Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Słodkości
  • Przystawki
  • Instagram
  • Facebook
  • TIK TOK
  • UPRAWA POMIDORÓW
  • REGULAMIN

sierpnia 08, 2024

Gulasz z jelenia


Głęboki w smaku gulasz z jelenia, marynowany w wytrawnym, czerwonym winie z aromatycznymi ziołami i przyprawami to wybitne danie. Celebrowanie urodzin, rocznicy lub innego ważnego wydarzenia zwieńczone wyjątkowym posiłkiem. Wyjątkowym, bo niecodziennie serwujemy dziczyznę z rydzami w towarzystwie bawarskich knedli.




Mięso z jelenia wymaga wcześniejszego marynowania ponieważ jest dość twarde. Użycie kwaśnego płynu w tym przypadku czerwonego wina z dodatkiem octu balsamicznego, nada niebywałej kruchości. Mięso z jelenia jest mięsem chudym, szlachetnym i oczywiście o wiele zdrowszym od mięs hodowlanych. Król lasu żyje w zgodzie z naturą i żywi się tym co daje las. Zarówno jeleń, dzik czy sarna żywią się frykasami z lasu - owocami, grzybami, ziołami. Aromat właśnie tych leśnych darów, bukwi, żołędzi przenika do mięsa i zostaje w nim bez względu na to jaką obróbkę termiczną zastosujemy.

Dziczyzna jest bogata w witaminy B2, B5, B6, żelazo, wapń, magnez oraz fosfor. Jest mięsem chudym, wybieganym o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości białka. Wybierając mięso z dzika, sarny czy jelenia należy zwracać szczególną uwagę na jakość mięsa i to z jakiego źródła ono pochodzi. Należy wybierać kontrolowane i certyfikowane mięso. Spożycie mięsa z nieznanego źródła wiąże się z ryzykiem wystąpienia włośnicy, ciężkiej choroby pasożytniczej.

Do przygotowania wyśmienitego gulaszu z jelenia możemy użyć każdej części tuszy jelenia. Doskonałym połączeniem na gulasz są kawałki łopatki, udźca, karczku i boczku. Jest to połączenie mięsa nieco bardziej tłustego, ale też i chudego o innej strukturze włókien.



Jednym z najlepszych dodatków to gulaszu są semmelknödel lub inaczej serviettenknödel - knedel chlebowy gotowany w lnianej serwecie. Bardzo łatwy w przygotowaniu, szybki i rewelacyjny w smaku. Niemiecki przysmak z czerstwego pieczywa jest świetnym rozwiązaniem, ponieważ nie marnujemy jedzenia, a nadajemy nowej, lepszej odsłony.

Kropką nad "i" jest chrupka, pikantna i kwaśna surówka z kiszonej kapusty. Przełamuje leśny smak mięsa i grzybów, nadaje świeżości i wybornie uzupełnia całe danie.


Z poniższych składników przygotowałam 4 solidne porcje.

Składniki:
* 1 kg mięsa z jelenia

Marynata:
* czerwone, wytrawne wino dobrej jakości
* rozgniecione owoce jałowca ok. 5 sztuk
* 2 łyżki stołowe octu balsamicznego
* 4 listki laurowe
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* 2 ząbki czosnku
opcjonalnie: garść suszonych śliwek/ kilka suszonych grzybów/ gałązka rozmarynu lub tymianku


Ponadto:
* ok 600 ml bulionu wołowego
* 300 gramów rydzów lub innych grzybów świeżych lub mrożonych
* 2 średniej wielkości cebule
* 2 kromki chleba żytniego
* sól/ pieprz do smaku
* olej do smażenia
+ piórka czerwonej cebuli i kleksy kwaśnej śmietany


Składniki na knedel chlebowy:
* ok. 200-230 gramów czerstwego chleba: żytniego lub pszennego
* 250 ml (szklanka) mleka
* 3 jajka
* natka pietruszki
* 1 duża cebula najlepiej biała, czosnkowa
* 1 łyżka stołowa masła
* sól/ pieprz do smaku
+ lniana, wyparzona serwetka
+ kilka gumek recepturek
opcjonalnie: cebulka dymka/ ząbek czosnku

Składniki na surówkę z kiszonej kapusty:
* 500 gramów kiszonej kapusty
* 2 duże marchewki
* 2 średniej wielkości jabłka
* 1 niewielka cebula
* 2 łyżki oliwy/oleju
* 1 łyżka stołowa kminku
* sól/pieprz/ cukier do smaku



Zajrzyj na instagram @kompozycja_doskonala w zapisane relacje InstaStories z mięsnymi potrawami.


Przygotowanie:
Mięso z jelenia, oczyszczamy z błon i żył. Kroimy w dość duże kawałki. Oczyszczone i odsączone na ręczniku papierowym przekładamy do naczynia. Zalewamy winem, tak aby przykryć mięso. Dodajemy resztę składników, szczelnie zakrywamy i umieszczamy w lodówce na 3 dni. Każdego następnego dnia mięso pływające w marynacie należy obrócić.

Po trzech dniach wyjmujemy mięso z marynaty i osuszamy na ręczniku papierowym. Marynaty nie wylewamy. Jest pełna smaków i aromatów. Kawałki mięsa solimy, pieprzymy i smażymy partiami na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Mięso na patelni musimy "zamknąć" i zrumienić. W między czasie w osobnym garnku podgrzewamy bulion. Bulion musi być gorący. Do gorącego wywaru przekładamy przesmażone prawa/lewa mięso. Po usmażeniu już wszystkich kawałków mięsa, na tej samej patelni smażymy kolejno: posiekaną cebulę oraz oczyszczone i pokrojone w dowolną wielkość grzyby.

Na patelnię po usmażeniu już wszystkich składników wlewamy marynatę. Podgrzewamy i chwilę redukujemy. Następnie przekładamy do garnka z mięsem. Gulasz gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5 - 2 godziny. Kiedy gulasz będzie już prawie gotowy, dodajemy drobno posiekany żytni chleb. Doprawiamy solą i pieprzem.



Przygotowanie knedla chlebowego:
Czerstwy chleb kroimy w kostkę 1cm na 1 cm. Cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy na patelni na 1 łyżce masła. Natkę pietruszki drobno siekamy. Składniki łączymy w dużej misy z rozkłóconymi jajkami i letnim mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania zbitej, nieco luźnej w konsystencji masy. Masę przekładamy na lnianą, czystą i suchą ściereczkę. Zwijamy ciasno, formując cukierek/ baton zwijając boki i zabezpieczamy po obu stronach gumkami recepturkami.



