać do niewielkich pojemników z szczelną przykrywką.
Składniki:
* polędwica z dorsza czarnego
* szklaneczka bulionu kaczego/ wołowego/ warzywnego 
* ok. 125 gramów dowolnych, świeżych (ewentualnie mrożonych) grzybów np. kurki/maślaki/rydze/podgrzybki
* 1 łyżka stołowa masła
* gałązka rozmarynu
* 1 łyżka stołowa kwaśnej śmietany
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony 

* 2 jajka rozm M/L
* 4 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo potrzebujemy:
* blachę z papierem do pieczenia
* niewielką miskę z rózgą kuchenną
* łyżkę cedzakową


Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni grzanie góra/dół. Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia i delikatnie skrapiamy ją dowolnym tłuszczem. Grzyby oczyszczamy i kroimy w mniejsze części. Smażymy na niewielkim ogniu do miękkości i odparowania nadmiaru wody na łyżce masła z posiekaną gałązką rozmarynu. W międzyczasie przygotowujemy rybę. Polędwicę z dorsza osuszamy na ręczniku papierowym, solimy i pieprzymy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni grzanie góra/dół. Pieczemy niecałe 20 minut. Polędwica z dorsza jest mięsistą rybą, choć przepieczenie jej spowoduje, że stanie się "wiórowata". 

W momencie gdy grzyby podduszają się na patelni z masłem, a ryba już się piecze, przystępujemy do przygotowania kładzionych kluseczek. 

W niedużym garnku nalewamy wodę, do 3/4 wysokości. Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia. W niewielkiej miseczce roztrzepujemy jajka. Mąkę dodajemy w dwóch partiach. Dokładnie mieszamy do momentu, aż uzyskamy gęste i jednolite ciasto. Moc pod garnkiem z wodą zmniejszamy na 4 (w skali 1-10). Za pomocą dwóch łyżek stołowych, nakładamy na ich brzegi ciasto i delikatnie kładziemy na wodzie. Kluseczki są gotowe już po 2 minutach  - wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej.

Wykończenie dania:
Przesmażone na maśle grzyby z rozmarynem nakładamy w głębokim talerzu wraz z gotowymi kluseczkami. Na wierzchu układamy upieczoną polędwicę z dorsza, a na niej łyżkę gęstej śmietany. Całość podlewamy bulionem, dekorujemy rozmarynem i świeżo zmielonym pieprzem. Voilà!

1 komentarz:

  1. Bardzo apetyczne danie, ciekawi mnie czarny dorsz, nie słyszałam o takiej wersji dorsza :)

    OdpowiedzUsuń