Semmelknödel wkładamy do głębokiego garnka z gotującą się wodą. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Wyjmujemy, studzimy i kroimy na grube plastry. Przed podaniem knedle smażymy na maśle do zarumienienia.



Przygotowanie surówki z kiszonej kapusty:
Kapustę odsączamy z nadmiaru płynu i siekamy niezbyt drobno. Marchew i jabłka obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wszystko razem łączymy i doprawiamy olejem, solą, pieprzem, kminkiem i ewentualnie cukrem.

Wykończenie dania:
Gulasz z jelenia serwujemy z kleksami kwaśnej śmietany i czerwoną cebulą, krojoną w piórka. Podajemy z przygotowanymi wcześniej dodatkami, przyozdabiamy świeżą natką pietruszki. Wyjątkowe danie ze szlachetnego mięsa warto podać z lampką wybornego, czerwonego wina.
Smacznego!
Read more »
on sierpnia 08, 2024 3
Podziel się!
etykiety
gulasz, gulasz z jelenia, knedel chlebowy, obiad, surówka z kiszonej kapusty
Nowsze posty
Starsze posty

maja 26, 2024

Ciasto z truskawkami i galaretką


Witajcie! Mam dla Was przepis na wyśmienite ciasto z truskawkami. Puszysty biszkopt, śmietankowa masa z mascarpone, świeże truskawki i truskawkowa galaretka. Wypiek idealny na weekend, prosty w przygotowaniu, z dużą ilością truskawek.
 
Ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 23cm. W większej formie, biszkopt urośnie nieco niższy.

Składniki na biszkopt:
* 3 jaja rozmiar L w temperaturze pokojowej ( osobno żółtka, osobno białka)
* 3 łyżki stołowe mąki pszennej, najlepiej tortowej typ 450
* 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
* 6 łyżek stołowych cukru, najlepiej drobnego do wypieków
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
+ papier do pieczenia

Składniki na krem śmietankowy:
* 250 ml śmietanki 36% (może być też 30%) bardzo schłodzonej
* 250 gramów serka mascarpone bardzo schłodzone
* ok. 2-3 łyżki cukru pudru
+ świeże truskawki - ok 600 gramów
+ 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności nastawiamy piekarnik na 175 - 170'C grzanie góra/dół ( jeżeli macie mocny piekarnik to ustawiamy niższą temperaturę tj. 170 stopni). Dno foremki wyścielamy papierem do pieczenia i zamykamy obręcz. Przygotowujemy dwie misy - w jednej będziemy ubijać białka na sztywną pianę. W drugiej łączymy wszystkie sypkie składniki. Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

W zasięgu ręki przygotowujemy oddzielone od białek żółtka. Białka ubijamy na najwyższych obrotach z odrobiną soli. Musimy zadbać o to aby misa, w której ubijamy białka była czysta i sucha. Białka nie mogą zawierać śladowych ilości żółtek. Po kilku minutach, kiedy białka nabiorą objętości, puszystości dodajemy cukier. Łyżka po łyżce - nadal mamy włączone maksymalne obroty miksera. Po dodaniu całości cukru, dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy do połączenia się składników i wyłączamy mikser.

Suche składniki dodajemy najlepiej w dwóch - trzech partiach delikatnie mieszając drewnianą/silikonową szpatułką. Powinniśmy wykonać ok. 13 ruchów łyżką mieszając od dna misy. Kluczowe w przygotowaniu biszkoptu jest delikatne łączenie ubitych białek z mąką. Masa biszkoptowa musi być puszysta, delikatna, lekko beżowa i jednolita.

Masę biszkoptową ostrożnie wylewamy na wcześniej wyścieloną tortownicę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika - 175/170' C na środkową półkę, na ok 35 minut. Po ok. 30 minutach należy sprawdzić biszkopt wbijając patyczek. Musi być suchy. Upieczony, wyjmujemy, możemy stuknąć nim o blat ( choć nie jest to niezbędne). Wystudzony biszkopt ostrożnie odcinamy nożem przy rancie. Możemy odkroić wierzchnią warstwę, jeżeli pojawiła się górka.
Przygotowanie kremu:
Przygotowanie kremu śmietankowego jest naprawdę bardzo proste. Jeżeli zadbamy o temperaturę składników, krem będzie gotowy w 2 minuty. Musimy porządnie schłodzić śmietankę, mascarpone, misę w której będziemy miksować i mieszadło. Najlepiej wszystko umieścić na 5-7 minut w zamrażarce. W zimnej misie miksera umieszczamy razem śmietankę z mascarpone i cukier puder. Włączamy mikser na maksymalną moc i miksujemy. Po chwili krem powinien być gotowy. Krem na czas krojenia truskawek, chowamy do lodówki.

Umyte, bez szypułek truskawki kroimy w plasterki. Jeżeli chcemy wyścielić boki ciasta plasterkami truskawek, najpierw powinniśmy dopasować arkusz papieru do pieczenia do obręczy tortownicy. Do foremki wkładamy wystudzony biszkopt. Dookoła dopasowujemy papier do pieczenia, który będzie nieco wystawał ponad formę. Między biszkopt, a papier do pieczenia wkładamy truskawki. Po ułożeniu dookoła truskawek, zaciskamy obręcz. Następnie wykładamy krem śmietankowy i truskawki na wierzch.

Galaretki truskawkowe przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Jeżeli opakowanie galaretki należy rozpuścić w 500ml wrzątku - warto dwie galaretki rozpuścić w ok. 800ml wody. Szybciej stężeją i połączą się z dużą ilością truskawek. Przygotowaną galaretkę odstawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki. Tężejąca wylewamy na ciasto. Po ok. 2 godzinach ciasto powinno być gotowe do krojenia. Smacznego! ;)

Read more »
on maja 26, 2024 1
Podziel się!
etykiety
ciasto, ciasto z galaretką, ciasto z truskawkami, truskawki
Nowsze posty
Starsze posty

lutego 26, 2024

Placek z jabłkami


American Apple Pie
Placek z jabłkami, kruchy i delikatny. Wyśmienite ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach.
Ten przepis jest połączeniem kilku przepisów. Podgotowanie jabłek, chłodzenie ciasta kilka razy i dość wysoka temperatura pieczenia, spowodowały, że ciasto jest naprawdę pyszne.
Amerykańską szarlotkę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 29 cm. Spokojnie można ją upiec w foremce 24 cm. Wtedy będzie po prostu wyższa. Mój placek wygląda jak tarta, kawałki są dość niskie. Jabłka delikatnie wypływały pod ciężarem widelczyka.

Placek próbowaliśmy z mężem jeszcze kiedy był ciepły i wiecie co? Smakuje bardzo podobnie do ciastka z McDonald's - prostokątnego kruchego ciastka z jabłkowym nadzieniem.
Nie przedłużając, poniżej załączam przepis :)

Składniki:
* 200 gramów mąki pszennej tortowej
* 100 gramów mąki krupczatki
* 1 łyżka cukru pudru
* 200 gramów bardzo zimnego masła
* 4 łyżki schłodzonej wody
* Pół łyżeczki soli morskiej

+ Folia spożywcza

* 7 - 8 jabłek odmiany Ligol, Szara Reneta, Lobo, Champion ( osobiście polecam Ligol )
* 2 płaskie łyżeczki cynamonu
* Sok z połowy cytryny
* 2 płaskie łyżki mąki pszennej
* 3 płaskie łyżki cukru brązowego
* Łyżka masła

Dodatkowo:
* Jedno jajko do smarowania i cukier brązowy do posypania

Przygotowanie:
 Przesiane obie mąki wymieszać z cukrem pudrem i solą. Następnie dodać masło pokrojone w kostkę. Zagnieść ciasto w mikserze z końcówką motylka lub ręcznie. Należy zrobić to dość szybko ale pozostawić jeszcze w konsystencji mokrego piasku. Tak aby nadal było widać gdzieniegdzie kawałeczki masła. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Jabłka obrać i pokroić w półplastry. Wymieszać je z mąką, cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Odstawić na kilka minut. Rozgrzać łyżkę masła i przesmażyć jabłka na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut. Opcjonalnie dodać wodę gdy, te będą zbyt gęste. Jabłka powinny być w swoim naturalnym gęstym sosie o konsystencji kiślu. Gotowe odstawić do wystudzenia.

Schłodzone ciasto wyjąć i dodać bardzo zimną wodę. Szybko wyrobić do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 2 równe części, rozłożyć na folii spożywczej i rozwałkować. Rozpłaszczone zawinąć szczelnie folią i znów odstawić do lodówki na ok. 20 minut.
Formę na ciasto cienko wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć pierwszy płat ciasta wyrównać i wyłożyć na nie jabłka. Przykryć drugim ciastem, można zrobić ozdobna falbankę. Znów schłodzić 15 - 20 minut.

Schłodzone ciasto naciąć u góry, aby para miała ujście. Posmarować wierzch rozmąconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190'C grzanie góra - dół na godzinę. Około 20 - 15 minut przed końcem pieczenia warto zmniejszyć temperaturę do 175'C. Upieczone ciasto zostawić na 10 minut w uchylonym piekarniku.
P.S. Placek doskonale komponuje się z gałką lodów waniliowych 🤫


Read more »
on lutego 26, 2024 2
Podziel się!
etykiety
ciasto, placek, szarlotka
Nowsze posty
Starsze posty

lutego 15, 2024

Zielone curry z kurczakiem


Green curry z kurczakiem 
Dzisiaj pod lupę bierzemy flagowe danie Tajlandii. Tajskie zielone curry powstaje na bazie aromatycznej pasty. Pastę możemy przygotować własnoręcznie przy pomocy blendera lub moździerza. Niestety skompletowanie wszystkich niezbędnych składników może być dość problematyczne. Dlatego możemy kupić gotową pastę w sklepach stacjonarnych lub internetowych.


Głównym składnikiem zielonej pasty curry są zielone papryczki chilli. Kolejne ze składników to galangal ( rodzina imbiru), trawa cytrynowa, nasiona kolendry, kuminu, liście limonki kaffir lub jej skórka i oczywiście korzenie natki kolendry. Korzenie kolendry mają więcej aromatu niż same listki. Wyjątkowo podkręcają smak takich zup jak Tom Yum czy Tom Kha Gai. 
Użyłam mięsa z udek z kurczaka ( jest bardziej miękkie w porównaniu do filetów z piersi), tylko zielonych warzyw, ziół z własnego ogródka i delikatnej w smaku szalotki. Dla złagodzenia dość ostrego smaku dania, podałam ryż jaśminowy. Możemy podać tak naprawdę każdy ryż.
 

W tym przepisie użyłam 3 kopiatych łyżeczek zielonej pasty curry. Bezpieczniejszą opcją jest próbowanie dania podczas gotowania i ewentualne "zaostrzenie". W przypadku zbyt ostrego smaku, należy danie łagodzić większą ilością mleka kokosowego. 

Bardzo przydatnym naczyniem w przygotowaniu tej potrawy jest chiński wok. Głęboka patelnia o średnicy ok 30 cm, nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu. Obróbka warzyw i mięsa jest bardzo szybka . Sprawdźcie koniecznie ten LINK aby dowiedzieć się czegoś więcej o wokach.

Z poniższych składników przygotowałam 6 całkiem sporych porcji. Przygotowanie całego dania zajęło mi ok 40 minut.

Składniki:
* ok 850 gramów mięsa z udek kurczaka ( waga już po obraniu z kości, skóry i chrząstek)
* 3 duże szalotki
* 2 zielone papryki
* 1 duża cukinia
* 1 limonka
* 2 puszki mleka kokosowego
* 1 1/2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
* 1 łyżka stołowa sosu ostrygowego
* 1 łyżka stołowa sosu rybnego
* 1 łyżeczka ( lub według upodobań) cukru trzcinowego
* gotowa zielona pasta curry ( np. od "house of asia", " cock brand", "mea ploy", )
* opcjonalnie: gotowa pasta z trawy cytrynowej (2 łyżeczki) lub gałązka trawy cytrynowej
* opcjonalnie: 2 - 3 listki limonki kaffir
* cebula dymka/ świeża kolendra/ tajska bazylia/ nać pietruszki
* do smażenia olej kokosowy/ olej roślinny
* opcjonalnie sól do smaku
+ dowolny ryż + papryczka chilli do dekoracji

Dodatkowo:
* Wok lub inna głęboka patelnia/ garnek

Przygotowanie:
Mięso z udek oddzielamy od kości, chrząstek i skóry. Kroimy w mniejsze części. Szalotkę obieramy i kroimy w półplastry. Zielone papryki kroimy w niewielkie kawałki, a cukinie podobnie jak szalotkę w półplastry. Na rozgrzanej łyżce tłuszczu najpierw smażymy szalotkę. Kiedy szalotka wyraźnie się zarumieni, zdejmujemy ją z patelni i smażymy mięso. Zarumienione na jasno-złoty kolor mięso też zdejmujemy z patelni. Podobnie postępujemy z papryką. Generalnie wszystko po kolei smażymy i robimy miejsce następnym składnikom. Cukinię smażymy dosłownie dwie minuty i zdejmujemy z patelni. 


Na patelni, na której smażyliśmy wszystkie składniki, rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i dodajemy zieloną pastę curry. W moim przypadku były to 3 kopiate łyżeczki zielonej pasty curry (znośna ostrość ale bezpieczniej najpierw dodać 2 łyżeczki). Po ok dwóch minutach podsmażania pasty wlewamy obie puszki mleka kokosowego. Wszystko gotujemy na średnim ogniu. 

Limonkę parzymy i ścieramy skórkę. Startą skórkę z limonki i sok dodajemy do gotującego się mleczka kokosowego z pastą curry. Wsypujemy drobno posiekaną, solidną ilość kolendry, tajskiej bazylii i natki pietruszki. Gdy mleczko kokosowe nabierze wyraźnej gęstości i zielonego koloru dodajemy wszystkie podsmażone składniki (oprócz cukinii) i przyprawy. Na tym etapie powinniśmy próbować nasze curry. Możemy sztywno trzymać się ilości sosów w przepisie lub nieco poeksperymentować. 


Kiedy curry zawiera już wszystkie warzywa, mięso, jest doprawione sosami i ma odpowiednią ostrość i kolor, dodajemy cukinię. Tajskie green curry podajemy udekorowane cebulą dymką, listkami tajskiej bazylii, pokrojoną papryczką chilli, listkami kolendry, prażonym sezamem i z ulubionym ryżem.

Smacznego! ;) 

Read more »
on lutego 15, 2024 1
Podziel się!
etykiety
green curry, obiad
Nowsze posty
Starsze posty

lutego 13, 2024

Flaki wołowe


Flaki wołowe
Są gęste, wyraziste, lekko ostre i mają przyjemny aromat dzięki majerankowi i lubczykowi. Choć danie to nie ma zbyt wielkiej rzeszy zwolenników, znajdą się ci, którzy je ubóstwiają! ;)

Flaczki możemy przygotować zarówno wołowe, jak i drobiowe lub cielęce. Najważniejsze aby były świeże, najlepiej parzone. Wyjątkowo smakują gotowane na rosole np. tym -> LINK. Podane z ciepłą i chrupiącą bagietką świetnie ze sobą współgrają.

Nie przedłużając poniżej przedstawiam przepis.
Składniki:
* ok 1.5 kg świeżych, parzonych, wołowych flaków niebielonych!
* 2 litry rosołu drobiowo-wołowego, kaczego lub innego 
* 3 duże marchewki
* 2 duże pietruszki
* średniej wielkości seler
* 1 nać pietruszki
* 1 duża cebula
* 2 duże ząbki czosnku
* 2 łyżki tartego majeranku
* 2 łyżki suszonego lubczyku
* 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
* 1 łyżeczka tartego imbiru
* 2-3 łyżki słodkiej wędzonej papryki ( lub według upodobań)
* 1 łyżka ostrej czerwonej papryki (lub według upodobań)
* 1 łyżka suszonego cząbru
* 1 łyżeczka mielonego kminku
* 5 liści laurowych
* 5 ziaren ziela angielskiego
* 4 łyżki masła
* 2 łyżki mąki pszennej typ 450/500
* sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
* Garnek 4-5 litrowy
* duże sito
* tarka
* mała patelnia/garnek


Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę również obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach.

Świeże flaki przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gotujemy ok 10 minut i odcedzamy. Znów gotujemy i znów odcedzamy.

Kiedy nasze flaki odciekają na sicie, do garnka dodajemy 2 łyżki masła i smażymy w nim warzywa. Smażymy kolejno: cebulę, czosnek i warzywa korzeniowe. Kiedy warzywa wyraźnie się zarumienią, dodajemy obgotowane flaki i zalewamy wszystko rosołem.

Do gotujących się flaków dodajemy całe gałązki naci pietruszki oraz wszystkie przyprawy (oprócz soli i pieprzu). Garnek przykrywamy, włączamy nieco słabszą moc palnika i tak gotujemy flaki na wolnym ogniu. Gotowanie flaków do miękkości zajęło mi ok. 2-2,5 godziny. Najważniejsze aby nie spieszyć się z tym daniem, tylko wydobyć z niego cały aromat. Co jakiś czas flaki możemy zamieszać, natomiast z soleniem i pieprzeniem flaków wstrzymajmy się do końca.

W końcowej fazie gotowania flaczków na niewielkiej patelni/garnku przygotowujemy zasmażkę. W międzyczasie pod flaczkami włączamy większą moc palnika. Rozpuszczamy na patelni dwie łyżki masła. Następnie dodajemy dwie łyżki mąki. Energicznie mieszamy tak aby uzyskać papkę w kolorze złota. Do niej wlewamy jedną chochlę wywaru z flaków. Mieszamy i dodajemy wszystko z powrotem do naszego dania. Chwilkę gotujemy, wtedy flaki powinny nam nieco zgęstnieć i nabrać ładniejszego koloru.

Podajemy z pieczywem i ze świeżym koprem lub siekaną pietruszką ;)
Smacznego! 

Read more »
on lutego 13, 2024 2
Podziel się!
etykiety
flaczki wołowe, flaki, obiad, zupa
Nowsze posty
Starsze posty

lutego 02, 2024

Gulasz wołowy z pieczarkami portobello i kluskami śląskimi ze szpinakiem


Witajcie! Ostatnio przygotowałam wyśmienity gulasz wołowy z pieczarkami portobello. Podany z kluskami śląskimi tworzy oczywiście kompozycję doskonałą. Kluski śląskie z dziurką, cudownie łączą się z ciemnym, sosem i delikatnym, kruchym mięsem. Zielony kolor klusek uzyskałam dzięki dodaniu świeżego (można dodać również mrożonego) szpinaku. Potrawa w tej odsłonie, może być świetną opcją na rodzinny, niedzielny obiad.

Do przygotowania gulaszu wołowego użyłam ligawy (części udźca), ale możemy użyć również innych części tuszy. Doskonale nadaje się łopatka wołowa, goleń, kark, zrazowa górna i dolna. Gulasz wołowy, wolno gotowany, pełen aromatów wymaga długiego duszenia. Jeżeli zależy nam na głębi smaku, warto ugotować go dzień wcześniej. Zaserwowany kolejnego dnia, będzie miał o wiele lepszy smak. Przesiąknięty przyprawami, "przegryzie się" i z pewnością przypadnie do gustu smakoszom wołowiny.

Zamiast białych, znanych nam pieczarek użyłam większych i bardziej mięsistych. Pieczarki portobello o brązowym kolorze i dużych kapeluszach, o średnicy nawet 10 cm. Dwuzarodnikowe, smaczniejsze, bardziej wyraziste w smaku pieczarki. Posiadają więcej wartości odżywczych od swoich kuzynek, białych pieczarek. Więcej o pieczarkach portobello dowiecie się TUTAJ.

Z poniższych składników przygotowałam 8 solidnych porcji.

Składniki:
* ok. 1,5 kg mięsa wołowego ( udziec, kark, zrazowa, łopatka, goleń)
* ok. 8 szt. pieczarek portobello
* 3 średniej wielkości cebule
* 3 ząbki czosnku
* 5 liści laurowych
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* 4 kuleczki owoców jałowca
* 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
* 1 łyżka stołowa suszonego majeranku
* 1/2 łyżki stołowej suszonego lubczyku
* 1/2 łyżeczki mielonego kminku
* ok. 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej ciemnego)
* olej do smażenia
* 1 łyżka stołowa masła
* mąka do oprószenia mięsa
* sól i pieprz 

+ zasmażka:
* 2 łyżki stołowe mąki pszennej
* 2 łyżki stołowe masła

Składniki na kluski śląskie ze szpinakiem:
* 700 gramów mączystych ziemniaków typ B lub B/C
* mąka ziemniaczana ilość w przepisie
* 300 gramów szpinaku ( świeżego lub mrożonego)
* 1 jajko
* 1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie gulaszu wołowego:
Mięso kroimy w średniej wielkości kostke. Doprawiamy i obtaczamy w mące pszennej, strzepujemy jej nadmiar. Na patelni rozgrzewamy olej (wysokość ok. 1cm). Na dobrze rozgrzanym tłuszczu, poziom mocy palnika smażymy mięso prawa-lewa. Mięso rumienimy po 2 minuty na stronę. Musimy zamknąć pory w mięsie, aby wewnątrz zatrzymać smak wołowiny. Nie dodawajmy zbyt dużej ilości mięsa na patelnię, aby nie obniżać temperatury tłuszczu. Wołowinę smażymy szybko, tak aby nie zaczęło się dusić. Zrumienione odkładamy do garnka, w którym ugotujemy gulasz. Najlepszy będzie garnek o pojemności ok. 4 l z grubszym dnem.

Cebulę siekamy lub kroimy w piórka. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Pieczarki portobello
kroimy w średniej wielkości kawałki. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzewamy łyżkę masła. Rumienimy kolejno cebulę, czosnek i pieczarki. Przekładamy do garnka z mięsem.

Dodajemy przyprawy, nalewamy wodę - tyle aby przykryć mięso. Całość zagotowujemy i zmniejszamy moc palnika .. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, ok. 1,5h. Co jakiś czas gulasz musimy zamieszać. Pod koniec duszenia, przygotowujemy na osobnej patelni zasmażkę. Podgrzewamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Dodajemy dwie chochelki gulaszu do zasmażki. Następnie całość przelewamy do gorącego gulaszu. Gulasz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. 

Przygotowanie klusek śląskich ze szpinakiem:
Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze części i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy, ponownie stawiamy na palnik w celu odparowania wody z dna garnka. Zdejmujemy z palnika i przepuszczamy przez praskę. Ziemniaki przekładamy do miski, dokładnie rozprowadzamy i uklepujemy. 
W czasie kiedy ziemniaki się gotują, przygotowujemy szpinak. Świeży szpinak myjemy, osuszamy i miksujemy w kielichu blendera/ wąskim naczyniu z surowym jajkiem.W przypadku mrożonego szpinaku - rozmrażamy i odciskamy lub odparowujemy na suchej patelni. Mrożony szpinak musi zostać dokładnie odciśnięty z nadmiaru wody.
Uklepane w misy ziemniaki dzielimy na cztery równe części - nożem zaznaczamy krzyż. Wyjmujemy 
jedną część ziemniaków i na moment odstawiamy na bok. Na miejsce po 1 części ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie uzupełniamy lukę, uklepujemy i ponownie dokładamy wyjęte ziemniaki. Dodajemy szpinak z jajkiem, solimy i dokładnie, choć delikatnie mieszamy za pomocą dłoni. 

Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, zaznaczamy palcem tworząc dołek. Odkładamy na oprószoną mąką tacę, tak aby się nie dotykały. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Następnie zmniejszamy moc palnika. Kluski śląskie gotujemy w kilku partiach po ok. 8-12 sztuk. Ostrożnie wkładamy do wody za pomocą łyżki cedzakowej. Od wypłynięcia na powierzchnię, gotujemy ok 4 minut. Ważne jest, aby kluski gotować na słabej mocy palnika. W przeciwnym razie, kluski zaczną się pienić, rozgotują się lub będą poszarpane. 

Smacznego! ;)

Read more »
on lutego 02, 2024 0
Podziel się!
etykiety
gulasz, gulasz wołowy, kluski śląskie, kuchniapolska, obiad, szpinak
Nowsze posty
Starsze posty

lutego 01, 2024

Pieczony dorsz z grzybami i kluskami



Pieczony dorsz z grzybami i kluseczkami  
Dzisiejsza propozycja na wykwintny obiad to pieczona polędwica z dorsza czarnego podana na rydzach, kurkach, podgrzybkach i maślakach. Grzyby podduszone na maśle z rozmarynem w połączeniu z delikatnym w smaku dorszem tworzą oczywiście kompozycję doskonałą!
Sposób podania dania jest o tyle ciekawy, że rybę serwujemy w głębokim talerzu. Na dnie układamy grzyby wraz z kluseczkami, a na wierzchu układamy rybę z kleksem kwaśnej i gęstej śmietany. Kropką nad i jest oczywiście chochelka wyrazistego bulionu. Z każdym kęsem odkrywamy coraz ciekawszy smak. Bulion łączy się maślanymi w smaku grzybami, spływająca śmietana nadaje kwasowości i w pewnym momencie całe danie zamienia się w cudowny, bardzo aromatyczny sos z mięsistymi kawałkami dorsza. I jeszcze ten świeży rozmaryn... poezja!

Mogłoby się wydawać, że ryba podana z grzybami ze sobą nie zagra. Nic bardziej mylnego! Danie smakuje wybitnie, jest przepełnione rozmaitymi aromatami. Najlepsze jest to, że przygotowanie tego dania zajęło tylko 30 minut. Nie ma żadnych skomplikowanych ruchów w kuchni. Wszystko dzieje się naprawdę szybko ;)


Wspomnę jeszcze o jednej ciekawej kwestii. Bulion, którego użyłam do wykończenia całego dania to rosół z kaczych udek. Przepis znajduje się 👉 TUTAJ . Oczywiście nie gotuję bulionu za każdym razem, kiedy chcę przygotować aromatyczny sos czy np. gulasz. Rosół mrożę porcjowany, tak aby móc go użyć, kiedy przygotowuję obiad właśnie taki jak dziś. Jest to niesamowicie wygodne rozwiązanie, ponieważ w każdej chwili mogę wzbogacić smak praktycznie każdego dania. Dlatego polecam Wam mrożenie porcjowanego, wystudzonego rosołu. Możemy go zlać do niewielkich pojemników z szczelną przykrywką.
Składniki:
* polędwica z dorsza czarnego
* szklaneczka bulionu kaczego/ wołowego/ warzywnego 
* ok. 125 gramów dowolnych, świeżych (ewentualnie mrożonych) grzybów np. kurki/maślaki/rydze/podgrzybki
* 1 łyżka stołowa masła
* gałązka rozmarynu
* 1 łyżka stołowa kwaśnej śmietany
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony 

* 2 jajka rozm M/L
* 4 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo potrzebujemy:
* blachę z papierem do pieczenia
* niewielką miskę z rózgą kuchenną
* łyżkę cedzakową


Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni grzanie góra/dół. Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia i delikatnie skrapiamy ją dowolnym tłuszczem. Grzyby oczyszczamy i kroimy w mniejsze części. Smażymy na niewielkim ogniu do miękkości i odparowania nadmiaru wody na łyżce masła z posiekaną gałązką rozmarynu. W międzyczasie przygotowujemy rybę. Polędwicę z dorsza osuszamy na ręczniku papierowym, solimy i pieprzymy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni grzanie góra/dół. Pieczemy niecałe 20 minut. Polędwica z dorsza jest mięsistą rybą, choć przepieczenie jej spowoduje, że stanie się "wiórowata". 

W momencie gdy grzyby podduszają się na patelni z masłem, a ryba już się piecze, przystępujemy do przygotowania kładzionych kluseczek. 

W niedużym garnku nalewamy wodę, do 3/4 wysokości. Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia. W niewielkiej miseczce roztrzepujemy jajka. Mąkę dodajemy w dwóch partiach. Dokładnie mieszamy do momentu, aż uzyskamy gęste i jednolite ciasto. Moc pod garnkiem z wodą zmniejszamy na 4 (w skali 1-10). Za pomocą dwóch łyżek stołowych, nakładamy na ich brzegi ciasto i delikatnie kładziemy na wodzie. Kluseczki są gotowe już po 2 minutach  - wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej.

Wykończenie dania:
Przesmażone na maśle grzyby z rozmarynem nakładamy w głębokim talerzu wraz z gotowymi kluseczkami. Na wierzchu układamy upieczoną polędwicę z dorsza, a na niej łyżkę gęstej śmietany. Całość podlewamy bulionem, dekorujemy rozmarynem i świeżo zmielonym pieprzem. Voilà!

Read more »
on lutego 01, 2024 1
Podziel się!
etykiety
dorsz, obiad, rosół, sos grzybowy
Nowsze posty
Starsze posty

stycznia 10, 2024

Roladki drobiowe z sosem bazyliowym i puree z batatów


Witajcie! Dzisiejsza kompozycja doskonała to roladki z kurczaka z pysznym, gęstym bazyliowym sosem i puszystym purée z batatów. Rozpływające się w ustach roladki, faszerowane brokułami i serem feta zaserwowane z brukselką i fasolką szparagową to istne niebo na podniebieniu. Zarówno brukselka jak i fasolka szparagowa obowiązkowo okraszone rumianą bułką tartą z masłem. Obiad w takim wydaniu świetnie sprawdzi się jako danie główne na niejednej uroczystości rodzinnej. Potrawa ta jest pełna warzyw, różnych struktur, kolorów i oczywiście smaków.

Roladki drobiowe zostały najpierw ugotowane, następnie przez krótką chwilę grillowane. Ważnym elementem jest zastosowanie odpowiedniej folii spożywczej przeznaczonej do gotowania żywności. Nie rekomenduję używania folii aluminiowej ze względu na przenikanie aluminium do potraw. Doskonałym zamiennikiem folii jest gotowanie roladek w czystej, lnianej serwecie. Posiadacze piekarników z funkcją pary lub parowaru mają ułatwione zadanie. Zawinięte roladki wystarczy spiąć wykałaczkami i gotować na parze ok 30 minut.


Z poniższych składników przygotowałam 4 solidne porcje. 
Składniki:
* 2 piersi z kurczaka
* ok. 7 różyczek brokułu
* ok. 100 - 120 gramów sera typu feta
* sól/ pieprz do smaku
+ folia spożywcza przeznaczona do gotowania żywności/ lniana, czysta serweta/ wykałaczki w przypadku gotowania na parze

Składniki na sos:
* duży pęczek świeżej bazylii ( np. z całej doniczki)
* 1 łyżeczka masła
* 500 ml śmietanki 18% do zup i sosów 
* kilka kropel soku z cytryny
* sól/pieprz(biały) do smaku 

Puree z batatów:
* 2 -3 bataty o łącznej wadze ok. 700 gramów
* 1 łyżka stołowa miękkiego masła
* 1/2  płaskiej łyżeczki kurkumy
* opcjonalnie: niewielka ilość mleka lub śmietany 
* sól/ pieprz (biały) do smaku

Ponadto:
* dowolna ilość brukselki i fasolki szparagowej
* bułka tarta + masło/olej
* sól
* opcjonalnie cukier do smaku
* opcjonalnie oregano do fasolki

Dodatkowo potrzebujemy:
* tłuczek do mięsa
* praska do ziemniaków
* folię spożywczą przystosowaną do gotowania/ lnianą czystą serwetę/ wykałaczki w przypadku gotowania roladek na parze 
* opcjonalnie: blender do zmiksowania sosu / patelnia grillowa do podgrillowania roladek


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki w zasięgu ręki. Oczyszczone różyczki brokułu oddzielamy od łodyżek, a ser feta kroimy w niewielkie kawałeczki. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy chrząstek oraz błon. Każdą z piersi rozbijamy tak, aby jej za bardzo nie podziurawić. Jeżeli do przygotowania roladek użyjecie folii spożywczej, warto zawczasu rozwinąć ją na desce i na niej już rozbijać kurczaka. Na tak przygotowanym filecie układamy różyczki brokułu i pokrojone kawałki sera feta. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy ciasno, tworząc cukierek. Związujemy boki i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 35 minut.



Po ugotowaniu możemy wbić wykałaczkę. Rolady powinny być zbite i trzymać formę. Odwijamy i grillujemy najlepiej na patelni grillowej z użyciem kilku kropel oliwy bądź oleju. Kroimy w plastry o dowolnej grubości, serwujemy z pysznym, bazyliowym sosem.





Przygotowanie puree z batatów:
Bataty obieramy i kroimy w mniejsze części. Im mniejsze będą kawałki tym szybciej się ugotują. Płuczemy i zalewamy czystą, zimną wodą do przykrycia batatów. Dodajemy ok 1/2 płaskiej łyżeczki soli. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem. Miękkie bataty odcedzamy i ponownie stawiamy na palniku. Odparowujemy nadmiar wody z dna garnka przez kilkadziesiąt sekund. Następnie przepuszczamy przez praskę i doprawiamy. Dobrze przetarte bataty z odrobiną masła i mleka nabierają przyjemnej, mazistej oraz puszystej konsystencji. 

Przygotowanie sosu bazyliowego:
Bazylię siekamy dość drobno. Siekamy zarówno listki jak i łodyżki. Na niewielkiej ilości masła podsmażamy przez krótką chwilę posiekaną bazylię. Dodajemy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż wyraźnie zgęstnieje i odparuje. Pod koniec gotowania sos możemy zmiksować blenderem. Bazylia będzie jeszcze bardziej wyczuwalna, a sos zyska na kolorze. 

Przygotowanie fasolki szparagowej i brukselki z rumianą bułką tartą:
Brukselkę pozbywamy wierzchnich listków, płuczemy i zalewamy zimną wodą. Wodę odrobiny solimy i słodzimy. Możemy dodać do wody również niewielką ilość masła. Od momentu zagotowania, gotujemy ok 6 minut ( bez przykrycia!). Odcedzamy i grillujemy.

Fasolkę szparagową myjemy w zimnej wodzie, odcinamy końcówki. Zalewamy zimną wodą. Dodajemy ok 1/2 płaskiej łyżeczki soli, odrobinę cukru i 1/2 suszonego oregano. Fasolkę gotujemy do momentu aż będzie miękka ale nadal sprężysta. Maksymalnie 12 - 13 minut. 

Na patelnię wysypujemy ok 2 - 3 łyżki bułki tartej. Na średnim ogniu rumienimy bułkę do momentu uzyskania ładnego, złotego koloru. Następnie dodajemy ok 2 łyżki masła i zdejmujemy z ognia. Solimy i okraszamy wcześniej przygotowaną fasolkę i brukselkę. 
Smacznego! ;)



Read more »
on stycznia 10, 2024 1
Podziel się!
etykiety
bataty, brukselka, fasolka szparagowa, obiad, roladki z kurczaka
Nowsze posty
Starsze posty

stycznia 03, 2024

Bitki wieprzowe w sosie grzybowym z gnocchi i buraczkami



Witajcie! Dzisiejsza propozycja na smakowity obiad, to rozpływające się w ustach bitki ze schabu. Klasycznie przygotowane bitki, podane z sosem z podgrzybków i z cudownie chłonącymi sos włoskimi kluseczkami. Danie genialnie komponuje się z ćwikłą z chrzanem podaną na ciepło. Obiad w takim wydaniu doskonale sprawdzi się w święta Wielkanocne. Bitki rozpływają się w ustach, a sos jest gęsty i kremowy. Wyśmienite, zasmażane, drobno tarte buraczki możemy zaserwować również na zimno. 

Gnocchi przygotowałam korzystając z przepisu od Krytyka Kulinarna. Uważam, że jest to naprawdę świetny przepis, kluseczki są miękkie, aksamitne w smaku (gotujemy je w mleku) i doskonale chłoną sos.



Sos w tym daniu jest kremowo-piwno-grzybową eksplozją smaków. Do przygotowania sosu użyłam mięsistych podgrzybków brunatnych, które z kruchym mięsem tworzą kompozycję doskonałą.
Jako dodatek warzywny użyłam buraków tzw. ćwikłowych. Buraki tej odmiany są słodkie i łatwe w obróbce dzięki swojemu kształtowi. Mięsa jakiego użyłam to schab wieprzowy bez kości o wadze 850 gramów. Z poniższych składników, przygotowałam 5 solidnych porcji obiadu.   


Składniki:
* 850 gramów schabu wieprzowego bez kości
* ok 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa
* sól himalajska i pieprz kolorowy świeżo mielony
* olej do smażenia/ smalec

Ćwikła z chrzanem:
* 1 kg buraków ćwikłowych
* 1 - 2 łyżki stołowe tartego chrzanu
* 1 łyżeczka mielonego kminku
* sok z połowy cytryny
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony/cukier według upodobań

Sos grzybowy:
* 500 gramów podgrzybków brunatnych świeżych/mrożonych
* 1 łyżka masła
* 500 ml śmietanki 30% uht
* 1 szklanka przegotowanej wody (250ml)
* 2 średniej wielkości cebule
* 1 ząbek czosnku
* ok. 200 ml piwa pszenicznego
* estragon
* majeranek
* sól himalajska/pieprz kolorowy świeżo mielony według upodobań
* opcjonalnie świeże zioła: szczypior/pietruszka/koper

* PRZEPIS NA GNOCCHI 👉 KLIK


Przygotowanie tartych buraczków:
Najlepiej przygotować je dzień wcześniej ( będą smaczniejsze następnego dnia). Buraki myjemy i nieobrane przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Wystudzone buraki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. W dużym i szerokim garnku rozpuszczamy masło i smażymy buraczki. Smażymy do momentu aż nieco odparują i zgęstnieją. Doprawiamy i odstawiamy do wystudzenia. Do już letnich buraków dodajemy utarty chrzan ( ze słoiczka lub świeży). 


Przygotowanie sosu:
Cebule kroimy na pół, następnie w plasterki. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Grzyby kroimy w nieduże kawałki ( widoczne na zdjęciu poniżej). W szerokim garnku rozpuszczamy masło i kolejno smażymy: cebulę, czosnek i grzyby. Wszystko smażymy na średniej mocy palnika ok 7-8 minut. Doprawiamy estragonem i majerankiem. Wlewamy piwo i odparowujemy alkohol.



Dodajemy śmietankę oraz szklankę wody. Gotujemy do momentu aż sos nabierze wyraźnej gęstości. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.



Przygotowanie bitek ze schabu:
Mięso oczyszczamy z błonek i kroimy w plastry o grubości ok 1-1,5 cm. Lekko rozbijamy za pomocą tłuczka i doprawiamy. Oprószamy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Zarumienione bitki przekładamy do garnka z przygotowanym sosem grzybowym. Bitki w sosie dusimy do miękkości na słabej mocy palnika. 



Wykończenie dania:
Gnocchi gotujemy w mleku, odcedzamy i układamy na talerzu. Wykładamy bitki, polewamy obficie sosem zarówno mięso jak i kluseczki. Buraczki podajemy na zimno lub na ciepło. Posypujemy świeżymi ziołami ( szczypiorkiem/koprem/pietruszką). Smacznego! ;)
Read more »
on stycznia 03, 2024 0
Podziel się!
etykiety
bitki wieprzowe, ćwikła z chrzanem, gnocchi, kuchniapolska, obiad, sos grzybowy
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

Łączna liczba wyświetleń

Polecany post

Moje pomidory

Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...

Popularne posty

  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...
  • Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche,...
  • Żeberka wieprzowe kruche i soczyste
    Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemn...
  • Moje pomidory
    Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...
  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Kapitalny tatar wołowy
    Tatar wołowy to wyjątkowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, choć jego pochodzenie nieco zadziwia. Historia tatara sięga czasów tatarskich, ...
  • Pierogi z borowikami ceglastoporymi
    Witajcie! ;)  Jeżeli szukacie pomysłu na wykwintny obiad to świetnie trafiliście! Obiad, którym oczarujecie swoich bliskich, ponieważ zaskak...
  • Żur staropolski
    Żur staropolski na żytnim zakwasie. Gęsty, wyrazisty, lekko pikantny, idealnie kwaśny. Z wędzonymi żeberkami, białą kiełbasą i chrzanem. Zap...
  • Placki ziemniaczane z kurczakiem w kremowym sosie
    Witajcie! Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu smakoszom chrupiących, złocistych placków ziemniaczanych. Rumiane, o czosnkowym aromacie py...
  • Wyśmienity barszcz czerwony na żeberkach
    Witajcie! ;) Propozycja na dzisiejszy obiad to wyrazisty w smaku barszcz czerwony, wolno gotowany na wywarze z żeberek z dodatkiem aromatyc...

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Baza przepisów kulinarnych

Etykiety

(nie)bolognese babeczki babka babka wielkanocna babka z malinami barszcz czerwony barszcz czerwony obiad bataty beza beza szwajcarska beza włoska biała czekolada bigos bitki wieprzowe boczniaki borowiki ceglastopore bób brownie brukselka cezar chleb ciasto ciasto z galaretką ciasto z truskawkami ciasto ze śliwkami cielęcina cinnamon rolls cynamonki czereśnie ćwikła z chrzanem de volaille domowy ramen dorsz drozdzowki drożdzówkizserem drożdżówki fasolka fasolka po bretonsku fasolka szparagowa fast food faszerowana cukinia faszerowane bakłażany flaczki wołowe flaki frytki ganache gnocchi gołąbki green curry gulasz gulasz wołowy gulasz z jelenia gzik jajko jogurtowe ciasto kacze udka kakaowa tarta kapusta zasmażana karkówka kiwi klopsiki drobiowe kluski śląskie knedel chlebowy knedle z jabłkami kotlet schabowy krem krem maślany krem z dyni krokiety krupnik kuchniapolska kurczak w glazurze czosnkowej kurczak w sosie łosoś makaron pappardelle makaron penne makaron spaghetti marchewkowe mazurek naleśniki obiad ogórki w marynacie pasztet pavlova penne pieczeń pieczone pierniczkowe muffiny piernik piernik długodojrzewający piernikstaropolski pierogi pierogi ruskie pierogi z bobem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą pizza placek placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa pomidory przepis rabarbar ramen roladki z kurczaka rosół rosół drobiowo-wołowy rosół z kaczki rumsztyk ryba rzodkiewki sajgonki salsa paprykowa sałatka sałatkawitaminowa sernik sernik na zimno sernik pistacjowy serowocebulowa słodkokwaśny soczewica solony karmel sos chrzanowy sos czosnkowy sos grzybowy sos paprykowy sos pietruszkowy sospomidorowy spaghetti surówka surówka z białej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z marchwi surówka z pora surówka z selera szarlotka szaszłyki szparagi szpinak święta tarta tarta z malinami tarta z rabarbarem tartaletki tatar tatar wołowy tiramisu Tort czekoladowy tortilla truskawki udka udkawsosie wegańskie wegetariańskie wielkanoc wino witaminy wrapy zapiekanka ziemniaki zupa zupa krem z pieczarek i pora Żeberka wieprzowe

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo

Wykwintne dania na specjalne okazje

Wykwintne dania na specjalne okazje

Archiwum bloga

Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.